TV uređaji - sve o tome

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
MTV

#2901 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by MTV »

eyesburn wrote:
znači samsung sam određuje kada i koji yt klip će se prikazivati u 4k, bez da ikako korisnik može uticati izborom rezolucije (pa taman i čekao da se malo učita buffer)?

e nisam znao za tu glupost :-)
Mislim da su to napravili radi buffera. Mogli su napraviti al nisu. Mene ne dotice jer mi je vecinom wifi 30Mbps na vise a i sa 25 Mbps zna ucitat 4k al nekad i sa 25 Mbps nece i ide na FHD.
channel10

#2902 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by channel10 »

Ne trazim sebi i ja im govorim da je bolje da uzmu ravni, ali dzabe pricam. Vidim da je kod ovog sto hoce kupiti sifra 6372, dok je kod ovog sto ti govoris 6072. Zar ne bi trebao ovaj prvi biti bolji, na osnovu ove "jace" sifre?

Zaboravih napisati da ce se preko njega gledati Moja TV, ako to nesto znaci.
MTV

#2903 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by MTV »

channel10 wrote:Ne trazim sebi i ja im govorim da je bolje da uzmu ravni, ali dzabe pricam. Vidim da je kod ovog sto hoce kupiti sifra 6372, dok je kod ovog sto ti govoris 6072. Zar ne bi trebao ovaj prvi biti bolji, na osnovu ove "jace" sifre?

Zaboravih napisati da ce se preko njega gledati Moja TV, ako to nesto znaci.
Sifra jeste jaca al to ne znaci nista dok se nevidi predznak npr. gdje stoji samo "K" znaci da je TV Full HD, a gdje stoji "KU" onda je Ultra HD.
Isti slucaj sa serijom iz 2015 J (FHD) i JU (UHD).

Zakrivljeni je Full HD a moj prijedlog je Ultra HD TV.

Sad ako je SD resiver od Moje TV onda mozda bolje 49K6372 ali ako je HD resiver onda definitivno 50KU6072.

P.S. Na mom 48JU6472 (UHD) i zemaljska DVB-T mreza sa 3 test kanala izgleda sasvim dobro a kanali su nam u 720×576i.
channel10

#2904 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by channel10 »

Jesam malo dosadan :) , ali me sad zanima koji je SD,a koji HD resiver? Imas li sifru hd resivera pa da vidim koji je kod njih? Da li je moguce dobiti taj HD resiver i kako se on dobija u BHT?

Prenijet cu im za ravni ekran pa neka sami odluce. Cini mi se da sam negdje vidio i taj tvoj po nekoj povoljnoj cijeni.
ja71

#2905 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by ja71 »

MTV wrote: Sifra jeste jaca al to ne znaci nista dok se nevidi predznak npr. gdje stoji samo "K" znaci da je TV Full HD, a gdje stoji "KU" onda je Ultra HD.

Sad ako je SD resiver od Moje TV onda mozda bolje 49K6372 ali ako je HD resiver onda definitivno 50KU6072.
Nikakve fajde od UHD ako nemas izvor UHD.
Cak i kada imas izvor moras se pribliziti ekranu da primjetis razliku izmedju FullHD i UHD.

Kod mene TV ima dijagonalu 55" i udaljen je 4m.
Ne primijetim razliku izmdju HD (720p) i FullHD (1080i) signala.
A ne nosim nikakve naocale.

UHD je jedna velika ubleha, izuzev kad igras videoigre odnosno sjedis 1m ispred TVa
Dupli_skalp

#2906 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Dupli_skalp »

MTV wrote:
eyesburn wrote:
znači samsung sam određuje kada i koji yt klip će se prikazivati u 4k, bez da ikako korisnik može uticati izborom rezolucije (pa taman i čekao da se malo učita buffer)?

e nisam znao za tu glupost :-)
Mislim da su to napravili radi buffera. Mogli su napraviti al nisu. Mene ne dotice jer mi je vecinom wifi 30Mbps na vise a i sa 25 Mbps zna ucitat 4k al nekad i sa 25 Mbps nece i ide na FHD.
e jbg, trebali su makar ostaviti opciju da se može to uključiti i isključiti, ovako uzmeš uhd tv i on ti određuje kad i šta može.

zna li neko kako je kod philipsa to, jeli isto ili se može štimati rezolucija yt klipova?
MTV

#2907 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by MTV »

ja71 wrote:
Cak i kada imas izvor moras se pribliziti ekranu da primjetis razliku izmedju FullHD i UHD.

