Bebe - ALL ABOUT!

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
otherside

#2876 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by otherside »

:D
radenska

#2877 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by radenska »

Hello hanume kako ste kako bebe :D

Ne znam da li ste gledale prilog o zdravim trojkama, ako niste evo mozete ovdje http://tvsa.ba/ba/vijesti/_41575#.UaSHnLXlWEM.facebook

Ja sam presretna sto su rodjene zaista ali mi je zao sto majka kaze da sastavljaju jedva kraj s krajem. Vidim koliki su troskovi oko jedne bebe, koliki su tek oko tri. Nego razlog sto pisem ovo je da pitam imate li vi volju i mogucnosti da pomognemo ovim bebicama nekako. Ja nisam kontaktirala novinarku TVSA, ne znam ni hoce li ova gospodja pomoc) ali dok sam gledala prilog sjetila sam se da imam dva neotpakovana jumbo paketa pelena, odjece koju moj Tarik nije ni obukao i 2-3 kutije hape (sad ne znam koju im daje morala bih provjeriti).
Ja sam mislila ako gospodja prima pomoc da joj to odnesem i nesto novca sto skupim sa kolegicama. Eto ako imate neke odjece, hape ili pelena ili 10 KM vise :D da se udruzimo. :ljubi1: :pipi:
blufonka

#2878 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by blufonka »

zodi36 wrote:pozdrav mame :lol: :lol: ...nikako nemozemo da sto se kaze provalimo koliko je djetetu potrebno hane dnevno.imamo muskog bebaca i hranimo ga sa aptamil pre.pokusavamo da pisemo i vodimo neku evidenciju.bebi je danas tacno 14 dana.napravimo mu 90 ml,i popije malo i zaspi i onda mu se to ohladi i nece vise,pa mu onda to prospremo pa napravimo 60 ml pa mu to malo,jednostavno nam zaspi uvjek pri hranjenu i nece da vozi iz flasice.ova kutija aptamil pre nam je bila samo 6 dana,mislim nije mi zao,ali fakat vise se od pola prospe nego sto pojede.imali neko neku rjesenje.veliki pozdrav
Evo ja sam dvoje odhranila "na flasicu" pa imam iskustva s tim!
Kao prvo za pripremu mlijeka kupujte flasiranu vodu i to najboljeg kvaliteta vitel, evian i sl. i ne dolazi u obzir voda iz cesme ni prokuhana.
Zavisno od bebe u toj dobi obicno jedu 90ml po obroku sest obroka dnevno (mislim na 24h) i otprilike svaka 3 sata, poslije kako bude rastao rast ce kolicina mlijeka po obroku a smanjivat se broj obroka al do tada vi imate jos vremena!
To je neka okvirna sema, medjutim bit ce momenata kad ce pojesti 90ml nekada ce traziti vise a nekada ce mu i to biti puno sto znaci da morate nauciti procijeniti po bebi kad je gladan.
Bebe koje su na adaptiranom mlijeku moraju biti uobrocene i ne smije im se nutkati svako malo da piju jer je adaptirano mlijeko teze svarljivo od majcinog i treba im vremena da provare predhodni obrok da bi mogli jesti ponovo u protivnom imat cete probleme tipa grceva, bljuckanja ili povracanja!
Napravljeno mlijeko smije na sobnoj temperaturi ostati maksimum sat do sat i po poslije toga se baca i u periodu privikavanja na ustaljene obroke to ce vam biti svakodnevnica, znam da je skupo ali dok se dijete ne uobroci sto naglasav opet je vrlo bitno nema vam druge.
Ukoliko malisa odbija da jede ohladjeno mlijeko imate kupiti tzv grijac flasica koji je na struju u njega se stavi voda koja se grije i odrzava mlijeko toplim dok mali pauzira tokom hranjenja.
Nadam se da ste vec upoznati s tim da se do sestog mjeseca starosti flasice i cuce moraju sterilizovati, najprakticnije je na bazi vodene pare ne prokuhavanjem jer se tako cuce brzo unistavaju. U tu svrhu takodje imate bezbroj sterilizatora u koje se stave dobro oprane flasice i cuce, naspe se do odredjenog nivoa voda, poklopi i stavi u mikrovalnu na 10 minuta.
Zbog toga dok je tako mali morate imati minimum 5-6 flasica, ja preporucujem staklene jer su puno zdravije i obavezno dobro prati, ispirati i svaki put sterilizovati poslije pranja :)
I grijac i sterilizator su vrlo potrebni a mogu se kupiti za nekih 20 eura dakle nije velika investicije a vrlo su neophodni i uostalom mogu vam posluziti i za sljedecu bebu akobogda :)
Eto toliko, zelim vam sve najbolje puno strpljenja i ljubavi, a ukoliko jos nesto ima da vas interesuje bujrum pitajte :D
CherryLips

