Mrsanje - nacini ?

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
jedna tamo

#2876 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by jedna tamo »

ev da i ja koju napišem, još nema rezultata idem skoro svaki dan na step i pilates, trenerica mi je rekla da mi je organizam doživio šok i da ću krenuti mršati tek nakon 2 mjeseca :-?
neke moje prijateljice su isto išle i nisu smršale, čujem od cura da također ne mršaju nego se čisto zategnu....
dakle jedini način je prestati jesti tj. minimum minimuma ako želiš skinuti koju kilu što ja nemogu tako da neznam kako ću smršati....
i da ...ništa poslije 6 to je kažu pravilo...
funky_baby

#2877 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by funky_baby »

jedna tamo wrote:ev da i ja koju napišem, još nema rezultata idem skoro svaki dan na step i pilates, trenerica mi je rekla da mi je organizam doživio šok i da ću krenuti mršati tek nakon 2 mjeseca :-?
neke moje prijateljice su isto išle i nisu smršale, čujem od cura da također ne mršaju nego se čisto zategnu....
dakle jedini način je prestati jesti tj. minimum minimuma ako želiš skinuti koju kilu što ja nemogu tako da neznam kako ću smršati....
i da ...ništa poslije 6 to je kažu pravilo...
koliko dugo vjezbas? imas li vise od 30god? kakva ti je ishrana? i radis li pravilno sve te vjezbe, ovo je također jako bitno?
jedna tamo

#2878 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by jedna tamo »

pa da imate pravo obje..
imam 31, tek mjesec dana idem..e sad neznam trudim se da radim pravilno kako one pokažu, mada je i poteško, ne bih voljela dobit još kila imam 75, a prije godinu i po imala sam 65...
ishrana mi je različita i jedem sve, trudim se da najviše jedem voće i povrće, tjesteninu rijetko i kruh po dvije kriške dnevno al slatko jedem i previše....
možda ću i odustati, još mjesec idem pa ću vidjeti jer ako nema nikakvih rezultata što ću ići...
funky_baby

#2879 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by funky_baby »

izbaci slatko i vidjeces super rezultate.
za godine te pitam jer znam kako je meni s 25 bilo skinuti nekoliko kg (malo vjezbanja i zacas ode), a znam kako se nakon 30e dobro namucim i sa 2-3 kg. za korake polako, ako nisi ranije vjezbala treba malo dok se covjek uhoda.
i kakvo odustajanje nakon mjesec dana pa tek si pocela, uz dobru ishranu i vjezbe, mozes skinuti tih 10kg za 3-4 mjeseca.
sretno i nema odustajanja!
MOSALJOZE

#2880 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by MOSALJOZE »

Kastanienallee wrote:par mjeseci, pa i pola godine je nerealan period za ocekivanje nekih spektakularnih rezultata na zapustenom tijelu koje se treba dovesti u red i u smislu smanjivanja ukupne kilaze i zatezanja.
mnogo je ugodnije kad se rijesis pritiska da nesto moras postici u kratkom periodu u tom smislu. razmisljaj dugorocno o duzem kvalitetnom broju godina pred tobom koje zelis zivjeti u zdravom i aktivnom tijelu. vrijeme nas sve gazi i prolazi prebrzo u svakom smislu.
BRAVO DUGOROCNO,a ne 6 mjeseci,2-3 godine nego ostatak zivota
jedna tamo

#2881 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by jedna tamo »

da trudit ću se stvarno a slatko mogu pokušati smanjiti
hvala sretno svima :)
pirmin

#2882 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by pirmin »

MedenoSrce wrote: Doduse ja volim misice na zenama.
I ja... mmmmm...

