Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
rovac13

#2876 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Ko ce ga znati.U bih je sve moguce ali generalno ako vec uzimas japance daikin toshiba fujitsu mitsubishi,to se slabo kvari,treba o puno stvari vodit racuna pri montazi,jer su nasi serviseri i aljkavi i cesto nestrucni.
Ali bez obzira sto su kvarovi rijetki uzimaj uredjaj da imas garanciju.
Pored nocrie ja imam i 8 godina star LG koji evo i dalje radi bez kvarova.U odrzavanje spada s vremena na vrijeme dopunit freon.Ustvari ne bukvalno dopunit nego ako klima oslabi treba ispustit freon provjerit dali pusta negdje i vakumirat i usut tacno freona u gram.To sam skoro radio platio 60KM na LG u.
Dodude sa ovim japancima je najcesce slucaj upali i vozi,rijetko se cuje da na njima treba nesto radit punit freon itd.
Perich

#2877 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Perich »

rovac13 wrote:Ko ce ga znati.U bih je sve moguce ali generalno ako vec uzimas japance daikin toshiba fujitsu mitsubishi,to se slabo kvari,treba o puno stvari vodit racuna pri montazi,jer su nasi serviseri i aljkavi i cesto nestrucni.
Ali bez obzira sto su kvarovi rijetki uzimaj uredjaj da imas garanciju.
Pored nocrie ja imam i 8 godina star LG koji evo i dalje radi bez kvarova.U odrzavanje spada s vremena na vrijeme dopunit freon.Ustvari ne bukvalno dopunit nego ako klima oslabi treba ispustit freon provjerit dali pusta negdje i vakumirat i usut tacno freona u gram.To sam skoro radio platio 60KM na LG u.
Dodude sa ovim japancima je najcesce slucaj upali i vozi,rijetko se cuje da na njima treba nesto radit punit freon itd.
Poslalo sam ti pp
stojanko

#2878 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by stojanko »

Perich wrote:
rovac13 wrote:
Perich wrote:Najvjerovatnije da cu uzeti 35-cu jer su mi svi rekli da ce bez problema da pokrije taj prostor od nekih 55m2 a u ostalim prostorijama imam konvektore koji rijetko kad palim, jer je stan super izoliran, nova gradnja. Nadam se da se necu pokajati.
Znas onu pricu bosanaca kako klima ne moze ugrijat dobro.Ili nije to to grijanje i slicno.Eh to ti je kad nisi uzeo dobru mjeru.Kad uzmes uredjaj koji je predvidjen za manje kvadrata i hoces da ga razvuces na vise.
Ok, razumijem zato i jesam na forumu da mi neke stvari budu jasnije, a kakva je razlika izmezdju FH50VE i FH50VEHZ? Gledao sam nesto i jedna i druga mi odgovaraju sto se tice tih nekih karakteristika, ali sta je glavna saka??
Kolega razmisli o dvije klime za taj novac. Ja sam FH35VE platio 2006 KM a Nokriju 1850 KM. pisao sam vec o tome
stojanko

#2879 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by stojanko »

Perich. Da li je kod tebe dvoetazni stan ili jedan nivo. Bolje ti je da uzmes dvije da pokrijes vecu kvadraturu, posto mislis koristiti i konvektore. Mozda ti je dobro da prvo uzmes jednu pa malo dogrijavas drvima kad je potrebno. Na ovim temperaturama na moju kvadraturu dovoljna je jedna klima. Meni je zao sto nema niko na forumu lmca model, da vidimo sta mozemo ocekivati od njega
Perich

#2880 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Perich »

stojanko wrote:Perich. Da li je kod tebe dvoetazni stan ili jedan nivo. Bolje ti je da uzmes dvije da pokrijes vecu kvadraturu, posto mislis koristiti i konvektore. Mozda ti je dobro da prvo uzmes jednu pa malo dogrijavas drvima kad je potrebno. Na ovim temperaturama na moju kvadraturu dovoljna je jedna klima. Meni je zao sto nema niko na forumu lmca model, da vidimo sta mozemo ocekivati od njega
Jedan nivo je u mene, mislim da nemam potrebe uzimati jos jednu klimu ili da bude split sistem jer smatram da bi jedna mogla da odradi bez problema iskljucivo radi jednostavnog rasporeda u stanu i s tim sto je stan odlicno izoliran.
epeco

