GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
-
Innovation
#2876 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Elektro mreza i pruga su vlasnistvo KS.
- sabina1
- Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.
#2877 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Ako imaš novac za elementarno funkcionisanje a ne za bespotrebna rasipanja, čisto sumnjam da ćeš proglasiti bankrot.mahalas505 wrote: Tvoj glavni argument je drzava NEMA PARA, a ja kazem kad nema para onda proglasenje BANKROTA drzave. A pitanje je bilo zar to nije logicno da se uradi? Da li se treba jos sta objasniti?
Ne , "javni" sam stavila pod navodnike jer oni tobože sve rade u javnom interesu jer je javno preduzeće a istovremeno novac - nestaje. To je bila ironija na njihov "pošten" i etički odnos spram javnog.mahalas505 wrote: Ti znaci kazes da gradski prevoz ne predstavlja javni interes, a ja kazem grdno se varas, a zasto vec je to objasnjeno.
Zakon. Da li su probisvjeti zakonski trošili što su dobili pitanje je za istražne ograne. Kako je zakon donesen i kakav je kvalitet zakona , opet je pitanje za istražne organe i pravne eksperte. Narod ne kažnjava loše rukovođenje vladom i rasipanje novca. No to ne znači da to treba da ode unedogled dok narod ne "progleda". Narod nek bira što mu se sviđa pa i ovakav GRAS. Ne želim više davati njima svoj teško zarađeni novac.mahalas505 wrote:A koje ovlastio kanton/vlast da dijeli novac raznim "probisvijetima"? Ups, pa valjda biraci koji su izasli ili ne izasli na izbore. Da li se neko zalio na regularnost posljednih izbora? Nije. Da li su ovi na vlasti legitimni? Jesu.
Nisam saobraćajni ekspert - nikakav. No ono što pokazuješ kroz svoje postove - nisi ni ti. Čak i da se javi ovdje ekspert u raspravu , nema potrebe da omalovažava primjedbe za tramvaj iako nisu stručne. A 100% sam sigurna u suprotno. Mi možemo pod zemljom napraviti fantastičnu infrastrukturu i gradski prijevoz a na površini posaditi DRVEĆE koje Sarajevo izuzev Vilsonovog Šetališta uopšte nema. Nikada to ova država neće moći izgraditi bar po dosadašnjim referencama njene gradnje čak naravno ukoliko bi neko predložio sličnu ideju u budućnosti. Privatnik - može.mahalas505 wrote: Naravno da je vazan i tramvaj, jer to kazuje koliko se razumijes u funkcionisanje gradskog saobracaja.
S obzirom da smo masovno sijali tržne centre i vjerske objekte a zanemarivali zelenilo , bićemo izgleda primorani da zarad tramvajske pruge konačno malo "prodišemo" u Sarajevu.
-
mahalas505
#2878 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
E vidis za mene u okviru elementarnog funkcinisanja grada predstavlja i gradski saobracaj. Sad neko moze reci bolje je da se isplate plate onim na vlastima, nego da se obnovi cesta.tvsabina wrote:Ako imaš novac za elementarno funkcionisanje a ne za bespotrebna rasipanja, čisto sumnjam da ćeš proglasiti bankrot.
Na ciji odnos spram javnog aludiras , na politicare/vlast ili na ove sto su rade u Grasu? Ja koliko znam kanton je vlasnik Grasa.tvsabina wrote:Ne , "javni" sam stavila pod navodnike jer oni tobože sve rade u javnom interesu jer je javno preduzeće a istovremeno novac - nestaje. To je bila ironija na njihov "pošten" i etički odnos spram javnog.
mahalas505 wrote:A koje ovlastio kanton/vlast da dijeli novac raznim "probisvijetima"? Ups, pa valjda biraci koji su izasli ili ne izasli na izbore. Da li se neko zalio na regularnost posljednih izbora? Nije. Da li su ovi na vlasti legitimni? Jesu.
Vjerovatno imas neke cudne kriterije za ocjenu rada vlasti u toku mandata. A ko te tjera da dajes svoj novac?tvsabina wrote:Zakon. Da li su probisvjeti zakonski trošili što su dobili pitanje je za istražne ograne. Kako je zakon donesen i kakav je kvalitet zakona , opet je pitanje za istražne organe i pravne eksperte. Narod ne kažnjava loše rukovođenje vladom i rasipanje novca. No to ne znači da to treba da ode unedogled dok narod ne "progleda". Narod nek bira što mu se sviđa pa i ovakav GRAS. Ne želim više davati njima svoj teško zarađeni novac.
Sta privatnik moze? Moze jedino gledat svoj profit, boli njega briga da li ce gradjanima biti bolje, i ja mislim da je to uredu. Drzava je to koja treba da stiti gradjanina.tvsabina wrote:Nisam saobraćajni ekspert - nikakav. No ono što pokazuješ kroz svoje postove - nisi ni ti. Čak i da se javi ovdje ekspert u raspravu , nema potrebe da omalovažava primjedbe za tramvaj iako nisu stručne. A 100% sam sigurna u suprotno. Mi možemo pod zemljom napraviti fantastičnu infrastrukturu i gradski prijevoz a na površini posaditi DRVEĆE koje Sarajevo izuzev Vilsonovog Šetališta uopšte nema. Nikada to ova država neće moći izgraditi bar po dosadašnjim referencama njene gradnje čak naravno ukoliko bi neko predložio sličnu ideju u budućnosti. Privatnik - može.
