dino84 wrote:Sreca pa nemam puno vremena ovih dana,pa ne moram citati uvijek iste stvari,ali evo,rekoh da napisem par stvari,pa da rascistimo jednom za sva vremena...
Ovdje zaista,ali zaista nema nikakvog smisla upustati se u diskusiju sa ljudima koji neke stvari ili ne mogu shvatiti,ili ih ne mogu svariti,ili ih shvataju a prave se nijemi,lii im je jednostavno krivo pa se glodju...
Sa kim mi ovdje pricamo?Sa ljudima koji nakon pobjede protiv Helsinborga trce kuci da izuju tene i uhvate se tastature.Da napisu koju...Svi odreda,sve sam vas upratio.Pa mi nismo znali gdje se nalazimo nakon Akranesa i Lilestroma,4 pobjede protiv sampiona Islanda i Norveske,do jutra se slavilo i cugalo poslije svake od njih,a sirene trubile citavu noc,o Englezima da i ne pricam.I onda nakon jednog dana opet se naklate na Zelju jer ne mogu bez njega.Da osvojite Ligu sampiona,nakon 2 dana bi opet visili ovdje i gledali koliko se godisnjih prodalo.
Digla se euforija,nije se digla radi 3 boda iz Zenice,niti se iko digao zbog toga...Reflektori su proradili nakon 17 godina,promijenila se Uprava,vratio se trener koji je osvojio 2 titule,2 kupa, jedini u ovoj ligi osvojio duplu krunu,koji je doveo Newcastle u ono vrijeme,sa kojim je Zeljo zabio 100 golova,covjek kome ste govorili da je vlah a zbog kojeg ste napustali rodjeni stadion u 60-oj minuti...Karte se prodaju,televizija se pokrenula,raja se vraca na stadion...Toliko dobrih stvari za tako malo vremena,zbog toga se raja digla...I eto pitara odmah,ali ne boli to vas,vi ste tu uvijek,bilo da smo u vrhu ili se spasavamo u zadnjem kolu,bilo da je trener Amar ili Simo vatrogasac ili Brko iz Svabije...
Vas bole druge stvari,a ja kad sam o njima govorio bio sam proglasen Gebelsom,digne se citava pitarska eskadrila,Nosferatu iz Amerike sastavlja tri eseja od tri stranice na dan.A rekao sam samo ono sto je rekao Mostarac gore,covjek kojeg ste odmah sinhronizovano nalijepili od svog jada i cemera zato sto kao i ogroma vecina onih koji nisu iz Sarajeva zna srz stvari.
Zeljo je klub koji ima dusu .To je ta bit cijele price.I zbog toga vam je krivo,ubiste se od jada i muke.Zeljo je radnicki klub,Sarajevo je osnovala partija pod imenom Torpedo i uzela Zelji najbolje igrace nakon cega je Zeljo krenuo prema dole i oporavio se nakon dosta godina i tu je pocelo rivalstvo i neprijateljstvo.Zeljo je ispadao u drugu ligu i imao pun stadion u toj drugoj ligi,u nekoliko godina je od te druge lige dosao do polufinala Kupa UEFA,to moze samo tim koji ima dusu.Sarajevo kada je ispadalo u drugu ligu,prva liga se prosirivala.Zeljo je tim koji ima obraz pa ne pusti u zadnjem kolu kuci Hajduku pa njegov gradski rival osvoji titulu kojom se busate,to je Zeljo...Grbavica je posebna prica,niko ni dan danas ne zna kako i zasto je dobila nadimak Dolina cupova,verzija je mnogo,ali se ne zna koja je prava,to je nesto sto se zove legenda...Vi tu legendu nemate,vas stadion je izgradjen od betona i celika za Olimpijadu i to je to.Grbavica je mozda najruzniji stadion u drzavi,ali je stadion koji ima dusu,to ce svaki Sarajlija reci.Svakih 20 godina se izgradi po jedna tribina,sa zaobilaznice se ljudi sveraju bez karte na Jug,pa ih i zmija ujede ako treba,cak i za tom zmijom zalite sto je nemate.O ratu da i ne pricam,spaljena i unistena,pa uskrsnula poput feniksa poslije rata,simbol patnje ali i velikog ponosa...
