Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
-
komsinica_s_drugog
#28901 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Zasto ste bezveze napali momka?
Evo, imam li ja pravo da kazem nesto o zivotu Bosnjaka u RS - u? Od 38, koliko uskoro punim, provela sam 5, 6 g. u izbjeglistvu, 9 mjeseci od toga u Njemackoj, ostalo potucajuci se po Bosni , Prvo su nam cetnici krali stvari pred ocima iz naseg stana, poslije su nas gledali poprijeko "domaci" u Federaciji. S 13 godina se vratim "kuci" i imam puno "divnih" prica o suzivotu, pa da vidim ko ce me okitit svim ovim divnim epitetima koje ste uputili @sehohari
Evo, imam li ja pravo da kazem nesto o zivotu Bosnjaka u RS - u? Od 38, koliko uskoro punim, provela sam 5, 6 g. u izbjeglistvu, 9 mjeseci od toga u Njemackoj, ostalo potucajuci se po Bosni , Prvo su nam cetnici krali stvari pred ocima iz naseg stana, poslije su nas gledali poprijeko "domaci" u Federaciji. S 13 godina se vratim "kuci" i imam puno "divnih" prica o suzivotu, pa da vidim ko ce me okitit svim ovim divnim epitetima koje ste uputili @sehohari
- stubrijez
#28902 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Fake je decko totalni, nepresusni citator... zato valjda sviju handri.komsinica_s_drugog wrote: ↑18/09/2025 15:35 Zasto ste bezveze napali momka?
- stubrijez
#28903 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
SviHu pardon...
a ne mislis i ti valjda (ne kazem da zasluzujes) da tebe tvoja losa iskustva amnestiraju od etiketiranja ili epitetiranja kako ti to velis?
a ne mislis i ti valjda (ne kazem da zasluzujes) da tebe tvoja losa iskustva amnestiraju od etiketiranja ili epitetiranja kako ti to velis?
-
belfy
#28904 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
daj mi primjer neke utakmice Njemacke reprezentacije da se nije mogla gledati na drzavnim kanalima. eto, tako jednostavno...sehohari wrote: ↑16/09/2025 22:10Haj ti govori nekom drugom da se "presabere". On misli konkretno na Eurobasket, na utakmice reprezentacije Njemačke.belfy wrote: ↑16/09/2025 22:07sta bolan pricas? njemci imaju DAZN ako zele sport. i kod nas se placaju i Arenasport i Sportkub ako zelis da pratis sport. takodjer i njemci mogu koristiti Mtel Germany. daj se presaberi... naravno da mogu, ali im ne treba jer je vecina televizija onih koje ne koriste... hebote...
Fol je u tome da je to u Njemačkoj postalo da se mora platiti čak i da se gledaju utakmice sopstvene reprezentacije, kod nas je to bilo besplatno na javnom servisu.
-
belfy
#28905 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
ti si bas zaglibio u balkanizam. ni auto ne moras koristiti, ali ako imas isto morati ces platiti i porez na isto, kao i osiguranje, kao i tehnicki pregled...Ozimician wrote: ↑16/09/2025 22:17 Bezveze priča ba, zna svako ko je 2 mjeseca u Njemačkoj i želi gledati TV naš i za mtel i za IPTV i more drugih mogućnosti, nego je ovo retoričko pitanje u što odlazi mojih 19 € mjesečno, ako ne mogu gledati glavne sportske događaje, a prisiljen sam dakle da plaćam uslugu koju ne koristim? (nije ni u FBiH bolje sa TV pretplatom, ali je barem iznos 6x manji)
I ovo je tačno da su bosanci/bošnjaci u dijaspori najmanje nacionalno-osvještena grupa i @sehohari je upravu kada kaže da 90% BiH ne zanima, ali je ovih 10% vidljivo. Ko je tu duže od 10-15 god. s njim o BiH pričaš kao i na forumu ovdje - totalno operisano od današnjice. Mnogi su čak i jugonostalgični i prenijeli to i na djecu, ono lafo neki "balkanski identitet" furaju, fuj.
-
Osmi Socrates
#28906 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Merze, Friedrichu, kancelaru, vrati mu tih 19 eura mjesečno retroaktivno, CDU-a ti. Obećavam da ću prvom narednom prilikom kad dođem u Njemačku ostaviti (barem) toliko njemačkim humanitarnim organizacijama.
- TAFKAP
#28907 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ne moraš koristiti TV, niti radio, niti ostale servise koje državni medijski servisi nude (npr. putem interneta, medijateke, etc) ali pretplatu moraš plaćat ako nisi na socijali ili dobijaš neku drugu pomoć od države.
-
Osmi Socrates
#28908 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Kako to provjeravaju? Kucaju ljudima na vrata i pitaju ih da li su na socijali?
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#28909 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Osobe koje zbog invalidnosti, socijalnog stanja ili iz trećeg razloga imaju pravo na oslobađanje od RTV takse su dužne da podnesu zahtjev kod javnog servisa.Osmi Socrates wrote: ↑18/09/2025 22:14 Kako to provjeravaju? Kucaju ljudima na vrata i pitaju ih da li su na socijali?
- Ozimician
#28910 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Za one koje zanimaju i ove stvari.
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
-
Bodkin
#28912 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Sp500 je u zadnjih 30 godina na godisnjem nivou bio samo 7 puta negativan. Od toga jedna godina corona i jedna 2008 kriza. Znaci doslovno black swan events.izvrsni direktor wrote: ↑19/09/2025 20:12Glupost
Prvi svjetski rat, velika depresija, drugi svjetskii rat, i eto ti togniza. U danasnje vrijeme nemoguce da se ponovi.
