Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Entropio wrote: ↑28/07/2020 18:24
Pare za penzije se skupljaju uplatama svih zaposlenih koji mjesecno odvajaju procenat plate koji se uplacuje u penzioni fond.
Ili još tačnije rečeno - doprinosima iz plaće i na plaću. Dakle, penzioni sistem na grbači nose sam radnici i niko više.
Što li, bože, pređoše na trezor? To što vi pišete vrijedi za stabilne i razvijene ekonomije. U normalnim zemljama penzioni fondovi su među najjačim finansijskim institucijama. Ekonomisti kažu da za održiv fond trebaju cca. 4 zaposlena na 1 penzića. Mi smo s koronom sve bliži odnosu 1:1. Evo malo pa pročitaj...
Entropio wrote: ↑28/07/2020 18:24
Pare za penzije se skupljaju uplatama svih zaposlenih koji mjesecno odvajaju procenat plate koji se uplacuje u penzioni fond.
Ili još tačnije rečeno - doprinosima iz plaće i na plaću. Dakle, penzioni sistem na grbači nose sam radnici i niko više.
Što li, bože, pređoše na trezor? To što vi pišete vrijedi za stabilne i razvijene ekonomije. U normalnim zemljama penzioni fondovi su među najjačim finansijskim institucijama. Ekonomisti kažu da za održiv fond trebaju cca. 4 zaposlena na 1 penzića. Mi smo s koronom sve bliži odnosu 1:1. Evo malo pa pročitaj...
Pa pročitaj članak šta kaže, i dalje je prvi i osnovni način finansiranja penzionog fonda iz doprinosa, a iz bužeta će se namirivati samo u slučaju krize:
U slučaju eventualnog nedostataka sredstava od doprinosa, mirovine bi se namirivale iz budžeta - pojasnio je federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača.
Dodao je kako je trenutno naplata doprinosa i likvidnost Zavoda PIO/MIO jako dobra, a da će trezorski način poslovanja pomoći u slučaju neke krize
Naravno, kod nas visoka stopa nezaposlenosti i rad na crno vrlo lako mogu staviti PIO/MIO fond u krizu.
Ovo je izjava od prije skoro godinu dana. Šta misliš, je li došla ta kriza, koliko je procentualno pokriće penzija od doprinosa ?
Vidi kol'ko je penzionera i kol'ko treba para, zaposlenih u FBiH trenutno, daj bože, da ima 500.000.
Jucer vozim onaj dio od mosta Begica i Begovica pa do Mostara skoro sve 90 km/h - nema ko me nije pretekao
Je li do mene ili mi to nesto nije normalno?
P308 wrote: ↑29/07/2020 09:40
Jucer vozim onaj dio od mosta Begica i Begovica pa do Mostara skoro sve 90 km/h - nema ko me nije pretekao
Sto znaci prosjek 70-80, na pravcu si ludovao do 90.
Do tebe je, vozio si presporo.
moze tu 110 glat
Pa vidio sam da moze
Laze ti sat. Ti si vozio 77-78km/h a ostali su prolijetali sa 85-90km/h. Standardni problem, kao i na autoputu. Sa 130 tempomat a proletis pored ljudi koji isto tako misle da voze 130.
To su ovi što daju cvaju policajcima i fol ne ugrožavaju nikog.
Ne bi ti kod mene prolazili za cvaju ni u fantaziji. Ja bi namjerno kad bi bio slobodan navecer, patroliro gradom da hvatam takve.
Ne bi ti kod mene prolazili za cvaju ni u fantaziji. Ja bi namjerno kad bi bio slobodan navecer, patroliro gradom da hvatam takve.
Samo one špijunske kamere i hvatati ove pametnjakoviće, pa kad ponude mito opaliti im krivičnu prijavu i oderati ih ne do kože nego do kostiju.
liaar wrote: ↑30/07/2020 11:34
Ako policajac kaže "šta ćemo", to je indirektan znak da prima 20KM u zamjenu za puštanje bez naloga.
"Sta cemo sad"
"Sta predlazes sad"
"Kako cemo ovo sad rijesit"
"Ja gladan"
"Ima dobra glavusa preko puta"
"Nisam jos doruckovao"
"Mi bi popili nesto sa se rashladimo"
"Entropio, Entropio, znas li ti kolka je kazna za ovo"
"Ne mogu te pustit, ali sjela bi mi kafa preko puta"
...