Ovo su sve prijeratne stvari,o poslijeratnim je bolje i ne govoriti.Sve sto smo uradili uradili ste poslije nas,i titulu uzeli,i pred vatrom se okupili,i trece pretkolo igrali...Sve,bas sve...A neke stvari tek treba da uradite.I zbog svega toga se glodjete...Jednostavno dolazite i trazite ono nesto sto vas klub nema,da li ce ikada imati ne znam...To je ono nesto...Opet cete me svi proglasiti za Gebelsa,ali znate da je sve istina.
Meni je srce ko katedrala zato sto kada razgovaram sa rajom van Sarajeva 90 posto ih voli vise Zelju,smatra da smo jednostavno prirodniji tim,nismo tim koji uvijek mora biti prvi,nego tim koji propada i dize se kao sto je uvijek bilo kroz godine,osvojimo titulu u Jugi pa ispadnemo u drugu ligu,pa tavorimo u drugoj ligi pa dodjemo do Videotona,pa se klub skoro ugasi u ratu pa Zuban zabije u devedesetoj...Pa opet propadnemo pa dodje Newcastle...Zbog toga je Zeljo klub koji ima ono sto vi nemate,ima navijace sirom drzave,od Konjica do Gradacca,od Gorazda do Livna...Od sela do grada,od pustahije do velegrada.Sve bi dali da ih imate,ali posto ih nemate,ovako su oni samo seljaci iz Kiseljaka i Srebrenika,Visokog i Zavidovica,nadnicari i nizi sloj za vas,samozvanu gradsku raju i ponos glavnog grada.Jeste li se ikad zapitali zasto ih nemate?
Samo i dalje dolazite,i trazite to nesto.
Slucajan,compact,baltazare,ne mogu vas sve nabrajati,trajalo bi podosta...Veceras cete se svi postrojiti ispred televizije,uzeti neku cokoladicu i pratiti velikana.,a neki ce sigurno put Grbavice.Navijacete za Siroki svi do jednoga i traziti nas poraz,ali ni taj poraz vam ne bi pomogao,jer mi i ako izgubimo to ce biti samo jedna lijepa noc za vas,od sutra cete opet visiti ovdje i traziti ono nesto.
Toliko od mene.
Prije svega, pozdravljam sve navijače kluba čije je ime toliko lijepo da su mu morali smisliti nadimak
Evo, pronađoh i ja malo slobodnog vremena (a i dosadno mi nešto pravo) pa reko' da napišem koju
DA, DA ! To sam ja, iskompleksirani bolesnik koji visi na vašoj temi...tako da, preskočimo to odmah
Prvi komentar posta iznad bi bio; minimalistička i subjektivna teza zasnovana na demagoškoj isključivosti!
Jesi li ti ikada, željezničaru moj, bio na nekoj utakmici Sarajeva, gostovanju (mimo derbija), okupljanjima navijača, proslavama...pa da tako govoriš? Da li je razlog svemu tome ljubomora, mržnja...ne uspijevam dokučiti
Moraš shvatiti to da ogroman broj ljudi voli taj klub! Da postoje mnogi fanatici koji bi i poginuli za njega, da su mnogi dozivjeli infarkt na tekmama tog istog kluba, da je taj klub donio mnogo sretnih trenutaka ogromnom broju njegovih navijača i simpatizera...i da je, koliko god to neshvatljivo bilo za vaš pojam neopisivo lijep osjećaj navijati za FK Sarajevo!
ehhhh sad
Vidim ovdje je opšteprihvaćeno mišljenje jednog mostarca pa čak i poistoviječeno sa ostatkom BiH

haj' ok
Po svojoj prirodi, nikada nisam bio sklon diskriminaciji bilo kakve vrste pa tako i ne omalovažavam ljude na osnovu njihovog porijekla ali ipak ne može meni neki mostarac, zeničanin, tuzlak, konjičanin, bišćanin...govoriti za koga ja trebam navijati u gradu kojeg su vidjeli par u životu ili na razglednici

isto kao što ni ja ne mogu njima, naravno...a i pored svega toga, vjeruj da Sarajevo ima mnogo više navijača širom BiH (
izvan Sarajeva) nego što ti to možeš zamisliti...
Većina navijača Željezničara (kao i ti sam) su skloni ležernom tumačenju vrijednosti FK Sarajeva nošeni nekim životinjskim instiktom bez imalo rezona i logike...
