Sarajevo Construction

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Naslovnica

#28951 Re: Sarajevo Construction

Post by Naslovnica »

bumerangss wrote: 24/12/2025 07:25
bitanga_sa_otesa wrote: 22/12/2025 18:47 ja onanisem da se zatvore sve ulice od skenderije pa do carsije i da nema automobilima ni prismrditi i da postanete zdravo i lijepo podrucje.tako kad vam sta crkne od uredjaja recimo ves masine i kuhinje i televizore da nosite na kolicima.kad vam se sta pokvari u kuci majstor neka vam naplati dolazak 200 maraka najmanje.takodjer kad crkne sta od infrastrukture da vam to niko ne popravlja jer ne moze prici autom do zgrada .ako se sta zapali vatrogasci sa skenderije nek nose u kantama vodu kao u 17 vijeku :lol:
dace bog ,samo gledajte u nebo i sirite ruke :lol: :lol: :lol: :lol:
Pa onaj ko hoce da zivi u centralnoj jezgri glavnog grada evropske džave nek plati taj čejf i majstore da u civarama voze cimentu od skenderije :mrgreen:
Ali jok on kokuz naslijedio stan od pranane a misli da može da živi samo od toga sto mu u rodnom listu pise mjesto rođenja Centar Sarajevo :-)

Treba natjerati ljude da koriste jgs a ne auta tako sto bi registracija auta najjeftinija bila 3000 a parking u A zoni kao u Dubrovniku ili makar 10 KM/h
Čuj natjerati ljude da koriste JGS time što ćeš im nametnuti 3000KM registraciju? :lol: :lol: :lol:
Umjesto da do posla idem autom 25 minuta, JGS u najboljem slučaju, 1h i 5 minuta uz 2 presjedanja.
Zašto bih dnevno gubio minimum sat vremena svog života i komocije, ono, realno, postoji li bilo kakav razlog?
Osim što nekim ovdje pada na pamet da protjeruju, zabranjuju, tjeraju, grade fontane i meću kocke.
Živi li iko od vas koji bi nametali i protjerivali u Sarajevu, poznajete li konfiguraciju grada i okoline?
Qler

#28952 Re: Sarajevo Construction

Post by Qler »

Žive i ne rade daleko od kuće... nemaju osjećaja za druge. Tj. vide sve iz jedne perspektive, svoje, i ne kontaju da neko npr. sa Šipa treba na Ilidžu na posao i da to nije baš jednostavno sa JGS. I da je dobro uvezan, kao što nije, ne bi bilo jednostavno, a pogotovo danas, sa ovim prevozima...
benzapen

#28953 Re: Sarajevo Construction

Post by benzapen »

moimoi wrote: 22/12/2025 21:21 Ovo je jedan od primjera bacanja love. Drvo ne moze rasti u ovakvim saksijama.. osim ako ga od samog starta ne rezes u njaki vid “bonsaia”. Ok uz neki ulaz.. pa hajde.. ne vidim apsolutno nikakav razlog za ovako nesto uz pjecacki?! Osim namjestanje nekome ko prodaje “gigantske saksije” .. “only fools and horses”.. isto kao i pokusaj one trave uz fasadu u Titovoj.. koliko je ono kino kostalo?? Par hiljada?? Mogli su ocistiti prijeratne skulpture po gradu. Prefarbati ruzinave ograde.. mali milon stvari koje treba odrzavati.

Image
Ništa tu bačeno nije. Neko se fino rastalio, taman toliko za jedno recimo novogodišnje putovanje u Dubai. Jer nije nikad ni bila poenta uraditi nešto za građane, već je cilj pronaći način za preusmjeravanje novca iz budžeta u privatne džepove onih koji upravljaju tim budžetom.
benzapen

#28954 Re: Sarajevo Construction

Post by benzapen »

Što se tiče korištenja automobila u gradu, ljudi ne razumiju da kod nas većina stanovništva voli da vozi, to im je furka. Bez obzira na kolone, gužvu, pizdarije oko parkinga. Sve i da se gras dovede u neko idealno stanje, gužve će i dalje biti, jer kod nas ljudi misle da su uspjeli u životu dok se oni voze svojim autom a oni "drugi" se guraju po busevima, trolama i tramvajima. To je jednostavno mentalitet naroda. Pokušajte samo zamisliti situaciju da se kao što je to u Švicarskoj slučaj, predsjednik države vozi vozom na posao. Po ovdje bi ga odmah smjestili na Jagomir :-D
Naslovnica

