Sirija
-
Laprdan
#28926 Re: Sirija
Uništena su 2 aviona režima zločinca Assada u oklini Aleppa:
http://www.youtube.com/watch?v=srcS4b3gq8M
http://www.youtube.com/watch?v=srcS4b3gq8M
-
Laprdan
#28927 Re: Sirija
I danas je ugasio preko DVADESET života, uključujući djecu:
MONSTRUM

MONSTRUM

- luminator
#28928 Re: Sirija
Loša procjena.Lincoln-Burrows wrote: Puno ih je na tom JI dijelu Turske i postaće to skoro pa jednonacionalni teritorij,
Kurdi podržavaju USA i Izrael i sad ratuju protiv IS na tlu, bojim se da ih se ne može
tek tako ignorirati kao do sada, nastavi li se ovo odmaganje Kurdima u Siriji
sve veći broj Kurda u Turskoj koji su sada lojalni prelazit će na ideju Kurdistana.
- Većina Kurda su muslimani što je vrlo bitan faktor.
- Pripadnici PKK su manjina među turskim Kurdima, deklarišu se kao marksisti-lenjinisti, a zapravo su Mazdeci (veći i stariji komunisti od Lenjina) i nisu nimalo omiljeni među Kurdima muslimanima.
- Postoji značajan broj Kurda muslimana kojima nije mrska ideja o Kurdistanu, ali nipošto u savezu sa PKK, pošto su "mrski ćafiri".
- Treća grupa su oni Kurdi kojima ni na kraj pameti ne pada nikakva ideja o Kurdistanu, smatrajući je suviše rizčnom.
Osnovni razlog zbog kojeg Kurdi, uprkos brojnosti i starosjedilaštvu, nikada nisu imali državu jeste totalno loša nacionalna kohezija. Prosječan Kurd je beskrajno odan plemenu na uštrb šire zajednice. Jedno kurdsko pleme je spremno do krvi zaratiti sa pet-šest drugih kurdskih plemena zbog minornih razmirica. Takođe je spremno prenositi to neprijateljstvo na potomke, tako da ponekad dođu u situaciju da nemaju blage veze o uzrocima neprijateljstva sa drugim plemenom, jer je ono započelo ko zna kad i ko zna zašto.
Slabi su izgledi da će Kurdi ikada imati državu. Propustili su mnogo zrelijih prilika tokom svoje duge povijesti.
Trenutno američko favoririzanje Kurda treba posmatrati kao vid pritiska na Tursku. Ni Turčin ni Amerikanac nisu spremni na raskid vojnog partnerstva. Amerikanac pogotovo nije spreman na tako drastičan korak jer mu je jasno da u ovom trenutku niko u regionu nije sposoban zamijeniti Turčina kao saveznika.
- luminator
#28929 Re: Sirija
Ako je sve tako jasno i jednostavno, čemu onda onolike fikhske zbirke, čemu posebne naučne discipline kao što su tefsir, fikh, usul-i fikh?Laprdan wrote: Dakle, šerijatski zakon je tu veoma jasan. Nema tu nekog posebnog tumačenja i pokušaja ublažavanja
Nisi primijetio da su zapadne države, kao i Bosna, sekularna društva?Laprdan wrote: Ali ja nigdje ne vidim sprovedenu ovu kaznu kod nas u BiH i na zapadu. A krađe na sve strane.
Last edited by luminator on 23/10/2014 20:49, edited 1 time in total.
- bvcx
#28930 Re: Sirija
A nemate ga ni vi pravo tumačiti kako vi hoćete. Jer da ljudi mogu 100% sprovoditi Allahovu riječ ne bi bilo potrebe za Strašnim sudom i kijametom.Laprdan wrote: Onda se ne smatraj muslimanom jer Kur'an ne možeš izmjeniti kako je tvojoj guzici volja (kako su mijenjane prošle objave). Kur'an je veoma jasna knjiga. Sačekat ćemo pa vidjeti ko će kako završiti.
-
sarajevoxxxx
#28931 Re: Sirija
Turska protiv ostatka planeteluminator wrote:Amerikanac pogotovo nije spreman na tako drastičan korak jer mu je jasno da u ovom trenutku niko u regionu nije sposoban zamijeniti Turčina kao saveznika.
