Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
Diwan

#28826 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Diwan »

O maskama

"Mi smo suočeni na globalnoj razini s jednom novom dinamikom širenja korone. Raduje činjenica da kao što smo i rekli, da ćemo primjenjivati lokalne mjere, međutim postoje mjere koje će se primjenjivati na razini cijele države, to je nošenje maski. U ugostiteljskim objektima, trgovinama, javnom prijevozu. Rukovodimo se po onome na što nam ukazuju brojne analize, to je da je jesen razdoblje u kojemu bismo se mogli suočiti s većim izazovima, pa ovo razdoblje moramo iskoristiti da steknemo navike koje će nam biti neophodne kada će nam doći jesen. Zato smo odlučili da ponovno idemo i s press konferencijama jer služe i educiranju javnosti, a pitanje nošenja maski je sastavni dio te edukacije. Objasnit ćemo korisnost tih maski, pogotovo kroz jesen. Naš glavni pristup je obavještavati javnost.

Imat ćemo i sankcije ako se pokaže da neka mjera nije prihvaćena. Nadamo se da neće doći do toga. Veliki centri imaju zaštitare gdje nije problem ne pustiti osobu bez maske, u malim trgovinama ne smije se poslužiti nekoga bez maske. Nema toliko policije ni inspekcija da mogu baš sve kontrolirati... Apeliramo na sve da zovu 112 ili policiju ako treba intervenirati.

Svima nam je cilj prihvatiti novo normalno i treba postati praksa nositi masku. Pokazalo se da su učinkovite.
https://www.index.hr/vijesti/clanak/vid ... 97795.aspx

Preko terorisanja sa maskama se ljudi dresiraju na poslušnost za buduće događaje i scenarija koje nam izgleda nažalost dolaze u susret, a to je manipulacija sa vakcinama, što i jeste cilj svega ovoga.

Preko maski se ljudi dresiraju i disciplinuju kako bi sutra isto tako, dresirani i 'disciplinovani', prihvatili vakcinu kao nužnost u 'odbrani protiv korona virusa'.

Sutra, kada izbace vakcine, neće ti dozvoliti da radiš, da kupuješ, ostvaruješ osnovna ljudska prava ako se nisi vakcinisao. Mnogi dresirani će to prihvatiti, što zbog straha za život, što zbog straha za ostvarivanje egzistencije a mnogi ostali što neće imati drugog izbora.

Dakle, prisilna vakcinacija će biti nametnuta ne putem sile, nego putem onemogučavanja ostvarivanja elementarnih građanskih prava, kao što se sada onemogućuje kupovina namirnica bez maske.
Diwan

#28827 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Diwan »

Inače, malo sam obnovio blok listu...
GAU8

#28828 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by GAU8 »

TESLA_EDISON wrote: 13/07/2020 15:35
GAU8 wrote: 13/07/2020 15:29
TESLA_EDISON wrote: 13/07/2020 15:26
Saćekaj jesen i zimu kada bude povlačenje crte. Prvi bez primanja ostaju medicinski radnici, pa penzioneri i na kraju policija i vojska. Turizam propao, najjači hoteli trajno zatvoreni, mali obrti trajno propali. Teške industrije nemamo od rata, propao Mittal, propao Aluminij, Energoinvesta nema ni na papiru više. Nema uplate PDV-a, nema doprinosa, nema ničega. Jedino će još neko vrijeme EP puniti budžet ali i tu će biti sve manje uplata jer ljudi neće imati šta da jedu a ne da plate struju. Sad se ne vidi toliko ali u jesen i zimu čeka nas ekonomski holokaust. Vlada i ministri su sigurni jer imaju MMF i WB.

Ekonomija BiH je trenutno u 1993. godini a sve zbog tri luđaka FFF i dva mjeseca lockdown-a.

A noliferi nek i dalje prizivaju zatvaranje svega.

Pravićemo mi koronu od blata kad dođe zima.
Ratmisli malo, je li kriva korona ili proteklih 20 godina!?!?
Za krah Europe, Holidayinna, Hillsa, Bristola, BosMala i Mittala, malih obrta, malih firmi koji su do sad bili nositelji budžeta, kriva je direktno korona odnosno FFF.

Za Enenrgoinvest, Alhos, Aluminij, Soko, Polihem,... koji bi nas izvukli iz krize na jesen da nisu propali, kriva je vlast od rata na ovamo.

Kratko i jasno.

