Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
tanana

#2876 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by tanana »

budala_mahnita wrote:Omlet sa svjezim zacinskim biljem i dimljenim lososom
Image
Hvala za predhodni recept
Sharni mi jos i ovaj pliz :D
Soul_Sista

#2877 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by Soul_Sista »

budala_mahnita wrote:Omlet sa svjezim zacinskim biljem i dimljenim lososom
Image
..de dobaci recept za ovo ako je pri ruci?! izgleda mnjami :) :D
budala_mahnita

#2878 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by budala_mahnita »

Umutiti jaja (otprilike dva jajeta po osobi), dodati malkice vode, soli i zacina po zelji. Ja stavim persun, perke mladog luka, kopar, bazil i malo origana. Peci kao palacinke, sa obje strane. Puniti dimljenim lososom, presuti sa malo sweet chili sosa i pobiberiti, zatim srolati kao palacinku, prerezati ukoso na pola i servirati sa pavlakom posutom mladim lukom. I onda se naravno izmerakati i NEhititi sa doruckovanjem. Najbolje se ZALJEVA sa hladnim sokom od borovnice ili mandarine. :dance:
tanana

#2879 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by tanana »

Hvala... :-D
zrikavac48

#2880 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by zrikavac48 »

budala_mahnita wrote:Umutiti jaja (otprilike dva jajeta po osobi), dodati malkice vode, soli i zacina po zelji. Ja stavim persun, perke mladog luka, kopar, bazil i malo origana. Peci kao palacinke, sa obje strane. Puniti dimljenim lososom, presuti sa malo sweet chili sosa i pobiberiti, zatim srolati kao palacinku, prerezati ukoso na pola i servirati sa pavlakom posutom mladim lukom. I onda se naravno izmerakati i NEhititi sa doruckovanjem. Najbolje se ZALJEVA sa hladnim sokom od borovnice ili mandarine. :dance:
Njam-njam i jos uz to dobro vino!
Soul_Sista

#2881 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by Soul_Sista »

..hvala, hvala :-)
neprilagodjena

#2882 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by neprilagodjena »

budala_mahnita wrote:Image
Image

b_m sve ti super izgleda ali ako moze daj ti meni recept za ove njami kiflice :-D :-D
dalmatinka

#2883 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by dalmatinka »

Ručak od jučer: odresci s gljivama u umaku od senfa i zelenog papra, krem juha od graška, blitva i kolač, odnosno i nije kolač, moglo bi se reći desert od jogurta i kokosa.

Image
Image
ziggy

#2884 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by ziggy »

dalmatinka wrote:Ručak od jučer: odresci s gljivama u umaku od senfa i zelenog papra, krem juha od graška, blitva i kolač, odnosno i nije kolač, moglo bi se reći desert od jogurta i kokosa.

Image
Image

Ovaj kolac super izgleda,cini mi se da je lagan.Moze recept?
dalmatinka

#2885 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by dalmatinka »

Desert od jogurta i kokosa

Jogurt 200 g - 3 kom
šlag - 0,5 L
mlijeko - 0,5 L
kokosovo brašno - 200 g
šećer - 250 g
vanili šećer - 2 kom
mljevena želatina - 4 kom ( 4 vrećice )

Želatinu pomiješati s 16 žlica vode, pustiti je da odstoji 10 min, a onda je lagano zagrijavati da se rastopi, ali ne smije zakuhati. Izmiksati šlag, posebno izmiješati jogurt i šećer da se rastopi, ubaciti u šlag kao i sve ostale sastojke. Zadnju ubaciti rastopljenu želatinu, smjesu izliti u posudu za pečenje ili u plastičnu posudu sličnog oblika, posuti izribanom čokoladom i preko noći u hladnjak.
d2

#2886 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by d2 »

dina_qa wrote:Image

nadam se da i hljeb spada u kuhanje :D
moj hljeb bolji :D
downtoearth

#2887 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by downtoearth »

shipak wrote:evo od mene jutros uštipci :D :D

Image

Image
ovo su ba lokumi. ovakve mi je mati pravila.njam, njam
Može li recept (sa tačnijim mjerama ko za muško)?
shipak

#2888 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by shipak »

Napraviću ponovo ovaj vikend pa ću pribilježiti tačne mjere.
Sad sam zakuhala odokativno pa ne znam.

Inače ide:
oko 500 gr brašna
so
jedan prašak za pecivo
malo ulja
zakuhati kiselom vodom

obećavam tačnije mjere nakon vikenda :D :D
dalmatinka

#2889 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by dalmatinka »

Imagež
Image
Image
Sheikha

#2890 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by Sheikha »

d2 wrote:
moj hljeb bolji :D
8-) :dance:
Sheikha

#2891 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by Sheikha »

dalmatinka koja je ovo vrsta ribe? izgleda suuuper :thumbup:
kako ti inace pripremas ribu?

hvala unaprijed :kiss:
hulahop

#2892 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by hulahop »

znam da nidje veze sa ovom temom al imam jednu molbu akoiko zna da mi kaze kakav je put sarajevo-foca.trebinje trebam na put pa me jako zanima molim vas pomozite hvala :run:
otherside

#2893 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by otherside »

hulahop wrote:znam da nidje veze sa ovom temom al imam jednu molbu akoiko zna da mi kaze kakav je put sarajevo-foca.trebinje trebam na put pa me jako zanima molim vas pomozite hvala :run:
ako ga malo pospes secerom i mljevenim bademima bude puno bolji :D
dalmatinka

#2894 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by dalmatinka »

dina_qa wrote:dalmatinka koja je ovo vrsta ribe? izgleda suuuper :thumbup:
kako ti inace pripremas ribu?