Kažes da nemamo duše koju vi kao imate? Zašto onda toliko ljudi starijih od 40, 50, 60 i 70 godina vole FKS? Pričaju samo o njemu dok ispijaju kafe po čarsiji u kafićima, slastičarnama, kod brica i td...
Zašto nas onda uopšte ima toliko u ovom gradu i ostatku BiH!? Što je jako bitno, mnogi od tih navijača/simpatizera Sarajeva su obrazovana gradska raja, ugledni i uticajni ljudi u našem društvu...pojedinci koji imaju razvijen intelekt i sad ćes se ti naći i nekom gospodinu koji se divio bravurama Haseta, Papeta, Paje, Vidovića... i ostalih velikana (
dok se nisi ni rodio) da kažes za koga bi on trebao navijati
Mislim ima i kod vas gospode u i oko kluba kao i papaka kojih svugdje ima...to se ništa ne može osporiti ali ne možes tako brutalno i sa sigurnošću navoditi stvari kojima očigledno ne vladaš
Za tvoju informaciju, mi smo prvi tim koji je donio titulu šampiona Jugoslavije u ovaj grad u sezoni 66/67, vođeni legendarnim Hasetom, nakon čega smo u 1/8 finala kupa šampiona eliminisani od Man.Utd. ukupnim rezultatom 1-2 koji je tada u finalu pregazio Benficu sa 4-1! Nakon toga se stadion Koševo punilo (kao što kaže ona stara dobra od ZP ''Nedjelja kad je otiš'o Hase'') do posljednjeg mjesta godinama i godinama...nije isto napuniti Koševo i Grbavicu, zar ne?
Valjda to ima neko značenje? I ima li potrebe porediti tadašnji kapacitet Koševa bez stolica sa ovim današnjim? I da, stadion Koševo je samo renovirano za vrijeme Olimpijade:
http://bs.wikipedia.org/wiki/Stadion_As ... C4%87_Hase
vidi se da pojma nemate i da uglavnom mlatite praznu slamu...
hahaha sada ste kao samo vi zaslužni što smo osvojili našu drugu titulu 84/85...priča za malu djecu
a što se tiče tog prelaska igrača po naređenju, spominjete to u smislu kao da ti igrači igraju do dana današnjeg u Sarajevu i kao da željo propada sve do danas samo zbog njihovog odsustva
Uostalom, da je Željezničar bio i da je sada to što ste vi ubjeđeni da jeste...vjerovatno niko u ovom gradu nikada ne bi ni pomislio da pored takvog ''giganta'', pored ''galaktikosa sa Grbavbice'' osnuje klub koji će na vjerodostojan način predstavljani jedan grad kakav je
Sarajevo 
kao i državu BiH.
I bojim se da će ta vaša srceparajuća priča za nekih 50-ak godina zvučati u otprilike: ''FK Sarajevo je na čelu sa ratnim zločincem Radovanom Karadžićem pokrenulo agresiju na BiH samo da bi se Željezničaru otuđio stadion...ali ipak smo pobijedili dušmane sa Koševa, nisu uspjeli u svojim podlim namjerama!...''
Pokušavate uhvatiti manje upućene na foru samosažaljenja, jako bijedno!
A to što kažete, titula tek poslije vas i 3. pretkolo tek poslije vas... zvuči toliko debilno da si i sam toga svjestan ja mislim

Mi smo tu titulu osvojili zbog sebe a ne zbog vas !!! Zapiši to negdje

I još nešto, mi smo također PRVI tim koji je u ovaj grad donio titulu prvaka zajedničke Premjier lige, otkako u istoj učestvuju i klubovi iz RS-a samo da znaš
Mnogi od vas moraju jos mnogo da proučavaju značaj FK Sarajeva u ovom gradu i državi da biste shvatili neke i stvari i da biste ikako mogli pricati o istome...
Horde zla neću nikako ni spominjati u ovom postu...mislim da je i ovo bilo previše
Da mi ne zamjerite, tj. da se malo opustite pripremio sam jednu pošalicu za kraj:
zmije su nastanjene na stadionu Grbavica zbog nedostatka prostora dok smo mi taj problem riješili zoološkim vrtom koji je u neposrednoj blizini
Samo opušteno!