Pelet u BiH - cijene i gdje

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
nadžak

#2901 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by nadžak »

un1ted wrote::lol: :lol: :lol: salis se? Cuj drzava :lol: :lol:
Ne, ne šalim se i molim te da prestaneš sa tim! Krajnje sam ozbiljan. Koji ti je klinac?
goshpar

#2902 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by goshpar »

un1ted wrote::lol: :lol: :lol: salis se? Cuj drzava :lol: :lol:
e, stvarno, dokle vise ovakvih komentara i misljenja...

covjek gore odlucio da nesto preduzme, posavjetovao i druge kako da se prikljuce, da se barem nesto pokusa uciniti da se ova situacija popravi, a oni koji su doveli do nje kazne i sprijece ovakve situacije u buducnosti...

i umjesto da kazes covjeku "svaka cast", ti ga odmah "pokopavas"...

nista se nece moci ni popraviti u ovoj drzavi dok god ljudi budu imali ovako negativan stav prema svemu...
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#2903 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by un1ted »

Cekaj ba ljudi, dajte utrosite energiju negdje drugo. Opet vas pitam kakva drzava i zastita? Stvarno mi niste jasni :)

Monopol na svakom koraku, drzava ne postuje vlastiet zakone, ustavne presude se ne provode i vi ocekujete da ce drzava zastiti, koliko 10% stanovnistva BIH? Hoce, al ni vi ni ja neceo to docekati.

BTW ovo sto rade nije monopol, vec slobodno određivanje cijene. Ako hoce mogu staviti i 1.000KM i niko im nista ne moze.
BarbaDue

#2904 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by BarbaDue »

Kakva iskustva imate vi koji koristite peći KOVAN sa dobijanjem peleta, a daleko ste od Gračanice?
gurabija78

#2905 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by gurabija78 »

un1ted wrote:Cekaj ba ljudi, dajte utrosite energiju negdje drugo. Opet vas pitam kakva drzava i zastita? Stvarno mi niste jasni :)

Monopol na svakom koraku, drzava ne postuje vlastiet zakone, ustavne presude se ne provode i vi ocekujete da ce drzava zastiti, koliko 10% stanovnistva BIH? Hoce, al ni vi ni ja neceo to docekati.

BTW ovo sto rade nije monopol, vec slobodno određivanje cijene. Ako hoce mogu staviti i 1.000KM i niko im nista ne moze.
nije slobodno određivanje cijene ako pokupuješ sve u aprilu po 240 da bi preprodavao u oktobru po 350-400.
Pozdrav od prodavca domaćeg goriva, uz krilaticu kupujmo domaću naftu, i domaći pelet iz RSa po 50% većoj cijeno kod "našeg" iz Pederacije
gurabija78

#2906 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by gurabija78 »

un1ted wrote:Cekaj ba ljudi, dajte utrosite energiju negdje drugo. Opet vas pitam kakva drzava i zastita? Stvarno mi niste jasni :)

nije slobodno određivanje cijene ako pokupuješ sve u aprilu po 240 da bi preprodavao u oktobru po 350-400.
Pozdrav od prodavca domaćeg goriva, uz krilaticu kupujmo domaću naftu, i domaći pelet iz RSa po 50% većoj cijeni kod "našeg" iz Pederacije, dobićete
na poklon i majicu sa srebreničkim cvijetom koju inače prodajemo
Last edited by gurabija78 on 05/10/2017 09:39, edited 1 time in total.
gurabija78

#2907 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by gurabija78 »

dupli
spreca

#2908 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by spreca »

Nisi u pravu...ovo nije slobodno formiranje cijene nego bas lici na dogovor proizvodjaca i prodavaca peleta....nema ih puno pa im se je lako dogovoriti.....kad ih bude vise tad ce biti teze jer ce biti jaca konkurencija.....oprema za proizvodnju nije tako skupa za neku srednju proizvodnju ,nego je problem sirovine odnosno koliko treba uletiti nekome u dzep ili je vec neko uletio i drugi imaju problem sa sirovinom
nadžak

