Citroen All About

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Dzontra_Volta

#2901 Re: Citroen All About

Post by Dzontra_Volta »

Pauza wrote:Ok. Do vikenda Vam šaljem link. :thumbup:
:thumbup:
adodbr

#2902 Re: Citroen All About

Post by adodbr »

Dobar dan novi sam na forumu pa prvo da pozdravim sviju. Vlasnik sam citroena c4 1.6 hdi 66 kw 2006g dizel. Posto sam prvobitno 2 mjeseca nakon polaganja bio samo fokusiran da naucim da vozim nisam previse obracao paznju na auto sem da naucim da vozim da se fino uparkiravat , fino skrecem polazim sa semafora itd. Imam neke probleme sa citroenom ne znam sta da radim vise posto sam rjesavam sve svoje probleme ne znam bas sta da radim, auto sam dobio bez servisne knjige , uradio sam mali servis , promjenio sponu , uradio spuru , zamjenio disk plocice. Problemi koji mi se javljaju kod auta su sljedeci : 1. Kad dam kontakt upali se ona lampica od motora ( narandzaste boje ) koja se ugasi kad upalim auto i u voznji se nikad nikakva lampica nije pojavila , 2. Kada dam kontakt takodjer se upali sa desne strane lampica service ( na autu fali zadnja maglenka crvena kad sam zvao citroen rekli su da service ne mora znaciti kvar nego bilo sta da nije na autu dobro njemu znaci service pa cekam da to zavrsim da vidim dal ce se ugasiti to ) 3. Kada auto upalim poslije kise kad se spusti temp ili ujutru iz auspuha izadje malo plavog dima kada idem u rikverc zatim u voznji i dalje plavog dima nema uopste 4. Kad auto na "hladnije" temperature pokrenem auto oduzima gas konstanto osjetim da da gas , gubi gas , da gas gubi gas i sve tako jedno 5 min onda bez problema ide.

Posto autu ne znam dal je radjen ili kad je radjen veliki servis da li moj problem moze biti veliki servis ? ili nesto dodatno da jos napomenem bio sam na dijagnostici i tu su rekli da nema auto problema tj da nista ne prijavljuje , kada pritisnem check dugme na autu on nesto ispise pored dijagnostike koju javi da je ok , pa dal treba da nekome snimim to sta mi kaze pa da vidite ?
Throttle

#2903 Re: Citroen All About

Post by Throttle »

Ma samo treba vidjet sto trzucka, ovo ostalo je sve ok, zutu lampu pali u svakog auta pri kontaktu, servis upozorenje moze bit samo da interval ulja nije resetovan pri zamjeni-nek provjeri majstor, nije zbog maglenke, taj dim je mozda i kondenz koji je cesci kod benzinca kad je hladnije al zna bit i na dizelu ako je bjelkast, kao para, ima par ljudi vozi te hdi, mozda su i te famozne podloske dizni :D
Nije ti to nista do velikog servisa, ako ne znas kad je radjen svakako ga uradi da si miran da ne napravi vecu havariju
beco

#2904 Re: Citroen All About

Post by beco »

Vala moram priznati da mi je C4 coupe prve generacije neispunjena želja. Taj auto je i danas dizajnom ispred mnogih. A nekako ga ni sa bratom 307 ne mogu uporediti, mnogo bolji je C4.
adodbr

#2905 Re: Citroen All About

Post by adodbr »

Hvala ljudi na odgovorima nista onda opet dijagnostika pa da mi to zavrsi sta treba btw jel ima neko preporuku gdje raditi veliki servis za citroena a da nije ovlasteni ? i koliko to dodje ja koliko sam se uspio raspirati oko 500 km ?
mad_max_ba

#2906 Re: Citroen All About

Post by mad_max_ba »

adodbr wrote:Hvala ljudi na odgovorima nista onda opet dijagnostika pa da mi to zavrsi sta treba btw jel ima neko preporuku gdje raditi veliki servis za citroena a da nije ovlasteni ? i koliko to dodje ja koliko sam se uspio raspirati oko 500 km ?
zupčasti da radiš Van ovlaštenog ne bih preporučio.

tu je negdje i cijena u ovlaštenom.
Dijagnostiku ako ti ne ostane upaljena greška na zaslonu nemaš radi čega raditi....
condy

#2907 Re: Citroen All About

Post by condy »

Ovo pod 4 treba sredit.
Kontam da su podloske dizni da bi tesko palio na hladno ?
amar1994

#2908 Re: Citroen All About

Post by amar1994 »

condy wrote:Ovo pod 4 treba sredit.
Kontam da su podloske dizni da bi tesko palio na hladno ?
Ma kakvi , moj je palio sa losim podloskama na -20 i palio lampicu grijaca , a treso se ko agadir :lol: :thumbup:
Haris.ba

#2909 Re: Citroen All About

Post by Haris.ba »

