Trudnjače i porodilje online

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
otherside

#2876 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

ma nema sanse da se specijalista zamijeni specijalizantom i da to bude kraj price.
konkurs je otvoren za SPECIJALISTU, tim prije sto se moraju pokriti dezure a specijalizant ne moze samostalno dezurati.
ma primice nekog iz DZ, k'o da gledam :roll:
Alhemicarkaa

#2877 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Alhemicarkaa »

Pa za mlađeg Mehmedbašića znam da je odavno tamo na specijalizaciji, vjerujem da je u međuvremenu specijalizirao. Nisam ni mislila da će primiti nekoga ko prolazi specijalizaciju.

LaCici, hvala Bogu da imamo mogućnost izbora, ali pretenciozno je tvrditi da će se zatvoriti. Pa taj odjel je postojao i prije Mašića, i radio punom parom. Tom logikom bi se svi odjeli kad tad zatvorili. Sjećam se kad je u ratu poginuo neurohirug, veoma stručan i poznat i po Evropi, svi se otimali kod njega doći, pa eno neurohirurgija radi punom parom i poslije njega. Na sreću, ma kako to grozno zvučalo, nema nezamjenjivih. I Mašić je nekad bio mlad i prolazio specijalizaciju i učio.
otherside

#2878 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

Alhemicarkaa wrote:Pa za mlađeg Mehmedbašića znam da je odavno tamo na specijalizaciji, vjerujem da je u međuvremenu specijalizirao. Nisam ni mislila da će primiti nekoga ko prolazi specijalizaciju.
nije mehmedbasic specijalizirao i nece jos za najmanje godinu, dvije.
LaCici

#2879 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by LaCici »

Nisam ja mislila samo na Masica. Govorim kako im najbolji doktori odose, prvo Masic, sad Aida (ne zna se kada ce se vratiti na posao) pa Puzic uskoro. Nekako mi se cini da ostaju bez najboljih, ali naravno uvijek se moze naci zamjena, samo da li ce biti adekvatna to je pitanje. Ja ne vjerujem mladim doktorima jer se danas fakulteti zavrsavaju na raznorazne nacine. Zato ja prva necu vise ici tamo. O zatvaranju pisem vise kao o mogucnosti, mada ne mora znaciti da ce do toga ikada i doci. Mozda jeste malo pretenciozno, ali je i moguce. :wink:
Alhemicarkaa

#2880 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Alhemicarkaa »

Daj Bože nama svima školske trudnoće i porode, a onda su doktori manje važni. Meni je na porodu najviše uradila babica, doktorica mi samo stajala kraj glave, "hrabrila" i u jednom trenutku pritisnula stomak. Babica je uradila i šivanje, i prihvatanje bebe i vađenje posteljice, ma sve.
safran

#2881 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by safran »

duboka_misao wrote:
safran wrote:
duboka_misao wrote:Masic ce se Mozda vratiti u septembru to mi je rekao pouzdani mahalski izvor, a ja koje sam srece tek kod masica dodjem on da otkaz, prebacim se kod doktorice Aide ona isto mora na naku operaciju nema je mjesec dva, sad kontam kod Nakasa ako i njega uhvatim.
Nemoj i Nakaša ako boga znaš, satraće ga auto - :lol: :lol: :lol: :lol: ako baš moraš u Vojnu eno ti Bećiragića, samo nemoj Nakaša ....
@Lokice samo ti zahebaji ! :kiss:
@safran jel to imas neku listu za odstrijel :D
Pa kako si krenula :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: ....
Ma ne bih ja to tako nazvala ali eto kad si baš navalila u VB najlakše bih ti njega halalila. U stvari, ne bih imala ništa protiv da obiđeš Drljevića ali neko već napisa da je napustio VB pa ništa od toga.
Ja već negdje ranije napisah moje mišljenje o ginekolozima u OB. U drugoj trudnoći su me svi pregledali, 5 dana sam im bila na odjeljenjima i stvarno je moje generalno iskustvo pozitivno. Naravno, Mašić je bio neprikosnoven i njegovo odsustvo će se svakako osjetiti. Međutim, pitanje je da li je za to zaslužna njegova tzv. stručnost ili prirodna dispozicija, njegova sposobnost da te, kad dođeš u suzama, isprati nasmijanu. Ja nisam kompetentna da to ocijenim ali mogu samo reći da su postupci svih ljekara koji su me ispratili do poroda bili logični i opravdani (uključujući i Bećiragića :lol: :lol: :lol: ). Mašićevo odsustvo će sigurno privremeno smanjiti navalu trudnica na OB ali ne vidim razloga da se odjeljenje ugasi ili smanji. Mišeljić je prva liga, Neno Nakaš također, Djulepa će se, nadam se, vratiti sa bolovanja a mlade snage napreduju. Mladi Mehmedbašić je radio sa pacijenticama pod Djulepinom supervizijom početkom 2011 tako da specijalizaciju vjerovatno privodi kraju.
otherside

