Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Moderator: O'zone
-
sumirprimus
#28776 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
ma bjezi ba smijesno i poredit. poredis neuporedivo i naravno da ces ti bit u pravu.
-
sumirprimus
#28777 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
isto gripa svegam...Koronavirus SARS-CoV-2 može izazvati teška oštećenja mozga i središnjeg živčanog sustava, tvrde britanski neurolozi. Posljedice mogu biti psihoze, paralize i moždani udari, a opasnost se često može prekasno prepoznati.
U međuvremenu ima jako puno pokazatelja da novi koronavirus SARS-CoV-2 ne napada samo pluća i dišni sustav, nego i druge organe. On može teško oštetiti i srce, krvne žile, živce, bubrege i kožu.
Britanski neurolozi su sad objavili šokantne podatke u časopisu „Brain“ prema kojima virus SARS-CoV-2 može izazvati teška oštećenja mozga i kod pacijenata s lakim simptomima ili pacijenata koji su već ozdravili. Ta oštećenja se često prepoznaju jako kasno ili nikad, piše Deutsche Welle.
Kod više od 40 pacijenata oboljelih od Covida-19 neurolozi s instituta University College London (UCL) dijagnosticirali su akutni demijelizirajući encefalomijelitis (ADEM), a to su oštećenja ovojnice živčanih vlakana. Kod te upale dolazi do degenerativnog razaranja središnjeg živčanog sustava, koje pogađa mijelinske ovojnice živaca u mozgu i leđnoj moždini.
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#28778 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Eto 40 ljudi je reper za poređenje naspram miliona koji su se oporavili bez hospitalizacije i ljekova. Opet tako možeš uzeti moje info za gripu što sam stavljao...
-
BadBoy
#28779 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Korona je uradila za 5-6 mjeseci što gripa uradi za cijelu godinu. Plus nema izražen "sezonalitet".
vsIn the U.S, 133,291 people have died of COVID-19, as of July 10, 2020.
In the U.S., from Oct. 1, 2019 – Apr. 4, 2020, the CDC estimates that 24,000 to 62,000 people died from the flu.
- Domaci izdajnik
#28780 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Da samo što ove godine gotovo da i nema podataka za gripu. Samo korona. A simptomi su, ono, baš različiti... 

- Lincoln-Burrows
#28781 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Kada bi svake godine uveli karantenu tri mjeseca (sezona gripe) gripe i prehlade nebi bilo,Lajavikrelac wrote: ↑13/07/2020 13:52 Da samo što ove godine gotovo da i nema podataka za gripu. Samo korona. A simptomi su, ono, baš različiti...
bile bi rjeđe od transplatacije bubrega.
-
Mogy87
#28782 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
@Lajavikrelac za taj graf koji si dodao naknadno:
Koja manipulacija podacima. Jedna regija u Engleskoj u Aprilu.
Evo podaci o uzrocima smrti za cijeli svijet koji se mogu brojcano uporediti s COVIDOM. Naravno da uzroci smrti od kojih umiru milioni (poput kardiivaskularnih bolesti i kancera nisu navedeni) jer nema smisla uporedjivati kruske i jabuke.

I evo odlican tekst koji pokazuje zasto je COVID opasniji od gripe. Znam da ga ti neces procitati vec nastaviti iznositi tvoja razmisljanja koja nemaju nikakvo naucno uporiste
https://www.index.hr/mobile/clanak.aspx ... id=2195480
Koja manipulacija podacima. Jedna regija u Engleskoj u Aprilu.
Evo podaci o uzrocima smrti za cijeli svijet koji se mogu brojcano uporediti s COVIDOM. Naravno da uzroci smrti od kojih umiru milioni (poput kardiivaskularnih bolesti i kancera nisu navedeni) jer nema smisla uporedjivati kruske i jabuke.

I evo odlican tekst koji pokazuje zasto je COVID opasniji od gripe. Znam da ga ti neces procitati vec nastaviti iznositi tvoja razmisljanja koja nemaju nikakvo naucno uporiste
https://www.index.hr/mobile/clanak.aspx ... id=2195480
- GAU8
#28783 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Nazire li se neki kraj ovoj temi?
