vala i oni koji tu kupe stan će imati predivan pogled na krug KJKP "RAD"
Sarajevo Construction
- problemnatravunu
#28776 Re: Sarajevo Construction
Tamo se gradi sada i ova https://vilanova.ba/ , bukvalno u krugu RAD-a,
- Logovan
#28777 Re: Sarajevo Construction
Pa onda su se zgrade odavno trebale prestati graditi, zato održavaj zgradu i prostor oko zgrade, nemoj zapuštati i to je to. S tim da ima ljudi koji ne vjeruju novim gradnjama, već samo starim (kvalitet, statika i tako to).izbjeglica_iz_besmisla wrote: ↑07/12/2025 08:21 Pa hoce izgubiti u smislu atraktivnosti, jer ce solidne stare zgrade izgledati bezveze u poredjenju sa novogradnjom. Sad su one najbolje sta tu ima, i mogu ih tusiti za povelike cifre.
Ali generalno gledajuci naselje kao naselje ce sad biti bolje i manje divlje, ono je bas kriticno tamo.
Samo da ne bude kao prva Tibra ili kao Izvor.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#28778 Re: Sarajevo Construction
problemnatravunu wrote: ↑07/12/2025 08:45 Tamo se gradi sada i ova https://vilanova.ba/ , bukvalno u krugu RAD-a,
vala i oni koji tu kupe stan će imati predivan pogled na krug KJKP "RAD"![]()
To je na mjestu Sarajevolijeka, kupili od njih u stecaju
Ali bitno je da se onaj dio rijesi, one nastambe i divlji parkinzi su stvarno ruglo
-
izbjeglica_iz_besmisla
#28779 Re: Sarajevo Construction
Mozda nevezan komentar, ali ti sto ne vjeruju novogradnji, znaju li da su zgrade po Sarajevu isprojektovane za vijek od 80 godina?
Zgrada u kojoj smo zivjeli na Grbavici je napravljena 1961. Saznao tacnu godinu od starijeg Glovo dostavljaca koji je rodjen u ulazu pored. Znaci jos 16 godina.
Plus je ta i dosta drugih zgrada napravljeno prije 1964, kad je jugoslavija poostrila standarde gradnje (nakon katastrofe u Skoplju 1963).
Koristan link na tu temu je https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/u ... o-20200402
Zgrada u kojoj smo zivjeli na Grbavici je napravljena 1961. Saznao tacnu godinu od starijeg Glovo dostavljaca koji je rodjen u ulazu pored. Znaci jos 16 godina.
Plus je ta i dosta drugih zgrada napravljeno prije 1964, kad je jugoslavija poostrila standarde gradnje (nakon katastrofe u Skoplju 1963).
Koristan link na tu temu je https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/u ... o-20200402
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#28780 Re: Sarajevo Construction
Pa dobro, nece sat otkucat i zgrada se urusiti.izbjeglica_iz_besmisla wrote: ↑07/12/2025 09:48 Mozda nevezan komentar, ali ti sto ne vjeruju novogradnji, znaju li da su zgrade po Sarajevu isprojektovane za vijek od 80 godina?
Ali slazem se da ce u jednom periodu doci do ogromnih problema zbog neodrzavanja. I to ce bas haos nastati
- Haris.ba
#28781 Re: Sarajevo Construction
Breznjevka ce izgurati stoju, pa i vise bez problema samo ako se odrzava. Ne kisne krov, nema poplave u temeljima koja se ne sanira...izbjeglica_iz_besmisla wrote: ↑07/12/2025 09:48 Mozda nevezan komentar, ali ti sto ne vjeruju novogradnji, znaju li da su zgrade po Sarajevu isprojektovane za vijek od 80 godina?
Meni je najgora stvar sto su se dodali spratovi na te zgrade i sto ljudi izbijaju svakave zidove.
Last edited by Haris.ba on 07/12/2025 09:57, edited 1 time in total.
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
- bitanga_sa_otesa
- tramvajtrojka
#28784 Re: Sarajevo Construction
Ne brini se babe iste sto su isle na sjednice protiv WTC su se isto aktivirale i da ovaj plan miniraju zbog ekologije i betonizacije sarajeva_BataZiv_0809 wrote: ↑07/12/2025 09:44problemnatravunu wrote: ↑07/12/2025 08:45 Tamo se gradi sada i ova https://vilanova.ba/ , bukvalno u krugu RAD-a,
![]()
To je na mjestu Sarajevolijeka, kupili od njih u stecaju![]()
Ali bitno je da se onaj dio rijesi, one nastambe i divlji parkinzi su stvarno ruglo![]()
- Haris.ba
#28785 Re: Sarajevo Construction
Sada kada razmislim, mislim da su te zgrade na Grbavici vise Hruscevke.