#2881 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by epeco »

Imam ja instaliranu u kancelariji cca 20m2 zapadna strana je cijela u staklu ,Mostar, 14lucu i ujutru kad dođem i upalim nju ,ako je vani hladno treba joj par sati da zagrije prostor na zadanu temperaturu...,da napomenem još u tom istom poslovnom prostoru koji je cca 90m2 (kancelarija + izložbeni salon) ogromna staklena površina + vrata na automatsko otvaranje imam još instaliranu 18 nocriu i 24 kasetnu...
e sad da zbrojimo snage : 14 luca + 18 nocria +24 caseta = 5,4+6,7+8,0=20,1kw nominalno , a mogu davati redom: 6,0+9,7+9,1=24,8kw !!! Rijetko rade sve 3 jer nije toliko gadna zima bila u Mostaru uglavnom nocria i luca ,caseta je da pomogne kd baš zahladi,tako da priče s jednom klimom ugrijati stan ne drže vodu a struje dođe cca 150km ; još imam upaljena uvijek 2 kompjutera i jednu rasvjetu non stop, radno vrijeme od 9-19!!!
lovacs

#2882 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by lovacs »

epeco wrote:Imam ja instaliranu u kancelariji cca 20m2 zapadna strana je cijela u staklu ,Mostar, 14lucu i ujutru kad dođem i upalim nju ,ako je vani hladno treba joj par sati da zagrije prostor na zadanu temperaturu...,da napomenem još u tom istom poslovnom prostoru koji je cca 90m2 (kancelarija + izložbeni salon) ogromna staklena površina + vrata na automatsko otvaranje imam još instaliranu 18 nocriu i 24 kasetnu...
e sad da zbrojimo snage : 14 luca + 18 nocria +24 caseta = 5,4+6,7+8,0=20,1kw nominalno , a mogu davati redom: 6,0+9,7+9,1=24,8kw !!! Rijetko rade sve 3 jer nije toliko gadna zima bila u Mostaru uglavnom nocria i luca ,caseta je da pomogne kd baš zahladi,tako da priče s jednom klimom ugrijati stan ne drže vodu a struje dođe cca 150km ; još imam upaljena uvijek 2 kompjutera i jednu rasvjetu non stop, radno vrijeme od 9-19!!!
Ovo je primjer koliko je nezahvalno pricati o tome kako rijesiti grijanje klimom. kad dajes 2 3 milje onda bolje zovnuti covjeka da ti sracuna to ljudski i kaze koliko trosis energije. onda je lako sracunati. ili jos bolje je ako znas koliko godisnje trosis na grijanje lako ti je sracunati koliko trosis energije. al mislim da je prva opcija daleko bolja.
epeco

#2883 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by epeco »

lovacs wrote:
epeco wrote:Imam ja instaliranu u kancelariji cca 20m2 zapadna strana je cijela u staklu ,Mostar, 14lucu i ujutru kad dođem i upalim nju ,ako je vani hladno treba joj par sati da zagrije prostor na zadanu temperaturu...,da napomenem još u tom istom poslovnom prostoru koji je cca 90m2 (kancelarija + izložbeni salon) ogromna staklena površina + vrata na automatsko otvaranje imam još instaliranu 18 nocriu i 24 kasetnu...
Ovo je primjer koliko je nezahvalno pricati o tome kako rijesiti grijanje klimom. kad dajes 2 3 milje onda bolje zovnuti covjeka da ti sracuna to ljudski i kaze koliko trosis energije. onda je lako sracunati. ili jos bolje je ako znas koliko godisnje trosis na grijanje lako ti je sracunati koliko trosis energije. al mislim da je prva opcija daleko bolja.
Lovacs jeli pohval ovo ili kritika???
rovac13

#2884 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Mislim da nije ni jedno ni drugo :-D .
Kod nas ljudi misle da je to bukvalno,evo ga klima 12 ka to je za 30m2.A ustvari je vrlo komplikovano,jedna te ista klima moze biti i za 20 m2 a i za 40m2.Zavisno od rasporeda,kvadrata,visine prostora,izolacije,kolko stakla i kakvog itd itd ...