Nije me bilo zadnja 2 dana, a ne da mi se sve citati
Nije me bilo zadnja 2 dana, a ne da mi se sve citati
-
Mogy87
#28784 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Postavila sam clanak koji detaljno opisuje razlike. Sa linkovima na naucne studije. Naravno da ga nece ni otvoriti.sumirprimus wrote: ↑13/07/2020 13:46 ma bjezi ba smijesno i poredit. poredis neuporedivo i naravno da ces ti bit u pravu.
-
Mogy87
- Lincoln-Burrows
#28786 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ne znam koji qurac stavljate malariju i alkohol za uzroke smrti i sa time nešto pokazujete,
zbog tih bolesti se ne ide u karantenu. Only infectious diseases.
-
Mogy87
#28787 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Nema u nauci ja mislim da su oni ovako, a mi onako.Lajavikrelac wrote: ↑13/07/2020 13:46 Za razliku od nekih ja ne kačim teorije zavjere nego zvanične podatke. Hoćeš reći da ljudi u USA i GB se ne vakcinišu protiv gripa a imaju veliku populaciju starih osoba? Mislim da je poređenje njihovog sistema edukacije i zdravstvene zaštite ipak na mnogo većem nivou nego kod nas...
Mutacija? Ili je i to teorija zavjere...
"Flu vaccination coverage among adults ≥18 years was 45.3%, an increase of 8.2 percentage points from the 2017–18 flu season and 2.0 percentage points higher than the 2016–17 season. "
Znaci ispod 50%
https://www.cdc.gov/flu/fluvaxview/cove ... imates.htm
- Domaci izdajnik
#28788 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ako je portal index.hr naučnih, a moji grafikoni i izvori budaleština... 
-
Mogy87
#28789 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Poenta je prica "znate li koliko ljudi umre od gladi sto o njima ne pisete". "Gripa je 10 puta gora od korone" i slicnoLincoln-Burrows wrote: ↑13/07/2020 14:04 Ne znam koji qurac stavljate malariju i alkohol za uzroke smrti i sa time nešto pokazujete,
- Domaci izdajnik
#28790 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Što se ne pelcuješ i spasiš sebe i sve nas:

-
laik1981
#28791 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Sve sto uzrokuje korona uzrouje i gripa od kako postojisumirprimus wrote: ↑13/07/2020 13:48isto gripa svegam...Koronavirus SARS-CoV-2 može izazvati teška oštećenja mozga i središnjeg živčanog sustava, tvrde britanski neurolozi. Posljedice mogu biti psihoze, paralize i moždani udari, a opasnost se često može prekasno prepoznati.
U međuvremenu ima jako puno pokazatelja da novi koronavirus SARS-CoV-2 ne napada samo pluća i dišni sustav, nego i druge organe. On može teško oštetiti i srce, krvne žile, živce, bubrege i kožu.
Britanski neurolozi su sad objavili šokantne podatke u časopisu „Brain“ prema kojima virus SARS-CoV-2 može izazvati teška oštećenja mozga i kod pacijenata s lakim simptomima ili pacijenata koji su već ozdravili. Ta oštećenja se često prepoznaju jako kasno ili nikad, piše Deutsche Welle.
Kod više od 40 pacijenata oboljelih od Covida-19 neurolozi s instituta University College London (UCL) dijagnosticirali su akutni demijelizirajući encefalomijelitis (ADEM), a to su oštećenja ovojnice živčanih vlakana. Kod te upale dolazi do degenerativnog razaranja središnjeg živčanog sustava, koje pogađa mijelinske ovojnice živaca u mozgu i leđnoj moždini.
https://www.adiva.hr/zdravlje/gripa-i-p ... grozeniji/
Neurološke komplikacije uključuju konvulzije (generalizirani grčevi), encefalopatiju (oštećenje funkcije mozga), meningitis (upala moždanih ovojnica) i encefalitis (upala mozga), Guillain-Barreov sindrom i druge poremećaje.
https://100posto.jutarnji.hr/news/opasn ... akon-gripePribližno polovica bolesnika s influencom ima neke patološke promjene u EKG-u, a većina ih se spontano normalizira. Nerijetko se registrira blaži oblik upale srčanog mišića (miokarditis) i osrčja (perikarditis), a katkad i teži s trajnim posljedicama
https://www.plivazdravlje.hr/vijesti/cl ... -udar.htmlUčestalost srčanih udara najviša je zimi", podsjetio je dr. Kwong, uz objašnjenje da respiratorne infekcije povećavaju mogućnost stvaranja krvnih ugrušaka, kao i upala te da oštećuju krvne žile, što objašnjava povećan rizik od pojave kardiovaskularnih bolesti.