:D
rudy81

#2883 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by rudy81 »

jedna tamo wrote:da trudit ću se stvarno a slatko mogu pokušati smanjiti

znam o cemu pricas kad je slatko u pitanju, ja sam blago receno bila ovisnik. pokusaj ga mijenjati vocem - pa makar i suhim (jeste da je kaloricno ali i to je bolje nego cokolade, keksovi, kolaci...) a kasnije i njega smanji, onda bademima, ljesnjacima (ne uprzenim naravno), i sl.
vjeruj mi nakon par mjeseci neces osjecati uopce potrebu da jedes slatko.
a sto se tice mrsanja generalno i treniranja, sto neko prije mene rece, neka ti to postane stil zivota a ne neki kratkorocni cilj - ocekivati da se istope godinama talozene masnoce i drugi skart za mjesec dana je jednostavno nerealno.
i nemoj posustati :)
radenska

#2884 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by radenska »

Ja sam prije 4-5 mjeseci smrsala 4 kg u kratkom periodu i samo sam izbacila hljeb i slatkise. Moracu tako ponovo, to je jedini nacin :D Doduse,ja bas nemam kontrole, kad pocnem jesti ja pojedem 1000 kcal slatkisa u 10 minuta :skoljka:
Lounge Act

#2885 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Lounge Act »

.
Last edited by Lounge Act on 03/01/2015 12:15, edited 1 time in total.
una_bo

#2886 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by una_bo »

Ne odustaj nego slatko izbaci, ja skoro nikako ne jedem slatkise i kad mi neko ponudi uopce nemam zelju da jedem. Ali zato nemam ni viska kilograma. Bez svega se moze a pogotovo bez slatkisa, meni se cini da si ti nezadovoljna svojim izgledom i super je sto pokusavas da nadjes nacin da smrsas, ali isto mi se cini da si svjesna da te ti slatkisi debljaju. Mozda je to emotivna glad?

Sent from my iPhone using Tapatalk
MOSALJOZE

#2887 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by MOSALJOZE »

Za Bajram se najedi baklava koliko god mozes i ende :D
TDK-90

#2888 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by TDK-90 »

una_bo wrote:
Ne odustaj nego slatko izbaci, ja skoro nikako ne jedem slatkise i kad mi neko ponudi uopce nemam zelju da jedem. Ali zato nemam ni viska kilograma. Bez svega se moze a pogotovo bez slatkisa, meni se cini da si ti nezadovoljna svojim izgledom i super je sto pokusavas da nadjes nacin da smrsas, ali isto mi se cini da si svjesna da te ti slatkisi debljaju. Mozda je to emotivna glad?

Sent from my iPhone using Tapatalk
I sokove također :wink:
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#2889 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by plain vanilla »

joj kako vi to hladno kazete-slatko izbaci kao da je to pis ov kejk

ja sam bila na bezbroj dijeta, znala sam mjesecima ne pojesti ni kockicu cokolade, ali nikad nisam prestala uzivati u slatkisima.. ne moram reci da nikad nisam zavoljela celer i prokulice :mrgreen:

mogu se svega odreci na neko vrijeme, ali zauvijek jok

i zato cu uvijek biti mashala i nek cu :mrgreen:
Peace of mind

#2890 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Peace of mind »

Najbitnije od svega je da smanjiš količinu kalorija koju uneseš svaki dan, nije nužno da potpuno izbaciš nešto što voliš, naprimjer čokoladu.

Drugo što je bitno zove se optimalna brzina mršavljenja ... ljudsko tijelo jednostavno nije napravljeno tako da može podnjeti brzo mršanje, a optimalna brzina mršanja iznosi pola kile do kilogram sedmično, odnosno 2 do 4 kile mjesečno ..., možda nekome ne izgleda puno, ali na godišnjem nivou to iznosi najmanje 25 kila. Sve brže od ovog dugoročno ne daje nikakve rezultate.

Da bi mršali ovom brzinom, slijedeće što je bitno znati jeste da se dnevno unese 500 kalorija manje u odnosu na iznos kalorija potreban za održavanje težine (to je iznos kalorija koje svako tijelo treba da bi obavljalo uobičajene i neophodne aktivnosti tokom dana, poput održavanja normalne aktivnosti organa, cirkulisanja krvi, hodanje, vožnja auta, svakodnevni fizički poslovi, tipkanje po tastaturi :), pranje zuba itd.)