UHD je jedna velika ubleha, izuzev kad igras videoigre odnosno sjedis 1m ispred TVa
Kad za isto para ili malo vise (ovdje slucaj 50 ili 100 KM) mozes dobiti veci TV i vecu rezoluciju ja sam uvijek za vise.
Trenutno pa cak i kod nas imas situaciju da je kod prodaje televizora omjer 50:50 za FHD i UHD.

Ajd da si rekao za 3D koji je stvarno fula od tehnike, UHD svakim danom je dostupniji sve vise i vise materijala, televizije i kanala. Npr. americki sportski kanal ESPN je imao 3D kanal koji je ugasio i pokrenuo 4K a unutar kuce testira i 8K kanal.

Al opet svako zna sta ce sa svojim parama jel tako?!
MTV

#2908 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by MTV »

channel10 wrote:Jesam malo dosadan :) , ali me sad zanima koji je SD,a koji HD resiver? Imas li sifru hd resivera pa da vidim koji je kod njih? Da li je moguce dobiti taj HD resiver i kako se on dobija u BHT?

Prenijet cu im za ravni ekran pa neka sami odluce. Cini mi se da sam negdje vidio i taj tvoj po nekoj povoljnoj cijeni.
Najbolje vidjeti koje izlaze ima resiver, kod mene na drugom operateru (nije Telemach) na kraju resivera ima HDMI, Scart, opticki audio. Potreban je HDMI izlaz da bi resiver bio HD i da bi mogao shibati HD kanale.
Npr kod mene je HRT 1, RTL, FOX idu u 1920x1080i al to ne znaci da su to HD kanali nego resiver vrsi upscale SD kanala na HD da bi onda potom TV upscalirao na 3840x2160i i sa 2,5-3 metra slika je odlicna. Sa 1 metra je sasvim pristojna slika SD kanala.
Naravno na pravim HD kanalima npr. Hayat HD, MTV Live HD, Al Jazzera Balkans HD, TRT Wold HD, EUROSPORT HD slika je VRH VRHOVA i na metar od njega. Govorim za 48".

Kako se dobiva HD resiver kod BHT nemam pojma.

50KU6072 je bio na akciji u dr techno za 1150KM al sa 2 godine garancije a ako mislis na moj 48Ju6472 pala mu je cijena sa 1600KM na oko 1300 KM (ili cak i manje).
Bolji je KU6072 noviji Tizen podrska za HDR.
zippoo87

#2909 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by zippoo87 »

evo sada mi tv sony w705c izbaci da ima update,ali nisam ga uradio,jer mati gleda tv
da li neko zna sta donosi novi update i o cemu se ovdje radi ?
shalla

#2910 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by shalla »

Ovako, prebacio sam router blizu TV-a, kako sada trebam konfigurisati mrežu?
Napomena, imam BHT router zte u koji mi ide net i imam svoj tplink sa dvije antene kojem dajem mrežu iz zte, zna li mi netko reći u koju sad rupu uključim kabal koji ću uključiti u TV?

Hvala
NediM17

#2911 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by NediM17 »

ja71 wrote:
MTV wrote: Sifra jeste jaca al to ne znaci nista dok se nevidi predznak npr. gdje stoji samo "K" znaci da je TV Full HD, a gdje stoji "KU" onda je Ultra HD.

Razlike izmedju HD-a i UHD-a ima itekako, kod mene na 49'' je primjetno. A 1080i nije FHD rezolucija, nego 1080p
MTV

#2912 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by MTV »

@Nedim
1080i i 1080p su Full HD
i je interscope a p progresive.
P je bolje al previse "trosi" Mbps pa sve televizije koriste intersope radi stedne "prostora" na satelitu i jeftinijeg emitiranja.
Pitar sa Kariba
Location: Grad ispod Trebevića, Gdje još uvijek ima pravo dobrih priča.