Ovaj proces rata rata protiv terorizma traje decenijama, i očigledno je da je ovo sve jedna nova faza.U svakom slučaju rezultat te ''borbe protiv terorizma'' je taj da nikad više na svijetu nije bilo osoba koji vole al-Kaidu, IS, Nusru itd.I taj trend u zadnjih pola godine a naročito poslije objave rata IS-u i stvaranja Koalicije je bar tri puta ubrzan.
- astala_vistala
#28932 Re: Sirija
Vala i bogu i narodu ste vise dosadili posebno ovi sto svaki dan sabiraju zrtve posebno zene i djecu,eto kao hajde jos malo da pljujemo Asada,saxxx samo pise o zrtvama i barel bombama,halo ljudi rat je logicno da ima i civilnih zrtava ovo je posljedica toga sto nema klasicnih linija fronta na nekim livadama nego se vode najgore urbane borbe i tu se ne zna ko pije ko placa,kako neutarilisati u zgradi 20 terorista a pri tome u njoj jos zivi 50 civila kako ?? haj izadijte molim vas da vas roknemo vi ste nekad bas ko mala djeca,sve od Libije sam bio neutralni posmatrac,i nikako ne kontam ove pro ISIS i pro rebele kojom zivotom idejom oni grade svoj zivot ili im je neko mozak oprao u fahdovoj dzamiji ili maoci.
-
Teufik
-
Laprdan
#28934 Re: Sirija
Vidim da ti potenciraš da ja govorim u ime Islamske države. Pa moram te demantujem, jer to nije istina. Ja sam komentarisao Šerijet kao vjerozakon neovisno od ovog konteksta u koji me pokušavaš uvaliti. Što se tiče dešavanja u ratu na Bliskom istoku ja samo prenosim informacije i ništa više.bvcx wrote:A nemate ga ni vi pravo tumačiti kako vi hoćete. Jer da ljudi mogu 100% sprovoditi Allahovu riječ ne bi bilo potrebe za Strašnim sudom i kijametom.Laprdan wrote: Onda se ne smatraj muslimanom jer Kur'an ne možeš izmjeniti kako je tvojoj guzici volja (kako su mijenjane prošle objave). Kur'an je veoma jasna knjiga. Sačekat ćemo pa vidjeti ko će kako završiti.
A sad da ti odgovorim na post. Slažem se, niko ne može perfektno sprovoditi Allahovu dž.š. riječ, ali može i dužan je težiti ka tome i pri tom ne pokušavati da promijeni ono što je propisano.
-
Laprdan
#28935 Re: Sirija
luminator wrote:Ako je sve tako jasno i jednostavno, čemu onda onolike fikhske zbirke, čemu posebne naučne discipline kao što su tefsir, fikh, usul-i fikh?Laprdan wrote: Dakle, šerijatski zakon je tu veoma jasan. Nema tu nekog posebnog tumačenja i pokušaja ublažavanja
Nisi primijetio da su zapadne države, kao i Bosna, sekularna društva?Laprdan wrote: Ali ja nigdje ne vidim sprovedenu ovu kaznu kod nas u BiH i na zapadu. A krađe na sve strane.
1. Pametnom čovjeku ne trebaju nikakve zbirke i knjige osim Kur'ana.
2. Upravu si. BiH i zapadne zemlje djeluju po zakonu koji je napravio čovjek. Htio sam da napravim poređenje, ali si ti to bukvalno shvatio i ovdje izvukao iz konteksta. Nema veze.
- luminator
#28936 Re: Sirija
Turska nije protiv ostatka planete, niti obrnto, jasno je kao dan. U cijeloj toj igranci Turci štite svoj interes, PKK im je u državi, a nepredvidivi ISIL u neposrednom susjedstvu. Amerikancima i Evropljanima je to daleko, stabilnost njihovih društava nije ugrožena. Ugroženi su njihovi interesi koji variraju na intenzitetu.sarajevoxxxx wrote:Turska protiv ostatka planeteluminator wrote:Amerikanac pogotovo nije spreman na tako drastičan korak jer mu je jasno da u ovom trenutku niko u regionu nije sposoban zamijeniti Turčina kao saveznika.Vode politiku potpuno suprotnu od zemalja Zaljeva, Irana, Amerike i Evrope.Nešto kao da im je Rusija opet najbliža