Jer iko stavljao čip na hdi motore?
ElRe

#2910 Re: Citroen All About

Post by ElRe »

adodbr wrote:Hvala ljudi na odgovorima nista onda opet dijagnostika pa da mi to zavrsi sta treba btw jel ima neko preporuku gdje raditi veliki servis za citroena a da nije ovlasteni ? i koliko to dodje ja koliko sam se uspio raspirati oko 500 km ?
AS Dedovic
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#2911 Re: Citroen All About

Post by konektovan »

Posto vozim isti auto, a obzirom da si kupio polovan auto sa ne bas provjerenom istorijom, ja mislim da ti je sve ok sa autom, bez obzira na neke simptome koji ti se javljaju. :mrgreen: Ako normalno vuce, ne trosi ulje, rashladnu tecnost, ne bih se sekirao previse. Samo redovno radi servise, sipaj kvalitetno ulje, filtere, i ne bi trebalo biti problema. Raga je to, nepoderiva. :mrgreen:

Ja sam radio veliki servis u servisu 206 na stupu, prije dvije godine, cijena sa rukama bila 410 KM.
adodbr

#2912 Re: Citroen All About

Post by adodbr »

Koji permant ide za c4 ? gdje ga uzet i koliko kosta ??
UterivacDugoga

#2913 Re: Citroen All About

Post by UterivacDugoga »

Haris.ba wrote:Jer iko stavljao čip na hdi motore?
Jesam ja remapirao. Nisam Cjipovao :D
Haris.ba

#2914 Re: Citroen All About

Post by Haris.ba »

UterivacDugoga wrote:
Haris.ba wrote:Jer iko stavljao čip na hdi motore?
Jesam ja remapirao. Nisam Cjipovao :D
Ma meni je to haman sve isto. :D

Dvoumim se između toga remapa i onoga boxa. Ništa radikalno me ne zanima. Samo da malo start bude brži, te ubrzanje.

Savjetuju me da uradim remap (ko to je efikasnije), ali mi se sviđa box što ga mogu skinuti ako budem htio. Koliko sam shvatio ko ekifasniji je taj remap. Ali mi ništa ne znači ako je box neefikasniji. Tik obećanih 20ak konja je sasvim doboljno.

I gdje si radio?
NediM17

#2915 Re: Citroen All About

Post by NediM17 »

Ako je u pitanju soft. varijanta tuninga (a jeste), bolja je opcija ici na box.

U kratkim crtama, i box i "stage 1" remap rade istu stvar na kraju, a to je da dignu pritisak CR za cca. 200 bara u odredjenim uslovima (na dizelima je matematika jasna, veci pritisak raila = vise goriva = vise snage).
S tim da to remap radi na jedan nacin, a box na drugi, ali na kraju se dobije isto.
Prednost boxa je ako ti se ne svidja, skines i cao djaci, a sa remapom prvo moras moliti da ti spase fabricku mapu, pa jos onda da ti vrate istu ako ti se nesto ne svidja.

Ko misli zesce dizati snagu, i cupati i EGR, DPF i sta sve vec ne, tada je remap jedini pravi izbor.
condy

#2916 Re: Citroen All About

Post by condy »

NediM17 wrote:Ako je u pitanju soft. varijanta tuninga (a jeste), bolja je opcija ici na box.

U kratkim crtama, i box i "stage 1" remap rade istu stvar na kraju, a to je da dignu pritisak CR za cca. 200 bara u odredjenim uslovima (na dizelima je matematika jasna, veci pritisak raila = vise goriva = vise snage).
S tim da to remap radi na jedan nacin, a box na drugi, ali na kraju se dobije isto.
Prednost boxa je ako ti se ne svidja, skines i cao djaci, a sa remapom prvo moras moliti da ti spase fabricku mapu, pa jos onda da ti vrate istu ako ti se nesto ne svidja.

Ko misli zesce dizati snagu, i cupati i EGR, DPF i sta sve vec ne, tada je remap jedini pravi izbor.
Koja je kod tebe varijanta, koliko si snage vise dobio, gdje si radio, koliko je kostalo i kakva su ti iskustva jesi zadovoljan ... znam da je puno pitanja, al imas iskustva pa pitam :)
amar1994

#2917 Re: Citroen All About

Post by amar1994 »

condy wrote:
NediM17 wrote:Ako je u pitanju soft. varijanta tuninga (a jeste), bolja je opcija ici na box.

Koja je kod tebe varijanta, koliko si snage vise dobio, gdje si radio, koliko je kostalo i kakva su ti iskustva jesi zadovoljan ... znam da je puno pitanja, al imas iskustva pa pitam :)
box je kod njega :D
NediM17

#2918 Re: Citroen All About

Post by NediM17 »

condy wrote:

Auto je bio u garanciji kada sam se odlucio za dizanje snage, tako da je box bio najbolja opcija iz vise razloga.