Radi se o planu. Te zgrade su radjene po principu prefabriciranih betonskih dijelova radi brze gradnje i imale su tipske dimenzije, raspored soba, velicinu stanova.
Mi smo kopirali sovjetske planove. Ti planovi se u arhitekturi kolokvijalno zovu po tadasnjim glavnim sekretarima u Sovjetskom Savezu.
https://en.wikipedia.org/wiki/Khrushchevka
- bitanga_sa_otesa
#28786 Re: Sarajevo Construction
znam da su kopirane ,al prvi put cujem da ih neko tako zoveHaris.ba wrote: ↑07/12/2025 10:01
Radi se o planu. Te zgrade su radjene po principu prefabriciranih betonskih dijelova radi brze gradnje i imale su tipske dimenzije, raspored soba, velicinu stanova.
Mi smo kopirali sovjetske planove. Ti planovi se u arhitekturi kolokvijalno zovu po tadasnjim glavnim sekretarima u Sovjetskom Savezu.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#28787 Re: Sarajevo Construction
Sta ima za WTCtramvajtrojka wrote: ↑07/12/2025 09:58Ne brini se babe iste sto su isle na sjednice protiv WTC su se isto aktivirale i da ovaj plan miniraju zbog ekologije i betonizacije sarajeva_BataZiv_0809 wrote: ↑07/12/2025 09:44problemnatravunu wrote: ↑07/12/2025 08:45 Tamo se gradi sada i ova https://vilanova.ba/ , bukvalno u krugu RAD-a,
![]()
To je na mjestu Sarajevolijeka, kupili od njih u stecaju![]()
Ali bitno je da se onaj dio rijesi, one nastambe i divlji parkinzi su stvarno ruglo![]()
![]()
![]()
![]()
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#28788 Re: Sarajevo Construction
Imamo mi i Breznjevki u BiHHaris.ba wrote: ↑07/12/2025 10:01Sada kada razmislim, mislim da su te zgrade na Grbavici vise Hruscevke.
Ali Grbavica je primjer Hruscevki
-
HelaS
#28789 Re: Sarajevo Construction
Ti si barem pametan i stari, zašto nasjedaš i vjeruješ ovakvim skorojevićima i njihovim izmišljotinama. Ovo su ti one "Nove Otoke", Nove Malte", sve Novo, a u stvari Nova Gvineja status.bitanga_sa_otesa wrote: ↑07/12/2025 10:13znam da su kopirane ,al prvi put cujem da ih neko tako zoveHaris.ba wrote: ↑07/12/2025 10:01
https://en.wikipedia.org/wiki/Khrushchevka![]()
Projektovanje naselja i zgrada prije rata rađeno je po normama naučenim na Arhitekturi u Sarajevu i nijedna zgrada nema predznak ruskog. Niti se Jugoslavije u to vrijeme ljubila s Rusima, naprotiv. To je laž i izmišljanje mrzilaca svega jugoslovenskog, perfidno seosko podmetanje i poistovjećivanje jugoslovenskog sa mrskim Rusima. Haris to redovno radi na forumu
- bitanga_sa_otesa
#28790 Re: Sarajevo Construction
nisam ja nasjeo na nista, ali prvi put cujem za ta ruska imena zgrada .identicnih zgrada kao na grbavici ima po bugarskoj i rumuniji.rusiju nisam istrazivao plaho....HelaS wrote: ↑07/12/2025 10:46
Ti si barem pametan i stari, zašto nasjedaš i vjeruješ ovakvim skorojevićima i njihovim izmišljotinama. Ovo su ti one "Nove Otoke", Nove Malte", sve Novo, a u stvari Nova Gvineja status.
Projektovanje naselja i zgrada prije rata rađeno je po normama naučenim na Arhitekturi u Sarajevu i nijedna zgrada nema predznak ruskog. Niti se Jugoslavije u to vrijeme ljubila s Rusima, naprotiv. To je laž i izmišljanje mrzilaca svega jugoslovenskog, perfidno seosko podmetanje i poistovjećivanje jugoslovenskog sa mrskim Rusima. Haris to redovno radi na forumu
diticnog ne bih komentarisao
- drug_profi
#28791 Re: Sarajevo Construction
Ja prvi put cujem da neko zgrade u Sarajevu naziva po ruskim liderima.
Zdpravo u SFRJ bi to cak moglo biti zatvorom nagrađeno.
Prije da je to uvedeno nakon rata.
Zdpravo u SFRJ bi to cak moglo biti zatvorom nagrađeno.