#2882 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

vecina specijalizacija traje 4 godine. ako je neko bio na odjelu prosle godine, ne znaci da je "pri kraju" :wink:
kako god, mislim da nijedna od nas nije luda za idejom da je poradja friski specijalista ili specijalizant.
ja pogotovo, jer cu ici na sekciju aBd.
spahovic je vec specijalizant OBS, nemaju ga sta vise "primati", on je u radnom odnosu vec odavno. mislim da mu je ostalo manje do kraja specijalizacije nego mehmedbasicu.
sto se tice konkursa, obicno se tako prime specijalisti iz manjih mjesta koji zele doci u sarajevo.
tako je primljen i drljevic prije nekoliko godina, dosao iz KB zenica.
Cholina_Lokica

#2883 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Cholina_Lokica »

duboka_misao wrote:@Lokice samo ti zahebaji ! :kiss:
Pa sta cu, zabrinula se, ja kad ostanem trudna ti vec sve doktore otjerala i pobila, i sta cu onda :? :mrgreen:
radenska

#2884 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by radenska »

Jedva sam jedne hlace nasla, pa sta je ono, kao da medvjede oblace a ne trudne zene. :lol:

Hajde sad vi malo iskusnije i modernije gdje cu naci dobru suknju ciganku ( uzmite u obzir da sam 181), da ne bude do clanka ili pola lista. :D
CherryLips

#2885 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by CherryLips »

Ja na ciglanama nedavno uzela super farmerke,bas sam se zaljubila u njih,a ciganki je bilo nekad u Waikikiju,a vidjela sam i na ciglanama,a na otoci ima garant al ja nikako da odem. Mada sam ja vise prestala gledati te ljetne stvari,ovo sto imam moze mi aBd biti do kraja ljeta...uh i sirano se prolamo od ciganki..
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#2886 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by PipiDugaDevetka »

kakavdanakneiskustvu wrote:gdje je u zenici smještena škola za trudnice?
Sa Foruma znam da ti i supruga bitke bijete da kad-tad zakmeči, ... Sve najbolje i sreću vam želim.
duboka_misao

#2887 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by duboka_misao »

Cholina_Lokica wrote:
duboka_misao wrote:@Lokice samo ti zahebaji ! :kiss:
Pa sta cu, zabrinula se, ja kad ostanem trudna ti vec sve doktore otjerala i pobila, i sta cu onda :? :mrgreen:
znaci ,pozuri ! :lol:
max07

#2888 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by max07 »

Opet ja s nekim pitanjem :D

Zna li neka od vas da li se tzv. tromjesečni šećer (HbA1c) radi na tašte ili ne?
duboka_misao

#2889 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by duboka_misao »

max07 wrote:Opet ja s nekim pitanjem :D

Zna li neka od vas da li se tzv. tromjesečni šećer (HbA1c) radi na tašte ili ne?

da daaaa, neki dan radila u euromass laboratoriji bilo na ekuponu pa reko da uradim i tromjesecni secer , 15 KM ti dodje .
duboka_misao

#2890 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by duboka_misao »

trudnjace hajte mi nabrojte za onu naknadu koje papire trebam da ganjam ? prosli put je muz to radio pa ima traume, sad mi je rekao da mu pripremim unaprijed.
mishmish

#2891 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by mishmish »

pa evo, da se i ja ukljucim! sad sam u sestoj sedmici, i sve je ok! :-D neki dan sam isla na pregled i cula kako kuca, mali plod velicine 0,28 cm, i umalo se nisam onesvestila od srece i miline! nisam mogla zamisliti da je to takav osjecaj. ovo mi je prva trudnoca i valjda je normalno da sve prozivljavas intezivnije.
srecom, nemam (previse) mucnina, ali spavam non stop! ometa me to i u poslu, vidim svako malo da se spustam u stolici ne bi li malo "odmorila oci" :-) ponekad mi se desi malo da me zaboli, kao da me zigne, i onda nastane panika, a znam da je to najgore sto mogu da uradim u tom trenutku. ali imajuci u vidu da moram 3 puta dnevno da uzimam utrogestan, mislim da onda i ta panika nije bez neke. helem, vise lezanje nego sjedenje, odmaranje, nista pretjerano setanje (naglasila mi je "nista shopping, zaboravi, stani kreni") ali da mala lagana setnja (srecom, do posla mi je 15ak minuta, pa mogu tamo vamo, ako nista).

idem u polikliniku clarus, kod doktorice amre hadzismailovic, pa ima li neko iskustva s njom? i da li mi je bolje odmah na pocetku ici u bolnicu pa tamo pratiti trudnocu, ili ovako kod privatnika, pa dok ne bude aBd pred kraj, i onda se prebaciti?
Alhemicarkaa

#2892 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Alhemicarkaa »

duboka_misao wrote:trudnjace hajte mi nabrojte za onu naknadu koje papire trebam da ganjam ? prosli put je muz to radio pa ima traume, sad mi je rekao da mu pripremim unaprijed.
http://www.centar.ba/slike/obrasci/12-0 ... 4bde781524