Sad uživajte do jeseni i brojite fiktivno zaražene.
U stilu Danisa Tanovica i tebi zelim da se sto prije fiktivno zarazis... :run:
BlackRiver

#28829 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by BlackRiver »

119 EUR za PCR test u DM online shopu u Austriji. Biznis ce biti dobar...Hvala Kurzu :D
Tesla Edison

#28830 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tesla Edison »

GAU8 wrote: 13/07/2020 16:29
GAU8 wrote: 13/07/2020 15:29

Ratmisli malo, je li kriva korona ili proteklih 20 godina!?!?
Za krah Europe, Holidayinna, Hillsa, Bristola, BosMala i Mittala, malih obrta, malih firmi koji su do sad bili nositelji budžeta, kriva je direktno korona odnosno FFF.

Za Enenrgoinvest, Alhos, Aluminij, Soko, Polihem,... koji bi nas izvukli iz krize na jesen da nisu propali, kriva je vlast od rata na ovamo.

Kratko i jasno.

I tebi da živiš u ekonomskom blagostanju za par mjeseci :run:
red evil

#28831 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by red evil »

TESLA_EDISON wrote: 13/07/2020 16:04
splinter wrote: 13/07/2020 15:50
@TESLA_EDISON
Realno 80% koje si pomenuo nemaju veze s Covidom, jbg treba biti iskren.
Ne znam na osnovu kojih parametara kažeš da nema veze jer:

1. Prošle godine, hoteli u BiH su bili na vrhuncu. Ove su trajno zatvoreni, radnici opušteni. Svi do jednog. Razlog: Lockdown.

2. Prošle godine turizam bio na vrhuncu, ove godine propao načisto. Razlog: Lockdown.

3. Prošle godine LQSA imala preko milion putnika, ove godine nije ni 10 000. Dajem im im fore još mjesec života. Razlog: Lockdown

4. Prošle godine, mali obrti i zanati imali rekordan promet. Ove godine, propali svi do jednoga. Razlog: Lockdown.

5. Prošle godine, ŽFBIH imale rekordan broj prevezenih tona robe i putnika, ove godine putnika 0 a roba drastično manje zbog kraha Mittal-a kao najvećeg korisnika. Razlog: Lockdown.

6. Prošle godine Mittal ostvario rekordne rezultate u poslovanju, ove godine otpustili radnike i ugasili proizvodnju. Razlog: Lockdown.

7. E sad da dodam i BH Telecom (jest da mi nisu nešto dragi iz privatnih razloga) kojem su turisti uveliko povećavali prihode kako zbog turističkih paketa tako i zbog roaminga. Ove godine ništa od toga nema i vjerovatno će imati najmanji prihod i dobit od rata na ovamo. Razlog: Lockdown

E sad lahko je sabrati koliko % budžeta su činile navedene firme i djelatnosti koje su propale ili su na samrti.

Nešto ne vjerujem da bi ovako bilo bez mjera FFF. Ako su maske mogle i u aprilu a vidimo da jesu, u tom slučaju FFF je počinio zločin protiv čovječnosti.
I koje je tvoje riješenje u borbi protiv ovog virusa? Kako je trebalo da se borimo protiv njega i kako bi nadalje trebala izgledati ta borba? Da sačuvamo i ekonomiju i da ne dođe do preopterećenja zdravstvenog sistema.
Tesla Edison

#28832 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tesla Edison »

red evil wrote: 13/07/2020 17:02
TESLA_EDISON wrote: 13/07/2020 16:04
splinter wrote: 13/07/2020 15:50
@TESLA_EDISON
Realno 80% koje si pomenuo nemaju veze s Covidom, jbg treba biti iskren.
Ne znam na osnovu kojih parametara kažeš da nema veze jer:

1. Prošle godine, hoteli u BiH su bili na vrhuncu. Ove su trajno zatvoreni, radnici opušteni. Svi do jednog. Razlog: Lockdown.

2. Prošle godine turizam bio na vrhuncu, ove godine propao načisto. Razlog: Lockdown.

3. Prošle godine LQSA imala preko milion putnika, ove godine nije ni 10 000. Dajem im im fore još mjesec života. Razlog: Lockdown

4. Prošle godine, mali obrti i zanati imali rekordan promet. Ove godine, propali svi do jednoga. Razlog: Lockdown.

5. Prošle godine, ŽFBIH imale rekordan broj prevezenih tona robe i putnika, ove godine putnika 0 a roba drastično manje zbog kraha Mittal-a kao najvećeg korisnika. Razlog: Lockdown.