Za austriju nije tacno, nemogzce jbg
U evropsko se i ne isplati ulagati jer su povrati mali ili eventualno u par firmi u odredjenim industrijama ili sa visokim dividendama ili kao diverzifikaciju
-
tokio25
#28913 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
ja bi se ubio kad bi sebe poredio sa sehoharijem kad si sve ovo proslakomsinica_s_drugog wrote: ↑18/09/2025 15:35 Zasto ste bezveze napali momka?
da plasticniji primjer pokusam
eto ti si sve to prosla i zamisli ja koji zivim u vili na beverli hilsu citav zivot kazem ma ne znas ti sta je glad sta je patnja i sl a sve to zato sto neku noc nisam imao cokoladu iz belgije u frizideru ili nisam mogao upaliti jakuzi zato sto je pukla cijev u kvartu pa nije bilo vode pola sata
eto zasto smo ga napali
evo licno ja citav rat sam bio u sarajevu i pored toga sto sam bio u ratu ne mogu pricati o izbjeglicama u kontekstu sta su prosli i kako kad sam ja imao srecu da budem u svom stanu svo vrijeme
mogu komentarisati licemjernost i sl sto je rezultat politike u vidu izbjeglica iz ib sto su naselili vogoscu buca potok i sl al ono da ja tebi govorim bilo sta o licnim iskustvima je slozit ces se degutantno
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#28914 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Jest, samo što ja o tome ne govorim iz perspektive nekoga ko je dio te grupe.
Na kraju krajeva, vi ste mene napadali tvrdeći da ono što ja pišem nije istina prije svega...
Na kraju krajeva, vi ste mene napadali tvrdeći da ono što ja pišem nije istina prije svega...
-
Osmi Socrates
#28915 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Čokolade generalno, a pogotovo one iz Belgije, i ne treba držati u frižideru.
Šta ću, zaparalo mi oči.
Šta ću, zaparalo mi oči.
-
Bodkin
#28916 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Neko ko je rodjen i odrastao na zapadu ne treba seruckati o zivotu u bosni.
Neko ko se formirao u bosni i zivio u sredini gdje je pripadnik vecinske nacionalne grupe ne treba da serucka o tome kako je i koliko tesko manjinama
Neko ko se formirao u bosni i zivio u sredini gdje je pripadnik vecinske nacionalne grupe ne treba da serucka o tome kako je i koliko tesko manjinama
- Ozimician
#28917 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Tako je, treba o tome da se šuti, ni slučajno da se priča, može se neko i uvrijediti.
Samo onaj ko je direktno to doživio, a i on da dobro bira riječi kad opisuje to, a djetetu ni slučajno ne smije da prenese iskustvo.
(koliko vidim ovdje na temi, ljudi koji su direktno to doživjeli, nemaju problem sa @sehohari pričom, jer je sigurno istinita - problem imaju samo oni koji to nisu doživjeli)
Samo onaj ko je direktno to doživio, a i on da dobro bira riječi kad opisuje to, a djetetu ni slučajno ne smije da prenese iskustvo.
(koliko vidim ovdje na temi, ljudi koji su direktno to doživjeli, nemaju problem sa @sehohari pričom, jer je sigurno istinita - problem imaju samo oni koji to nisu doživjeli)
-
tokio25
#28918 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
pricati da al da taj pametuje ni pod razno
sehohari ubjedjuje lika koji je sve to prosao kako je i sta je
pa jbt isto da ja njega ubjedjujem kakav je zivot u njemackoj a ja isao u njemacku na po 15 dana najvise kao turista npr
ja mogu pricati jesu li prljave ulice i sl al ne mogu pricati kakav je kucni savjet u pankowu kako se ganja ako ti pukne cijev u stanu ili kako se placa djeciji doplatak ako imas troje djece i sl
pa jbt isto da ja njega ubjedjujem kakav je zivot u njemackoj a ja isao u njemacku na po 15 dana najvise kao turista npr
ja mogu pricati jesu li prljave ulice i sl al ne mogu pricati kakav je kucni savjet u pankowu kako se ganja ako ti pukne cijev u stanu ili kako se placa djeciji doplatak ako imas troje djece i sl
- Ozimician
#28919 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
kojeg lika koji je sve to prošao?tokio25 wrote: ↑20/09/2025 18:52 pricati da al da taj pametuje ni pod razno
-
tokio25
#28920 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
pa par stranica prije ne znam sad napamet kako je ime na forumuOzimician wrote: ↑20/09/2025 18:54kojeg lika koji je sve to prošao?tokio25 wrote: ↑20/09/2025 18:52 pricati da al da taj pametuje ni pod razno
- Ozimician
#28921 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Onog što je kupio vikendicu na Ivanici nekad davno poslije rata?tokio25 wrote: ↑20/09/2025 18:56pa par stranica prije ne znam sad napamet kako je ime na forumuOzimician wrote: ↑20/09/2025 18:54kojeg lika koji je sve to prošao?tokio25 wrote: ↑20/09/2025 18:52 pricati da al da taj pametuje ni pod razno
I to mu referenca da priča o životu u Trebinju...
Prije će biti da njega taj lik ubjeđuje u nešto.
-
tokio25
#28922 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
ne znam tacno jer nisam detaljno citao
moguce da sam nesto i preskocio
znam samo da mu je neko govorio za trebinje i taj dole dio
-
belfy
#28923 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
mislim da je red pozvati Nebojsu Vukanovica da se oglasi na forumu oko stanja u Trebinju...
- jeza u ledja
-
Osmi Socrates
#28925 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
The general population doesn’t know what’s happening, and it doesn’t even know that it doesn’t know.
Noam Chomsky
Noam Chomsky