Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Zato sto je ovo blasfemija nazvati historijskim muzejom ikada i bila ( sa naučnog i kustoskog aspekta), jednostavno nekadašnji muzej revolucije koji nikada nije ni imao h od historijskog muzeja, u tom historijskom muzeju bi vise odgovarala umjetnicka galerija BiH a da historijski dobije prostor na spomen parku vraca da se napravi muzej i taj park napuca
Barem neko moje lično misljenje, i plus da se napravi muzejska cetvrt gdje bi se u potpunosti izbacio parking ispred zemaljskog postavile granitne kocke , ubacila fontana u sredini i napucao taj dio sa jebackim osvjetljenjem nocu tuga je sad da su nam oba muzeja, filozofski i zgrada vijeca ministara u mraku , sve bi to mogao onaj debil mandic uraditi al njemu je bitnije da napise da je bio idemo dalje plesnjak u fisu i jos neki nostalgicarski jad i cemer
Nesto na ala ovaj fazon svakako na MD-u imamo metastaze parkinga tako da ukidanjem jednog bi dobili mnogo
Zato sto je ovo blasfemija nazvati historijskim muzejom ikada i bila ( sa naučnog i kustoskog aspekta), jednostavno nekadašnji muzej revolucije koji nikada nije ni imao h od historijskog muzeja, u tom historijskom muzeju bi vise odgovarala umjetnicka galerija BiH a da historijski dobije prostor na spomen parku vraca da se napravi muzej i taj park napuca
Barem neko moje lično misljenje, i plus da se napravi muzejska cetvrt gdje bi se u potpunosti izbacio parking ispred zemaljskog postavile granitne kocke , ubacila fontana u sredini i napucao taj dio sa jebackim osvjetljenjem nocu tuga je sad da su nam oba muzeja, filozofski i zgrada vijeca ministara u mraku , sve bi to mogao onaj debil mandic uraditi al njemu je bitnije da napise da je bio idemo dalje plesnjak u fisu i jos neki nostalgicarski jad i cemer
Nesto na ala ovaj fazon svakako na MD-u imamo metastaze parkinga tako da ukidanjem jednog bi dobili mnogo
E zamisli ovo urade i ukone ovu zivu ogradu i osvijetle stecke kako bi ro lijepo bilo. Ovako sakriveni iza auta i zive ograde kao da ih se stidimo.
_BataZiv_0809 wrote: ↑19/12/2025 18:28
Imam osjecaj da sam vijest za Historijski vidio bar 3 puta i nikad nista
@tramvajtrojka
E zamisli ovo urade i ukone ovu zivu ogradu i osvijetle stecke kako bi ro lijepo bilo. Ovako sakriveni iza auta i zive ograde kao da ih se stidimo.
Nama je i zgrada historijskog muzeja zaklonjena, ni svako drvece nije potrebno gdje god posebno oko ovakvih objekata gdje se dozvolilo vegetaciji da se rasiri van svih gabarita i unisti vizure objekata, a da kazes da treba sasjeci i skresati tri drveta i pet grmova ispred historijskog imao bi vesnu i njezine babe , podzica, niksica i ostale ublehe koje bi se vezali za to drvece
Mi sa ovakvim budalama dijelimo grad a ovi likovi su zaustavljali i usporavali svaki projekat poplocavanja i sredjivanja trgova i setnica u starom dijelu grada i centru zadnjih nekoliko godina, te protesti protiv WTCa i ostalih projekata
A radi se bukvalno dionica koja nikad nije poplocana od elektroprivrede do srednje ekonomske
vapi za rekonstrukcijom, ovde bi super leglo poplocanje bosanski cilim kao u velikom parku, klupe, zelenilo, rasvjeta a time bi se uvezao scc i alta i importane koji je zanemaren. muzeji su tu jos kad se uradi muzej savremene umjetnosti, vec se radi ono kod holideja, zatim planirani wtc..time bi md postao downtown
black wrote: ↑19/12/2025 19:20
vapi za rekonstrukcijom, ovde bi super leglo poplocanje bosanski cilim kao u velikom parku, klupe, zelenilo, rasvjeta a time bi se uvezao scc i alta i importane koji je zanemaren. muzeji su tu jos kad se uradi muzej savremene umjetnosti, vec se radi ono kod holideja, zatim planirani wtc..time bi md postao downtown
Ne mislim da je potreban “bosanski cilim”
Vec je grad mimo ikakvog smisla opterecen kojekakvim spomenicima.
Vise mi smeta to sto niti jedan nije oznacen. Ni ko je autor, niti sta predstavlja.
Od prijeratnih do sadasnjih.
Kao turista ne znas u sta gledas.
A sto se tice muzeja revolucije.. predlozila sam im da naplacuju i to sto nemaju grijanje posto imas potpuni dozivljaj.. tragikomedija.
black wrote: ↑19/12/2025 19:20
Nama citav grad place za tim nekim sitnim minimalnim estetskim sredjivanjima nekih dijelova gdje bi u siroj slici sve zvizdalo, evo u stadlerovoj , ovo je sitnica poplocaj napravi mini kružni ubaci fontanu i tjt
Jok mi i kad radimo rekonstrukciju ulica radimo ih po izgledu kada su se radili 60 i 70tih nikako se ne mijenja layout i izgled ulice
Eno ovo ljeto se radila ulica Kaptol i ostala nakaradna postavka ulice kakva je bila zadnjih pedeset godina i nakon rekonstrukcije
tramvajtrojka wrote: ↑19/12/2025 19:38
Nama citav grad place za tim nekim sitnim minimalnim estetskim sredjivanjima nekih dijelova gdje bi u siroj slici sve zvizdalo, evo u stadlerovoj , ovo je sitnica poplocaj napravi mini kružni ubaci fontanu i tjt
Jok mi i kad radimo rekonstrukciju ulica radimo ih po izgledu kada su se radili 60 i 70tih nikako se ne mijenja layout i izgled ulice
Eno ovo ljeto se radila ulica Kaptol i ostala nakaradna postavka ulice kakva je bila zadnjih pedeset godina i nakon rekonstrukcije
znam, tako se 'malim' sitnicama moze uljepsati grad, evo ovo sto si postavio moze super da izgleda, sa jos nekim sitnim doradama, svako malo neko pomene trg a evo moze biti vise malih trgova...
