Windows 8

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
Vijetnamac13

#2876 Re: Windows 8

Post by Vijetnamac13 »

kad smo kod toga
meni to nikad nije trebalo al mozda hoce nekad
imam tu jednu particiju koja se zove recovery i nemam pojma za sta sluzi
a ako je za oporavak, kako bih je uopste mogao pokrenuti kad mi rikne sistem vec ...
AstorH

#2877 Windows 8

Post by AstorH »

Pa da ako ti nije uz lap dosao originalni

Sent from my iPad using Tapatalk
Haris.ba

#2878 Re: Windows 8

Post by Haris.ba »

Malo mi čudno da nema "recovery" particije na tom laptopu. A da probaš tu opciju umjesto refresh - tj.recovery? Jes da ćeš vratiti Windows na početak rada. Ili da vidiš u opcijama ima li snimljena "recovery image", pa sa samo "vratiš malo u prošlost"?

To sa usb-om je zadnja opcija, npr. kad ti crkne hard disk sa "recovery" particijom, pa zamjeniš ga novim. Zanimljivo, taj "recovery usb" teži oko 12 GB, ali traži usb od 32 GB, i još zanimljivije, taj usb ne smije da bude "Windows 8 compatible" pošto su mnogi imali problema sa takvim usb -om (pun internet kukanja).

I nek bude ovo upozorenje drugima, ja pored "recovery" particije na hard disku imam bekap sistema na eksternom, te "recovery usb".

Nisam tražio, ali vjerovatno negdje ima skinuti taj famozni tošibin "recovery cd". Malo čačkaj, meni je za moj laptop trebalo nekoliko hefti da pohvatam te nove politike licenciranja oem verzija. Na 7-i je moglo da skineš svoju iso verziju i naknadno legaliziras. Sa osmicom su to malo više zapetljali.

I ja malo kuburim sa Windowsom 8, još uvijek imam problema sa "apdejtima" i pokretanjem sistema. Windows 7 mi dođe ko golf dvica, a ovaj isto delorean. Al' eto, sve se isplati sa desnim klikom na start dugme. :)
Čak mi sada i smeta to što hoće da ukinu start ekran u Windowsima 9, tj. ovakav kakav je u osmici.

Tako, nemoj zbog žurbe da gubiš licencu, ako ti šta ona znači.
sve na kvadrat

#2879 Re: Windows 8

Post by sve na kvadrat »

Što se mene tiče,ostajem na sedmici dok god je ovaj laptop u funkciji. Imao instaliran win8.1 i počeo me u zadnje vrijeme zezati oko wi fi,svake druge sedmice nestane konekcije i odmah restart uradi. Juče nabacim 7-icu i rahat.
comrade

#2880 Re: Windows 8

Post by comrade »

CPrompt

bootrec.exe /fixboot
bootrec.exe /fixmbr
bootrec.exe /rebuildbcd
Maharadza

#2881 Re: Windows 8

Post by Maharadza »

comrade wrote:CPrompt

bootrec.exe /fixboot
bootrec.exe /fixmbr
bootrec.exe /rebuildbcd
Aferim, sjetio sam se - ISTE sam komande ukucao i riješio svoj problem! @dzontra, vidiš da je i kod tebe samo boot bio sjeban kao i u mene! :D
Tiger 033

#2882 Re: Windows 8

Post by Tiger 033 »

Ovako će izgledati Windows 9

"Microsoft" je predstavio redizajnirani Start meni ranije ove godine. Međutim, WinFuture objavio je dvominutni video, zahvaljujući kojem sada imamo prilike da vidimo kako on izgleda na djelu.

Novi Start meni bit će miks standardnih i modernih aplikacija (Live Tiles), koje će biti njegov sastavni dio. On će biti podijeljen u dvije sekcije. U jednoj će biti lista tradicionalnih aplikacija, dok će se u drugom dijelu nalaziti moderne aplikacije s Live Tiles ikonicama, piše TheVerge.
Iako novi Start meni nije dizajniran za tablete, postojat će opcija uz pomoć koje će korisnici moći da se prebacuju između trenutnog Start Screena, koji postoji na Windows 8.1 verziji, i novog Start menija.

Pojavljivanje Windows 9 operativnog sistema očekuje se na proljeće.

Maharadza

#2883 Re: Windows 8

Post by Maharadza »

Tiger 033 wrote:Ovako će izgledati Windows 9

"Microsoft" je predstavio redizajnirani Start meni ranije ove godine. Međutim, WinFuture objavio je dvominutni video, zahvaljujući kojem sada imamo prilike da vidimo kako on izgleda na djelu.