6. Prošle godine Mittal ostvario rekordne rezultate u poslovanju, ove godine otpustili radnike i ugasili proizvodnju. Razlog: Lockdown.

7. E sad da dodam i BH Telecom (jest da mi nisu nešto dragi iz privatnih razloga) kojem su turisti uveliko povećavali prihode kako zbog turističkih paketa tako i zbog roaminga. Ove godine ništa od toga nema i vjerovatno će imati najmanji prihod i dobit od rata na ovamo. Razlog: Lockdown

E sad lahko je sabrati koliko % budžeta su činile navedene firme i djelatnosti koje su propale ili su na samrti.

Nešto ne vjerujem da bi ovako bilo bez mjera FFF. Ako su maske mogle i u aprilu a vidimo da jesu, u tom slučaju FFF je počinio zločin protiv čovječnosti.
I koje je tvoje riješenje u borbi protiv ovog virusa? Kako je trebalo da se borimo protiv njega i kako bi nadalje trebala izgledati ta borba? Da sačuvamo i ekonomiju i da ne dođe do preopterećenja zdravstvenog sistema.
Vrlo jednostavno. Dati zakonsko uporište za nošenje maski, propisati drakonske kazne i otvoriti granice za sve i svakoga bez ikakvih uslova uz obavezan PCR test na granici/aerodromu čije bi troškove snosila država. Nabavna cijena jednog PCR testa je oko 5$ i to je ništa u odnosu na spas ekonomije.

Ovako, nastradali smo totalno.
GAU8

#28833 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by GAU8 »

TESLA_EDISON wrote: 13/07/2020 16:47

Kratko i jasno.

Ne stavljaj mi molim te rijeci u usta.

Ja nikad nisam rekao da vlada ekonomsko blagostanje. Mogao sam samo reci suprotno.
Ali ti jesi rekao da su zarazeni "fiktivno zarazeni"
elcaliente

#28834 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by elcaliente »

TESLA_EDISON wrote: 12/07/2020 22:37
zubi wrote: 12/07/2020 22:35
TESLA_EDISON wrote: 12/07/2020 22:33

Imam pametnija posla od odazivanja na lažne pozive propagandista. Pozivaju u Sarajevu i može li se otići? Ne može. Kraj priče. Analogno tome, ista stvar je i u Tuzli i bilo gdje u BiH.

Ti pozivi nisu ništa drugo nego spin i medijska propaganda. Ako su istiniti pozivi, nek zovnu TV ekipu i nek snime sve na licu mjesta i gotovo. Time bi otklonili sve sumnje i dileme. Ovo polu-tajno pozivanje nek okače mačku o rep.
Aha :-D tako reci... ne valja kad kriju informacije, ne valja kad ih nude na pladnju...

E moj Tesla...

I nista tu nije polutajno, covjek je te preko Oslobodjenja, javno pozvao :lol:
Pa i ovaj je preko Avaza pozvao pa probaj otići.

Ako nije tajna, što ne zove TV ekipu i sve snime? Šta je problem ako ništa ne kriju? Jednim snimkom od 5min. sve bi nedoumice riješili.
I sada zamisli ti lezis u bolnickom krevetu jer si fasovo koronu u dolazi tv kuca i lagano te snima u takvom stanju i prikazuju te na dnevniku.
Ko je ovdje lud??
biglebovski

#28835 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by biglebovski »

BlackRiver wrote: 13/07/2020 16:47 119 EUR za PCR test u DM online shopu u Austriji. Biznis ce biti dobar...Hvala Kurzu :D
Nije istina, to su sve filantropi i dobročinitelji. Medicina i farmacija su plemenita zanimanja, nebi to zarađivalo na tuđoj muci, šta ti je...

Koronavirus: Novim planom bi se testiralo 30 miliona nedeljno i koštao bi do 100 milijardi USD, ali 'moramo to učiniti'

https://www.cnbc.com/2020/04/21/coronav ... id-19.html

Zdravstveni stručnjaci i direktori poduzeća rekli su da broj koronavirusnih testova treba dramatično povećati kako bi se izbjegla nova velika žarišta koja bi mogla dodatno naštetiti američkoj ekonomiji.

Plan Rockefeller fondacije poziva na utrostručenje trenutnog nivoa od 1 milion Covid-19 testova nedeljno, nakon čega će desetostruko porasti na državnom nivou u roku od šest meseci.

