ZOBS

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Dzontra_Volta

#2876 Re: ZOBS

Post by Dzontra_Volta »

KB9 wrote:sta nulta tolerancija za promile? ne mozes vise u rucak popit jedno pivo da ti ne sprzi kaznu?
Samo za profesionalne vozače.
Ti možeš popiti pivkanu. ;)
supercali

#2877 Re: ZOBS

Post by supercali »

orinoco wrote:
tempuser wrote:Jesam li ja nesto pogresno vidio ili sam na r8 eklami recimo za Citro C3 vidio dash cam ili nekakvu kameru integrisanu u retrivozor.
Za 100-200 EUR automobili bi bili skuplji, a korist od kamera neprocjenjiva.
Nije pogresno vidio to c3 vec ima naravno dodatno
_Reds_

#2878 Re: ZOBS

Post by _Reds_ »

Neka u uvedu kao u Hrvatskoj da parking papka uslikas i poslajes muriji na aplikaciji.

I eto njemu kazne, jer to toj prijavi preko aplikacije moraju postupiti.
problemnatravunu

#2879 Re: ZOBS

Post by problemnatravunu »

Jel' to za nevezanje pojasa kazna 100 KM?
Što rek'o jedan moj prijatelj, a one koje se zaustavi i vidi da nisu vezani, nego su pojas vezali iza sjedista ili ubacili onaj "dummy" u bravu da ne pišti i svijetli upozorenje, ja bi kaznio sa 500 KM, jer je to očigledno svjesno i sa namjerom uradjeno :izet: :izet: :izet:
banjaluka078

#2880 Re: RE: Re: ZOBS

Post by banjaluka078 »

"Član 102.

(1) Vozač mopeda, lakog motocikla, motocikla, tricikla, lakog četvorocikla ili četverocikla, kao i lica koja se prevoze tim vozilima moraju za vrijeme vožnje nositi na glavi zakopčanu zaštitnu kacigu.

(2) Vozač bicikla u periodu od prvog sumraka do potpunog svanuća, kao i danju u slučaju smanjene vidljivosti, mora koristiti svjetloodbojni prsluk ili odgovarajuću retroreflektirajuću opremu koja osigurava adekvatnu uočljivost vozača bicikla ili bicikla.
Šta se podrazumijeva pod odgovarajućom retroreflektirajućom opremom? Svjetla za bicikl, fluorescentne trake za bicikl, "mačje oči"? Ili moram zaista predvidjeti da će me uhvatiti mrak i za svaki slučaj nositi kretenski prsluk?
Član 19.

U članu 108. iza stava (1) dodaje se novi stav (2) koji glasi:

"(2) Za vrijeme kretanja kolovozom pješak ne smije koristiti mobilni telefon niti imati slušalice u oba uha."
Znači li ovo da moram stati da obavim razgovor? I na površinama koje su isključivo pješačka zona? Onda mi ne treba mobilni, doći ću nekad kući do fiksnog telefona gdje nisam opasnost po saobraćaj.
nightvision

#2881 Re: RE: Re: ZOBS

Post by nightvision »

banjaluka078 wrote:Šta se podrazumijeva pod odgovarajućom retroreflektirajućom opremom? Svjetla za bicikl, fluorescentne trake za bicikl, "mačje oči"? Ili moram zaista predvidjeti da će me uhvatiti mrak i za svaki slučaj nositi kretenski prsluk?
Moze ti zivot spasiti a nije tezak za nositi, cca sto grama.
Image
banjaluka078 wrote:Znači li ovo da moram stati da obavim razgovor? I na površinama koje su isključivo pješačka zona? Onda mi ne treba mobilni, doći ću nekad kući do fiksnog telefona gdje nisam opasnost po saobraćaj.
Ako se kreces kolovozom. Zna se sta je kolovoz i za sta sluzi, a sta trotoar, ili pjesacka zona.
banjaluka078

#2882 Re: RE: Re: ZOBS

Post by banjaluka078 »

nightvision wrote: Moze ti zivot spasiti a nije tezak za nositi, cca sto grama.
Image