Ovaj proces rata rata protiv terorizma traje decenijama, i očigledno je da je ovo sve jedna nova faza.U svakom slučaju rezultat te ''borbe protiv terorizma'' je taj da nikad više na svijetu nije bilo osoba koji vole al-Kaidu, IS, Nusru itd.I taj trend u zadnjih pola godine a naročito poslije objave rata IS-u i stvaranja Koalicije je bar tri puta ubrzan.
PKK je Turskoj otvoreni neprijatelj, pa je jasno da Turska nikada i nipošto neće učiniti ništa što bi ojačalo snage koje destabilizuju državu. Nikakva borba protiv terorizma, nikakava kuknjava nad sudbinom Kobanea, ama baš ništa.
Zemlje zaljeva i politika, nemoj živ bio, jasno ti je da one nemaju politike.
Iran i Turska vrlo dobro trguju, antagonizam oko Asada neće temeljno narušiti trpeljive odnose koj isu daleko od prijateljskih, ali su trpeljivi. I Turčin i Perzijanac vrlo dobro znaju na koliko su sati od Amerike i Evrope.
- insomnia78
#28937 Re: Sirija
Ja sad podjoh staviti
Nevjerovatno da nakon prve eksplozije ostadose na nogama
Ponovo ofanziva ISIL-a, izgleda da su uspjeli ponovo zauzeti onaj brezuljak na kojem su imali zastavu, navodno su se Kurdi povukli sa njeg
- luminator
#28938 Re: Sirija
1. Spalimo onda sve biblioteke i univerzitete. Šta će nam kad imamo jednu knjigu koju će svaki čoban tumačiti, ne znajući čak ni arapski jezik, a kamo li ostale naučne discipline. Takođe spalimo sve hadiske zbirke.Laprdan wrote:luminator wrote: Ako je sve tako jasno i jednostavno, čemu onda onolike fikhske zbirke, čemu posebne naučne discipline kao što su tefsir, fikh, usul-i fikh?
1. Pametnom čovjeku ne trebaju nikakve zbirke i knjige osim Kur'ana.
2. Upravu si. BiH i zapadne zemlje djeluju po zakonu koji je napravio čovjek. Htio sam da napravim poređenje, ali si ti to bukvalno shvatio i ovdje izvukao iz konteksta. Nema veze.
2. De objasni moj bukvalizam. Govorio si o neodsijecanju ruke u Bosni i na zapadu.
-
Captain Ahab
#28939 Re: Sirija
To je navodno taj brezuljak s kojeg je snimak. Mislim da im je prisjeoinsomnia78 wrote:Ja sad podjoh staviti
Nevjerovatno da nakon prve eksplozije ostadose na nogama
Ponovo ofanziva ISIL-a, izgleda da su uspjeli ponovo zauzeti onaj brezuljak na kojem su imali zastavu, navodno su se Kurdi povukli sa njeg
-
Laprdan
#28940 Re: Sirija
1. Ovo za spaljivanje si ti napisao. Ima mnoštvo korisnih knjiga neveznano za vjeru (recimo naučnih) koje su ljudi napisali i koje su jako vrijedne. A ja sam rekao da za tumačenje Kur'ana pametnom čovjeku ne trebaju pomoćne knjige. Ovim si opet dokazao da si bukvalac.luminator wrote:
1. Spalimo onda sve biblioteke i univerzitete. Šta će nam kad imamo jednu knjigu koju će svaki čoban tumačiti, ne znajući čak ni arapski jezik, a kamo li ostale naučne discipline. Takođe spalimo sve hadiske zbirke.
2. De objasni moj bukvalizam. Govorio si o neodsijecanju ruke u Bosni i na zapadu.
2. Rekao sam ti, ovo si izvukao iz konteksta. Citiraj cijeli moj post, pa ću ti onda odgovoriti.
-
Laprdan
#28941 Re: Sirija
Bivši potpredsjednik SAD-a, Dick Cheney: "Mučenje muslimana je opravdano"
Izvor:
http://www.vesti-online.com/Vesti/Svet/ ... -opravdano
Izvor:
http://www.vesti-online.com/Vesti/Svet/ ... -opravdano
-
Laprdan
#28942 Re: Sirija
Erdogan tvrdi da USA i EU vode rat protiv Islamske države zbog nafte