hvala unaprijed :kiss:
Ovo ti je škrpina ili škarpina. Ti ćeš je najvjerojatnije naći u trgovinama zaleđenu ali bez glave ( što je više nego šteta jer je to njen najbolji dio, u stvari uopće mi nije jasno kome je uopće palo na pamet prodavati je tako osakaćenu).
Ja sam je samo lešala i od nje napravila juhu. Postupak ti je slijedeći: U vodu staviš kuhati povrće za juhu, žlicu Vegete, sol, papar u zrnu i 3-4 žlice maslinovog ulja. Od povrća ja stavljam peršin, celer, malo korijena od jednog ili drugog, crveni i bijeli luk, mrkvu i papriku. Nakon pola sata ubaciš ribu i ovisno o vrsti kuhaš 30-45 min. Škrpina zahtijeva 45 min ako je velika. Ribu pažljivo izvadiš na neki pladanj, posoliš, popapriš, obilato zaliješ maslinovim uljem i jednom kutljačom juhe u kojoj se kuhala. Juhu procijediš i ovisno o afinitetu u juhu staviš rižu ili tjesteninu. Ako ćeš staviti rižu, moj savjet je da je posebno skuhaš, ispereš i da bude spremna samo je ubaciti u juhu da se riba ne hladi, a tjestenina bude gotova za 2-3 min ( barem ona koju ja upotrebljavam) pa nema potrebe. U biti isto kao i kuhano meso i mesna juha, samo što se riba skuha brže od povrća pa obrneš redoslijed ubacivanja u lonac.
Umalo da zaboravim, od ribe ti izađe puno manje dobre juhe nego od mesa, zato štedljivo s vodom. :mrgreen:
Last edited by dalmatinka on 11/11/2008 21:39, edited 1 time in total.
hulahop

#2895 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by hulahop »

otherside wrote:
hulahop wrote:znam da nidje veze sa ovom temom al imam jednu molbu akoiko zna da mi kaze kakav je put sarajevo-foca.trebinje trebam na put pa me jako zanima molim vas pomozite hvala :run:
ako ga malo pospes secerom i mljevenim bademima bude puno bolji :D
to ti mene malo :zzzz: a meni hitno
dalmatinka

#2896 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by dalmatinka »

Slike su mi užasno ispale, puno je ukusnije no što izgleda, ovo su punjene balancane (patliđane), krumpir pire i salatu nisam slikala.
Image
Image
Sheikha

#2897 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by Sheikha »

@dalmatinka... prvo veliko hvala jos jednom za recept o ribama - kako ih pripremiti :)
drugo.. ovo ti izgleda suuuuper :thumbup: cime je punjeno? jel se kuha ili pece?
hvala :) :kiss:
Soul_Sista

#2898 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by Soul_Sista »

Ja sam se dalmatinki zaboravila zahvaliti za recept baklave sa makovima :) mogu samo reci da je sva baklava pukla za dva dana :D cak je i jedna profesionalna kuharica pohvalila :D imam samo jednu primjedbu na nju a to je da je ispala previse `mokra` za moj ukus :) iduci put cu je zaliti sa sirupom ali malo manje, bas zato sto volim da je malo hrskava kad se jede.. :)

..eto, do iduceg kolaca!! :D
dalmatinka

#2899 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by dalmatinka »

dina_qa wrote:@dalmatinka... prvo veliko hvala jos jednom za recept o ribama - kako ih pripremiti :)
drugo.. ovo ti izgleda suuuuper :thumbup: cime je punjeno? jel se kuha ili pece?
hvala :) :kiss:
Mljeveno meso malo prodinstaš na crvenom luku ( jako malo luka), dodaš bijeli luk, peršin ( isto jako malo), malo pirea od rajčice, vegetu, papar i staviš da se ohladi. U ohlađeno staviš jaje. Napominjem da ti treba puno manje mesa nego za paprike, otprilike računaj 1 žlicu sirovog mesa po patliđani.
Patliđane raspoloviš, izdubeš sredinu da ti ostane mesa otprilike 0,5 - 1 cm na krajevima. Napuniš mesom i 1 šnitom pancete. E sad, ako ne jedeš pancetu nemoj je preskočiti jer je neizostavna, umjesto nje stavi komadić tanko narezanog dimljenog purećeg batka ili dimljene pureće šunke. Poklopi, te napravi nožem plitke rezove na krajevima i na sredini gdje se spajaju dvije polutke jer moraš povezati koncem, a on će ti skliznuti ako ga ne ubaciš u te utore. Zaliješ s malo ulja i u pečnicu. Nakon 20 min lagano ih okreni na drugu stranu, a opet nakon 20 min prelij s 2 dl vrele vode u kojoj si rastopila goveđu kocku i vrati u pečnicu još 5 - 10 min, vidjeti ćeš i sama po količini tekućine. Servira se obično uz bjanko rižu ili pire krumpir. Neodoljivo je.
Image
dalmatinka

#2900 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by dalmatinka »

Soul_Sista wrote:Ja sam se dalmatinki zaboravila zahvaliti za recept baklave sa makovima :) mogu samo reci da je sva baklava pukla za dva dana :D cak je i jedna profesionalna kuharica pohvalila :D imam samo jednu primjedbu na nju a to je da je ispala previse `mokra` za moj ukus :) iduci put cu je zaliti sa sirupom ali malo manje, bas zato sto volim da je malo hrskava kad se jede.. :)

..eto, do iduceg kolaca!! :D
Vjerujem i meni se učinilo malo previše vode, ja sam ti rekla da sam sav šećer prebacila u sirup i bio je gust jer sam stavila da iskuhava dok nisam postigla zadovoljavajuću gustoću. Zato moja baklava nije bila "mokra", ali najbolje se naučiš na vlastitim greškama.
Post Reply