#2879 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by CherryLips »

I moj bebac vec treci dan ima ucestaliju stolicu zelene boje,dajem linex,on uredno doji,ili je viroza ili zubici...
zodi36

#2880 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by zodi36 »

imal ko ideju kako bebi od 20 dana promjeniti neke stvari:))...preko dana samo spava i jede i onda navece oci ko fildjani..kako ga malo preko dana drzati budnim
zodi36

#2881 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by zodi36 »

imali ko ideju kako bebi od 20 dana promjeniti neke stvari.preko dana samo jede i spava a navece oci ko fildjani sve do 3 ujutro.mozel se kako bebac preko dana drzati malo budan:))
MrsJ

#2882 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by MrsJ »

safran

#2883 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by safran »

zodi36 wrote:imali ko ideju kako bebi od 20 dana promjeniti neke stvari.preko dana samo jede i spava a navece oci ko fildjani sve do 3 ujutro.mozel se kako bebac preko dana drzati malo budan:))
Ne znam kako obrnuti faze kod tako male bebe ali teško da je moguće. Izdržite 40-ak dana - nevjerovatno kako se to brzo promijeni.
Alhemicarkaa

#2884 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Alhemicarkaa »

zodi36 wrote:imali ko ideju kako bebi od 20 dana promjeniti neke stvari.preko dana samo jede i spava a navece oci ko fildjani sve do 3 ujutro.mozel se kako bebac preko dana drzati malo budan:))
Po danu uključiti što više izvora zvuka, tv, radio, budite vi dovoljno glasni, nemojte ono paziti da ga ne probudite. Po noći obratno, nek je mukla tišina, ne palite svjetlo, čak ni kad ga hranite, znači sve radite u potpunom mraku i tišini. Meni je upalilo.
Artemida84

#2885 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Artemida84 »

Drage moje, gdje kupiti kvalitetne tetra pelene? Neke sam dobila ali su kada sam ih oprala konci visili sa njih sa sve strane i bas su mi nekako krute..... Heeelp :? :-? :-?
zodi36

#2886 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by zodi36 »

evo jos malo mene mamice.istrpite me dok prodje 40 dana:)).kako nastimati i jeli mora bebac da podrigne nakon sto jede.supruga ga ono okrene prema sebi i stavi na rame ali nam taj polozaj malo zastrasujuce izgleda.ono bojimo se da se neugusi.neznam ima li beba snage da se pomjeri kad se ono pritisne nosicem i usnama uz mamu?jos smo primjetili da se u zadnje vrijeme cesto zagrcne i izbaci ono mliheko na nos i usne i zacrveni se se.nemozemo skontati sto se to desava....i jos da pitam dali smijemo malo bebaca staviti na stomak da lezi jer ovde gdje smo mi savjetuju da beba lezi samo na ledjima.veliki pozdrav
holowey