#2909 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by nadžak »

Ja ti kažem šta su mi rekli određeni pravnici nakon malo analize i red je da nešto prijaviš i da stručne osobe procijene da li je nešto dozvoljeno ili nije. I najvećem laiku je ovdje jasno da nešto nije u redu i to treba da se utvrdi. Još jednom te molim da ne radiš to što radiš, ako ne možeš, ne želiš onda pusti barem ove koji imaju volje da urade. To hoće li biti ili neće to nit je do tebe niti do mene, to je valjda jasno. To smijanje u tvom prvom postu, u smislu da si otkrio toplu vodu i da je ovdje opšti kriminal, je takođe nekorektno i dođe ko smijanje u lice. Nemoj živ bio, dosta nam svima naše muke i ako možeš pomoć-pomozi a nemoj kočit. :wink:
Može se uradit i promjenit puno više nego što izgleda! Vidio sam i direktore koji odoše u tvorza zbog nelegalnog zapošljavanja, mnoge druge koji su mislili tako ko i ti da se ništa ne može, ko će im šta-fazoni pa su otišli negdje. Nikad ne reci nikad, samo rokaj. KO ne šuta na gol neće ga ni dat!
Last edited by nadžak on 05/10/2017 09:48, edited 1 time in total.
P.Starck

#2910 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by P.Starck »

un1ted wrote:BTW ovo sto rade nije monopol, vec slobodno određivanje cijene. Ako hoce mogu staviti i 1.000KM i niko im nista ne moze.
Kako nije monopol? Kada otkupe većinu proizvodnje i lageriju proizvod, stvarajući vještačku nestašicu kako bi nakon x vremena podigli cijenu.
Pod većina proizvodnje mislim na one koji mogu dati i daju račun za pelet a ne nekakve priznanice peletara na crno. Prešutno udruživanje na tržištu u smisli stvaranja oligopola je takođe ono što se trenutno događa.

Dobre bošnjačke patriote, uvaženi sponzori stranaka, minder biznismeni, biće i ovdje Todorića. :izet:
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#2911 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by un1ted »

Trziste pelta nije uređeno i niko ne može zabraniti bilo kojem trgovcu da ima maržu ako hoće i 1000%, a isto tako da proda u minusu. Jednostavno ne postoji zakonsko uporište prema kojem bi država privatnika natjerala da snizi cijenu peleta.

Nemojte se ograničavati samo na pelet, pogledajte i druge proizvode. Recimo ugalj, drva, nafta. Koliko ste puta čuli famoznu izjavu za naftu gdje država kaže da ne može uticati na slobodno formiranje cijene.

Peletari su stoka, što jest jest, ali nemojte gubiti živce i vrijeme tamo gdje nije potrebno.

PS: zao mi je ako je neko moj komentar shvatio kao uvredljiv ili maliciozan. Ja sam samo reagovao na pominjanje države i zaštite koju bi svaki normalan građanin trebao dobiti, ali ne i u ovoj državi.
P.Starck

#2912 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by P.Starck »

un1ted wrote:Trziste pelta nije uređeno i niko ne može zabraniti bilo kojem trgovcu da ima maržu ako hoće i 1000%, a isto tako da proda u minusu. Jednostavno ne postoji zakonsko uporište prema kojem bi država privatnika natjerala da snizi cijenu peleta.

Nemojte se ograničavati samo na pelet, pogledajte i druge proizvode. Recimo ugalj, drva, nafta. Koliko ste puta čuli famoznu izjavu za naftu gdje država kaže da ne može uticati na slobodno formiranje cijene.

Peletari su stoka, što jest jest, ali nemojte gubiti živce i vrijeme tamo gdje nije potrebno.