Uf, grdno! :D Ali opet bolje od prsluka. I može se kupiti gdje? Ebay? I najbitnije - je li drotu ovo dovoljno da bude "odgovarajuća oprema"?

nightvision wrote:Ako se kreces kolovozom. Zna se sta je kolovoz i za sta sluzi, a sta trotoar, ili pjesacka zona.
Dobro si, totalno sam previdjela "kolovozom".
nightvision

#2883 Re: ZOBS

Post by nightvision »

Previdio sam i ja da je zemskom rodu bitnije kako izgleda i da sigurnosna oprema treba da bude modni dodatak. :mrgreen:
Ebay bi bio moj prvi izbor, pretpostavljam da ima i kod nas da se uzme ovih karafeka ali i da su znatno skuplji a na ebayu ih ima vec od 2-3 dolara. A ako drotovima ovo nije odgovarajuca reflektujuca oprema onda ne znam sta jeste.
banjaluka078

#2884 Re: ZOBS

Post by banjaluka078 »

nightvision wrote:Previdio sam i ja da je zemskom rodu bitnije kako izgleda i da sigurnosna oprema treba da bude modni dodatak. :mrgreen:
Totalno! :D
nightvision wrote:Ebay bi bio moj prvi izbor, pretpostavljam da ima i kod nas da se uzme ovih karafeka ali i da su znatno skuplji a na ebayu ih ima vec od 2-3 dolara. A ako drotovima ovo nije odgovarajuca reflektujuca oprema onda ne znam sta jeste.
Hvala na savjetu. Sa ebay sam naručivala kojekakvih svijetlećih džidža za bic i ranije. Ima da bude disko kud se provezem. :)
vješalica

#2885 Re: ZOBS

Post by vješalica »

problemnatravunu wrote:Jel' to za nevezanje pojasa kazna 100 KM?
Što rek'o jedan moj prijatelj, a one koje se zaustavi i vidi da nisu vezani, nego su pojas vezali iza sjedista ili ubacili onaj "dummy" u bravu da ne pišti i svijetli upozorenje, ja bi kaznio sa 500 KM, jer je to očigledno svjesno i sa namjerom uradjeno :izet: :izet: :izet:
svako nek svojom tintarom plaća glupost
noviclan

#2886 Re: ZOBS

Post by noviclan »

vješalica wrote:
A da nije malo puno pet glava hvala drzavi sto mi cuva zivpt zbog vezivanja pojasa i to sto samm na minimalcu jebem li im pleme njihovo, nego mora li se (je li normalno) dati zmigvac u traci koja je horizontalnom eventuano vertikalnom signalizacijom vec usmjerena lijevo hvala
noviclan

#2887 Re: ZOBS

Post by noviclan »

Bakir1 wrote:Image
Prijatelju dobra tabela moze li link sa malo boljom rezolucikom pozdrav
tempuser

#2888 Re: ZOBS

Post by tempuser »

noviclan wrote:
vješalica wrote:
A da nije malo puno pet glava hvala drzavi sto mi cuva zivpt zbog vezivanja pojasa i to sto samm na minimalcu jebem li im pleme njihovo, nego mora li se (je li normalno) dati zmigvac u traci koja je horizontalnom eventuano vertikalnom signalizacijom vec usmjerena lijevo hvala
Nije li malo puno biti na minimalcu i voziti auto! :-)
corsa

#2889 Re: ZOBS

Post by corsa »

Odlicna tabela! :thumbup: Po meni sve kazne ok osim mobilnog, tu su ga malo pretjerali, mogli su bar petobanku staviti.
kafanski_covjek

#2890 Re: ZOBS

Post by kafanski_covjek »

corsa wrote:Odlicna tabela! :thumbup: Po meni sve kazne ok osim mobilnog, tu su ga malo pretjerali, mogli su bar petobanku staviti.
reci da se zezas!? pa u svakom drugom autu vozac prica, tipka, snima...500KM bi bila mjera :izet:
BadBoy

#2891 Re: ZOBS

Post by BadBoy »

Slažem se sa svim kaznama osim sa jednom:

kazna za nevezanje pojasa :D Šta koga briga jesam li ja vezan ili nisam, moje vezivanje ili nevezivanje apsolutno ne utiče ni na kojeg drugog učesnika u saobraćaju već isključivo i jedino na mene.

