Internet kupovina iz inostranstva

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Eniac

#2876 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Eniac »

Urbana wrote:
idanga wrote: što iznosi nekih 110 KM

DHL Sarajevo me obavjestio da moram platiti 82 KM (što je kasnije izašlo na 87,82 KM)
Znači na 110 KM robe i cijene transporta platio sam slijedeće

Administrativnu taksu 20,00 KM
Bankarska provizija na adminsitrativnu taksu 0,50 KM
Ukupan iznos carine i PDV-a po JCI-u 32,22 KM
EXPRESS-Provizija za carinsku garanciju 10,00 KM
Carinsko posredovanje 20,00 KM
PDV na poslednje dvije stavke 5,10 KM (ovo opet ide drzavi ali to je druga prica).

Znači kada platite pošiljku i dostavu 110 maraka
platit ćete carinu i PDV 32,22
i ostalog u vrijednosti od 55,70 KM (Samo ova stavka je više od 50% vrijednosti robe i transporta)

Da napomenem da sam robu kupio kod renomiranog Britanskog proizvodaca bez trgovackih posrednika, tako da je jasno vidljivo porijeklo robe (EU), pa kako sam negdje pročitao carina bi trebala biti 0%.
DHL a ne drzava ti je naplatio:
- bankarsku proviziju,
- proviziju za garanciju,
- carinsko posredovanje i
Pdv na zadnje dvije stavke.
Ukupno oko 35 KM.
Za administrativnu taksu nisam sigurna, to je drzavino mislim.

Poenta je da bjezis od dhl-a i ostalih express kuca jer ces uvijek platiti i njihove usluge jer spedicija nije uracunata u troskove dostave.

Da bi se roba deklarisala porijeklom iz eu potrebna je ili izjava prodavaca o porijeklu robe potpisana uz tacno ime i prezime osobe koja potpisuje ako je roba manje vrijednosti ili EUR1 obrazac. Nije dovoljno da pise made in eu.

Ovih 15% carine mislim da ide po ubrzanoj proceduri, u ovom slucaju na tvoju stetu.
Tacno.

Ja sam cesto narucivao iz inostranstva tak osto sam uplacivao preko banke. Tada jos nije kod nas bilo moguce kupovati iz inostranstva koristeci kartice i internet. Banka i ostali ucesnici su imali svoju proviziju koja je do odredjene sume uplate bila fiksna, a preko e sume je bio procenat. I na primjer nikada mi se nije isplatilo narucivati nista sto je jeftinije od nekih 300 KM jer su tada ti fiksni troskovi bili preskupi i nije se isplatilo.

Kada se god moze treba bjezati od DHL-a i Fedexa i ostalih jer su preskupi. Cak i od nasih, ja sam imao lose iskustvo sa IN-Time. Za UPS nisam siguran, ali ne vjerujem da je drugacije od ostalih. Stara dobra obicna posta je meni jos uvijek najbolji izbor. Bez obzira na cekanje.
Market

#2877 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Market »

Trebam pomoć.Želim da otvorim račun u banci,ali bez primanja plaće,znači samo za kupovinu stvari preko ebaya,dali je to moguće?
quarterback

#2878 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by quarterback »

Market wrote:Trebam pomoć.Želim da otvorim račun u banci,ali bez primanja plaće,znači samo za kupovinu stvari preko ebaya,dali je to moguće?
http://www.klix.ba/forum/ebay-vasa-isku ... l#p9580097
vješalica

#2879 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by vješalica »

Da li je neko naručivao sa stranice rakuten.global i vrše li uopće dostavu u BiH?
Paulaner

#2880 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Paulaner »

Da li je neko imao iskustvo sa ovom stranicom,koliko traje dostava,jel salju standardno postom...?
Narucio bih ovaj protein,postarina je besplatna,trebao bi me izaci oko 38KM 1kg proteina (sto je super povoljno),jel ima neko prijavljen na ovu stranicu da mi kaze salju li za BiH,da se ne registrujem djabe :roll:

http://www.thehut.com/sports-nutrition/ ... 30943.html
dinooh

#2881 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by dinooh »

Paulaner wrote:Da li je neko imao iskustvo sa ovom stranicom,koliko traje dostava,jel salju standardno postom...?
Narucio bih ovaj protein,postarina je besplatna,trebao bi me izaci oko 38KM 1kg proteina (sto je super povoljno),jel ima neko prijavljen na ovu stranicu da mi kaze salju li za BiH,da se ne registrujem djabe :roll:

nisam koristio ali znam da salju za BiH, dostava za sve iznad 10 funti je besplatna.
Ima par korisnika foruma koji kupuju sa ove stranice, znaci provjerena
Paulaner

#2882 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Paulaner »

dinooh wrote:
Paulaner wrote:Da li je neko imao iskustvo sa ovom stranicom,koliko traje dostava,jel salju standardno postom...?

nisam koristio ali znam da salju za BiH, dostava za sve iznad 10 funti je besplatna.
Hvala ti,valjda ce se javiti neko od njih ;-)
Evo ovdje cjenovnik,ja trebam izabrati "International Standard " jel tako, a ovo "International Tracked " je opcija da mogu pratit posiljku?
Jel ovo za postarinu neka akcija ili je uvijek free preko £10 :roll:

http://www.thehut.com/articles/internat ... ivery.list
dinooh

#2883 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by dinooh »