Vidis kod mene nocria 14 i lg 12 griju 85m2 bez iceg drugog na tuzlanskom kantonu gdje je pohladno,dok evo negdje na 90 m2 tri azdahe od uredjaja.Razliciti uslovi i sve odma drugacije.
Lalena

#2885 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Lalena »

U prelaznom periodu, nakon sto iskljuce gradsko grijenje, ili prije nego sto ga ukljuce, koristila sam uljane radijatore, ali nije se pokazalo isplativim...
Razmisljam o konvektoru, trebao bi mi za veci dnevni boravak, koji je jos na na sjevernoj i zapadnoj strani, i veoma je hladan...
Planiram pogledati u prodavnicama... Neki savjet na sto bih trebala obratiti paznju?

Klimu sam otpisala, zbog alergija...
rovac13

#2886 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Lalena hoces li nam reci na sto utice klima te alergije,da znamo i mi.
Sto se tice konvektora trosit ce otprilike isto kao ti radijatori,da ne bacas pare dzaba :-)
Dady

#2887 Re: Odg: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Dady »

rovac13 wrote:Lalena hoces li nam reci na sto utice klima te alergije,da znamo i mi.
Sto se tice konvektora trosit ce otprilike isto kao ti radijatori,da ne bacas pare dzaba :-)
K
Vrhunske klime sa kvalitetnim filtrima i jonizatorom se preporučuju kod alergija. I mene baš zanima kakva je alergija u pitanju da joj smeta korištenje klima uređaja

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk
Reglan

#2888 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Reglan »

Gdje mogu vidjeti u kojem ce terminu dolaziti do nestanla elektricne energije u odredjenoj ulici
Znam da je to nekad bilo u avazu al ne mogu sad da nadjem
sorry na off-u :)
rovac13

#2889 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Dady wrote:
rovac13 wrote:Lalena hoces li nam reci na sto utice klima te alergije,da znamo i mi.
K
Vrhunske klime sa kvalitetnim filtrima i jonizatorom se preporučuju kod alergija. I mene baš zanima kakva je alergija u pitanju da joj smeta korištenje klima uređaja

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk
znam ja to,ali me zanimaju razlozi za ovakve izjave
Lalena

#2890 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Lalena »

Alergija na prasinu (plus bronhitis)...
Nemam neko strucno objasnjenje, ali isprobala sam, i pokazalo se da su u pravu oni koji su mi to isto rekli, na osnovu svoga iskustva...
E sada, ne znam jesu li bas ove klime bile vrhunske? Pretpostavljam da je do toga, ili odrzavanja?!
Puno djelotvornijim su se pokazali individualni preciscivaci i ovlazivaci vazduha...

Znaci, konvektor ili uljani radijator, isto?
Trenutno koristim jako veliki uljani radijator koji mi smeta po kuci, rekli su mi da konvektor ide na zid, ne zam da li je isto glomazan? Pogledacu ipak.. voljela bih nesto sto ne moram pomjerati...
rovac13

#2891 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Alergija na prasinu.Klima ne proizvodi prasinu.Prasina nastaje u sobi bez obzira imao klimu ili nemao,i mora se cistit odrzavat.Klima ima filtere koji sluze za hvatanje prasine iz sobe,znaci pomazu da se ukloni prasina.Postoje uredjaji koji samo preciscavaju vazduh prasinu i oni to bolje rade od klime vjerovatno.
Ali klimu ne kupujemo radi prasine nego radi hladjenja i grijanja i to vrlo jeftino.A preciscavanje prasine dodje samo kao jos jedan plus.

Znaci klima i alergije nigdje veze.
epeco

#2892 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by epeco »

rovac13 wrote:Alergija na prasinu.Klima ne proizvodi prasinu.Prasina nastaje u sobi bez obzira imao klimu ili nemao,i mora se cistit odrzavat.Klima ima filtere koji sluze za hvatanje prasine iz sobe,znaci pomazu da se ukloni prasina.Postoje uredjaji koji samo preciscavaju vazduh prasinu i oni to bolje rade od klime vjerovatno.
Ali klimu ne kupujemo radi prasine nego radi hladjenja i grijanja i to vrlo jeftino.A preciscavanje prasine dodje samo kao jos jedan plus.