Ovaj broj kalorija usljed kojeg težina ostaje na istom nivou izračuna se na osnovu visine, težine, godina, indeksa tjelesne mase (BMI) i na osnovu nivoa uobičajenih aktivnosti tokom dana, ...
ali postoji i jednostavniji način ... svako može testirat sebe u trajanju od jedne do dvije sedmice tako da pronađe način ishrane pri kojem mu se težina ne mijenja i kad se izračuna broj kalorija koji se takvim načinom ishrane unese svakog dana, dobije se zapravo broj kalorija koji je tijelu potreban za obavljanje standardnih aktivnosti tokom dana (bez mršanja i bez debljanja). Recimo da taj broj iznosi 3000 kalorija dnevno.

Dakle, ako želimo stvarno i dugoročno smršati, dovoljno je da od tog broja smanjimo unos kalorija za 500 (što se može pratiti preko ambalaže proizvoda ili preko kuhinjske vage zajedno sa tablicom kalorija) i doći će neminovno do mršanja od 2 do 4 kg mjesečno. Ovo ne uključuje nikakve dodatne fizičke aktivnosti, što ne znači da fizičke aktivnosti nisu dobre, jer sagorjevaju kalorije, te samim tim dijeta, odnosno smanjenja u ishrani mogu biti i još laganija)

To je osnova bez koje nema mršavljenja, a dalje se može ići u detalje, naprimjer koji je optimalan odnos ugljikohidrata, proteina i masti, koliko kalorija ima u 1 gramu svakog od njih, koji su zdravi, a koje treba izbjegavati itd.
TheMule

#2891 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by TheMule »

Sve je to u redu sto se tice kalorija, ali fali motivacija, a ne znanje :)
U isto vrijeme, kalorije nisu najbitnije. Najbitnija je zdrava ishrana, jer i mrsavi ljudi umiru od raka, srcanih bolesti, i drugih stvari, i to dok su mladi. :!:
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#2892 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by ladyblue18 »

TheMule wrote: U isto vrijeme, kalorije nisu najbitnije. Najbitnija je zdrava ishrana
Kako da ne, zato oni koji se hrane zdravo pitaju se godinama sto ne mogu smrsati.
Jedno je zdravo, drugo je pravilno. A to ljudi nikako da shvate.

Mozes se ti hraniti 100% zdravo, ali ako ti kalorijski unos ne valja nece biti ni rezultata.
Peace of mind

#2893 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Peace of mind »

MedenoSrce wrote:ma dobro i ja sam pretjerala, ali od 60min treninga kardio sacinjava 10-15 a kod gojaznih ne treba ni toliko jer sama tezina "trosi" zglobove

Treba samo da bude jasno da je kardio samo jedan od nacina da se postigne kalorijski deficit cak moze dovesti do razgradnje misica ukoliko se pretjeruje.

Svako ima svoje i poznaje svoje tijelo, meni je zeljezo zakon - funkcionise mi i za mrsanje i za kondiciju pa ne vidim smisao u trcanju na traci ili uopsteno u trcanj (da ne pricam kako je to meni dosadno) kada mogu otici u prirodu i prosetati.
Doduse ja volim misice na zenama.

lezi da spavas do 22h, spavaj 7-8h, jedi proteine u 5 ili visi obroka, dizi tezine, izbaci alkohol i kome treba kardio
Pomješala si neke pojmove, iako možda nekome djeluješ uvjerljivo :-)
ovaj tvoj pojam kardio unosi zabunu, jer kardio sistem (srce i krvni sudovi, pojednostavljeno) vježbaš i kad dižeš tegove i kad šetaš, trčiš na traci ili voziš biciklo napolju. Pitanje je samo koliko utičeš na kardio sistem nekom od ovih aktivnosti, jer ako na primjer lagano šetaš taj uticaj će biti minimalan, kao i stepen sagorjevanja kalorija što uslovljava mršanje a to je tema.
Bitnije od vrste aktivnosti su intenzitet i trajanje aktivnosti, dakle nije toliko bitno da li trčimo, plivamo, igramo odbojku (dobro je radi motivacije izabrati što volimo najviše), već kolko dugo to radimo i na kojem pulsu (intenzitetu).