Prije da je to uvedeno nakon rata.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#28792 Re: Sarajevo Construction
Nije nazivano ali je projekat vrlo slican/isti
-
neki
#28793 Re: Sarajevo Construction
Mislim da si pomiješao...po principu prefabrikovanih modula su rađeni dijelovi Čengić vile, otoke i aneksa...Grbavica je sva zidana (osim nebodera) sa monolitnom međuspratnom betonskom pločom. Ni jedna zgrada na Grbavici (osim nebodera) nema vertikalne ukrutne elemente i to je ono što je zapravo opasno i zbog čega je upitna dugovječnost grbaviceHaris.ba wrote: ↑07/12/2025 10:01Sada kada razmislim, mislim da su te zgrade na Grbavici vise Hruscevke.
- muha_sa
#28794 Re: Sarajevo Construction
Znam za teheranke, velanin neboder, gorenje neboder na Skenderiji, vranicini neboderi, valerina zgrada, papagajka, karingtonka..................... 
-
izbjeglica_iz_besmisla
#28795 Re: Sarajevo Construction
Ne znam za te nazive i jesu li nacrti preuzeti direktno od rusa, ali na grbavici i cvili je hrpa zgrada koje su slicne ovim hruscovkama. Po spratnosti, broju ulaza, dvostranoj orijentaciji stanova. Ne znam doduse za materijale.
Ali recimo nisu identicne, tako da pretpostavljam da je neko uzeo ruske nacrte kao inspiraciju, prilagodio malo tamo gdje misli da treba i stancao kao jugoslovensko. Vjerovatno se slicno gradilo po cehoslovackoj, poljskoj i ostatku istocne evrope, al tamo pod direktnim ruskim utjecajem
Ali recimo nisu identicne, tako da pretpostavljam da je neko uzeo ruske nacrte kao inspiraciju, prilagodio malo tamo gdje misli da treba i stancao kao jugoslovensko. Vjerovatno se slicno gradilo po cehoslovackoj, poljskoj i ostatku istocne evrope, al tamo pod direktnim ruskim utjecajem
-
izbjeglica_iz_besmisla
#28796 Re: Sarajevo Construction
Sto je opasno, nisam upucen u gradjevinu bas da mogu na prvu skontatineki wrote: ↑07/12/2025 11:56 Mislim da si pomiješao...po principu prefabrikovanih modula su rađeni dijelovi Čengić vile, otoke i aneksa...Grbavica je sva zidana (osim nebodera) sa monolitnom međuspratnom betonskom pločom. Ni jedna zgrada na Grbavici (osim nebodera) nema vertikalne ukrutne elemente i to je ono što je zapravo opasno i zbog čega je upitna dugovječnost grbavice
-
neki
#28797 Re: Sarajevo Construction
Zgrade nemaju vertikalnih AB elemenata koji bi održavali stabilnost prilikom jačih vertikalnih udara, tj međuspratne ploče se oslanjaju isključivo na zidani zid.izbjeglica_iz_besmisla wrote: ↑07/12/2025 12:01Sto je opasno, nisam upucen u gradjevinu bas da mogu na prvu skontatineki wrote: ↑07/12/2025 11:56 Mislim da si pomiješao...po principu prefabrikovanih modula su rađeni dijelovi Čengić vile, otoke i aneksa...Grbavica je sva zidana (osim nebodera) sa monolitnom međuspratnom betonskom pločom. Ni jedna zgrada na Grbavici (osim nebodera) nema vertikalne ukrutne elemente i to je ono što je zapravo opasno i zbog čega je upitna dugovječnost grbavice
Takva gradnja je u Jugoslaviji zabranjena tek nakon zemljotresa u Skoplju
-
izbjeglica_iz_besmisla
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#28799 Re: Sarajevo Construction
Odlicno!! Hvala punoizbjeglica_iz_besmisla wrote: ↑07/12/2025 12:00 Ne znam za te nazive i jesu li nacrti preuzeti direktno od rusa, ali na grbavici i cvili je hrpa zgrada koje su slicne ovim hruscovkama. Po spratnosti, broju ulaza, dvostranoj orijentaciji stanova. Ne znam doduse za materijale.
Sta su vertikani ukrutni elementi (pojednostavljeno for dummies)neki wrote: ↑07/12/2025 11:56
Mislim da si pomiješao...po principu prefabrikovanih modula su rađeni dijelovi Čengić vile, otoke i aneksa...Grbavica je sva zidana (osim nebodera) sa monolitnom međuspratnom betonskom pločom. Ni jedna zgrada na Grbavici (osim nebodera) nema vertikalne ukrutne elemente i to je ono što je zapravo opasno i zbog čega je upitna dugovječnost grbavice
- black
#28800 Re: Sarajevo Construction
cuo si valjda za serklaz_BataZiv_0809 wrote: ↑07/12/2025 12:14
Sta su vertikani ukrutni elementi (pojednostavljeno for dummies)