S obzirom da smo masovno sijali tržne centre i vjerske objekte a zanemarivali zelenilo , bićemo izgleda primorani da zarad tramvajske pruge konačno malo "prodišemo" u Sarajevu.
Ukinuces tramvaje da bi povecala broj automobila i autobusa? Prodisat cemo onda pravo, sve strucnjak do strucnjaka.
Jesi li ti svjesna kolika je investicija metro? Da li ce ono eventualnu izgradnju infrastruktue metro-a u Beogradu finsasirati privatnik? De malo raspitaj se, pa nam kazi odgovor.
- fidoremilienko
#2879 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Razlika izmedju privatnika i drzave kao vlasnika je u sljedecem:
Privatnik nije duzan da odrzava neprofitabilne linije, ali drzava jeste. Privatnik gleda svoju racunicu, sto bi se reklo i nije mu u interesu da voze minibusevi radi 10-tak putnika. Dakle, dolaskom privatnog kapitala nestale bi mnoge linije.
U potpunosti se slazem sa @Poznanik glede privatizacije GRAS-a, a to je privatizacija svega osim infrastrukture. Infrastruktura treba da ostane u vlasnistvu drzave, a ostali bujrum. Dalje, Sarajevo treba podzemnu zeljeznicu (metro), ali budimo realni u jednoj stvari: Vlada KS nije u stanju da remontuje kompletnu tramvajsku prugu, a ne da gradi metro. To je skupo do djavola.
Mislim da sam nekad davno naletio na podatke da je popunjenst tramvaja u toku godine, kapacitet=60%. Dakle, kad se uzme sve u obzir i nije neka cifra (mislim na novac). GRAS-u ce se uvijek morati dotirati (iz budzeta), jer nema preduzeca na svijetu koje svoje troskove pokriva iskljucivo iz prodaje karata. Alternativni izvori finansiranja se moraju pronaci.
Onda, kupovina karata. U vrijeme dok sam ja studirao, taj procenat je bilo mali, a ne vjerujem da se i sada ista popravio. Mi, kao gradjani ove zemlje, ovog grada, nemamo jos uvijek dovoljno razvijenu svijest, ali mozda i nadodjemo.
Nas GRAS, takav kakav je, ipak znaci nesto za ovaj grad. Sjetite se samo strajkova i kako oni paralizuju cijeli grad. I to nije sam slucaj kod nas, TV i net hvala Bogu svi danas imamo. Znate o cemu govorim

Privatnik nije duzan da odrzava neprofitabilne linije, ali drzava jeste. Privatnik gleda svoju racunicu, sto bi se reklo i nije mu u interesu da voze minibusevi radi 10-tak putnika. Dakle, dolaskom privatnog kapitala nestale bi mnoge linije.
U potpunosti se slazem sa @Poznanik glede privatizacije GRAS-a, a to je privatizacija svega osim infrastrukture. Infrastruktura treba da ostane u vlasnistvu drzave, a ostali bujrum. Dalje, Sarajevo treba podzemnu zeljeznicu (metro), ali budimo realni u jednoj stvari: Vlada KS nije u stanju da remontuje kompletnu tramvajsku prugu, a ne da gradi metro. To je skupo do djavola.
Mislim da sam nekad davno naletio na podatke da je popunjenst tramvaja u toku godine, kapacitet=60%. Dakle, kad se uzme sve u obzir i nije neka cifra (mislim na novac). GRAS-u ce se uvijek morati dotirati (iz budzeta), jer nema preduzeca na svijetu koje svoje troskove pokriva iskljucivo iz prodaje karata. Alternativni izvori finansiranja se moraju pronaci.
Onda, kupovina karata. U vrijeme dok sam ja studirao, taj procenat je bilo mali, a ne vjerujem da se i sada ista popravio. Mi, kao gradjani ove zemlje, ovog grada, nemamo jos uvijek dovoljno razvijenu svijest, ali mozda i nadodjemo.
Nas GRAS, takav kakav je, ipak znaci nesto za ovaj grad. Sjetite se samo strajkova i kako oni paralizuju cijeli grad. I to nije sam slucaj kod nas, TV i net hvala Bogu svi danas imamo. Znate o cemu govorim
-
goran16v
#2880 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Nemojte pricati gluposti o rentabilnosti GRAS-a, odnosno o malim prihodima u odnosu na rashode. U Sarajevu se uvjek sveralo i uvjek se kacilo na tramvaj. I da se podvuce crta o pokradenim parama, donacijama, rez. dijelovima, gorivu i namjestenim tenderima, da Bimo i ostali shoshoni nisu iz svojih plemena navukli tolike nepotrebne zaposlene i da im nisu napucali plate i beneficije, GRAS bi itekako bio rentabilan i ne bi svako malo - malo prijetili strajkom. U sadasnjoj situaciji o s obzirom na visinu rashoda njima bi realna cijena prevoz bila 4 KM, ili bi im bio potreban grad od 2 mil stanovnika. Najveci problem je idiotizam da GRAS nesrazmjerno i neopravdano velike rashode ne rjesava njihovim smanjenjem tj. smanjenjem plata i zaposlenih nego zavlacenjem ruke u budzet KS i sto idioti koji sjede u Skupstini KS to dozvoljavaju. Da li je iko koristio gradski prevoz negdje u inostranstvu? Koliki su troskovi odrzavanja, plata i energenata, u kakvom su stanju vozila, a kolika je cijena karte?
