Poznata mi je ta Hoyl-ova tvrdnja.bajra wrote:Vjerovatnoća da više forme života nastaju evoluiranjem je uporediva sa vjerovatnoćom da jedan tornado, brišući kroz deponiju starog gvoždja, konstruira avion "Boing 747" od materijala i starudija koje se tu nalaze.tranquil wrote:
Dakle u pravu si, DNK se ne mijenja načinom života niti organizmi žele da evoluiraju. DNK se mijenja slučajno, ali je prirodna selekcija sistematska, tj ako je slučajna mutacija povoljna za organizam (što je rijetkost, ali dešava se) na taj način da jedinki i njenom potomstvu obezbijedi sigurniji život, proširiće se na cijelu populaciju ili barem na njen dio. To važi za sve karakteristike živih organizama - od ključnih kao što su krila, pluća, mozak, pa do trivijalnih - npr. sada se smatra da osobina "plave oči" potiče od jedne jedine osobe koja je živjela prije 6-10 hiljada godina, ali je eto bila estetski ugodna tako da se ta osoba, kako bi se reklo, više "povaljivala" i tako širila gen![]()
(Fred Hoyle)
Vjerovatnoća da Boeing 747 bude sklopljen tornadom jeste vjerovatnoća da se odjednom rodi čovjek od nežive materije. Niti jedan evolucionista nikada nije tvrdio ništa slično (mada postoje neke knjige nevezane za evoluciju koje tvrde slične stvari). Evolucija je postepen proces koji traje milijardama godina, i vrste se smjenjuju u milionima godina, hiljadama generacija. Uostalom, čak niti Boeing nije odjednom nastao, nego je postepeno usavršavan od prvih primitivnih aviona. Niko nije skontao "e hajmo napraviti Boeing 747", prema tome to poređenje je, u nedostatku pristojnijeg izraza, jako glupo. Svaka čast Hoylu kao astronomu ali u polju evolucione biologije nije se baš pokazao. Sve mi to liči na ono što sam već pomenuo - pobijanje teorije evolucije, potkrijepljene brdima fizičkih dokaza, iz dnevne sobe, sa tastaturom. Ne ide.