#2913 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Pitar sa Kariba »

shalla wrote:Ovako, prebacio sam router blizu TV-a, kako sada trebam konfigurisati mrežu?
Napomena, imam BHT router zte u koji mi ide net i imam svoj tplink sa dvije antene kojem dajem mrežu iz zte, zna li mi netko reći u koju sad rupu uključim kabal koji ću uključiti u TV?

Hvala
Port (rupa :) ) LAN1, 2, 3. Vidi koji ti je slobodan.
moke_31

#2914 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by moke_31 »

MTV wrote:@Nedim
1080i i 1080p su Full HD
P je bolje al previse "trosi" Mbps pa sve televizije koriste intersope radi stedne "prostora" na satelitu i jeftinijeg emitiranja.
Zar "i" ne stoji za interlaced scan? :D Kod ove verzije HD rezolucije naizmjenično se prikazuju prvo neparni framovi slike pa parni, dok se kod 1080p prikazuju i jedni i drugi istovremeno.
MTV

#2915 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by MTV »

moke_31 wrote:
1080i i 1080p su Full HD
Zar "i" ne stoji za interlaced scan? :D Kod ove verzije HD rezolucije naizmjenično se prikazuju prvo neparni framovi slike pa parni, dok se kod 1080p prikazuju i jedni i drugi istovremeno.
Majne greska :mrgreen:
i je interlaced al ostalo stoji. Svi strani kanali npr. BBC Earth HD, MTV Live HD, Discovery Science HD, Animal Planet HD, History HD pa i svi domaci Hayat HD, Face HD, N1 HD, Al Jazzera Balkans HD su 1080i. Nemoze se reci da 1080i nije FHD. To je poenta a stamparska greska meni na dusu :)
shalla

#2916 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by shalla »

Pitar sa Kariba wrote:
shalla wrote:Ovako, prebacio sam router blizu TV-a, kako sada trebam konfigurisati mrežu?

Hvala
Port (rupa :) ) LAN1, 2, 3. Vidi koji ti je slobodan.
U zte ili u tplink?
Hvala
shalla

#2917 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by shalla »

Ok, evo ga u zte-u u port 2, radi ko bonbon :mrgreen:
shalla

#2918 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by shalla »

zippoo87 wrote:evo sada mi tv sony w705c izbaci da ima update,ali nisam ga uradio,jer mati gleda tv
I meni upravo skida neki update, čini se potežak jer poprilično sporo ide, kako i gdje se može provjeriti sta donosi update?
NediM17

#2919 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by NediM17 »

MTV wrote:
moke_31 wrote:
1080i i 1080p su Full HD
i je interlaced al ostalo stoji. Svi strani kanali npr. BBC Earth HD, MTV Live HD, Discovery Science HD, Animal Planet HD, History HD pa i svi domaci Hayat HD, Face HD, N1 HD, Al Jazzera Balkans HD su 1080i. Nemoze se reci da 1080i nije FHD. To je poenta a stamparska greska meni na dusu :)
Full HD ili True HD je samo 1080p i tacka! Ja sam cak misljenja da je 720p kvalitetnija i ostrija rezolucija nego 1080i.
moke_31

#2920 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by moke_31 »

zippoo87 wrote:evo sada mi tv sony w705c izbaci da ima update,ali nisam ga uradio,jer mati gleda tv
To bi trebala biti Marshmallow nadogradnja. Ja sam to odradio još prije mjesec dana, skino nadogradnju na Pc i nadogradio preko USB-a. Bili su obustavili nadogradnju Marshmallowa u Evropi i OTA i preko USB-a zbog dosta bugova koje su imali neki TV-ovi. Bilo je situacija da raja više nije mogla da gleda TV posle nadogradnje, ono čuje se ton nema slike, ne može da se pokrene sistem, ili da se TV stalno restartuje. Kod mene je srećom prošlo bez problema, da nije ukućani bi me ubili na licu mjesta :D

Sad su valjda otklonili te bugove i puštaju opet update. Skini ga, ima dosta poboljšanja, TV je sada mnogo brži i više responsive, bar za pojačavanje zvuka je sad u samom dnu TV-a i ne smeta titlovima, meni za postavke digitalnih i satelistiskih kanal sada ne štopa i još nekih sitnica.
moke_31

#2921 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by moke_31 »