Novi Start meni bit će miks standardnih i modernih aplikacija (Live Tiles), koje će biti njegov sastavni dio. On će biti podijeljen u dvije sekcije. U jednoj će biti lista tradicionalnih aplikacija, dok će se u drugom dijelu nalaziti moderne aplikacije s Live Tiles ikonicama, piše TheVerge.
Iako novi Start meni nije dizajniran za tablete, postojat će opcija uz pomoć koje će korisnici moći da se prebacuju između trenutnog Start Screena, koji postoji na Windows 8.1 verziji, i novog Start menija.

Pojavljivanje Windows 9 operativnog sistema očekuje se na proljeće.

Za win9 se ovdje prebaci! :mrgreen:
Tiger 033

#2884 Re: Windows 8

Post by Tiger 033 »

Maharadza wrote:Za win9 se ovdje prebaci!
Fakat :izet: :idea: NE viĐoH da ima tema... :thumbup:
Maharadza

#2885 Re: Windows 8

Post by Maharadza »

Tiger 033 wrote:
Maharadza wrote:Za win9 se ovdje prebaci!
Fakat :izet: :idea: NE viĐoH da ima tema... :thumbup:
Ma tražio sam već od bobi-a da je ubaci pod "sticky" teme, ali se ne javlja! :?
Vijetnamac13

#2886 Re: Windows 8

Post by Vijetnamac13 »

Pa kad prije devetka, sad bih kao trebao kupiti ponovo sistem?
Ja levata majku mu
AstorH

#2887 Windows 8

Post by AstorH »

Ubrzali su to radi slabe prodaje osmice, prelaska sa 7ce i negodovanja korisnika na metro, moguce je da ga maknu u 9ki i vrate start buton

Vijetnamac13

#2888 Re: Windows 8

Post by Vijetnamac13 »

ubuntu je kul al odmah cemo se sloziti da pojma nemas kad pocens kao ni ja
a navike imas, i navikao si koristiti neki program
sa nekim ces se morati halaliti, photoshop npr
i sad hoces instairati sta
ali nema na linuxu wizarda
ima neki terminal kojeg neces iz prve savladati sigurno pa ces morati instalirati samo one programe koji se nalaze u njihovoj listi, vidjet ces to u alatnoj traci
onda ces fino obrisati to jer jebeno ti ne treba da ucis kako instalirati obican program kojem si skinuo setup

ili ti nece htjeti wi fi kao meni pa ces bezuspjesno googlat
linux je odlican ako zelis biti napredan, a do tada ces morati na mobitelu googlat kako ukljuciti internet
Vijetnamac13

#2889 Re: Windows 8

Post by Vijetnamac13 »

e da
kucat ces sudo kao mahnit al nece htjeti
https://help.ubuntu.com/community/WifiD ... onnections

e sada, ja nisam nesto jak al nisam ni glup
kad mogu radit u html kodu mogu i ovo govno savladat da ima logike u njemu
AstorH

#2890 Windows 8

Post by AstorH »

Ja prijatelju instalirao Ubuntu prije 4 god. rekao mu da je to najnoviji windows :D (imao win7 na laptopu iskakali mu dijaloski okviri pa me svako malo zvao kaze daj rijesi mi ovo da ne iskace :) ) On i zena pojma nemaju o tim stvarima . Al znaci bas veze nemaju. Navikli se za 10 dana.Nakon godinu im kazem sta je to ustvari. Kazu - ne diraj ti ovo ovo je najbolji program (program :) ) koji smo imali. Djeca im lupaju po tipkovnici nema sta se ne radi sa tog laptopa, nikad sustav nije pao ili da je nesto zakazalo. Jedino ja udjem nekad ako nisam kod njih duze preko teamviewera kao root uradim update/upgrade i to je sve. Jos par ljudi je proslo tako :D al ne daju vise da ga maknem. To je strasno stabilan sustav, opcenito Linux distribucije, samo pali i pici. :)

Qler

#2891 Re: Windows 8

Post by Qler »

samo da pisljivi install wizard naprave, ovako kad treba nesto snimiti citava procedura. E tu je windows zakon. Nema jednostavnije :)
Qler

#2892 Re: Windows 8

Post by Qler »

samo da pisljivi install wizard naprave, ovako kad treba nesto snimiti citava procedura. E tu je windows zakon. Nema jednostavnije :)
The BEN10

#2893 Re: Windows 8

Post by The BEN10 »