Box je nabacen kada je auto imao 20.000km na satu, a sada ima 82.000km. U pitanju je njemacki box RaceChip Pro (sada je u ponudi Pro2, a takodjer ima i Ultimate verzija). Box mi je dosao u kutiji sa uputstvom, i dosta je jednostavan za instalaciju. Cijena je bila cini mi se 229€+carina+PDV. Ima i RaceChip Standard, on je 129€, a u principu nije nista losiji od Pro verzije.
Takodjer, sam box se moze personalizirati (max. snaga, i raspon obrtaja u kojem box isporucuje zadanu snagu). Ja sam se malo igrao sa postavkama, i zadovoljan sam onim sto sam dobio, iako vjerujem da moze i bolje.
Sto se tice potrosnje, ostala je ista ako normalno vozis, a ako ga gazis do maksimuma, veca je nego ranije.

Auto nisam mjerio na valjcima, ali cijenim da motor isporucuje cca. 140ks i 300+NM (fabricki 115ks i 255NM). Iz 4. brzine 80-120km/h vozi oko 7s, sto je otprilike brojka 2.0 dizela te snage u nekom kompaktu. :thumbup:

Ne trebam spominjati da nisam imao nikakvih problema, check engine lampica i sl.
Vozen je i na -25 i na +45, bez problema.
condy

#2919 Re: Citroen All About

Post by condy »

Hvala :thumbup:
Haris.ba

#2920 Re: Citroen All About

Post by Haris.ba »

condy wrote:Hvala :thumbup:
Također.

Samo, ima li gdje kod nas uzeti ovaj box?
amar1994

#2921 Re: Citroen All About

Post by amar1994 »

Haris.ba wrote:
condy wrote:Hvala :thumbup:
Također.

Samo, ima li gdje kod nas uzeti ovaj box?
nema , selendra smo , dostava je besplatna u europi , a supci deru na carini :izet: :bih:

npr. :mrgreen:
https://www.racechip.de/shop/mazda/3-bl ... 270nm.html
NediM17

#2922 Re: Citroen All About

Post by NediM17 »

Dostava jeste besplatna, ali onda ti ovi nasi puknu carinu i porez.
Najbolje je ako imate nekoga da vam donese box iz Njemacke. Evo meni pada Ado Sampion na pamet. :lol:

RaceChip ima zastupnistvo i u Srbiji, Beogradu, mislim da su cijene iste kao u Svaba.
amar1994

#2923 Re: Citroen All About

Post by amar1994 »

NediM17 wrote:Dostava jeste besplatna, ali onda ti ovi nasi puknu carinu i porez.
Najbolje je ako imate nekoga da vam donese box iz Njemacke. Evo meni pada Ado Sampion na pamet. :lol:

RaceChip ima zastupnistvo i u Srbiji, Beogradu, mislim da su cijene iste kao u Svaba.
:lol: :lol:

jesmo rupetina :run:
ado-šampion

#2924 Re: Citroen All About

Post by ado-šampion »

Cuj supci deru na carini, pa naravno da ce naplatiti carinu i porez, ne kontam sta je ocekivanje, da uvezes nesto u drzavu a da drzava ne naplati dadzbine? :? I jos da funkcionise. Znaci kod nas bi ljudi u biti cirkus drzavu tamo gdje im odgovoara (obicno je to kad ih udara po dzepu), a da bude dobro tamo gdje im odgovara, i jare i pare. Pa nisam siguran da to postoje igdje na svijetu. :)

A Ado sampion je zavrsio s tim podvalama i prevarama i tim mentalitetom i dok je bio tamo, tako da nije bas logicno da se sad vraca na to. :-) Ako uvezes plati dadzbine drzavi, ako ti se ne isplati gledaj sta ti se drugo isplati vise.
amar1994

#2925 Re: Citroen All About

Post by amar1994 »

ado-šampion wrote:Cuj supci deru na carini, pa naravno da ce naplatiti carinu i porez, ne kontam sta je ocekivanje, da uvezes nesto u drzavu a da drzava ne naplati dadzbine? :? I jos da funkcionise. Znaci kod nas bi ljudi u biti cirkus drzavu tamo gdje im odgovoara (obicno je to kad ih udara po dzepu), a da bude dobro tamo gdje im odgovara, i jare i pare. Pa nisam siguran da to postoje igdje na svijetu. :)

A Ado sampion je zavrsio s tim podvalama i prevarama i tim mentalitetom i dok je bio tamo, tako da nije bas logicno da se sad vraca na to. :-) Ako uvezes plati dadzbine drzavi, ako ti se ne isplati gledaj sta ti se drugo isplati vise.
Daj Bgti kakav mentalitet i qrac :-) , nista nema da se kupi u vukojebini i jos te kazni kad to nesto kupis van BiH :lol: , ne zajebaji , normalno da jesu , nigdje ne deru toliko za el. komponente :run:

Sto je najgore platis dupli porez , prvo njemackoj pa onda nasim :run:

A sverceri provlace robu redovno , eno hrpa PC opreme na piku po 40-50% manjim cijenama nego u radnji bilo kojoj :-)
Post Reply