Kad govorimo o sagorjevanju kalorija (mršanju) potrebno je da aktivnost traje od 30 do 60 minuta na pulsu od 60% od tvog maximalnog pulsa (koji se određuje na osnovu broja tvojih godina) ...
I dizanje tegova može pomoći mršanje, ako se koriste serije sa manjim opterećenjima sa 15+ ponavljanja, samim tim i puls dolazi u okvire koji su dobri za mršanje ...
inače bez pulsmetra (može se kupit za 50-100KM) efekti su vrlo neizvjesni
TheMule

#2894 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by TheMule »

ladyblue18 wrote:
TheMule wrote: U isto vrijeme, kalorije nisu najbitnije. Najbitnija je zdrava ishrana
Kako da ne, zato oni koji se hrane zdravo pitaju se godinama sto ne mogu smrsati.
Jedno je zdravo, drugo je pravilno. A to ljudi nikako da shvate.

Mozes se ti hraniti 100% zdravo, ali ako ti kalorijski unos ne valja nece biti ni rezultata.
Ako se pitaju godinama, onda je tu problem. Masnoca je simptom nezdrave ishrane, nije to neka onako cudna magicna pojava. Ako jedu zdravo, kako onda mogu biti debeli?
Uredu je brojati kalorije da se malo disciplinujes par sedmica ili mjeseci, ali kod zdrave ishrane je tesko doci do broja kalorija koji ce ti nabiti masno salo. Vrlo, vrlo tesko.
Peace of mind

#2895 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Peace of mind »

TheMule wrote:Sve je to u redu sto se tice kalorija, ali fali motivacija, a ne znanje :)
U isto vrijeme, kalorije nisu najbitnije. Najbitnija je zdrava ishrana, jer i mrsavi ljudi umiru od raka, srcanih bolesti, i drugih stvari, i to dok su mladi. :!:
Fali i znanje i motivacija, jer inače da ima znanja nebi pomama bila za instant dijetama koje preko noći skidaju bruku kilograma, a onda usljed jojo efekta sve se vraća na startnu poziciju i gubi se samopouzdanje itd. Moja poenta je da nema čarobnog štapića i da ne može neprirodno i preko noći.
Što se tiče zdravlja o tome se može i treba pisati, naprimjer o četiri vrste masti, od kojih su neke korisne, a druge treba jako izbjegavati, o dobrim proteinima, o jednostavnim i kompleksnim ugljikohidratima, o gaziranim sokovima, o vodi itd,
međutim tema je mršanje a tu su kalorije te oko kojih se sve vrti :)
TheMule

#2896 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by TheMule »

Peace of mind wrote:
TheMule wrote:Sve je to u redu sto se tice kalorija, ali fali motivacija, a ne znanje :)
Fali i znanje i motivacija, jer inače da ima znanja nebi pomama bila za instant dijetama koje preko noći skidaju bruku kilograma, a onda usljed jojo efekta sve se vraća na startnu poziciju i gubi se samopouzdanje itd. Moja poenta je da nema čarobnog štapića i da ne može neprirodno i preko noći.
Što se tiče zdravlja o tome se može i treba pisati, naprimjer o četiri vrste masti, od kojih su neke korisne, a druge treba jako izbjegavati, o dobrim proteinima, o jednostavnim i kompleksnim ugljikohidratima, o gaziranim sokovima, o vodi itd,
međutim tema je mršanje a tu su kalorije te oko kojih se sve vrti :)
Ma samo ih opominjem, jer neki misle cim smrsaju, sve je u redu. A neki nemogu da smrsaju cak ni kad broje kalorije - to je uglavnom rezultat slabe motivacije, svi hoce neku "tajnu" da bez rada smrsaju.
pakica_