-
r_faruk
#2881 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
sto se tice kupovine karata... i te kako ljudi kupuju karte, sto mjesecne sto pojedinacne.... gubitak para nastaje jedino zbog neodgovornosti. postoji li ikakva statistika iz grasa. koliko struje trose, koliko vode trose (za pranje vozila), koliko su naplatili kazni (koliko zenama), koliko prevezu putnika, koliko im kosta stampanje karata, koliko ih je viska itd.
-
goran16v
#2882 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Poenta su rashodi. Sve i da KS odmah podmiri sva dugovanja GRAS-a, da im obnovi svu infrastrukturu i vozni park, zbog milijarde viska uposlenih sa nerealno visokim platama tj. majmuna koji ga vode bi za 2 god opet bili duzni k'o Grcka. I sta onda? Opet prijeti strajkom i trazi pare od Kantona. Sto bi mi, pogotovo npr ja, koji ne koristim usluge GRAS-a, kroz porez i budzet opet pokrivali njihove minuse??? Ne govorim ja ovdje ni o kakvim investicijama, unapredjenju infrastrukture, nego cisto o pokrivanju minusa za tekuce poslovanje.
- sabina1
#2883 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Vidi mahalaš - vrlo jednostavno. Napišem da je mljeko bijelo a ti mene pitaš zašto umjesto vode u našim česmama ne poteče coca-cola. I još staviš par upitnika da kao naglasiš ozbiljnost pitanja. Rasprava s tobom o pitanjima u kojima se uopšte ne vežeš za prethodni odgovor je apsurdna i besmislena. Jedino gdje si bio konkretan je da se protiviš uklanjanju tramvaja i da smatraš da je metro preskup.mahalas505 wrote:E vidis za mene u okviru elementarnog funkcinisanja grada predstavlja i gradski saobracaj. Sad neko moze reci bolje je da se isplate plate onim na vlastima, nego da se obnovi cesta.tvsabina wrote:Ako imaš novac za elementarno funkcionisanje a ne za bespotrebna rasipanja, čisto sumnjam da ćeš proglasiti bankrot.
Na ciji odnos spram javnog aludiras , na politicare/vlast ili na ove sto su rade u Grasu? Ja koliko znam kanton je vlasnik Grasa.tvsabina wrote:Ne , "javni" sam stavila pod navodnike jer oni tobože sve rade u javnom interesu jer je javno preduzeće a istovremeno novac - nestaje. To je bila ironija na njihov "pošten" i etički odnos spram javnog.
mahalas505 wrote:A koje ovlastio kanton/vlast da dijeli novac raznim "probisvijetima"? Ups, pa valjda biraci koji su izasli ili ne izasli na izbore. Da li se neko zalio na regularnost posljednih izbora? Nije. Da li su ovi na vlasti legitimni? Jesu.Vjerovatno imas neke cudne kriterije za ocjenu rada vlasti u toku mandata. A ko te tjera da dajes svoj novac?tvsabina wrote:Zakon. Da li su probisvjeti zakonski trošili što su dobili pitanje je za istražne ograne. Kako je zakon donesen i kakav je kvalitet zakona , opet je pitanje za istražne organe i pravne eksperte. Narod ne kažnjava loše rukovođenje vladom i rasipanje novca. No to ne znači da to treba da ode unedogled dok narod ne "progleda". Narod nek bira što mu se sviđa pa i ovakav GRAS. Ne želim više davati njima svoj teško zarađeni novac.
Sta privatnik moze? Moze jedino gledat svoj profit, boli njega briga da li ce gradjanima biti bolje, i ja mislim da je to uredu. Drzava je to koja treba da stiti gradjanina.tvsabina wrote:Nisam saobraćajni ekspert - nikakav. No ono što pokazuješ kroz svoje postove - nisi ni ti. Čak i da se javi ovdje ekspert u raspravu , nema potrebe da omalovažava primjedbe za tramvaj iako nisu stručne. A 100% sam sigurna u suprotno. Mi možemo pod zemljom napraviti fantastičnu infrastrukturu i gradski prijevoz a na površini posaditi DRVEĆE koje Sarajevo izuzev Vilsonovog Šetališta uopšte nema. Nikada to ova država neće moći izgraditi bar po dosadašnjim referencama njene gradnje čak naravno ukoliko bi neko predložio sličnu ideju u budućnosti. Privatnik - može.
Ukinuces tramvaje da bi povecala broj automobila i autobusa? Prodisat cemo onda pravo, sve strucnjak do strucnjaka.
Jesi li ti svjesna kolika je investicija metro? Da li ce ono eventualnu izgradnju infrastruktue metro-a u Beogradu finsasirati privatnik? De malo raspitaj se, pa nam kazi odgovor.