http://www.yeniakit.com.tr/haber/erdoga ... 33804.html

- sargon
#28943 Re: Sirija
A on sam zeli srusiti Asada zbog principa...Laprdan wrote:Erdogan tvrdi da USA i EU vode rat protiv Islamske države zbog nafte
- luminator
#28944 Re: Sirija
Ne kune majka sina što se kocka...Laprdan wrote:1. Ovo za spaljivanje si ti napisao. Ima mnoštvo korisnih knjiga neveznano za vjeru (recimo naučnih) koje su ljudi napisali i koje su jako vrijedne. A ja sam rekao da za tumačenje Kur'ana pametnom čovjeku ne trebaju pomoćne knjige. Ovim si opet dokazao da si bukvalac.luminator wrote:
1. Spalimo onda sve biblioteke i univerzitete. Šta će nam kad imamo jednu knjigu koju će svaki čoban tumačiti, ne znajući čak ni arapski jezik, a kamo li ostale naučne discipline. Takođe spalimo sve hadiske zbirke.
2. Rekao sam ti, ovo si izvukao iz konteksta. Citiraj cijeli moj post, pa ću ti onda odgovoriti.
- Challenger__
#28945 Re: Sirija
Kobane: najteži, najintenzivniji sukobi u 38 dana borbe.
today's & tonight's clashes in the town are the most intense of the last 38 days
- Kikibombona
#28946 Re: Sirija
Nemaju Kurdi teskog naoruzanja, totalno su inferiorni po tom pitanju u odnosu na protivnika.Challenger__ wrote:Kobane: najteži, najintenzivniji sukobi u 38 dana borbe.
today's & tonight's clashes in the town are the most intense of the last 38 days
Da hoce vise doci te Pesmerge, cisto da artiljerijom poguraju.....
Bez teskog naoruzanja nece moci jos dugo.
-
Laprdan
#28947 Re: Sirija
Ayn al-Arab (Kobane) JUTROS:

Ayn al-Arab (Kobane) SADA:

Ayn al-Arab (Kobane) SADA:

- Challenger__
#28948 Re: Sirija
I dok grad stoji sve teže, čini mi se polako ali neminovno pada, Turska se složila da pusti Pešmerge, ALI... pod ovim "uslovima":

izvor
LINK
_____
Očigledna opstrukcija i zavlačenje do pada grada.

izvor
_____
Očigledna opstrukcija i zavlačenje do pada grada.
Last edited by Challenger__ on 23/10/2014 22:47, edited 1 time in total.
- sargon
#28949 Re: Sirija
Challenger__ wrote:I dok grad stoji sve teže, čini mi se polako ali neminovno pada, Turska se složila da pusti Pešmerge, ALI... pod ovim "uslovima":
izvorLINK
Znači ništa od teškog naoružanja a tim ništa od odbrane grada...
- Challenger__
#28950 Re: Sirija
Ako je vijest tačna, stoji ono što sam dodoao u editu: Očigledna opstrukcija i zavlačenje do pada grada.