NediM17 wrote:
MTV wrote:
1080i i 1080p su Full HD
Full HD ili True HD je samo 1080p i tacka! Ja sam cak misljenja da je 720p kvalitetnija i ostrija rezolucija nego 1080i.[/quote]

Možda si čak i u pravu. Kad popoloviš 1080i, dođe ti 590, što je manje od 720p :D

Kod rendanja 1080i između svakog parnog i neparnog framea ubacuje se jedan prazni, tako da ima i logike što bi rekli, ali opet treba pitati struĆnjake šta bum rekli :D
semirsar

#2922 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by semirsar »

moke_31 wrote:
To bi trebala biti Marshmallow nadogradnja. Ja sam to odradio još prije mjesec dana, skino nadogradnju na Pc i nadogradio preko USB-a. Bili su obustavili nadogradnju Marshmallowa u Evropi i OTA i preko USB-a zbog dosta bugova koje su imali neki TV-ovi. Bilo je situacija da raja više nije mogla da gleda TV posle nadogradnje, ono čuje se ton nema slike, ne može da se pokrene sistem, ili da se TV stalno restartuje. Kod mene je srećom prošlo bez problema, da nije ukućani bi me ubili na licu mjesta :D

Sad su valjda otklonili te bugove i puštaju opet update. Skini ga, ima dosta poboljšanja, TV je sada mnogo brži i više responsive, bar za pojačavanje zvuka je sad u samom dnu TV-a i ne smeta titlovima, meni za postavke digitalnih i satelistiskih kanal sada ne štopa i još nekih sitnica.
'si siguran :mrgreen:
sta l' si ti azurir'o prije mjesec dana :lol:

https://www.sony.ba/electronics/support ... #downloads
https://www.sony.ba/electronics/support ... s/00014458
zippoo87

#2923 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by zippoo87 »

uradio sam i ja danas update TVa...btw. moj je smart ali nije android :D
usput sam primjetio da je sada puno brzi odziv i otvaranje aplikacija u smart modu
sada se smart hub otvara za 1 sekundu a prije je trebalo dobrih 5 sekundi
ucitavanje aplikacija takodjer radi brze...to je ono sto sam na prvu primjetio ,nisam nesto bogzna testirao...pogledao par spotova na youtube i to je to
moke_31

#2924 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by moke_31 »

Do mene je, ja konto da je 705-ica android, pomiješo sam je sa 755 koja ima android :D

To je dakle bio update za onaj prethodni Sonyijev sistem.
channel10

#2925 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by channel10 »

MTV wrote:
channel10 wrote:Jesam malo dosadan :) , ali me sad zanima koji je SD,a koji HD resiver? Imas li sifru hd resivera pa da vidim koji je kod njih? Da li je moguce dobiti taj HD resiver i kako se on dobija u BHT?

Najbolje vidjeti koje izlaze ima resiver, kod mene na drugom operateru (nije Telemach) na kraju resivera ima HDMI, Scart, opticki audio. Potreban je HDMI izlaz da bi resiver bio HD i da bi mogao shibati HD kanale.
Npr kod mene je HRT 1, RTL, FOX idu u 1920x1080i al to ne znaci da su to HD kanali nego resiver vrsi upscale SD kanala na HD da bi onda potom TV upscalirao na 3840x2160i i sa 2,5-3 metra slika je odlicna. Sa 1 metra je sasvim pristojna slika SD kanala.
Naravno na pravim HD kanalima npr. Hayat HD, MTV Live HD, Al Jazzera Balkans HD, TRT Wold HD, EUROSPORT HD slika je VRH VRHOVA i na metar od njega. Govorim za 48".

Kako se dobiva HD resiver kod BHT nemam pojma.

50KU6072 je bio na akciji u dr techno za 1150KM al sa 2 godine garancije a ako mislis na moj 48Ju6472 pala mu je cijena sa 1600KM na oko 1300 KM (ili cak i manje).
Bolji je KU6072 noviji Tizen podrska za HDR.
Kupljen je KU6072. Hvala na preporuci :thumbup: . Dobra je slika, samo sam zaboravio isprobati 4K video na youtube-u. To cu vjerovatno sutra uraditi :).

edit: registrovan je i na stranici tako da imaju i 5 godina garancije.
Post Reply