Reći ću slijedeće. London , New York i Moskva su izgradili metro od početka dvadesetog vijeka do početka Drugog Svjetskog Rata. U zavisnosti od grada do grada. Sarajevo jeste maleno , ali bi metro linija bila funkcionalna s obzirom da bi se s njom osim tramvajske pokrile i brojne autobuske odnosno trolejbuske linije a na površini bi konačno mogli graditi prijeko potrebno zelenilo koji ovaj grad nema.
Svaka ozbiljnija međunardona korporacija ima više novca nego BiH država za stotinjak godina i sa kvalitetnom koncesijom ne samo da bi se takav metro mogao izgraditi , nego bi bio izgrađen u rekordno brzom roku a ove kante od tramvaja i autobusa bi mogle poslužiti kao relikvija turistima. Naravno , ukoliko neko izradi ekspertsku studiju da bi sa metroom stanje bilo puno bolje. Očito si zanemario post da se u Bostonu za 15 mjeseci u strogom centru promijeni opis centra grada do neprepoznatljivosti na bolje naravno. Svjež kapital može sve.
Beograd je glavni grad jedne tranzicione balkanske države kao i Sarajevo i njihov je problem što sami sebi prave problem oko izgradnje istog. Ne poznajem situaciju tamo ali sam prilično sigurna da izgradnja tok njihovog metroa nije zbog nedostatka privatnog kapitala ili nemogućnosti izrade istog već zbog mućki njihovih funkcionera i njihovog GRASA.
Sarajevo može da radi šta hoće. Da napravi perfektan saobraćajni sistem. Naša država NEMA PARA za to a nikako nemamo vremena da čekamo neke "promjene" kako bi naša država "imala para". Svjež kapital i mogućnost zarade čine čuda.
-
The Realist
#2884 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Jako su skupi, čak za njihove standarde. Nigdje gradski saobraćaj nije jeftin, no, prednost mu je što je puno bolje uređene, što je naplata ogromna i nema puno "zezanja" sa revizorima.goran16v wrote:Nemojte pricati gluposti o rentabilnosti GRAS-a, odnosno o malim prihodima u odnosu na rashode. U Sarajevu se uvjek sveralo i uvjek se kacilo na tramvaj. I da se podvuce crta o pokradenim parama, donacijama, rez. dijelovima, gorivu i namjestenim tenderima, da Bimo i ostali shoshoni nisu iz svojih plemena navukli tolike nepotrebne zaposlene i da im nisu napucali plate i beneficije, GRAS bi itekako bio rentabilan i ne bi svako malo - malo prijetili strajkom. U sadasnjoj situaciji o s obzirom na visinu rashoda njima bi realna cijena prevoz bila 4 KM, ili bi im bio potreban grad od 2 mil stanovnika. Najveci problem je idiotizam da GRAS nesrazmjerno i neopravdano velike rashode ne rjesava njihovim smanjenjem tj. smanjenjem plata i zaposlenih nego zavlacenjem ruke u budzet KS i sto idioti koji sjede u Skupstini KS to dozvoljavaju. Da li je iko koristio gradski prevoz negdje u inostranstvu? Koliki su troskovi odrzavanja, plata i energenata, u kakvom su stanju vozila, a kolika je cijena karte?
Jučer je revizor uhvatio 4 u tramvaju bez karte i uradio je šta? NIŠTA. Izašao, a ovi se nastavili voziti. Tako da ne vidim svrhu revizora, neka ih sve otpuste, osim onih par što stoje na početnim stanicama, jer očito samo tu uspiju nešto i napraviti.
Prosječna plata za Veliku Britaniju je £23,413.00 godišnje za muškarce i £18,969.20 za žene (izračunao sam neto).Evo za London karte (odrasli, NISU STUDENTI):
Zone 1-2 - cijena £1168 godišnje
Zone 1-4 - cijena £1672 godišnje
Zone 1-6 - cijena £2136
Last edited by The Realist on 30/06/2012 12:28, edited 1 time in total.
- sabina1
#2885 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Nije tako uvijek. Nad ženama se "junače". Razumijem ih djelimično jer naravno ne žele da dobiju povrede ili ne daj Bože da izgube život jer ne mogu procijenti profil "mušterije".The Realist wrote:
Jako su skupi, čak za njihove standarde. Nigdje gradski saobraćaj nije jeftin, no, prednost mu je što je puno bolje uređene, što je naplata ogromna i nema puno "zezanja" sa revizorima.
Jučer je revizor uhvatio 4 u tramvaju bez karte i uradio je šta? NIŠTA. Izašao, a ovi se nastavili voziti. Tako da ne vidim svrhu revizora, neka ih sve otpuste, osim onih par što stoje na početnim stanicama, jer očito samo tu uspiju nešto i napraviti.
Ovo sa kartama je djelimično i do nas. U mnogim zemljama ZE čak i ako se vozite bez karte , ostali pojedinci korisnici će vas natjerati da je kupite. Nikad se ne može uvesti 100% naplata jer za svaki sistem ima "kontrasistem" ali da može biti bolji od postojećeg - svakako.
Imam prijatelja koji se nikada ne žali na GRAS. Kad recimo komentarišemo on uvijek šuti , niti govori afirmativno niti negativno. Razlog 50% svojih vožnji je platio 50% se vozi beslplatno tako da mu je GRAS ok.