Istraživanje znanstvenika s Columbia University u New Yorku ukazuje na gotovo 40% veći rizik za moždani udar kod osoba oboljelih od gripe.
-
Mogy87
#28792 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Clanak je pisao covjek koji je novinar u zdravstvu. Posto se nisi ni potrudio da otvoris (kao sto sam i rekla):Lajavikrelac wrote: ↑13/07/2020 14:06 Ako je portal index.hr naučnih, a moji grafikoni i izvori budaleština...![]()
"U jednoj studiji objavljenoj u časopisu Immunity procijenjeno je da je R0 covida-19 negdje između 2 i 6, što je značajno više od R0 gripe koji se kreće od 1,5 do 1,8. Međutim, jedno novo istraživanje objavljeno u uglednom časopisu Cell pokazalo je da u nekim dijelovima svijeta u posljednje vrijeme počinje dominirati novi soj G614 koji bi mogao biti između tri i devet puta zarazniji od onog koji je u prvih nekoliko mjeseci pandemije harao Europom". (Tu su linkovi na spmenute studije)
"Konačno, jedna nova studija objavljena u uglednom medicinskom časopisu The Lancet provedena u Španjolskoj na uzroku od 61.000 ispitanika pokazala je da bi puštanje da virus cirkulira u populaciji kako bi se razvio kolektivni imunitet bilo nemoralno jer bi se time uzrokovao golem broj smrti". (Opet link)
Last edited by Mogy87 on 13/07/2020 14:14, edited 1 time in total.
- Lincoln-Burrows
#28793 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ti što strahuju od umiranja od gladi su yebeni paničari.Mogy87 wrote: ↑13/07/2020 14:07Poenta je prica "znate li koliko ljudi umre od gladi sto o njima ne pisete". "Gripa je 10 puta gora od korone" i slicnoLincoln-Burrows wrote: ↑13/07/2020 14:04 Ne znam koji qurac stavljate malariju i alkohol za uzroke smrti i sa time nešto pokazujete,
-
Mogy87
#28794 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Koja argumentovana rasprava.
-
RtrnOfSalisbury
#28795 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
...mescini da cemo na kraju doc na onu da cemo svi umrijet, vako il nako ...
- bunk
#28796 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Otprilike smo na istom kao u "The walking dead".
Svi smo zarazeni ali to ne znamo 100% dok ne odapnemo.
Svi smo zarazeni ali to ne znamo 100% dok ne odapnemo.
-
laik1981
#28797 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Kod nas virus nekontrolisano cirkulise vise od dva mjeseca u uslovima kada se vecina ne pridrzava mjera i ne vjeruje u ono sto se govori.. Niti ima masu mrtvih kako se najavljivalo u prognozama, niti ima eksponencijalnih rastova, niti je zdravstveni sistem pukao, niti su stotine na respiratorima.. Dzaba svi linkovi na svijetu kada veze sa realnoscu nemaju.. Da je istina ono sto se o koroni pricalo u martu i aprilu situacija bi bila apokalipticna. Realnost pokazuje sta je istina..
Stroge restriktivne mjere su napravile i prave puno vise stete nego sam virus. Takodje, puno vecu zdravstvenu opasnost po stanovnistvo predstavljaju restriktivne mjere u zdravstvenim ustanovama. Zbog tih mjera umiru i umirace ljudi od svih bolesti jer im je otezan pristup zdravstvenim ustanovama. A mozda bi bez restrikcija zivjeli jos koju deceniju..
Stroge restriktivne mjere su napravile i prave puno vise stete nego sam virus. Takodje, puno vecu zdravstvenu opasnost po stanovnistvo predstavljaju restriktivne mjere u zdravstvenim ustanovama. Zbog tih mjera umiru i umirace ljudi od svih bolesti jer im je otezan pristup zdravstvenim ustanovama. A mozda bi bez restrikcija zivjeli jos koju deceniju..
