Samo za profesionalne vozače.KB9 wrote:sta nulta tolerancija za promile? ne mozes vise u rucak popit jedno pivo da ti ne sprzi kaznu?
Ti možeš popiti pivkanu.
Moderators: _BataZiv_0809, anex
Samo za profesionalne vozače.KB9 wrote:sta nulta tolerancija za promile? ne mozes vise u rucak popit jedno pivo da ti ne sprzi kaznu?
Nije pogresno vidio to c3 vec ima naravno dodatnoorinoco wrote:Za 100-200 EUR automobili bi bili skuplji, a korist od kamera neprocjenjiva.tempuser wrote:Jesam li ja nesto pogresno vidio ili sam na r8 eklami recimo za Citro C3 vidio dash cam ili nekakvu kameru integrisanu u retrivozor.
Šta se podrazumijeva pod odgovarajućom retroreflektirajućom opremom? Svjetla za bicikl, fluorescentne trake za bicikl, "mačje oči"? Ili moram zaista predvidjeti da će me uhvatiti mrak i za svaki slučaj nositi kretenski prsluk?"Član 102.
(1) Vozač mopeda, lakog motocikla, motocikla, tricikla, lakog četvorocikla ili četverocikla, kao i lica koja se prevoze tim vozilima moraju za vrijeme vožnje nositi na glavi zakopčanu zaštitnu kacigu.
(2) Vozač bicikla u periodu od prvog sumraka do potpunog svanuća, kao i danju u slučaju smanjene vidljivosti, mora koristiti svjetloodbojni prsluk ili odgovarajuću retroreflektirajuću opremu koja osigurava adekvatnu uočljivost vozača bicikla ili bicikla.
Znači li ovo da moram stati da obavim razgovor? I na površinama koje su isključivo pješačka zona? Onda mi ne treba mobilni, doći ću nekad kući do fiksnog telefona gdje nisam opasnost po saobraćaj.Član 19.
U članu 108. iza stava (1) dodaje se novi stav (2) koji glasi:
"(2) Za vrijeme kretanja kolovozom pješak ne smije koristiti mobilni telefon niti imati slušalice u oba uha."
Moze ti zivot spasiti a nije tezak za nositi, cca sto grama.banjaluka078 wrote:Šta se podrazumijeva pod odgovarajućom retroreflektirajućom opremom? Svjetla za bicikl, fluorescentne trake za bicikl, "mačje oči"? Ili moram zaista predvidjeti da će me uhvatiti mrak i za svaki slučaj nositi kretenski prsluk?
Ako se kreces kolovozom. Zna se sta je kolovoz i za sta sluzi, a sta trotoar, ili pjesacka zona.banjaluka078 wrote:Znači li ovo da moram stati da obavim razgovor? I na površinama koje su isključivo pješačka zona? Onda mi ne treba mobilni, doći ću nekad kući do fiksnog telefona gdje nisam opasnost po saobraćaj.
nightvision wrote: Moze ti zivot spasiti a nije tezak za nositi, cca sto grama.
![]()
Dobro si, totalno sam previdjela "kolovozom".nightvision wrote:Ako se kreces kolovozom. Zna se sta je kolovoz i za sta sluzi, a sta trotoar, ili pjesacka zona.
Totalno!nightvision wrote:Previdio sam i ja da je zemskom rodu bitnije kako izgleda i da sigurnosna oprema treba da bude modni dodatak.![]()
Hvala na savjetu. Sa ebay sam naručivala kojekakvih svijetlećih džidža za bic i ranije. Ima da bude disko kud se provezem.nightvision wrote:Ebay bi bio moj prvi izbor, pretpostavljam da ima i kod nas da se uzme ovih karafeka ali i da su znatno skuplji a na ebayu ih ima vec od 2-3 dolara. A ako drotovima ovo nije odgovarajuca reflektujuca oprema onda ne znam sta jeste.
svako nek svojom tintarom plaća glupostproblemnatravunu wrote:Jel' to za nevezanje pojasa kazna 100 KM?
Što rek'o jedan moj prijatelj, a one koje se zaustavi i vidi da nisu vezani, nego su pojas vezali iza sjedista ili ubacili onaj "dummy" u bravu da ne pišti i svijetli upozorenje, ja bi kaznio sa 500 KM, jer je to očigledno svjesno i sa namjerom uradjeno![]()
![]()
A da nije malo puno pet glava hvala drzavi sto mi cuva zivpt zbog vezivanja pojasa i to sto samm na minimalcu jebem li im pleme njihovo, nego mora li se (je li normalno) dati zmigvac u traci koja je horizontalnom eventuano vertikalnom signalizacijom vec usmjerena lijevo hvalavješalica wrote:svako nek svojom tintarom plaća glupostproblemnatravunu wrote:Jel' to za nevezanje pojasa kazna 100 KM?