PS: zao mi je ako je neko moj komentar shvatio kao uvredljiv ili maliciozan. Ja sam samo reagovao na pominjanje države i zaštite koju bi svaki normalan građanin trebao dobiti, ali ne i u ovoj državi.
Termini damping, monopol i oligopol su kažnjivi i u ovoj zemlji ma kakva ona bila. Moje mišljenje je da su preprodavači tipa HIFA i sl. prešli point-of-no-return kada su monopol i oligopol u pitanju. Hoće li biti kažnjeni, a te kazne obično su drakonske (barem u strašnim kapitalističkim zemljama slobodnog tržišta...), kod nas nažalost je retoričko pitanje sa poznatim odgovorom. Mislim da je izvjesniji ishod da "predsjednik stranke,inace moj dobar prijatelj" malo zavrne ruku ponekom minder biznismenu "da ne talasa previše dok se narod ne smiri".
goshpar

#2913 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by goshpar »

P.Starck wrote:
un1ted wrote:Trziste pelta nije uređeno i niko ne može zabraniti bilo kojem trgovcu da ima maržu ako hoće i 1000%, a isto tako da proda u minusu. Jednostavno ne postoji zakonsko uporište prema kojem bi država privatnika natjerala da snizi cijenu peleta.

Termini damping, monopol i oligopol su kažnjivi i u ovoj zemlji ma kakva ona bila. Moje mišljenje je da su preprodavači tipa HIFA i sl. prešli point-of-no-return kada su monopol i oligopol u pitanju. Hoće li biti kažnjeni, a te kazne obično su drakonske (barem u strašnim kapitalističkim zemljama slobodnog tržišta...), kod nas nažalost je retoričko pitanje sa poznatim odgovorom. Mislim da je izvjesniji ishod da "predsjednik stranke,inace moj dobar prijatelj" malo zavrne ruku ponekom minder biznismenu "da ne talasa previše dok se narod ne smiri".
slazem se sa svime...

ne bi bilo lose da neki istrazivacki medij/emisija malo istrazi "fenomen peleta u bih". vjerovatno bi se lako otkrilo ovo o cemu pricamo da se dogadja i mozda bi to barem malo uticalo na to da se pojedini u ovom lancu prepadnu i da "otvore skladista".

ja sam se ove godine, ponukan bjesomucnom potragom za peletom u februaru prosle zime, osigurao na vrijeme. ali pogadja me ovo sto se dogadja onima koji nisu, jer znam kako se sad osjecaju...

zamislite situaciju da je recimo plin zavrnut. pocinje sezona grijanja i nema plina. i sarajevogas ceka da raja poludi i kaze daj pustaj platicemo dvostruku cijenu... da li bi tad pojedini govorili kako je to u redu i kako je to "slobodno formiranje cijena"...
Slo Burner
Grijem se na: Pelet
Vozim: Bembaru

#2914 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Slo Burner »

raja Ahmetlić je jedan od 5 najuticajnijih ljudi u drzavi, nemojte biti u zabludi da mu se moze ista
fidoremilienko

#2915 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by fidoremilienko »

Sve su to buduci Todorici. Ahmetlic, Dzambic i ostali. Zivi bili pa vidjeli.
rovac13

#2916 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by rovac13 »

Covjek je u pravu treba se borit,inace ne mozes ni ocekivat bolje.
Ali poznavajuci ovu drzavu daj boze da nesto bude bolje,moze samo gore.

Moji roditelji se bore ali malo drugacije.
Kupili jednu vecu inverter klimu u dnevni,spojio na watmetar,u proteklih 18 dana klima izvukla 9 KM struje iz uticnice,to je otprilike vrece i po peleta.
Ne radi non stop,jer bilo je i toplih dana,ali svaki dan se pali,radi svako vece,par noci je radila i cijelu noc.
Jos ne vjeruju ocima.Pelet ce pokretat samo kad mora jer nece moc jedna klima grijat svih 90m2 kad zazimi dobro.

