Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
Amazonka27

#2876 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Amazonka27 »

zijancer wrote:
hahahahahha :D ovo sam 100 puta pokusala da snimim...ali osjeti rospija nekako i pocne sapu da lize...ko fol nije ona odavde.... :D

a najdraze mi je kada je ufatim da me "vreba" i to u po' koraka...pa se ona zaledi tako na tri sape a cetvrta u zraku hahahha :D
Amazonka27

#2877 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Amazonka27 »

bushido wrote:
sa ovim ga cesljam to jest' pokusavam da cesljam.Danas citav dan spava,kao da se opusta od stresa a ovakva promjena za njega mora biti i stresna i zamorna. Kupio sam mu loptice jucer pa se igrao, uzme lopticu obadvjema sapama(kao vjeverica) pa je baci u zrak i onda trci za njom.Ugnjavi ja sa ovom mackom :lol: ..

bushido, pretpostavljam da si vec procitao o hrani i tim osnovnim stvarima. Ako nisi...malo prelistaj temu. Sto se tice privikavanja, pusti je da se smiri. Cesljanje moze i sacekati :) ima raznih cetki i neke vole a neke jednostavno mrze (to znaci da ako ti je bas stalo do cetkanja, onda kupi i druge vrste /pogledaj malo na netu koja cetka za kakvo krzno se preporucuje/)

nedavno sam bila u prilici da cuvam macu do njenog konacnog udomljavanja. Po prirodi je strasljiva...prvih nekoliko dana smo se sikirali jer se zavlacila na mjesta gdje ne postoji nikakva fizicka mogucnost za takvo nesto...uglavnom smo joj tu ostavljali vodu, hranu i stapice (za kojima su lude) dok se ne odluci osloboditi. Bilo bi vjerovatno puno lakse po nju da moja macka nije toliko teritorijalna (cak i goste tjera iz stana)

jedan dan joj je dojadilo i samo je izasla iz Bog zna odakle i izvalila se na ledja ispred nas. uf...ona i moja macka...jedan trenutak se lizu drugi rat...vriska, skika, hrvanje, lupanje..e kada sam par puta zagalamila na njih jer su mi se po stanu busjenovi dlaka kotrljali ko tumbleweed, onda su sve to radile samo bez vriske i skike :D

Uglavnom, nikada se nije mogla opustiti zbog ove moje teritorijalke...i kada pozeli da se mazi...ova moja joj dopusti i gleda nas kako se mazimo a onda saceka da zavrsimo i potuku se. :/

nakon 6 mjeseci sam joj nasla super dom...skroz se opustila, ima bastu u koju izlazi (macka je stara 5 godina i do tada nikad nije bila van stana), ima periode kad se druzi samo sa jednim clanom obitelji a druge pravi ljubomornim. Ima i jarana cuku kojeg zajebaje i izaziva :) fizicki su odvojeni stakom ali se gledaju :)

sve u svemu, godina i po nije strasno, dobio si odraslu ali ne i staru macu. Bitno je da je zdrava i da je odrzis zdravom. I daj joj vremena da se opusti i da te zavoli. Nemoj je peglati sada sa cesljanjem...pusti je :) bacaj joj igracke...uzivace u tome i slajdrati na parketu :D
bushido

#2878 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by bushido »

Dobro jutro! evo ga poludio,ganja nesto a nezna ni on sta :-) .Ja sam i trazio macku starosti od godinu do dvije,tako da je vec naucena na kucni red jer posto radim,nemam vremena za obuku.Istina da bi strasno volio da sam ga imao kao malo mace jer su tada najsladzi ali i ovako nije lose.Jucer sam nasao slike na net-u kad je bio mali :-D sa 5 ipo mjeseci je imao 4 ipo kile,krme tatino :lol: .Sto se tice cetkanja,obavezno je,ima dosta zapetljane dlake a i sa ovom duzinom dlake bez cesljanja nebi licio ninasta.

Image

Image

Zove se Irtisj a ja ga zovem,skraceno Medo :D , pozdrav!
kakav nered

#2879 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by kakav nered »

bushido wrote:Dobro jutro! evo ga poludio,ganja nesto a nezna ni on sta :-) .Ja sam i trazio macku starosti od godinu do dvije,tako da je vec naucena na kucni red jer posto radim,nemam vremena za obuku.Istina da bi strasno volio da sam ga imao kao malo mace jer su tada najsladzi ali i ovako nije lose.Jucer sam nasao slike na net-u kad je bio mali :-D sa 5 ipo mjeseci je imao 4 ipo kile,krme tatino :lol: .Sto se tice cetkanja,obavezno je,ima dosta zapetljane dlake a i sa ovom duzinom dlake bez cesljanja nebi licio ninasta.

Image

Image

Zove se Irtisj a ja ga zovem,skraceno Medo :D , pozdrav!