Ima li iko problema sa prepoznavanjem Android uređaja na Win 8.1, 64-bit verzijom?
Vijetnamac13

#2894 Re: Windows 8

Post by Vijetnamac13 »

AstorH wrote:Ja prijatelju instalirao Ubuntu prije 4 god. rekao mu da je to najnoviji windows :D (imao win7 na laptopu iskakali mu dijaloski okviri pa me svako malo zvao kaze daj rijesi mi ovo da ne iskace :) ) On i zena pojma nemaju o tim stvarima . Al znaci bas veze nemaju. Navikli se za 10 dana.Nakon godinu im kazem sta je to ustvari. Kazu - ne diraj ti ovo ovo je najbolji program (program :) ) koji smo imali. Djeca im lupaju po tipkovnici nema sta se ne radi sa tog laptopa, nikad sustav nije pao ili da je nesto zakazalo. Jedino ja udjem nekad ako nisam kod njih duze preko teamviewera kao root uradim update/upgrade i to je sve. Jos par ljudi je proslo tako :D al ne daju vise da ga maknem. To je strasno stabilan sustav, opcenito Linux distribucije, samo pali i pici. :)

ma nije u tome fazon
ja sam u jednom trenu imao i win7 i 8.1 i ubuntu na laptopu
al nemas nikakav problem sa xp na 8.1 odmah preci jer osim suljeca malo toga se mijenja
kakve mi koristi od toga sto linux moge haknuti NASU karikiram, ako sam pola dana stimao wifi i ako mi treba google da instaliram program od pola mb?
ja ne vidim tu nikakvu prednost ako linux se zeli nemetnuti kao os koji je konkurentan
Maharadza

#2895 Re: Windows 8

Post by Maharadza »

The BEN10 wrote:Ima li iko problema sa prepoznavanjem Android uređaja na Win 8.1, 64-bit verzijom?
Koji je tačno uređaj?

Sent from my LG-D802 using Tapatalk
The BEN10

#2896 Re: Windows 8

Post by The BEN10 »

Maharadza wrote:
The BEN10 wrote:Ima li iko problema sa prepoznavanjem Android uređaja na Win 8.1, 64-bit verzijom?
Koji je tačno uređaj?

Sent from my LG-D802 using Tapatalk
Sony uređaj ima prijatelj. Mislim da je Neo Xperia...
TheWatcher

#2897 Re: Windows 8

Post by TheWatcher »

ja sa sg4 nemam koristim isti win :roll:
saraf_osmica

#2898 Re: Windows 8

Post by saraf_osmica »

Qler wrote:samo da pisljivi install wizard naprave, ovako kad treba nesto snimiti citava procedura. E tu je windows zakon. Nema jednostavnije :)
ima wizard, zove se gdebi :)
AstorH

#2899 Windows 8

Post by AstorH »

Vijetnamac13 wrote:ma nije u tome fazon
al nemas nikakav problem sa xp na 8.1 odmah preci jer osim suljeca malo toga se mijenja
kakve mi koristi od toga sto linux moge haknuti NASU karikiram, ako sam pola dana stimao wifi i ako mi treba google da instaliram program od pola mb?
ja ne vidim tu nikakvu prednost ako linux se zeli nemetnuti kao os koji je konkurentan
Nekome danas treba google da uradi jednostavnu stvar na windozama.Niko nije naucen rodjen i za sve treba truda i to sa Linuxom u pocetku bude tako dok ne pohvatas i naucis komande za terminal kao i za sve u zivotu treba steci neko znanje. Tako je i meni bilo, ali to kasnije kada naucis osnove bude vrlo jednostavno i zanimljivo.
Ako ti se ne radi sa terminalom
Imas Synaptic package manager ili Gdebi package installer i onda ti ne treba terminal.

Vijetnamac13

#2900 Re: Windows 8

Post by Vijetnamac13 »

AstorH wrote:
Vijetnamac13 wrote:ma nije u tome fazon
Nekome danas treba google da uradi jednostavnu stvar na windozama.Niko nije naucen rodjen i za sve treba truda i to sa Linuxom u pocetku bude tako dok ne pohvatas i naucis komande za terminal kao i za sve u zivotu treba steci neko znanje. Tako je i meni bilo, ali to kasnije kada naucis osnove bude vrlo jednostavno i zanimljivo.
Ako ti se ne radi sa terminalom
Imas Synaptic package manager ili Gdebi package installer i onda ti ne treba terminal.

bas zbog toga zelim ponovo proci sve sa linuxom pocev od instalacije, cisto da naucim
gdebi je korisna informacija
Post Reply