Upravo to, ti tamo ne ides a postoje ljudi koji tamo ne samo da idu, vec zive i manjina su. Niko ovdje ne prodaje price o ljubavi jer je to nemoguce nakon svega, ali nekom pokusaju mirnog zivota, kolko je to moguce, za ljude koji zive tamo.dezurni_ucenik wrote:
nemam ja sta reci, jer ja tamo ne idem. Da se razumijemo, RS je trenutno nemoguce ukinuti, ne vjerujem ni ja u te price "kako su Dodika postavili da unisti taj entitet", ali brate nemoj mi prodavati pricu oko neke ljubavi. Je li ti mozes shvatiti da ima ljudi koji te ne vole, mrze te, zele ti najgore zlo? Necu da generalizujem jer bi bio nefer prema jednom Divjaku koji vrijedi vise od vecine Bosnji. Ali nemojmo se varati, zapamti, mrzi te 49% ove drzave (ukljucujuci i "treci entitet"). To imaj na umu. Pa jebo ti tog covjeka koji ce meni reci : "nije bio u Srebrenici genocid". Ne moze Bosnjo nikako da skonta da on ima neprijatelje. Ja nisam za rat, nisam kavgadzija, ne podjebavam nekog sto je druge vjere, uvijek sam se grozio tih stvari, psovanja majki ustaskih i cetnickih, jer znam da je to ruzno jer sam na svojoj kozi osjetio kako je to kad ti neko psuje majku balijsku. Znam kako je bilo zivjeti sa tim istim komsijama koje su moji starci poznavali citav zivot, e trebao si da vidis promjenu politike 1992.godine. Trebao si da vidis kako su neke moje clanove porodice pobili i slali u logore njihovi najbolji prijatelji.
I opet ponavljam, grozim se nacionalisticke retorike, ne zelim da budem kao oni ALI nemoj mi pricati pricu "ko nas bre zavadi".
To nazivamo suzivot.
I upravo zbog ovakvih snimaka kao ovaj sa utakmice, mislim da trebamo vise misliti na poziciju i situaciju u kojoj se nalazi manjina u rs-u. Misliti na njihovu sigurnost.
A sada nakon presude, mogli bi se pozabavati i nekim kaznama koje se ticu velicanja ratnih zlocinaca i negiranja genocida. Makar na papiru. U realnosti ce biti tesko, nazalost.
Ali ipak, mi cemo sutra najnormalnije izaci na kafu, a sta ce ona manjina u rs-u koja zivi okruzena ovim ljudima sa snimka? Valja njima i dalje zivjeti tamo. Stoga smatram da ne treba dodatno zakuhavati, zbog njih.