-
The Realist
#2886 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
U pitanju je bila jedna djevojka i mislim student, uglavnom nije mlađa od 18 (žali se da joj je karta preskupa, jer neće da plata 50+ KM za mjesečnu, pa on govori da je studentska 16KM), te je još tri dječaka uhvati (za dječake čak razumijem, vjerovatno krenuli na nekakav trening, nose torbe, mirni, fini, pa možda nemaju mjesečne, iako nije ni to opravdanje, ako postoje i za njih, a očito ih koriste).tvsabina wrote:
Nije tako uvijek. Nad ženama se "junače". Razumijem ih djelimično jer naravno ne žele da dobiju povrede ili ne daj Bože da izgube život jer ne mogu procijenti profil "mušterije".
Znači niko ko je predstavljao bilo kakvu opasnost.
Što se naplate tiče, London je to sjajno regulisao, jer je na većini stanica nemoguće pristupiti istoj, bez da se prođe kroz kontrolni sistem.
-
goran16v
#2887 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Pusti se cijena godisnjih karata jer je gradski prevoz Londona tj ono sto pruza, svjetlosnim godinama ispred naseg. Uporedi cijenu pojedinacne karte.The Realist wrote:
Jako su skupi, čak za njihove standarde. Nigdje gradski saobraćaj nije jeftin, no, prednost mu je što je puno bolje uređene, što je naplata ogromna i nema puno "zezanja" sa revizorima.
U Spaniji cijena karte za bus (autobus je u poredjenju sa nasim SF) i metro na trafici je 1,00 EUR, a kod vozaca mislim 1,10 EUR (donedavno je bio 1,00 EUR). Koliko se sjecam i u Becu je nesto slicno. E sad ti meni dokazi kako, s obzirom na rashode, gradski prevoz Madrida ili Beca, uz haman istu cijenu karte, moze bi rentabilan i 100% ispravan i 100% u funkciji, a u Sarajevi ne moze.
-
goran16v
#2888 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Izvini, ali za napisati da bi bilo bolje da Sarajevo ima metro nego da nema je potrebno isto toliko mudrosti i pameti kao i za napisati da je bolje biti 100 dana bogat nego 1 dan siromasan. Za pocetak, sama geografska konfiguracija Sarajeva nije pogodna za metro. Zamisli kolika bi bila dubina metrostanice na Breci ili na vrhu Alipasine ulice? Sve gradovi gradovi koje si pomenula su u ravnici i imaju bolje geografsje predispozicije.tvsabina wrote:
Reći ću slijedeće. London , New York i Moskva su izgradili metro od početka dvadesetog vijeka do početka Drugog Svjetskog Rata. U zavisnosti od grada do grada. Sarajevo jeste maleno , ali bi metro linija bila funkcionalna s obzirom da bi se s njom osim tramvajske pokrile i brojne autobuske odnosno trolejbuske linije a na površini bi konačno mogli graditi prijeko potrebno zelenilo koji ovaj grad nema.
Osim toga, studija isplativosti gradnje mreze podzemne zeljeznice u Sarajevu je uber turbo kompleksan posao koji podrazumjeva istrazivanja od urbanistickih, preko projektantsko-izvedbenih i ekonomskih do socioloskih i BTW jos nije uradjena, mislim da niko i ne pomislja na to, da bi se laicki diskutovalo na forumima da li se isplati ilio ne.
- sabina1
#2889 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Gorane ima tu dosta psihologije. To su kapitalističke zemlje (sada imaju sjajnu socijalnu zaštitu ali su iz osnove kapitalističke) u kojima se vreduje rad i trud. Samim tim i čuva se i stara i državno kao i svoje jer su svjesni važnosti vlastite države i itekako su svjesni javnog interesa.goran16v wrote:Pusti se cijena godisnjih karata jer je gradski prevoz Londona tj ono sto pruza, svjetlosnim godinama ispred naseg. Uporedi cijenu pojedinacne karte.The Realist wrote:
U Spaniji cijena karte za bus (autobus je u poredjenju sa nasim SF) i metro na trafici je 1,00 EUR, a kod vozaca mislim 1,10 EUR (donedavno je bio 1,00 EUR). Koliko se sjecam i u Becu je nesto slicno. E sad ti meni dokazi kako, s obzirom na rashode, gradski prevoz Madrida ili Beca, uz haman istu cijenu karte, moze bi rentabilan i 100% ispravan i 100% u funkciji, a u Sarajevi ne moze.
Mi smo 50 godina živjeli u sistemu koji je vješto namicao novac na onim poljima gdje se pojavljivao rashod i loše upravljanje jer je bila planska ekonomija. Ipak i tu im trebamo skinuti kapu jer su doveli Olimpijadu u ovaj grad što je značilo maksimalno savremen prevoz i odgovorno poslovanje bar za taj period.