Fondacija Rockefeller, koja je glavni donator filantrop u područjima koja uključuju zdravstvo i znanost, izjavila je prošlog tjedna CNBC-u da je bila u kontaktu s Trumpovom administracijom, nacionalnim skupinama guvernera i gradonačelnika i vodećim američkim korporacijama dok je pripremala preporuke.

Plan fondacije utvrđuje strategiju za utrostručivanje, u narednih osam nedelja, postojećih 1 milion koronavirusnih testova nedeljno...

Nakon toga, fondacija zahtijeva da se 3 miliona testova tjedno pomnoži najmanje 10 puta kako bi se postiglo najmanje 30 miliona testova svake sedmice u narednih šest mjeseci.

U planu se napominje da „s obzirom na komercijalne nesigurnosti svojstvene ovom desetostrukom povećanju proizvodnje“ vjerovatno je da će federalna vlada trebati aktivirati Zakon o odbrambenoj proizvodnji da bi primorao proizvodnju testova.

Profesor sa njujorškog univerziteta Paul Romer, koji je dijelio Nobelovu nagradu za ekonomiju za 2018. godinu, rekao je da potrebu ogromnog porasta broja testova za koronavirus pokreće ne samo potreba da se zaustave trenutni ekonomski gubici, već i da se spriječi trajna šteta na američkoj ekonomskoj proizvodnji kada zemlja izlazi iz recesije.

„Naša buduća sposobnost proizvodnje“ niža je zbog ekonomskih troškova pandemije „i opada sa svakim mesečnim kašnjenjem“, rekao je Romer, koji je učestvovao u osmišljavanju plana Rockefellerove fondacije.

No Romer je rekao da rješenje problema s testiranjem leži u trenutnom sustavu koji se mora financijski reorganizirati i stimulirati da bi se proizvelo dovoljno testova.

"Zapravo nismo ograničeni na strani ponude, ali smo ograničeni onim što smo spremni platiti", rekao je Romer.

"Mi samo moramo da platimo ljudima i pustimo ih da imaju mogućnost da izrade ove testove."

Romer je napravio analogiju vlade rekavši da je potrebno dnevno stvoriti 300 miliona boca bezalkoholnog pića.

Nitko ne bi pristao besplatno napraviti piće, kaže, ali oni bi bili napravljeni ako vlada pristane da im plati.
AmirBaa

#28836 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by AmirBaa »

https://www.index.hr/vijesti/clanak/tel ... _tid=31307

"Telegraph: Ako dođe do drugog vala, švedski model bi se mogao pokazati najboljim"

:lol: :lol: :lol: :lol:
escobar__

#28837 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by escobar__ »

Još uvijek čekam katastrofu u Švedskoj... Procenat umrlih do danas, a prema podacima s Worldometera je 0,05471%, a broj dnevnih smrti pripisanih COVID-19 bolesti pada. Đe je problem?

:D
Tesla Edison

#28838 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tesla Edison »

GAU8 wrote: 13/07/2020 17:12

Ja nikad nisam rekao da vlada ekonomsko blagostanje. Mogao sam samo reci suprotno.
Kako ti meni tako ja tebi. Naravno da su brojke fiktivne, to je i budali jasno. Ko je zaražen on je i zaražen a u ove brojke sa brijača ne vjeruju ni oni koji ih objavljuju.

Toliko.
biglebovski

#28839 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by biglebovski »

AmirBaa wrote: 13/07/2020 17:31 https://www.index.hr/vijesti/clanak/tel ... _tid=31307

"Telegraph: Ako dođe do drugog vala, švedski model bi se mogao pokazati najboljim"

Ništa to druže, kakav švedski model, samo model čekića i plesa. Nekima čekić u glavu a drugima tango.... :D Al pobijedit ćemo mi ovo, samo još dva H i jedan Y kromozom da izolujemo u spajku na dominantnoj G926 i biće to sve ok.
Mogy87

#28840 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

Mozda je u ovome problem sa Svedskom

"What is only now emerging is how Sweden, despite letting its economy run unimpeded, has still suffered business-destroying, prosperity-diminishing damage, and at nearly the same magnitude of its neighbors.

Sweden’s central bank expects its economy to contract by 4.5 percent this year, a revision from a previously expected gain of 1.3 percent. The unemployment rate jumped to 9 percent in May from 7.1 percent in March. “The overall damage to the economy means the recovery will be protracted, with unemployment remaining elevated,” Oxford Economics concluded in a recent research note.