Mačak stvarno obara s nogu pojavom... prekrasan je...

a slažem se s Amazonkom, pusti ga, češljanje može sačekati...neće njemu trebati toliko vremena da se opusti da se baš toliko ućeba dlaka... ja imam poluperzijsku (duga crna dlaka sa sivom poddlakom) koja se ne voli češljati po stomaku pa je ne češljam baš svaki dan, nekad prođe i 7 dana...ako se nešto malo i ućeba, odsječeš makazama... a možeš ga kad se opusti odvesti na kupanje i šišanje, mislim da ima kod nas neki salon koji radi i mace...i onda ga poslije redovno češljaj...
bushido

#2880 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by bushido »

Evo mene opet :lol: ,ma to malo iz pocetka dok me ne popusti.
@kakav nered, hvala na savjetima a pogotovo na onome "prelijep je", tajo se vas rastopio :-D
Ovo sam mu danas napravio,nije jos gotovo ali je vec isprobano;

Image

Image

Image
Last edited by bushido on 01/04/2015 15:50, edited 1 time in total.
annoy

#2881 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by annoy »

zijancer wrote: ahh! kutije!! :razz:
Ajme, Maru :srce: Najbolja youtube mačka.

Ja još patim za svojim mačkom koji je uginuo ljetos, pa mi sve teško čitat ovu temu.

@bushido, mačak je prekrasan :)
kakav nered

#2882 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by kakav nered »

bushido wrote:Evo mene opet :lol: ,ma to malo iz pocetka dok me ne popusti.
@kakav nered, hvala na savjetima a pogotovo na onome "prelijep je", tajo se vas rastopio :-D
Ovo sam mu danas napravio,nije jos gotovo ali je vec isprobano;

https://lh4.googleusercontent.com/-QV8I ... G_2701.JPG

Image

Image

wooow super si mu to napravio :thumbup:
bushido

#2883 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by bushido »

@ kakav nered
@ annoy Hvala Vam puno :-D .
Nasao sam njegove slike na net-u,kad je bio mali,sreca pa ga tada nisam imao jer bi ga ugnjavio :-) .

Image

Image

Image

Dosta za sada,bice jos!
kakav nered

#2884 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by kakav nered »

jaaaao @bushido šta je to tako slaaaatkooooooo pa i ja bih ga izgnjavila <3
annoy

#2885 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by annoy »

Ajme, ovo mače bi ubila od maženja :evil: :mrgreen:
Mislim da na svijetu ne postoji ništa slađe od mačića
bushido

#2886 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by bushido »

Znao sam da ce izazvati burnu reakciju,jer sam i sam tako reagovao .Nasao sam po njegovom imenu intenet stranicu( irtisj male red smoke) i ona sam jaaaaaauuuuuukao jedno pola sata dok i nisam sve pregedao :lol: .

Image

Image

Image

Necu vise,ovdje samo ja pisem ili ste me to pustili dok me ne popusti :D .
Evo ga spava pored mene na fotelji joooj dusa tatina :lol:
MJAU - da

#2887 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by MJAU - da »

A je li tata, je li svakom lijepo, kao meni moje... :P
bushido

#2888 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by bushido »

Jesam li pretjerao :?: :D .Ne zamjerite,novo mi je pa sam malo :-)
(a naravno da je najljepsi taji svome :P ).
MJAU - da

#2889 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by MJAU - da »

Ma kakvi, ja sam oduševljena, pogotovo na to tvoje "tata". Ja imam našu avlijanerku bosansku, mada je i to rasna mčka, evropska kratkodlaka, pa svaki put kad odvedem kod VET-a, kaže pravi uzorak.... Uh, ponosa, šta sam odgojila sa ulice, tanije izvađeno iz kontejnera da ne ugine. :kiss:
SmokingMan

#2890 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by SmokingMan »

Sinoć se kod prijatelja okotila maca,i sva sreća da sam i ja tu bio.Okot je bio potežak za mačku tako da joj je strebalo gotovo 4 sata da ih donese na svijet (mada je jednom mačiću u takvoj agoniji i panici odgrizla polovicu nogice).Jedan mačić je kasnio,ali na kraju se sve dobro završilo,svi su na broj,bezbrižni,i mnogo gspavaju kkao i i dolikuje... :D

Nakon što prođu period dojenja sprema ih je ponuditit na usvajanje,a ako ko bude zaintresiran neka mi se javi....

Image
pumica

#2891 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by pumica »

SmokingMan wrote:Sinoć se kod prijatelja okotila maca,i sva sreća da sam i ja tu bio.Okot je bio potežak za mačku tako da joj je strebalo gotovo 4 sata da ih donese na svijet (mada je jednom mačiću u takvoj agoniji i panici odgrizla polovicu nogice).Jedan mačić je kasnio,ali na kraju se sve dobro završilo,svi su na broj,bezbrižni,i mnogo gspavaju kkao i i dolikuje... :D

Nakon što prođu period dojenja sprema ih je ponuditit na usvajanje,a ako ko bude zaintresiran neka mi se javi....