Mi se bavimo raznim stvarima a nikako da se usesredimo na životna pitanja istovremeno zanemarujemo struku i nauku a sav javašluk se ne kažnjava nego naprotiv - nagrađuje (napreduješ u hijerarhiji). Dakle država više nije sposobna da uvede red , nema novac i primorani smo sve to dati privatniku da bi korisnik usluge imao jednostavan,komforan,jeftin i brz javni prevoz. Sve do tada - stojimo u 1984 godini (koja ironija zar ne Orwell
- sabina1
#2890 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Nisam saobraćajni ekspert - zaista i ne mogu komentarisati teren , konfiguraciju i sl.goran16v wrote:Izvini, ali za napisati da bi bilo bolje da Sarajevo ima metro nego da nema je potrebno isto toliko mudrosti i pameti kao i za napisati da je bolje biti 100 dana bogat nego 1 dan siromasan. Za pocetak, sama geografska konfiguracija Sarajeva nije pogodna za metro. Zamisli kolika bi bila dubina metrostanice na Breci ili na vrhu Alipasine ulice? Sve gradovi gradovi koje si pomenula su u ravnici i imaju bolje geografsje predispozicije.tvsabina wrote:
Osim toga, studija isplativosti gradnje mreze podzemne zeljeznice u Sarajevu je uber turbo kompleksan posao koji podrazumjeva istrazivanja od urbanistickih, preko projektantsko-izvedbenih i ekonomskih do socioloskih i BTW jos nije uradjena, mislim da niko i ne pomislja na to, da bi se laicki diskutovalo na forumima da li se isplati ilio ne.
Veliki evropski i svjetski gradovi imaju metro , on nije toliko kompliciran za izgraditi u jako kratkom periodu a sve se da prilagoditi projektu i raspored stanica (teoretski Ilidža-Baščaršija-Vogošća-Ilijaš-Ilidža i naravno mreža popratnih) i svi potrebni dokumenti.
Potreban je odličan elaborat i novac koji može obezbijediti investitor. A populacija Kantona Sarajevo raste iz dana u dan , tako da je isplativost projekta očigledna zar ne
Last edited by sabina1 on 30/06/2012 13:33, edited 1 time in total.
-
amko76
#2891 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Haha čuj metro
Tramvaji i trolejbusi se raspadaju, ne možemo ni to imati kako treba,(srećom ne treba mi to, ali oni koji se voze bome nose glavu u torbi, žao mi vas je
) a oni pričaju o metrou
Bošnje su zakon
Bošnje su zakon
-
goran16v
#2892 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Nema tu neke vele psihologije, mi bi da je kako kapitalizam kad ide kako treba, ali kad stane ili kad se krene u minus da se malo vratimo u socijalizam. Sve dok neandertalac koji ukrade iz GRAS-ove garaze rez. dio ili naftu iz autobusa ne skonta da je pokrao prije svega sebe, a ne drzavu, nema nam napretka!tvsabina wrote: Gorane ima tu dosta psihologije. To su kapitalističke zemlje (sada imaju sjajnu socijalnu zaštitu ali su iz osnove kapitalističke) u kojima se vreduje rad i trud. Samim tim i čuva se i stara i državno kao i svoje jer su svjesni važnosti vlastite države i itekako su svjesni javnog interesa.
Mi smo 50 godina živjeli u sistemu koji je vješto namicao novac na onim poljima gdje se pojavljivao rashod i loše upravljanje jer je bila planska ekonomija. Ipak i tu im trebamo skinuti kapu jer su doveli Olimpijadu u ovaj grad što je značilo maksimalno savremen prevoz i odgovorno poslovanje bar za taj period.
Mi se bavimo raznim stvarima a nikako da se usesredimo na životna pitanja istovremeno zanemarujemo struku i nauku a sav javašluk se ne kažnjava nego naprotiv - nagrađuje (napreduješ u hijerarhiji). Dakle država više nije sposobna da uvede red , nema novac i primorani smo sve to dati privatniku da bi korisnik usluge imao jednostavan,komforan,jeftin i brz javni prevoz. Sve do tada - stojimo u 1984 godini (koja ironija zar ne Orwell)?
- sabina1
#2893 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Tako je. "Bošnje" su zakon. Kao Bošnjakinja ne trebam sjediti u mjestu i čekati Godoa i vječito proklinjati neki GRAS-ov nedostatak , već na sve moguće načine kopati i rovati da nestane ovo ruglo od gradskog prevoza sa ulica a da mladi Bošnjaci i Bošnjakinje svih nivoa obrazovanja dobiju posao u svojoj zemlji i u svom gradu a ne da grade tuđe gradove i zemlje.amko76 wrote:Haha čuj metroTramvaji i trolejbusi se raspadaju, ne možemo ni to imati kako treba,(srećom ne treba mi to, ali oni koji se voze bome nose glavu u torbi, žao mi vas je
) a oni pričaju o metrou
![]()
Bošnje su zakon
Sve mi možemo imati kako treba. Sve. Pitanje je koliko nam je to odistinski važno. Ili su nam mnogo bitnije stvari o kojima raspravljamo od 1996.