This is more or less how damage caused by the pandemic has played out in Denmark, where the central bank expects that the economy will shrink 4.1 percent this year, and where joblessness has edged up to 5.6 percent in May from 4.1 percent in March.

In short, Sweden suffered a vastly higher death rate while failing to collect on the expected economic gains.

The coronavirus does not stop at national borders. Despite the government’s decision to allow the domestic economy to roll on, Swedish businesses are stuck with the same conditions that produced recession everywhere else. And Swedish people responded to the fear of the virus by limiting their shopping — not enough to prevent elevated deaths, but enough to produce a decline in business activity.

Here is one takeaway with potentially universal import: It is simplistic to portray government actions such as quarantines as the cause of economic damage. The real culprit is the virus itself. From Asia to Europe to the Americas, the risks of the pandemic have disrupted businesses while prompting people to avoid shopping malls and restaurants, regardless of official policy."

Molba za ove "ekonomiste". Na koji nacin ekonomija Svedske je prosla bolje od ostalih?
GAU8

#28841 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by GAU8 »

TESLA_EDISON wrote: 13/07/2020 17:37
GAU8 wrote: 13/07/2020 17:12

Kako ti meni tako ja tebi. Naravno da su brojke fiktivne, to je i budali jasno. Ko je zaražen on je i zaražen a u ove brojke sa brijača ne vjeruju ni oni koji ih objavljuju.

Toliko.
Šta ja tebi, šta bulazniš. Priznaj da izmišljaš i idemo dalje..
Mogy87

#28842 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

AmirBaa wrote: 13/07/2020 17:31 https://www.index.hr/vijesti/clanak/tel ... _tid=31307

Naravno da uzimamo misljenje neoliberalnih ekonomista kao bitno za javno zdravlje. Slobodno proguglaj termin. Mozda da vratimo i djeciji rad, ukinemo zdravstvenu zastitu i bilo kakva prava radnika jer to bolje pogoduje privrednicima?
AmirBaa

#28843 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by AmirBaa »

Mogy87 wrote: 13/07/2020 18:00

Naravno da uzimamo misljenje neoliberalnih ekonomista kao bitno za javno zdravlje. Slobodno proguglaj termin. Mozda da vratimo i djeciji rad, ukinemo zdravstvenu zastitu i bilo kakva prava radnika jer to bolje pogoduje privrednicima?
Cek, zar nisi ti tvrdila da je svedska ekonomija imala pad kao i druge zemlje :lol:
A direktno odgovor na tvoju tezu:
"Katastrofa nikad nije stigla. Kao i u većini europskih zemalja, Švedska je vrhunac u broju umrlih od covida-19 dostigla u prvoj polovici travnja, nakon čega je uslijedio stabilan pad. Kako prikazuje graf, uzorak smrtnosti ne razlikuje se od uzorka smrtnosti velikog broja drugih europskih zemalja, koje su uvele lockdown. Dnevni broj umrlih u Švedskoj rijetko je prelazio dvoznamenkaste brojke i stabiliziran je ispod 30 umrlih dnevno još od sredine lipnja. Kao i u Velikoj Britaniji, polovica smrtnih slučajeva veže se za domove za starije, dok je dvije trećine umrlih imalo 80 ili više godina."

Gdje tacno ta katastrofa zarad ekonomije ?
biglebovski

#28844 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by biglebovski »

Jedini problem sa Švedskom je što nisu zaplesali tango sa ekipom nego su odlučili otplesati svoj ples, i hvala im na tome. Hvala im i na preciznim statistikama. Go Sweden, go...
Mogy87

#28845 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

AmirBaa wrote: 13/07/2020 18:14
Mogy87 wrote: 13/07/2020 18:00

Cek, zar nisi ti tvrdila da je svedska ekonomija imala pad kao i druge zemlje :lol:
A direktno odgovor na tvoju tezu:
"Katastrofa nikad nije stigla. Kao i u većini europskih zemalja, Švedska je vrhunac u broju umrlih od covida-19 dostigla u prvoj polovici travnja, nakon čega je uslijedio stabilan pad. Kako prikazuje graf, uzorak smrtnosti ne razlikuje se od uzorka smrtnosti velikog broja drugih europskih zemalja, koje su uvele lockdown. Dnevni broj umrlih u Švedskoj rijetko je prelazio dvoznamenkaste brojke i stabiliziran je ispod 30 umrlih dnevno još od sredine lipnja. Kao i u Velikoj Britaniji, polovica smrtnih slučajeva veže se za domove za starije, dok je dvije trećine umrlih imalo 80 ili više godina."