@tramvajtrojka
Meni je ovo jako lijepo. Ono sto se pitam jeste koliko je kod nas ovakav nacin poplocavanja moguc? Koliko bi trajalo?
Nemamo mi pjeskovito tlo kao sto ima zapadna evropa.
Jedino me to interesuje tj da ne bude za 5 god potpuna rekonstrukcija koja opet kosta stotine hiljada
moimoi wrote: ↑19/12/2025 19:48
@tramvajtrojka
Meni je ovo jako lijepo. Ono sto se pitam jeste koliko je kod nas ovakav nacin poplocavanja moguc? Koliko bi trajalo?
Nemamo mi pjeskovito tlo kao sto ima zapadna evropa.
Jedino me to interesuje tj da ne bude za 5 god potpuna rekonstrukcija koja opet kosta stotine hiljada
Moguc je naravno cim se odradi kako treba evo pruscakoca je sva poplocana prije 13+ godina i dan danas se drzi kao prvog dana, imas jos ulica po gradu koje su tako uradjene
Najvažnija stvar je priprema podloge to se naucilo na tezi nacin nakon fijaska u Titovoj 2004-2006e kasnije se naucilo kad se popločavanje radi ide prvo a/b ploca sitni pijesak i ploce preko, to u Titovoj nije odradjeno pa imamo plivanje ploca svaku zimu
A Ferhadija od vjecne vatre do slatkog coseta dan dns se drzi kao prvog dana, a neki dijelovi su prvi put radjeni 2010e
tramvajtrojka wrote: ↑19/12/2025 19:03
Spoiler
Show
Niko iz Sarajeva, neko ko je ovdje živio prije rata naročito, neće nazvati Muzej revolucije na MD blasfemijom. Niti je tačno da je tako. Ne vjerujem da si ikada i posjetio taj objekat prije rata, dok je bilo mnogo eksponata, i unutra i vani. Taj objekat je takav i projektovan, vrlo uspješno i jako lijepo izgleda. I pokazivao je jedan od najsvijetlijih perioda istorije naših naroda. Slažem se da parking ispred Zemaljskog muzeja treba ukloniti jer je postao parking ljudi koji izdaleka dolaze u centar da rade, koji izdaleka tu ostavljaju automobile dok obavljaju druge poslove po gradu, umjesto da služi goostima - posjetiteljima Muzeja. Ako ukinemo ovaj parking, gdje će svoja vozila ostavljati posjetitelji Muzeja I besmislena je ideja o nekakvim fontanama, šetnicama i "parkovima ljubavi" u centru grada sa najfrekventnijim saobraćajem gdje bi svako takvo rješenje izgubilo smisao, niti bi bilo svrsishodno.
Bravo
E jbg sad, nisu dzabe asfaltirali ovu ulicu dva puta u godinu dana
Logovan wrote: ↑20/12/2025 17:52
Pa dobro šta je problem sa kockama?
pa evo ja cu ti navesti glavni:
sva infrastruktura tu je ispod ceste ,sta god se desi rovice se stalno ,mislis da ce potrajati takav izgled duze od godinu???
daleko smo mi od te kocke i tog nivoa sredjene urbane sredine....
Logovan wrote: ↑20/12/2025 17:52
Pa dobro šta je problem sa kockama?
pa evo ja cu ti navesti glavni:
sva infrastruktura tu je ispod ceste ,sta god se desi rovice se stalno ,mislis da ce potrajati takav izgled duze od godinu???
daleko smo mi od te kocke i tog nivoa sredjene urbane sredine....
Kocka je hiljadu puta bolja od asfalta upravo iz tih razloga.
Kocku skines odradis posao i vratis.
Asfalt jednom kad isjeces tu se usljed nasih klimatskih uslova dalje samo stvaraju rupe i nova krpljenja.
Nazalost samo mi unistavamo kocku. U Beogradu je ima, u Ljubljani, Zagrebu, Rimu, Barseloni, Istanbulu, Becu...
F&N wrote: ↑20/12/2025 18:10
vidi se da imas samo iskustva u klizanju po tastaturi,jer da znas ista znao bi kakvi krezavi i poluretardirani nehljebi rade po tim firmama za iskop i slicne poslove .svaku rupu koju su rovili propalo je nakon 3 mjeseca
F&N wrote: ↑20/12/2025 18:10
vidi se da imas samo iskustva u klizanju po tastaturi,jer da znas ista znao bi kakvi krezavi i poluretardirani nehljebi rade po tim firmama za iskop i slicne poslove .svaku rupu koju su rovili propalo je nakon 3 mjeseca
Evo ja gledam na primjeru kocki/ploca u ulici Kosevo/ ex. Kralja Tomislava, po trotoarima.
Hiljadu puta su skidali radi nekih popravki i vracali. Eno je i dan danas drzi i ljepse izgleda nego bilo koji asfaltirani trotoar. A postavljena je ima haman 20 godina.
Jeste da je Mandic zamijenio jedan dio novim plocama ali ove stare i daljr drze.