Paulaner wrote:
dinooh wrote:

Hvala ti,valjda ce se javiti neko od njih ;-)
Evo ovdje cjenovnik,ja trebam izabrati "International Standard " jel tako, a ovo "International Tracked " je opcija da mogu pratit posiljku?
Jel ovo za postarinu neka akcija ili je uvijek free preko £10 :roll:

http://www.thehut.com/articles/internat ... ivery.list
ja mislim da je uvijek besplatna ako je iznad 10 funti. Registriraj se , stavi u korpu to sta zelis i idi na check out pa vidi za dostavu, kolika je cijena. A izaberi tu besplatnu, svakako ide iz UK, pa ce doci za 10-15 dana
agent_001

#2884 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by agent_001 »

Preko 10£ je besplatna dostava, meni je došao za 15 dana, i poslan je iz Belgije :)
channel10

#2885 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by channel10 »

Ima li neka stranica koja ne salje svoju robu preko dhl-a i da kupujete robu koja vam dodje na adresu bez ovih dodatnih placanja usluge carinjenja cca 50KM?
Paulaner

#2886 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Paulaner »

agent_001 wrote:Preko 10£ je besplatna dostava, meni je došao za 15 dana, i poslan je iz Belgije :)
Jesi kupovao nesto od suplemenata?Meni nece da prodje narudzba za suplemente,za odjecu hoce :cry:
Evo sta pise:"We are sorry but there are items in your basket that we are unable to send to your chosen delivery address. Please remove these from your basket before proceeding."
Jazzy.ba

#2887 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Jazzy.ba »

Šta ti treba od suplemenata? Koji brend?
agent_001

#2888 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by agent_001 »

Paulaner wrote:
agent_001 wrote:Preko 10£ je besplatna dostava, meni je došao za 15 dana, i poslan je iz Belgije :)
Jesi kupovao nesto od suplemenata?Meni nece da prodje narudzba za suplemente,za odjecu hoce :cry:
Evo sta pise:"We are sorry but there are items in your basket that we are unable to send to your chosen delivery address. Please remove these from your basket before proceeding."
Nisam, bubaj bjelance i piletinu\putetinu čisti protein, ako znaš i ribu koju napraviti dobra je i ona :D
Eborg

#2889 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Eborg »

Je li moguce na Amazon.com platiti BH karticom iz BiH a isporuciti na adresu u USA?
Dady

#2890 Re: Odg: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Dady »

Eborg wrote:Je li moguce na Amazon.com platiti BH karticom iz BiH a isporuciti na adresu u USA?
Moze sigurno. Samo kreiraj novu shipping adresu može i na drugo ime i prezime.

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk
Eborg

#2891 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Eborg »

Hvala! :)
gagy06

#2892 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by gagy06 »

luxferre wrote:Treba mi pomoc..
Dali je moguće nešto naručiti sa ovih stranica iz Uk (kitbag, sportdirect) sa tim da se roba isporuči recimo u Njemačku?
Kako je UK u EU nebi trebalo biti plaćanja dadžbina....samo isporuka? Hvala
Interesuje me da li si narucivao u Njemacku i ima li kakvih dodatnih dadzbina osim, naravno, postarine?
Eborg

#2893 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Eborg »

Da li ce eksterna baterija u vrijednosti od 50$ biti ocarinjena? Mislim, nije neki gadget sad koji je toliko rasprostranjen a ne bih da neko procijeni da je to nesto aman-zaman skupo.

Ima li razlike ako se posalje u originalnom pakovanju ili raspakovano?
quarterback

#2894 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by quarterback »

Kofer

#2895 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Kofer »

Kako kupiti proizvod u APPLE storu,ne shvaćam?
paladinka

#2896 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by paladinka »

Kofer wrote:Kako kupiti proizvod u APPLE storu,ne shvaćam?
Sto , sta je problem ? Napravis account i narucuj :-) Je li zivis u NJemackoj, onda trazi njemacki apple store.
axxo

#2897 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by axxo »

Eborg wrote:Da li ce eksterna baterija u vrijednosti od 50$ biti ocarinjena? Mislim, nije neki gadget sad koji je toliko rasprostranjen a ne bih da neko procijeni da je to nesto aman-zaman skupo.

Ima li razlike ako se posalje u originalnom pakovanju ili raspakovano?
Ovisi ti od pošte do pošte, po pravilu bi trebalo biti.
Eborg

#2898 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Eborg »

Pa zar to sve ne pregledava onaj Centar posta kod autobuske stanice u Sarajevu, tj. da od njih zavisi?
agent_001

#2899 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by agent_001 »

Eborg wrote:Pa zar to sve ne pregledava onaj Centar posta kod autobuske stanice u Sarajevu, tj. da od njih zavisi?
Jeste ako naručiš oičnom poštom, a ne ove derikože tipa DHL, Fedex i sl. kod njih će se cariniti 100% ovako možda budeš imo' sreće pa neće, zna nekad proći bez, nekad carine, kako kad imaš sreće.
Eborg

#2900 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Eborg »

Pa i bit ce poslano obicnom postom, rodjak mi salje.
Post Reply