#28955 Re: Sarajevo Construction

Post by Naslovnica »

benzapen wrote: 24/12/2025 09:31 Što se tiče korištenja automobila u gradu, ljudi ne razumiju da kod nas većina stanovništva voli da vozi, to im je furka. Bez obzira na kolone, gužvu, pizdarije oko parkinga. Sve i da se gras dovede u neko idealno stanje, gužve će i dalje biti, jer kod nas ljudi misle da su uspjeli u životu dok se oni voze svojim autom a oni "drugi" se guraju po busevima, trolama i tramvajima. To je jednostavno mentalitet naroda. Pokušajte samo zamisliti situaciju da se kao što je to u Švicarskoj slučaj, predsjednik države vozi vozom na posao. Po ovdje bi ga odmah smjestili na Jagomir :-D
Ja ne volim da vozim, pogotovu ne u Sarajevu.
Jebote auto ba. :mrgreen:
Ali volim svoje vrijeme, komociju i slobodu.
Qler

#28956 Re: Sarajevo Construction

Post by Qler »

Isto, nema mi ništa mrže nego u gužvu... i često idem na posao komercijalom ako znam da i i vraćam kući pravo poslije posla... ali ako negdje moram poslije, obaviti par stvari, tamo vamo, to sa JGS bi bila patnja. Sati bi bili potrošeni u ništa... Jednostavno nema nikakve logike, ni sa vremenske ni sa finansijske strane.

A iskreno, najradije bi išao JGS na posao i nazad. Idem pravo rano, nema gužve, i vraćam se prije špice... slušalice, i boli me briga, ne nerviram se, opušteno.
moimoi

#28957 Re: Sarajevo Construction

Post by moimoi »

@benzapen

Ma jasno je meni.. al se mogu boje i lakovi namjestiti… pa barem da se odradi nesto sto je zaista potrebno… pjeskarenje tj ciscenje kamena… ili ako treba jkp parku namjestiti… dizi staru travu sadi novu. Mali milion nacina uzimanja love al da opet ima neke koristi.

Ovo je bukvalno bacanje love.
drug_profi

#28958 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

Rijetki su primjeri da je neko drveće u saksijama preživjelo.
I to samo onda kad je neko, ko zna kako treba, bio zadužen da se brine o njemu.
benzapen

#28959 Re: Sarajevo Construction

Post by benzapen »

Naslovnica wrote: 24/12/2025 09:41
benzapen wrote: 24/12/2025 09:31 Što se tiče korištenja automobila u gradu, ljudi ne razumiju da kod nas većina stanovništva voli da vozi, to im je furka. Bez obzira na kolone, gužvu, pizdarije oko parkinga. Sve i da se gras dovede u neko idealno stanje, gužve će i dalje biti, jer kod nas ljudi misle da su uspjeli u životu dok se oni voze svojim autom a oni "drugi" se guraju po busevima, trolama i tramvajima. To je jednostavno mentalitet naroda. Pokušajte samo zamisliti situaciju da se kao što je to u Švicarskoj slučaj, predsjednik države vozi vozom na posao. Po ovdje bi ga odmah smjestili na Jagomir :-D
Ja ne volim da vozim, pogotovu ne u Sarajevu.
Jebote auto ba. :mrgreen:
Ali volim svoje vrijeme, komociju i slobodu.
Ne volim ni ja. Imam auto, imam i garažu, ali se po gradu uglavnom vozim gradskim prevozom. Autom po gradu baš ako moram. Ali to ne mijenja činjenicu da većina ljudi vole auta. Kroz godine života sam upoznao dosta kolega (pogotovo kolegica) koji su vrlo često duže vremena provodili tražeći parking oko posla nego što im je trebalo vremena da dođu pješke od kuće ili grasom.
benzapen

#28960 Re: Sarajevo Construction

Post by benzapen »

moimoi wrote: 24/12/2025 09:53 @benzapen

Ma jasno je meni.. al se mogu boje i lakovi namjestiti… pa barem da se odradi nesto sto je zaista potrebno… pjeskarenje tj ciscenje kamena… ili ako treba jkp parku namjestiti… dizi staru travu sadi novu. Mali milion nacina uzimanja love al da opet ima neke koristi.

Ovo je bukvalno bacanje love.
Potpuno se slažem.
moimoi

#28961 Re: Sarajevo Construction

Post by moimoi »

drug_profi wrote: 24/12/2025 10:16 Rijetki su primjeri da je neko drveće u saksijama preživjelo.
Ma imas… uzgajaju ljudi svasta u saksijama. Al to treba od “malena” obrezivati tako da stablo jaca a ne raste u visinu.
I ok mi je to vidjeti ispred vrata hotela recimo i sl. Jest da je mucenje tog stabla.. al ovo uz setnicu?? Mislim.. nidje veze…. Niti ce ikad hlad dati, niti ima bilo kakvu drugu svrhu… ograda vec postoji... haj da su tuje… njaki zbunjevi zeleni.. mada i to pored ograde koja vec postoji nema svrhe.
Haris.ba

#28962 Re: Sarajevo Construction

Post by Haris.ba »

Te saksije neka stave gdje je dupla kod Binga u Halilovicima da blokiraju potencijalne ubice.