Gdje tacno ta katastrofa zarad ekonomije ?
Evo post iznad. Imaju potpuno iste makroekonomske indikatore kao Danska (nadam se da znas Engleski), a pet puta vise mrtvih na milion stanovnika. Svedska ima 547 mrtvih na milion stanovnika, a Danska 105. Svakako cu sto se tice makroekonomskih podataka prije vjerovati sluzbenim podacima centralnih banaka nego novinaru koji je diplomirao historiju, a prica o javnom zdravlju.

"Sweden’s central bank expects its economy to contract by 4.5 percent this year, a revision from a previously expected gain of 1.3 percent. The unemployment rate jumped to 9 percent in May from 7.1 percent in March. “The overall damage to the economy means the recovery will be protracted, with unemployment remaining elevated,” Oxford Economics concluded in a recent research note.

This is more or less how damage caused by the pandemic has played out in Denmark, where the central bank expects that the economy will shrink 4.1 percent this year, and where joblessness has edged up to 5.6 percent in May from 4.1 percent in March."
Mogy87

#28846 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

biglebovski wrote: 13/07/2020 18:19 Jedini problem sa Švedskom je što nisu zaplesali tango sa ekipom nego su odlučili otplesati svoj ples, i hvala im na tome. Hvala im i na preciznim statistikama. Go Sweden, go...
Navedi mi jedan makroekonomski indikator gdje Svedska stoji znatno bolje od drugih zemalja?
laik1981

#28847 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

Svijet i nauka su vise naucili iz sveskog modela nego iz svih ostalih modela zajedno. Hvala svedjani. 90% drzava se okrenulo svedskom modelu, samo su to nazvali drugim imenom.
AmirBaa

#28848 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by AmirBaa »

Ti se Mogy pored virusa dobro i u ekonomiju i makroekonomiju razumijes :lol:
"Švedska neće zaobići globalna recesija koja slijedi. Njezin BDP očekuje pad od 5,3 posto ove godine. Ali BDP Eurozone očekuje pad od 8,7 posto, Velike Britanije 9,7 posto, više od deset u Italiji, Francuskoj i Španjolskoj. "
Znaci duplo manje od italije, francuske, spanije i VB
"U protekla tri mjeseca, kurs švedske krune u odnosu na euro porastao je sa 11,2 krune za euro sredinom marta na 10,4 krune početkom jula. Ekonomisti su za američku televiziju istakli da se to dogodilo usprkos epidemiji u zemlji i mjerama koje su vlasti preduzele."
biglebovski

#28849 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by biglebovski »

Mogy87 wrote: 13/07/2020 18:21
biglebovski wrote: 13/07/2020 18:19 Jedini problem sa Švedskom je što nisu zaplesali tango sa ekipom nego su odlučili otplesati svoj ples, i hvala im na tome. Hvala im i na preciznim statistikama. Go Sweden, go...
Navedi mi jedan makroekonomski indikator gdje Svedska stoji znatno bolje od drugih zemalja?
Rado bih Doctor Shame-on-you-for-not-wearing-your-mask al, molim te, shvati, u poslu sam... samo da vidim kako mi ovaj spike hromozom ide na T čeliju G8720 pa možemo o švedskoj kinematografiji...
Mogy87

#28850 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

AmirBaa wrote: 13/07/2020 18:33 Ti se Mogy pored virusa dobro i u ekonomiju i makroekonomiju razumijes :lol:
"Švedska neće zaobići globalna recesija koja slijedi. Njezin BDP očekuje pad od 5,3 posto ove godine. Ali BDP Eurozone očekuje pad od 8,7 posto, Velike Britanije 9,7 posto, više od deset u Italiji, Francuskoj i Španjolskoj. "
Znaci duplo manje od italije, francuske, spanije i VB
"U protekla tri mjeseca, kurs švedske krune u odnosu na euro porastao je sa 11,2 krune za euro sredinom marta na 10,4 krune početkom jula. Ekonomisti su za američku televiziju istakli da se to dogodilo usprkos epidemiji u zemlji i mjerama koje su vlasti preduzele."
Mozda zato sto uporedjuje kruske i jabuke? Kako stoji u odnosu na druge skandinavske zemlje? Ja cu ipak vjerovati Oxford economicsu radje nego nekom no name novinaru cija je referenca sajt koji se zove Sp!ked. :lol: Znam da je tebi njega lakse razumjeti. Nego sta ono bi ekonomski neoliberalizam?
Locked