Ovo ti je za općinu centar, a mislim da je svugdje manje više isto.
Ako si zaposlena ide potvrda od poslodavca, ako si nezaposlena potvrda iz biroa, ako si na faksu potvrda od faksa. Ono za dojenje je za doplatak, to ti treba ako ste socijalno ugroženi.
Izjave u Općini Centar uzimaš već napisane namjenjene isključivo za porodilje, samo ih potpišeš i ovjeriš - to moraš lično. Ostalo sve može muž.
Semiramida

#2893 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Semiramida »

Za ovu naknadu koju Kanton daje, najbolje da nazoveš opštinu u kojoj stanuješ, odnosno gdje si već prijavljena. I moj suprug je pošizio zbog te papirologije. Ja se sjećam: rodnog lista, CIPS-ove prijavnice za oba roditelja, čini mi se, kopije lične, uvjerenje o zaposlenju, izvod - prosjek zadnje tri plate, kopija iz zdravstvene - o otvaranju porodiljnog / trudničkog bolovanja... Eto, valjda je to - to.

A ako radiš, imaš odraditi i onu papirologiju za umanjenje poreza.
Helem, neka djece, biće nafake, a neće poreza. ;-)
Landa

#2894 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Landa »

mishmish wrote:pa evo, da se i ja ukljucim! sad sam u sestoj sedmici, i sve je ok! :-D neki dan sam isla na pregled i cula kako kuca, mali plod velicine 0,28 cm, i umalo se nisam onesvestila od srece i miline! nisam mogla zamisliti da je to takav osjecaj. ovo mi je prva trudnoca i valjda je normalno da sve prozivljavas intezivnije.
srecom, nemam (previse) mucnina, ali spavam non stop! ometa me to i u poslu, vidim svako malo da se spustam u stolici ne bi li malo "odmorila oci" :-) ponekad mi se desi malo da me zaboli, kao da me zigne, i onda nastane panika, a znam da je to najgore sto mogu da uradim u tom trenutku. ali imajuci u vidu da moram 3 puta dnevno da uzimam utrogestan, mislim da onda i ta panika nije bez neke. helem, vise lezanje nego sjedenje, odmaranje, nista pretjerano setanje (naglasila mi je "nista shopping, zaboravi, stani kreni") ali da mala lagana setnja (srecom, do posla mi je 15ak minuta, pa mogu tamo vamo, ako nista).

idem u polikliniku clarus, kod doktorice amre hadzismailovic, pa ima li neko iskustva s njom? i da li mi je bolje odmah na pocetku ici u bolnicu pa tamo pratiti trudnocu, ili ovako kod privatnika, pa dok ne bude aBd pred kraj, i onda se prebaciti?
Cestitammmmm :D kako je to lijep osjecaj kad vidis ono malo srce prvi put!!! I ja sam se rasplakala k`o malo dijete :-D

A sto ti dadose taj lijek? predvidjaju rizicnu trudnocu?
mishmish

#2895 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by mishmish »

pa izgleda da je rizican pocetak, jer sam imala menstrualne bolove i grceve, pa mi je rekla da hoce materica da izbaci plod :sad: i prvo je bilo 2 puta dnevno, pa je ipak nastavilo sa tim bolovima, iako u manjoj mjeri, pa mi je nedavno povecala na 3 puta dnevno. i rekla je najvjerovatnije, mada je rano jos uvijek predvidjati, ali da cu morati do kraja trudnoce. uzimam i folnu kiselinu i magnezij, ali vidim da je to kod vecine tako.
Alhemicarkaa

#2896 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Alhemicarkaa »

Ja sam uzimala i utrogestan i magnezij. Nemoj se brinuti, samo vodi računa o stolici, meni je tvrda stolica uzrokovala krvarenje, ali sve je hvala Bogu prošlo ok. Opusti se maksimalno! Sretno.
max07

#2897 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by max07 »

duboka_misao wrote:

da daaaa, neki dan radila u euromass laboratoriji bilo na ekuponu pa reko da uradim i tromjesecni secer , 15 KM ti dodje .

Hvala ti :kiss:
radenska

#2898 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by radenska »

max07 wrote:
duboka_misao wrote:

Ja sam to na taste jutros radili, tonu nalaza sam vadila. Nego znate li sta podrazumijeva veliki koagulogram, i da li treba posebna uputnica za njega
duboka_misao

#2899 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by duboka_misao »

to ti se vadi pred operaciju, zgrusavanje krvi APTV, PV, fibrinogen i trombociti, pripreme za carski mozda ili ako ima strah od spontanog pobacaja .
otherside

#2900 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

veliki koagulogram: vrijeme krvarenja, vrijeme koagulacije, APTT, INR, fibrinogen, Thr.
radi se pred operaciju najcesce... mislim da je obicna (mala) uputnica za laboratoriju dovoljna.
edit: ne vidjeh da je @DM vec napisala :wink:
Post Reply