Ondje samo pravi trotoar uzim.

A, jedini efikasan nacin da se ovo zaustavi jeste da se imenuje osoba koja je ono platila i predlozila.
drug_profi

#28963 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

moimoi wrote: 24/12/2025 10:35
drug_profi wrote: 24/12/2025 10:16 Rijetki su primjeri da je neko drveće u saksijama preživjelo.
Ma imas… uzgajaju ljudi svasta u saksijama. Al to treba od “malena” obrezivati tako da stablo jaca a ne raste u visinu.
I ok mi je to vidjeti ispred vrata hotela recimo i sl. Jest da je mucenje tog stabla.. al ovo uz setnicu?? Mislim.. nidje veze…. Niti ce ikad hlad dati, niti ima bilo kakvu drugu svrhu… ograda vec postoji... haj da su tuje… njaki zbunjevi zeleni.. mada i to pored ograde koja vec postoji nema svrhe.
Pa kažem, kad ima neko ko zna kako treba da se brine o tome.
Ovako će biti suho i mrtvo do jeseni.

Da su htjeli stvarno rješenje mogli su u ovom pločniku napraviti otvore od nekih 70-tak cm prečnika i tu posaditi nešto što bi odgovaralo namjeni i mjestu.
moimoi

#28964 Re: Sarajevo Construction

Post by moimoi »

Dizao bi korjen asfalt. Preuzak je ovo prostor. Objektivno nema potrebe za stablima jer zgrade prave hlad na ovom dijelu.

Uglavnom… nidje veze.. kao one “kucice za patke” sto su nasadili na sred Milje :lol: u nasem selu.. ako se sjecas?

Prva jaca kisa… otisle kuce.. Mislim zaista moras tokmak biti da ti tako nesto na um padne. Ono ko biva, zivotinja ce na sred rijeke, pored vira, zivjeti u kucici :D
drug_profi

#28965 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

Da. Sjećam se.
Samo mi je sad gore što kosci kad dođu silaze dole na one plaže i kose trimerima, a tu su gnijezda i sve pobiju...
Nema nikakve strategije da se uključi struka i da se zaštiti ovaj ptičji rezervat koji je rijetkost u urbanim sredinama.
Naravno, Rumenko je nanijetio da se prave zgrade i lamele ispod Gatačke, da se ona šumica iskrči.
Uništiće nastambu čapljama.
Možda bi veća korist za sve bila da se to na drugi način kulitiviše, a ne betonom.
DaysleepeR

#28966 Re: Sarajevo Construction

Post by DaysleepeR »

Može drvo u saksiji itekako i može biti jako lijepo i ukusno.

https://www.vdberk.com/solutions/trees-for-planters/
moimoi

#28967 Re: Sarajevo Construction

Post by moimoi »

drug_profi wrote: 24/12/2025 10:59 Da. Sjećam se.
Samo mi je sad gore što kosci kad dođu silaze dole na one plaže i kose trimerima, a tu su gnijezda i sve pobiju...
Nema nikakve strategije da se uključi struka i da se zaštiti ovaj ptičji rezervat koji je rijetkost u urbanim sredinama.
Naravno, Rumenko je nanijetio da se prave zgrade i lamele ispod Gatačke, da se ona šumica iskrči.
Uništiće nastambu čapljama.
Možda bi veća korist za sve bila da se to na drugi način kulitiviše, a ne betonom.
100%. Jos je bilo i vrlih pametnih komsija koji su zahtjevali da se uklone ona stabla sto su samonikla.. A bilo bas lijepo za vidjeti + staniste za ptice. Al kao biva staniste za stakore :lol:
Inace sad kao nema stakora.. ma mislim.. sta reci? Neki bi ascare zabetonirali sve da mogu. Idioti.
drug_profi

#28968 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

DaysleepeR wrote: 24/12/2025 11:01 Može drvo u saksiji itekako i može biti jako lijepo i ukusno.