#2887 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by holowey »

zodi36 wrote:evo jos malo mene mamice.istrpite me dok prodje 40 dana:)).kako nastimati i jeli mora bebac da podrigne nakon sto jede.supruga ga ono okrene prema sebi i stavi na rame ali nam taj polozaj malo zastrasujuce izgleda.ono bojimo se da se neugusi.neznam ima li beba snage da se pomjeri kad se ono pritisne nosicem i usnama uz mamu?jos smo primjetili da se u zadnje vrijeme cesto zagrcne i izbaci ono mliheko na nos i usne i zacrveni se se.nemozemo skontati sto se to desava....i jos da pitam dali smijemo malo bebaca staviti na stomak da lezi jer ovde gdje smo mi savjetuju da beba lezi samo na ledjima.veliki pozdrav
podignite bebu uz mamu tako da nasloni obraz na mamino rame...nekad pomaze da se lagano tapse po ledjima dok ne podrigne... a to sto nekad bljucne znaci da se prejela :D

nema frke da lezi na stomaku ali pazite da glavica bude okrenuta u stranu, tj. da ne bude nosem i ustima usmjerena u podlogu da se slucajno ne bi pocela gusiti
Alhemicarkaa

#2888 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Alhemicarkaa »

Artemida84 wrote:Drage moje, gdje kupiti kvalitetne tetra pelene? Neke sam dobila ali su kada sam ih oprala konci visili sa njih sa sve strane i bas su mi nekako krute..... Heeelp :? :-? :-?
Pijaca, najkvalitetnije, kvalitetnije i od onih u apoteci. I u Robotu isto.

zodi, stavite bebu na stomak, ali je nikad ne ostavljajte tako bez nadzora. Pratite kako se bori da ne zagnjuri glavu. :-D
Ostalo ti je holowey dao odgovor :wink:
vanad

#2889 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by vanad »

Zodi:

Image
Image

stavljati dijete nekoliko puta dnevno na stomak (naravno pod budnim strazarskih okom roditelja) - vrlo vazno za razvoj bebe.

Pelene - meni su se na kraju najbolje pokazale tetra pelene koje su od bambusa...imam ih 5, 6 i koristim ih maximalno iako su djeca vec veca.
CherryLips

#2890 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by CherryLips »

Proljev kod bebe vec cetiri dana,stolica zelene boje,linex ne fercera,od sutra prolife,davala mu rizinu sluz. On uredno doji,spava,aktivan,igra se. Vidim da ga desni bas muce,bali,sve zivo gura u usta...ne znam sta bih vise...:(
safran

#2891 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by safran »

CherryLips wrote:Proljev kod bebe vec cetiri dana,stolica zelene boje,linex ne fercera,od sutra prolife,davala mu rizinu sluz. On uredno doji,spava,aktivan,igra se. Vidim da ga desni bas muce,bali,sve zivo gura u usta...ne znam sta bih vise...:(
Mlijeko zamijeni rižinom sluzi i pored linex-a uključi čaj od šipurka (naravno nezaslađen). Mojoj bebi je bilo 45-46 dana i 4500 g kad smo ovo morali uraditi. Za nekih 24 sata smo imali normalnu stolicu a mlijeko sam mu počela postepeno uvoditi tek nakon još 48 sati. Miješala sam 1 dio mlijeka 3 dijela sluzi i čekala reakciju pa naredni dan povećala udio mlijeka i tako dalje do čistog mlijeka. Ne boj se, neće umrijeti od gladi. Najvjerovatnije su zubi.
beautyfool

#2892 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by beautyfool »

Artemida84 wrote:Drage moje, gdje kupiti kvalitetne tetra pelene? Neke sam dobila ali su kada sam ih oprala konci visili sa njih sa sve strane i bas su mi nekako krute..... Heeelp :? :-? :-?
Imas lumpijeve u merkatoru, nisam ih koristila ali djeluju solidno, ja se sjecam da sam kupila nekakve turske negdje, dodje 10 komada i kad je bio turbo limach i tamo sam kupila pelena i evo i nakon 2,5 godine koristenja u razne svrhe ko nove su.
Sunculish

#2893 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Sunculish »

Drage mame, moja bebica je stara mjesec i po i zadnje vrijeme joj mm, između podoja, daje po 30-50ml čaja od kamilice (HIPP kamilica za dojenčad). S obzirom da je ja isključivo dojim i protiv sam bilo kakve dohrane pa i čaja, on uhvati vrijeme u sitne noćne sate između podoja, dok ja spavam, da joj da čaj. Često raspravljamo oko toga pa vas molim da mi kažete da li je to potrebno bebici. Ona nekad ima grčiće pa mm misli da će joj smanjiti grčeve time što će joj davati čaj.
kadinica

#2894 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by kadinica »

Neće smiriti grčeve, samo će smiriti tvog muža.