- Domaci izdajnik
#28798 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ne @Mogy87 nego mi se ne da više ganjati linkove i radove jer ih ima more sa argumentima pro i kontra kao prvo, a kao drugo kada nastane para i kada karhira ovo malo preostale privrede korona će biti najmanji problem šta će da uslijedi. Nema dijaspore i priliva sredstava, nema turizma, ne može se izaći iz zemlje,većina dešavanja kulturnog i festivalskog karaktera je otkazana, a uhljebi imaju svoje prohtjeve koje valja namiriti, a šehara prazna. Ne smiješ im dirati primanja jer su glasačko tijelo vladajućeg režima, pa ćeš derati ionako osiromašene građane koji su na ivici gladi i bunta. Vlade entiteta troše ogromne pare na nabavke vozila, vozanje helikopterom i nebulozne projekte dok vlada epidemija i vanredno stanje. Nestručni partijski poslušnici kao članovi kriznih štabova su uništili ekonomiju nebuloznim potezima i trčanjem pred rudu, a spremaju se i tužbe mađunarodnom sudu zbog pojedinih ugrožavanja ljudskih prava. Krađe i malverzacije da ne spominjem gdje su pokradeni milioni! Nezaposlenih je svakim danom sve više, dugovi firmama se gomilaju jer nema potražnje i naplate...itd, itd mogu ovako do sutra.
A ti lijepo @Mogy87 nastavi da glumiš moralnu vertikalu i govoriš kako smo neodgovorni dok nam tlo izmiče pod nogama...više se bojim promaje nego korone, ali kao neko ko je zapamtio rat strašno se bojim neimaštine, gladi i anarhije koja bi mogla nastati...
A ti lijepo @Mogy87 nastavi da glumiš moralnu vertikalu i govoriš kako smo neodgovorni dok nam tlo izmiče pod nogama...više se bojim promaje nego korone, ali kao neko ko je zapamtio rat strašno se bojim neimaštine, gladi i anarhije koja bi mogla nastati...
-
samoZeljo21
#28799 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
13.07.2020. u FBiH novozarazeni 71 u RS 19 po klixu je to 124 novozarazenih. logično 
-
Mogy87
#28800 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
A zamisli sve se to moglo izbjeci da kojim cudom nismo pretresali sve moguce teorije zavjere, propitivali bukvalno sve moguce, relativizirali ozbiljnost virusa i stavili masku i drzali distancu. Zamisli u tom slucaju ne bi imali ovako dramatican rast broja slucajeva i ne bi nam bukvalno svi zatvorili granice (preporuka Evropske komisije). Percipirali bi nas kao sigurnu zemlju pozeljnu za putovanje. I zamisli: nikoga ne bi prevarili vec bi stvarno bili sigurni.Lajavikrelac wrote: ↑13/07/2020 14:30 Ne @Mogy87 nego mi se ne da više ganjati linkove i radove jer ih ima more sa argumentima pro i kontra kao prvo, a kao drugo kada nastane para i kada karhira ovo malo preostale privrede korona će biti najmanji problem šta će da uslijedi. Nema dijaspore i priliva sredstava, nema turizma, ne može se izaći iz zemlje,većina dešavanja kulturnog i festivalskog karaktera je otkazana, a uhljebi imaju svoje prohtjeve koje valja namiriti, a šehara prazna. Ne smiješ im dirati primanja jer su glasačko tijelo vladajućeg režima, pa ćeš derati ionako osiromašene građane koji su na ivici gladi i bunta. Vlade entiteta troše ogromne pare na nabavke vozila, vozanje helikopterom i nebulozne projekte dok vlada epidemija i vanredno stanje. Nestručni partijski poslušnici kao članovi kriznih štabova su uništili ekonomiju nebuloznim potezima i trčanjem pred rudu, a spremaju se i tužbe mađunarodnom sudu zbog pojedinih ugrožavanja ljudskih prava. Krađe i malverzacije da ne spominjem gdje su pokradeni milioni! Nezaposlenih je svakim danom sve više, dugovi firmama se gomilaju jer nema potražnje i naplate...itd, itd mogu ovako do sutra.