-
amko76
#2894 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Odlično, ja predlažem proteste za metrotvsabina wrote:Tako je. "Bošnje" su zakon. Kao Bošnjakinja ne trebam sjediti u mjestu i čekati Godoa i vječito proklinjati neki GRAS-ov nedostatak , već na sve moguće načine kopati i rovati da nestane ovo ruglo od gradskog prevoza sa ulica a da mladi Bošnjaci i Bošnjakinje svih nivoa obrazovanja dobiju posao u svojoj zemlji i u svom gradu a ne da grade tuđe gradove i zemlje.amko76 wrote:Haha čuj metroTramvaji i trolejbusi se raspadaju, ne možemo ni to imati kako treba,(srećom ne treba mi to, ali oni koji se voze bome nose glavu u torbi, žao mi vas je
) a oni pričaju o metrou
![]()
Bošnje su zakon
Sve mi možemo imati kako treba. Sve. Pitanje je koliko nam je to odistinski važno. Ili su nam mnogo bitnije stvari o kojima raspravljamo od 1996.
-
goran16v
#2895 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
[quote="tvsabina"
Nisam saobraćajni ekspert - zaista i ne mogu komentarisati teren , konfiguraciju i sl.
Veliki evropski i svjetski gradovi imaju metro , on nije toliko kompliciran za izgraditi u jako kratkom periodu a sve se da prilagoditi projektu i raspored stanica (teoretski Ilidža-Baščaršija-Vogošća-Ilijaš-Ilidža i naravno mreža popratnih) i svi potrebni dokumenti.
Potreban je odličan elaborat i novac koji može obezbijediti investitor. A populacija Kantona Sarajevo raste iz dana u dan , tako da je isplativost projekta očigledna zar ne
?[/quote]
Pa od terena, konfiguracije tla i slicnih stvari najvise zavisi cijena tj isplativost projekta i zato sam napisao da je besmisleno laicki raspravljati o tome da li se isplati ili ne.
Da li ti imas ikakva konkretna saznanja da izgradnja metroa nije komplicirana i kratkotrajna kao sto tvrdis? Je nemam, ali iz laicke perspektive predpostavljam da jeste jako komolicirana, nebeski skupa i dugotrajna, jer bi je u protivnom i za pocetak vec imali i Bgd i Zgb, gradovi koji su puno bogatiji i koji imaju neuporedivo povoljniju konfiguraciju. Da li imas ikakvu predstvu koliko elaborat kosta, da li imas garanciju da bi elaborat uopste pokazao da p[ostoji isplativost i da li stvarno mislis da je tek tako lako obezbjediti investitora. Ako pises iz cisto laicke prespektive bez ikakvih saznanja - bolje nemoj!
Nisam saobraćajni ekspert - zaista i ne mogu komentarisati teren , konfiguraciju i sl.
Pa od terena, konfiguracije tla i slicnih stvari najvise zavisi cijena tj isplativost projekta i zato sam napisao da je besmisleno laicki raspravljati o tome da li se isplati ili ne.
Da li ti imas ikakva konkretna saznanja da izgradnja metroa nije komplicirana i kratkotrajna kao sto tvrdis? Je nemam, ali iz laicke perspektive predpostavljam da jeste jako komolicirana, nebeski skupa i dugotrajna, jer bi je u protivnom i za pocetak vec imali i Bgd i Zgb, gradovi koji su puno bogatiji i koji imaju neuporedivo povoljniju konfiguraciju. Da li imas ikakvu predstvu koliko elaborat kosta, da li imas garanciju da bi elaborat uopste pokazao da p[ostoji isplativost i da li stvarno mislis da je tek tako lako obezbjediti investitora. Ako pises iz cisto laicke prespektive bez ikakvih saznanja - bolje nemoj!
- sabina1
#2896 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Pišem čisto laički i zašto da negoran16v wrote: Pa od terena, konfiguracije tla i slicnih stvari najvise zavisi cijena tj isplativost projekta i zato sam napisao da je besmisleno laicki raspravljati o tome da li se isplati ili ne.
Poznajem ljude za koje ću glasati i na ovim lokalnim i na narednim izborima 2014. Ne pripadaju niti jednoj velikoj političkoj partiji a prilično sam sigurna da će ući i u moj "mali" parlament a pretpostavljam da će biti na listi za "Kanton" ili će makar prenijeti sugestiju onima koji će proći.
Može se postaviti pitanje i oko izrade elaborata i oko traženja potencijalnog investitora. Potrebno je vrlo malo rada da bi se "zakuhale" te dvije aktivnosti. I naravno politička volja koja mora biti u interesu svih ljudi lokalne zajednice a nikako ideološka ili nacionalna.
-
goran16v
#2897 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Zasto ne? Zato sto je laicki tvrditi da je izgradnja metroa u Sarajevu isplativa, a pogotovo da nije komplikovana i dugotrajna, pisati kako je jednostavno uraditi elaborat i naci investitora, jednako besmisleno kao i laicki i bez ikakvih predznanja raspravljati o kvantnoj fizici.tvsabina wrote:
Pišem čisto laički i zašto da ne?. Od Jugoslavije smo se odcijepili valjda da ne slušamo i ne gledamo vječito Beograd i Zagreb. Zbog čega ne bismo bili ispred tih gradova ?
Poznajem ljude za koje ću glasati i na ovim lokalnim i na narednim izborima 2014. Ne pripadaju niti jednoj velikoj političkoj partiji a prilično sam sigurna da će ući i u moj "mali" parlament a pretpostavljam da će biti na listi za "Kanton" ili će makar prenijeti sugestiju onima koji će proći.