Što rek'o jedan moj prijatelj, a one koje se zaustavi i vidi da nisu vezani, nego su pojas vezali iza sjedista ili ubacili onaj "dummy" u bravu da ne pišti i svijetli upozorenje, ja bi kaznio sa 500 KM, jer je to očigledno svjesno i sa namjerom uradjeno![]()
![]()
Prijatelju dobra tabela moze li link sa malo boljom rezolucikom pozdravBakir1 wrote:
Nije li malo puno biti na minimalcu i voziti auto!noviclan wrote:A da nije malo puno pet glava hvala drzavi sto mi cuva zivpt zbog vezivanja pojasa i to sto samm na minimalcu jebem li im pleme njihovo, nego mora li se (je li normalno) dati zmigvac u traci koja je horizontalnom eventuano vertikalnom signalizacijom vec usmjerena lijevo hvalavješalica wrote:svako nek svojom tintarom plaća glupostproblemnatravunu wrote:Jel' to za nevezanje pojasa kazna 100 KM?
![]()
reci da se zezas!? pa u svakom drugom autu vozac prica, tipka, snima...500KM bi bila mjeracorsa wrote:Odlicna tabela!Po meni sve kazne ok osim mobilnog, tu su ga malo pretjerali, mogli su bar petobanku staviti.
Jbga, kad se broje mrtvi u statistici nisu krivi vozaci nego drzava koja nista ne poduzima.BadBoy wrote:Slažem se sa svim kaznama osim sa jednom:
kazna za nevezanje pojasaŠta koga briga jesam li ja vezan ili nisam, moje vezivanje ili nevezivanje apsolutno ne utiče ni na kojeg drugog učesnika u saobraćaju već isključivo i jedino na mene.
Drugi problem ovih novijih pooštrenih kazni je generalni problem našeg društva: provođenje zakona u praksi. Vidjećemo kako će to sve izgledati ali se bojim da će drakonske kazne opet samo sirotinja kihati.
Ma opet nece kaznjavati onog koji tipka, jer teze se primjeti, a realno najvise dekoncentrise u voznji. A za pricanje mi je previsoka kazna.kafanski_covjek wrote:reci da se zezas!? pa u svakom drugom autu vozac prica, tipka, snima...500KM bi bila mjeracorsa wrote:Odlicna tabela!Po meni sve kazne ok osim mobilnog, tu su ga malo pretjerali, mogli su bar petobanku staviti.
dovoljno je da je tel u ruci i eto kaznecorsa wrote:Ma opet nece kaznjavati onog koji tipka, jer teze se primjeti, a realno najvise dekoncentrise u voznji. A za pricanje mi je previsoka kazna.kafanski_covjek wrote:reci da se zezas!? pa u svakom drugom autu vozac prica, tipka, snima...500KM bi bila mjeracorsa wrote:Odlicna tabela!Po meni sve kazne ok osim mobilnog, tu su ga malo pretjerali, mogli su bar petobanku staviti.
noviclan wrote:
A da nije malo puno pet glava hvala drzavi sto mi cuva zivpt zbog vezivanja pojasa i to sto samm na minimalcu jebem li im pleme njihovo, nego mora li se (je li normalno) dati zmigvac u traci koja je horizontalnom eventuano vertikalnom signalizacijom vec usmjerena lijevo hvala
Bake super tabela. Daj malo bolju rezoluciju molim te.noviclan wrote:Prijatelju dobra tabela moze li link sa malo boljom rezolucikom pozdravBakir1 wrote:
onda cemo svi mi da mu placamo lijecenje... najpostenija bi bila kazna da povrede zbog nevezivanja pojasa, saobracajke uzorokovane alkoholom, i tsl. ne budu pokrivene zdravstvenim osiguranjem nego plati pa se klativješalica wrote:noviclan wrote:
A da nije malo puno pet glava hvala drzavi sto mi cuva zivpt zbog vezivanja pojasa i to sto samm na minimalcu jebem li im pleme njihovo, nego mora li se (je li normalno) dati zmigvac u traci koja je horizontalnom eventuano vertikalnom signalizacijom vec usmjerena lijevo hvala
kad sam rekla tintarom
mislila sam to nek plaća svoju glupost tako što će je razvaliti na volanu tabli šajbi više nebitno
mislim da je to najpoštenija kazna
Moraju, a morali su i po starom.__Phoenix__ wrote:Moraju li se po novom i putnici pozadi vezati?