Znaci klima i alergije nigdje veze.
Slažem se potpuno! A ako baš želiš eliminirati i klimu kao problem zbog bronhia,onda ti je bolje gledj parapetne klime (podne) ,definitivno najbolja opcija za grijanje,i manje će isušiti zrak od zidne što bi tebi puno značilo zbog bronhia! Sebi sam osobno cijelu kuću riješio s njima!
lovacs

#2893 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by lovacs »

epeco wrote:
lovacs wrote:
Lovacs jeli pohval ovo ili kritika???
ma nije ni pohvala ni kritika nego samo na osnovu tvoga primjera se da zakluciti da nije sve u kvadraturi. nije isto grijati prizemlje ili potkrovlje i stan koji se grije sa vise strana. Evo malo pojednostavljeno sta utice na gubitke a ne samo kvadratura. sa slike se da zakljuciti da ako si recimo u stanu u sredini zgrade odmah ti je 40% manje grijanja to prakticno znaci ako neko moze grijati 50kv stana sa jednom klimom za kucu mu trebaju dvije takve klime
Image
Nisrin

#2894 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Nisrin »

Prizemlje kuce, nekih 40ak kvadrata se grijalo, i to ne po cijeli dan, jer nismo kuci od 8h do 17h...kupili BOSCHov konvektor od 2500W i racun za fEBRUAR 190km...PREVISE...prelazimo na plin!
Kuca ima dobru termoizolaciju, stolariju...jako debele zidove...:S
rovac13

#2895 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

sa zla na gore :-)
epeco

#2896 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by epeco »

Nisrin wrote:Prizemlje kuce, nekih 40ak kvadrata se grijalo, i to ne po cijeli dan, jer nismo kuci od 8h do 17h...kupili BOSCHov konvektor od 2500W i racun za fEBRUAR 190km...PREVISE...prelazimo na plin!
pošto je m3 plina sad u Sarajevu?
Nisrin

#2897 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Nisrin »

epeco wrote:
Nisrin wrote:Prizemlje kuce, nekih 40ak kvadrata se grijalo, i to ne po cijeli dan, jer nismo kuci od 8h do 17h...kupili BOSCHov konvektor od 2500W i racun za fEBRUAR 190km...PREVISE...prelazimo na plin!

0.952KM sa PDVom
rovac13

#2898 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

racunajte da je plin katastrofalno los,pa ga se trosi jos i vise nego sto bi trebalo
epeco

#2899 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by epeco »

Nisrin wrote:
epeco wrote:

0.952KM sa PDVom
Za Nisrina matematika računica: 0,340m3/h*300h = 102m3 (cca otprilike potrošnja m3 plin s tim da smo uzeli 10h rada na mjesec dana) i sad cijena 102m3*0,952KM = 97,104KM

E sad za tu kvadraturu ja bi preporučio AWYZ14LB 6kw klima računica : 1,35kw*300kwh = 405kwh * 0,14KM = 56,7KM (mislim da je skuplja tarifa toliko ako se varam neka me neko ispravi)

Znači konstantno smo računali punu snagu klime max opterećenje i najskuplju tarifu konstanto i dobili skoro upola manje KM ,s tim da u klimi imamo i ljeti hlađenje..., pa nek neko kaže da je plin isplativ!!! Cijena klime može biti problem ;)
Nisrin

#2900 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Nisrin »

@epeco, Hvala na racunici, struja je malo skuplja, ali helenejse, to je tu negdje...
Znam da je klima jeftiniji izbor na duze staze, ali trenutno je ne mozemo priustiti, a nemamo je gdje ni staviti, bila bi estetski visak :)
Zali Boze para za konvektor...nimalo isplativ nije koliko se cini...

Evo sad gledam sat od plina...za nekih 10ak dana je potroseno 19kubika plina, sto dodje oko 15ak KM plina...s tim da nije bio stalno ukljucen...vidjet cemo racun!
Post Reply