Drugi problem ovih novijih pooštrenih kazni je generalni problem našeg društva: provođenje zakona u praksi. Vidjećemo kako će to sve izgledati ali se bojim da će drakonske kazne opet samo sirotinja kihati.
tempuser

#2892 Re: ZOBS

Post by tempuser »

BadBoy wrote:Slažem se sa svim kaznama osim sa jednom:

kazna za nevezanje pojasa :D Šta koga briga jesam li ja vezan ili nisam, moje vezivanje ili nevezivanje apsolutno ne utiče ni na kojeg drugog učesnika u saobraćaju već isključivo i jedino na mene.

Drugi problem ovih novijih pooštrenih kazni je generalni problem našeg društva: provođenje zakona u praksi. Vidjećemo kako će to sve izgledati ali se bojim da će drakonske kazne opet samo sirotinja kihati.
Jbga, kad se broje mrtvi u statistici nisu krivi vozaci nego drzava koja nista ne poduzima.
Znas kako je do sad bilo, zaustavi te zbog tezeg prekrsaja ti se sa drotom dogovoris da ti pise da nisi vezan! Bujum se sad dogovaraj!
corsa

#2893 Re: ZOBS

Post by corsa »

kafanski_covjek wrote:
corsa wrote:Odlicna tabela! :thumbup: Po meni sve kazne ok osim mobilnog, tu su ga malo pretjerali, mogli su bar petobanku staviti.
reci da se zezas!? pa u svakom drugom autu vozac prica, tipka, snima...500KM bi bila mjera :izet:
Ma opet nece kaznjavati onog koji tipka, jer teze se primjeti, a realno najvise dekoncentrise u voznji. A za pricanje mi je previsoka kazna.
kafanski_covjek

#2894 Re: ZOBS

Post by kafanski_covjek »

corsa wrote:
kafanski_covjek wrote:
Ma opet nece kaznjavati onog koji tipka, jer teze se primjeti, a realno najvise dekoncentrise u voznji. A za pricanje mi je previsoka kazna.
dovoljno je da je tel u ruci i eto kazne :izet:
vješalica

#2895 Re: ZOBS

Post by vješalica »

noviclan wrote:

kad sam rekla tintarom
mislila sam to nek plaća svoju glupost tako što će je razvaliti na volanu tabli šajbi više nebitno
mislim da je to najpoštenija kazna
valter.ba

#2896 Re: ZOBS

Post by valter.ba »

noviclan wrote:
Bakir1 wrote:Image
Prijatelju dobra tabela moze li link sa malo boljom rezolucikom pozdrav
Bake super tabela. Daj malo bolju rezoluciju molim te.
nightvision

#2897 Re: ZOBS

Post by nightvision »

Ima uvijek opcija koristenja bluetooth hands-free slusalice. Sad postoji i razlog vise da je umjesto za kaznu bolje dati novac za nabavku kvalitetnog uredjaja.
holowey

#2898 Re: ZOBS

Post by holowey »

vješalica wrote:
noviclan wrote:

kad sam rekla tintarom
mislila sam to nek plaća svoju glupost tako što će je razvaliti na volanu tabli šajbi više nebitno
mislim da je to najpoštenija kazna
onda cemo svi mi da mu placamo lijecenje... najpostenija bi bila kazna da povrede zbog nevezivanja pojasa, saobracajke uzorokovane alkoholom, i tsl. ne budu pokrivene zdravstvenim osiguranjem nego plati pa se klati
__Phoenix__

#2899 Re: ZOBS

Post by __Phoenix__ »

Moraju li se po novom i putnici pozadi vezati?
Dzontra_Volta

#2900 Re: ZOBS

Post by Dzontra_Volta »

__Phoenix__ wrote:Moraju li se po novom i putnici pozadi vezati?
Moraju, a morali su i po starom.
Post Reply