Bebi nije potreban čaj, ako isključivo doji.

Lijepo je što se makar trudi da pomogne.
Lounge Act

#2895 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Lounge Act »

<
Last edited by Lounge Act on 03/01/2015 12:20, edited 1 time in total.
partybrakerica

#2896 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by partybrakerica »

I ja sam koristila espumisan kapi,ali nisu skroz prestali grcevi,opet su se javljali...Skroz su prestali tek kad sam prestala dojiti ...
Lounge Act

#2897 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Lounge Act »

<
Last edited by Lounge Act on 03/01/2015 12:20, edited 1 time in total.
radenska

#2898 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by radenska »

Meni su govorili za te kapi isto ali sam ih ja maximalno izbjegavala.A bebi napravim caja od komoraca, prilicno ga voli. :D
Ali on je tako slatkohran cini mi se da ce sve htjeti da jede.

Nego recite mi one kremice kad rastu zubi pomazu li sta. Nuspojave nisu bas bezazlene. Bebi je tek nastao 5ti mjesec prije 10 dana ali ga toliko svrbe vilice da ne znam sta da mu radim. Nekad pokvasim prst hladnom vodom pa mu masiram. Na jednom mjestu je ono drugacije zubno meso, znate isto kao kad hoce da se raspukne da zub probije.
Elem sustina sve price, da li da uzmem tu kremu ili ne. Krecu se od 5 do 20 KM.Zbog cega tolika razlika u cijenama.
max07

#2899 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by max07 »

radenska wrote:Meni su govorili za te kapi isto ali sam ih ja maximalno izbjegavala.A bebi napravim caja od komoraca, prilicno ga voli. :D
Ali on je tako slatkohran cini mi se da ce sve htjeti da jede.

Nego recite mi one kremice kad rastu zubi pomazu li sta. Nuspojave nisu bas bezazlene. Bebi je tek nastao 5ti mjesec prije 10 dana ali ga toliko svrbe vilice da ne znam sta da mu radim. Nekad pokvasim prst hladnom vodom pa mu masiram. Na jednom mjestu je ono drugacije zubno meso, znate isto kao kad hoce da se raspukne da zub probije.
Elem sustina sve price, da li da uzmem tu kremu ili ne. Krecu se od 5 do 20 KM.Zbog cega tolika razlika u cijenama.
Radenska, mogu njemu zubici izbiti svaki cas :) Sa pet mjeseci definitivno nije premali za zubice. Mom malom je prvi zubic isto krenuo u petom mjesecu.
Sto se tice gelova i kapi, mi smo sve probali i nista nije imalo nekog pretjeranog ucinka. Gengigel je relativno blag. Calgel je nesto jaci (mislim da je relativno jeftin). Mi smo sada na dentinox-kapima i one mi se cine kao da barem malo i nakratko pomognu, mada i to sve rjedje. Razlike u cijeni su vjerovatno samo do proizvodjaca.
Ono sto je bitno je da mu gelove odn. kapi mazes nakon jela jer nakon primjene vilica i jezik mogu biti blago utrnuti pa nije preporucljivo da beba tada guta odn. jede.
Uzmi mu one glodjalice koje se mogu staviti u zamrzivac i zalediti. A on ce sigurno i sam gurati u usta sve sto mu dodje pod ruku :D
Lounge Act

#2900 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Lounge Act »

<
Last edited by Lounge Act on 03/01/2015 12:19, edited 1 time in total.
Post Reply