Ma znamo mi da može, ali neće biti.
Jer mora neko da se brine o tome.
nepass1

#28969 Re: Sarajevo Construction

Post by nepass1 »

bitanga_sa_otesa wrote: 24/12/2025 08:26 Kako je u buljakovom ?? Vozel autobusi?kolko se ceka ???
Ja bih npr u buljakovom sve kuce srusio i napravio par zgrada. Neko mini alipasino. Ali parking samo da kupe mjesta, ko nema nek ne vozi. Ko nema za toplane jbg nek ide na selo. Po brdu vratio sumu, ne bi se lozio ugalj. Ne bi bilo zagadjenja.
DaysleepeR

#28970 Re: Sarajevo Construction

Post by DaysleepeR »

drug_profi wrote: 24/12/2025 11:08
DaysleepeR wrote: 24/12/2025 11:01 Može drvo u saksiji itekako i može biti jako lijepo i ukusno.

Bolje u saksiji nego posađeno u zemlju pa da ga grtalice i sarajevske laude svako malo obaraju, PARK je dobra firma koja se brine o drveću u Sarajevu, radio sam sa njima, imaju stručne tehnologe koji znaju šta rade. Kod nas je više problem zemlje u koju se sadi, nego do brige-nebrige.
nepass1

#28971 Re: Sarajevo Construction

Post by nepass1 »

Qler wrote: 24/12/2025 09:46 Isto, nema mi ništa mrže nego u gužvu... i često idem na posao komercijalom ako znam da i i vraćam kući pravo poslije posla... ali ako negdje moram poslije, obaviti par stvari, tamo vamo, to sa JGS bi bila patnja. Sati bi bili potrošeni u ništa... Jednostavno nema nikakve logike, ni sa vremenske ni sa finansijske strane.

A iskreno, najradije bi išao JGS na posao i nazad. Idem pravo rano, nema gužve, i vraćam se prije špice... slušalice, i boli me briga, ne nerviram se, opušteno.
Ujutro jgs u minutu tacan, sa autom 25min sa trolom 35min
Povratak nekad cekam trolu a sa autom bih vec kuci bio. Petkom po 50-60min povratak.
Nekad bude ok, popricam sam sa sobom, nekad ispizdim

Ugl jgs ne fercera bas divno kako to ministar voli predstaviti
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#28972 Re: Sarajevo Construction

Post by Truba »

Ako si fizicki zdrav nabavi bajk ili elektricnu picilicu
Muskarci barem mogu voziti
Vidjam i zene ali one sesjebu jer im je vaznija sminka pa ne stavljaju zastite
moimoi

#28973 Re: Sarajevo Construction

Post by moimoi »

DaysleepeR wrote: 24/12/2025 11:12
drug_profi wrote: 24/12/2025 11:08

Bolje u saksiji nego posađeno u zemlju pa da ga grtalice i sarajevske laude svako malo obaraju, PARK je dobra firma koja se brine o drveću u Sarajevu, radio sam sa njima, imaju stručne tehnologe koji znaju šta rade. Kod nas je više problem zemlje u koju se sadi, nego do brige-nebrige.
Ar ju sur? Hortikultura je ko arhitektura.. ne stoji u mjestu. A mense cini da ovi nasi rade po istim nacelima kao prije 70god.
Ono .. 20cm razmaka od svake sadnice.. kao da luk sade a ne cvijece. I ne mijesaju vrste.. vec red ljubicica, pa red ruza lupam :D Bas onako soc-kom
DaysleepeR

#28974 Re: Sarajevo Construction

Post by DaysleepeR »

nepass1 wrote: 24/12/2025 11:17
Qler wrote: 24/12/2025 09:46 Isto, nema mi ništa mrže nego u gužvu... i često idem na posao komercijalom ako znam da i i vraćam kući pravo poslije posla... ali ako negdje moram poslije, obaviti par stvari, tamo vamo, to sa JGS bi bila patnja. Sati bi bili potrošeni u ništa... Jednostavno nema nikakve logike, ni sa vremenske ni sa finansijske strane.

Ujutro jgs u minutu tacan, sa autom 25min sa trolom 35min
Povratak nekad cekam trolu a sa autom bih vec kuci bio. Petkom po 50-60min povratak.
Nekad bude ok, popricam sam sa sobom, nekad ispizdim

Ugl jgs ne fercera bas divno kako to ministar voli predstaviti
Ova slika je nastala u trolejbusu 2018 godine.
Dakle Mordor.
Ne znam kako se iko moze zaliti na JGS danas.
Napravili smo skok od 50 godina u 4 godine.

Image
nepass1

#28975 Re: Sarajevo Construction

Post by nepass1 »

Kad se budes vozio svaki dan onda pricaj
Ja sam jucer ujutro, duge gace ispod pantola, debela jakna, kapa sledio se u troli. Nema grijanja, ledena stolica, leden metal. Da napomenem da u sorcu trcim po igmanu zimi, trcao sam i na -5 po dobrinji. Ali 35-40min sjedenja u ledari, jbt odskakujes.
Jutros nova trola prokisnjava na dva mjesta kod zgloba.
Post Reply