Image
:maca:

Bas su lijepe bebice :ljubi:

A vezano za nogicu :sad: hoce li biti ok? Jeste li isli veterinaru? :(
SmokingMan

#2892 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by SmokingMan »

Save je to ok,nije bilo potrebe,nogica kao da nikada nije bila otkinuta,nigjde crvenila,gnoja i slično tome.
Tesla10

#2893 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Tesla10 »

hoćemo još fotografija :D .
pumica

#2894 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by pumica »

SmokingMan wrote:Save je to ok,nije bilo potrebe,nogica kao da nikada nije bila otkinuta,nigjde crvenila,gnoja i slično tome.
Treba odvesti veterinaru.

Kako moze biti otkinuta pa onda kao da nikada nije bila otkinuta :?
zateznistub

#2895 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by zateznistub »

Ovako:
starija je odlicna u školi a izjavila je želju da dobije macu za rođendanski poklon. Pošto i ja volim zivotinje a i zelim da joj ispunim tu zelju potrebni su mi svi moguci i nemoguci savjeti... sta, kako, gdje nabaviti ( po mogucnosti da ne kosta ko bengalski tigar)...kako je nauciti na pijesak ako ne bude naucena...svaki savjet je dobrodosao...
VenomousV

#2896 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by VenomousV »

zateznistub wrote:Ovako:
starija je odlicna u školi a izjavila je želju da dobije macu za rođendanski poklon. Pošto i ja volim zivotinje a i zelim da joj ispunim tu zelju potrebni su mi svi moguci i nemoguci savjeti... sta, kako, gdje nabaviti ( po mogucnosti da ne kosta ko bengalski tigar)...kako je nauciti na pijesak ako ne bude naucena...svaki savjet je dobrodosao...
Usvojite mace! Mnogo ih ima napustenih, ostavljenih u kontejnerima i sl... Samo pogledajte malo po grupama na Facebooku
Mislim da nema potrebe za davanjem silnog novca kada ce te koje se prodaju sigurno naci neki dom. Nije pas pa da se razmislja kakav je karakterno, sa djecom itd jer su mace u biti onakve kako ih odgojite...

Nauciti na pijesak je vrlo lako. Kupiti wc a moze i plasticna kutija, stavite je unutra, skonta sama instinktivno. Ako ne upali prvi put, kad pocne piskiti ili se nastima samo je odnijeti u pijesak...
zateznistub

#2897 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by zateznistub »

VenomousV wrote:
Usvojite mace! Mnogo ih ima napustenih, ostavljenih u kontejnerima i sl... Samo pogledajte malo po grupama na Facebooku
Mislim da nema potrebe za davanjem silnog novca kada ce te koje se prodaju sigurno naci neki dom. Nije pas pa da se razmislja kakav je karakterno, sa djecom itd jer su mace u biti onakve kako ih odgojite...

Nauciti na pijesak je vrlo lako. Kupiti wc a moze i plasticna kutija, stavite je unutra, skonta sama instinktivno. Ako ne upali prvi put, kad pocne piskiti ili se nastima samo je odnijeti u pijesak...
To i jeste jedna od opcija, mislim na udomljavanje. Ako znas, kako ide sa veterinarom (idu li mace tamo, nemam pojma) kako, sta...kada?
VenomousV

#2898 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by VenomousV »

zateznistub wrote:
VenomousV wrote:

To i jeste jedna od opcija, mislim na udomljavanje. Ako znas, kako ide sa veterinarom (idu li mace tamo, nemam pojma) kako, sta...kada?
Najbolja opcija je cim se uzme maca odnijeti je veterinaru. On ce sve objasniti, kad idu vakcine, tabletice protiv parazita, kad je vrijeme za sterilizaciju/kastraciju (obicno kad imaju oko 6 mj) itd
Mace stvarno nisu zahtjevne :)
Sretno!
SHTEVELEC

#2899 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by SHTEVELEC »

zateznistub wrote:
VenomousV wrote:

Najbolje usvojiti - ja sam svog bukvalno izvadio iz kontejnera, sada mu je nekih 9 mjeseci, tada je imao oko 2... Kada sam ga pokupio prvo je bilo kupanje i ciscenje od buha, onda je dosao veterinar, pregled'o, ocistio parazite i to je to... Kod mene je sam isao na pijesak iako je ulicar, nisam ga nista ucio. Jes' mu se nekoliko puta desilo u prvih par mjeseci da "fuli" (zaboravi gdje je pijesak, ne stigne...) al' kasnije je sve ok... Sto se tice hrane ja mu dajem kombinaciju suhe hrane i konzervica, kako god saberem nekako mi najjeftinije (izadje me sada, kada najvise jede, nekih 1.5km dnevno, kada jos malo poraste kolicina hrane se smanjuje). I jako ti je bitno naci dobrog i pouzdanog veterinara (da ti rijesi problem a ne samo gleda da te kutarise i uzme pare), ako ti bude trebalo javi se na pp, ovaj "moj" je jako dobar
MJAU - da

#2900 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by MJAU - da »

:thumbup: I najzahvalnije su usvojene mace.
Post Reply