#2897 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by pakica_ »

ma sve je vrlo jednostavno, samo treba primjenit :D dok sam trenirala i gledala sta jedem, rezultati nisu izostajali.. znala sam trenirat k'o konj 2 mjeseca bez ikakvih rezultata, a poslije toga se samo pocet topit..
al' kad gladne oci zinu, sve vratim i odem u plus :lol: kakvi anti kilogrami, kakvi cokoladni slimisi, kakvi baraci.. ima l' sta da mi napuni oci, a ne zeludac :lol:
al' sam sad brate prekardasila da valja :run:
radenska

#2898 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by radenska »

Bio dobar clanak na internetu, neki covjek u Turskoj kad podje na pijacu da kupi nesto sto mu se jede, nagleda se svega i kaze "Kao da sam jeo" i vrati se kuci. Sabralo se tako dosta novca i na kraju sagradi dzamiju.

:D I ja jucer posla da kupim sebi 1500 kcal cokoladica i usla u prodavnicu i gledala, gledala, gledala i na kraju izasla praznih ruku. KOntam, znam kakav je okus svega, kao da sam jela :lol: :lol: :lol:

Mozda dodjem i do dzamije :P
sanjam-te

#2899 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by sanjam-te »

plain vanilla wrote:joj kako vi to hladno kazete-slatko izbaci kao da je to pis ov kejk

ja sam bila na bezbroj dijeta, znala sam mjesecima ne pojesti ni kockicu cokolade, ali nikad nisam prestala uzivati u slatkisima.. ne moram reci da nikad nisam zavoljela celer i prokulice :mrgreen:

mogu se svega odreci na neko vrijeme, ali zauvijek jok

i zato cu uvijek biti mashala i nek cu :mrgreen:

:lol: :lol: i ja to gledam kako svi redom govore izbaci slatkiše, izbaci slatkiše...ok dobro, ali kaaakkoooo:) pa mislim da bi mi nešto bilo kad kafu ne bih "zašečerila" kakvom čokoladicom :)

Al sad malo realnosti: prije 4-5 godina sam jela sve samo ne zdravo, praktično živjela na sendvičima, pizzacam i sl. hrani, nisam znala šta je supa, a kašikom samo pite jela :D , slatkiše da ne pominjem i grickalice....tad sam imala oko 60 kg, visina 1,65 i kao razmišljala sam da trebam skinuti 5 kg i biće mi taman i počela ja pomalo smanjivati slatkiše, čips i ostalo skroz izbacila, 2-3x sedmično vožnja biciklom, 2-3x sedmično po 1-2h košarke, naučila šta je supa i još poneko varivo, prestala jesti poslije 7, slatkiše SMANJILA...rezultat 75kg :shock: pa zlo mi došlo od svega, ko fol pazim šta i kad jedem i kile samo idu prema gore...eh sad kako je ljeto nastupilo ove vrućine pa baaš malo jedem skinula sam 5kg, ali mislim da će mi se to vrlo brzo vratiti :?

edit: svi govore pij vodu, pij vodu...to nekad prije 2l vode mi je moglo biti sedmicu, danas pijem bar 1l dnevno (nema šanse više).
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#2900 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by plain vanilla »

pa eto, ja sam skoro skroz izbacila grickalice, vec godinama ne jedem cips, mozda jednom-dva puta godisnje
kikiriki nikad, ponekad jedino stapice uzmem

takodjer, pomfrit vrlo rijetko jedem, a vode pijem haman po 3-4 litra dnevno, a vjerovatno i vise
Post Reply