Može se postaviti pitanje i oko izrade elaborata i oko traženja potencijalnog investitora. Potrebno je vrlo malo rada da bi se "zakuhale" te dvije aktivnosti. I naravno politička volja koja mora biti u interesu svih ljudi lokalne zajednice a nikako ideološka ili nacionalna.
Kad sam pomenuo Bgd i Zbg, to sam uradio bez ikakve politicke i ideoloske konotacije, nego cisto zbog dvije stvari:
1. kao gradovi koji su 2x, odnosno 4x vecim imaju srazmjerno k tome vece finansijske mogucnosti;
2. Bgd i Zbg su gradovi u ravnici gdje je neuporedivo lakse i jeftinije graditi metro.
Kad se 1. i 2. uzmu u obzir zakljucak je logican.
Sarajevo ima predispozicije da bude, da jeste i da ce biti ispred Bgd i Zbg u drugim stvarima, ali ne i da ima metro.
- sabina1
#2898 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Ni ti kao laik ne možeš dokazati suprotno. Dakle kako ja laički mogu biti neozbiljna kad kažem može , tako i ti laički možeš biti neozbiljan kada kažeš ne može. Ako nevjeruješ da sva priča oko elaborata može biti vrlo jednostavna onda ne poznaješ naš politički sistem a još manje ekonomiju kao struku. Dosadašnji političari su tu politku "omrznuli" narodu i maksimalno je "zakomplicirali" a sve je vrlo jednostavno u svim im procedurama.Potrebna je volja. A kao ekonomistica ti kažem da jednostavnije i ljepše nauke od ekonomije nema. Samo racionalno , efikasno i isplativo.goran16v wrote:Zasto ne? Zato sto je laicki tvrditi da je izgradnja metroa u Sarajevu isplativa, a pogotovo da nije komplikovana i dugotrajna, pisati kako je jednostavno uraditi elaborat i naci investitora, jednako besmisleno kao i laicki i bez ikakvih predznanja raspravljati o kvantnoj fizici.tvsabina wrote:
Pišem čisto laički i zašto da ne?. Od Jugoslavije smo se odcijepili valjda da ne slušamo i ne gledamo vječito Beograd i Zagreb. Zbog čega ne bismo bili ispred tih gradova ?
Kad sam pomenuo Bgd i Zbg, to sam uradio bez ikakve politicke i ideoloske konotacije, nego cisto zbog dvije stvari:
1. kao gradovi koji su 2x, odnosno 4x vecim imaju srazmjerno k tome vece finansijske mogucnosti;
2. Bgd i Zbg su gradovi u ravnici gdje je neuporedivo lakse i jeftinije graditi metro.
Kad se 1. i 2. uzmu u obzir zakljucak je logican.
Sarajevo ima predispozicije da bude, da jeste i da ce biti ispred Bgd i Zbg u drugim stvarima, ali ne i da ima metro.
Nisam ni mislila da si na Bg ili Zg mislio ideološki već infrastrukturno. Šta oni i kako oni rade je njihov problem.
To što BG ima četiri stabla u ulici je potreba Beograda. Sarajevo može imati šest ili dva - po svojoj potrebi (apsolutno banaliziram).
Sigurna sam da bi se ovo moglo izvesti relativno brzo a da konačno na površini dobijemo ZELENILO.
-
goran16v
#2899 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Sad ides u apsurd. Sama cinejnica da gradovi u susjedstvu koji imaju puno vece finansijske mogucnosti, vecu politicku koheziju pri odlucivanju, bolju konfiguraciju tj. pogodnije uslove za samu izgradnju, vec broj stanovnika, a samim time i vecu potrebu, nemaju metro dovoljno govori i ide u prilog mojoj tvrdnji da je izgradnja metroa nije bas tako jednostavan podhvat kako ti tvrdis da jeste. Da je to tako lako imali bi ga svi.tvsabina wrote: Ni ti kao laik ne možeš dokazati suprotno. Dakle kako ja laički mogu biti neozbiljna kad kažem može , tako i ti laički možeš biti neozbiljan kada kažeš ne može. Ako nevjeruješ da sva priča oko elaborata može biti vrlo jednostavna onda ne poznaješ naš politički sistem a još manje ekonomiju kao struku. Dosadašnji političari su tu politku "omrznuli" narodu i maksimalno je "zakomplicirali" a sve je vrlo jednostavno u svim im procedurama.Potrebna je volja. A kao ekonomistica ti kažem da jednostavnije i ljepše nauke od ekonomije nema. Samo racionalno , efikasno i isplativo.
Nisam ni mislila da si na Bg ili Zg mislio ideološki već infrastrukturno. Šta oni i kako oni rade je njihov problem.
To što BG ima četiri stabla u ulici je potreba Beograda. Sarajevo može imati šest ili dva - po svojoj potrebi (apsolutno banaliziram).
Sigurna sam da bi se ovo moglo izvesti relativno brzo a da konačno na površini dobijemo ZELENILO.
- fidoremilienko
#2900 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Gradnja metroa je jako skupa. Opste je poznato da su tuneli najskuplji objekti u gradjevinskoj bransi. Nemojte bulazniti bezveze. Nisu u stanju uraditi remont cijele pruge, a ne metro da ti napravi