Neko ovako neko onako.Ali treba se borit.
Maraschino

#2917 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Maraschino »

a kako rijesise balvane(oblovinu, trupce)?

problem isplivao i postao evidentan isto kao i ovo sa peletom.
treba dizati prasinu a ako nista drugo da znaju da konzumenti nisu zadovoljni a do kada ce trpiti, neka oni razmisljaju.
dra1980

#2918 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by dra1980 »

:oops:
gagy06

#2919 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by gagy06 »

Slo Burner wrote:raja Ahmetlić je jedan od 5 najuticajnijih ljudi u drzavi, nemojte biti u zabludi da mu se moze ista
Upravo je ovo zabluda- da im se ne moze nista. Naravno da moze i to je tako jednostavno da je smijesno. Ali mora da prodai ta gradjanska svijest. Evo covjek je podonio prijavu SIPI. I kada dodje 1000 prijava, neko ce morat dignut guzicu i reci: pa dobro, da vidimo o cemu se radi ovdje. Neko rece da je HIFA presla crvenu crtu. Tako to ide, Todoric je odlican primjer. Evo Prasovicka napravila emisiju Hifa u centru paznje. Moc je oduvijek bila u rukama naroda (jes da zvuci malo romanticarski, al sta cu)
saimidin

#2920 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by saimidin »

Maraschino wrote:

a kako rijesise balvane(oblovinu, trupce)?

problem isplivao i postao evidentan isto kao i ovo sa peletom.
treba dizati prasinu a ako nista drugo da znaju da konzumenti nisu zadovoljni a do kada ce trpiti, neka oni razmisljaju.
vjeruj da ga nisu ni rijesili, to je mrtvo slovo na papiru

ne moze niko zabraniti prodaju trupaca van

isto je i sa peletom

ako oni mogu prodati po 500 km van, sto bi ga prodavali ovdje ispod

to je slobodno trziste i drzava vec placa za neke presude za zabranu izvoza trupaca

ako urade slicno sa peletom, opet ce ih tuziti i drzava, tj svi mi cemo morati platiti izgubljenu dobit

zaboravite ljudi na te socijalisticke parole, cuj on uzeo u aprilu po 240, nesmije sad prodavat po 500

ili uzimajte kad je 240 ili promijenite nacin grijanja

sve ostalo je zabluda

:run: :bih:
Maraschino

#2921 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Maraschino »

Mozda nisi razumio o cemu se ovdje radi.
Izazuvaju se vjestacke krize skladistenjem istog sto kod proizvodjaca, sto kod onih sto ga prepakuju pa preprodaju a i skl.gradjevinskog materijala.
Ne moze neko zato sto ima pare raditi takve stvari. Kupovati cjelokupnu proizvodnju, skladistiti pelet i cekati povoljan trenutak za zaradu.

p.s. znam i ja jednog koji kupi po hiljadu tona i onda kalkulise. kada sam ga pitao za pelet(kraj augusta) rekao je da mora prvo isporuciti 200 tona pa tek onda uzimati naredne narudzbe. ne znam sta sada radi ali mi je i tada licilo na ''prevaru''.
gagy06

#2922 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by gagy06 »

Pa ako to moze da se radi, jebemu misa, nisam ni ja valjda glup, sto ne bih i ja to radio. Recimo da uzmem kredit od 20k maraka, kupim pelet po 220 u proizvodnji, cekam septembar i tusnem po 400 stoje. Komsija ima kamion pa cemo da se utalimo. Imam i prostor za skladistenje. Jel "more" to?
Svi znamo na ovom forumu da "ne more". Dosla bi mi policija 3 dan.
Pitar sa Kariba
Location: Grad ispod Trebevića, Gdje još uvijek ima pravo dobrih priča.

#2923 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Pitar sa Kariba »

Ja nemam koga SIPI prijaviti, ali ne sipam gorivo više na HIFI. Makar nešto....
boshniak

#2924 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by boshniak »

Ovi će uništiti tržište peleta skroz, pa sve manje ljudi se odlučuje na pelet, a i ovi koji ga koriste vremenom će odustajati ako cijene nastave da rastu.
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#2925 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Hame_ »

Čitam... ovi peletari ko zemlje OPEC-a :-)

Ovi što su peći tušili po 5-10 iljada... ošli :mrgreen:
Post Reply