Ali nije zakonski regulisano. U ovim gore zenljama jeste i uglavjom je jedna ili dvije plate godisnje i nevezano je za rezultate firme ili zelje i pozdrave vlasnika/menadzera
Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
-
Bodkin
#2876 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
-
elcaliente
#2877 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
U Njemackoj nije to zakonski regulisano. Radnik nema pravo na te uplate, sve je dobrovoljno, zavisi od rezaultata firme i od rezultata radnika. Nemaju svi radnici isti bonus, da je tako ne bi postojala posebna motivacija.
- anelsol
#2878 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Sta ovo pricaju za struju u Svedskoj, da bi mogle ići redukcije. Zar je dotle doslo?broj dva wrote: ↑22/12/2022 09:27Blixen wrote: ↑20/12/2022 11:43 I danas se gušimo: Najlošiji kvalitet zraka jutros u Sarajevu, Zenici, Kaknju...
20.12.22, 07:59h
U Zenici je indeks kvaliteta zraka iznosio 187, Kaknju 182, glavnom gradu BiH 165, Srebreniku 164, Ilijašu 160 te u Visokom 156.
U takvim uvjetima upozorava se na moguću pojavu pojačanih simptoma i intenziteta bolesti kod osoba s bolestima srca i disajnih organa, poput astme. Svi ostali bi mogli početi osjećati negativan utjecaj zagađenja na zdravlje. Plućni i srčani bolesnici, trudnice, djeca i starije osobe trebali bi smanjiti bilo kakve vanjske fizičke aktivnosti. Produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani trebali bi izbjegavati i svi ostali.
nemoj o klimi nikome pricati ako nisi iz Mostara ili Capljine
oni se mogu pohvaliti blagom zimom
Sarajevske zime su zlo sto po temperaturi sto po kvaliteti zraka
Ah te hercegovacke zime sa prosjecnom tempraturom od + 5 u januaru, bez znjega i leda.
Doduse treba onda izdrzat celopek od juna do septembra kada ne spada ispod 35 a bogami zna otic i na 45 bez daska vjetra pa onda komarci navece.
Neka meni skandinavije, kuce i stanovi su fino izolovan, zrak vecinom dobar a zima pobi sve sto gmize puze i ima preko 4 noge.
-
Bodkin
#2879 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
U pravu si, vidim sad da je pravilo. Ja ne znam nekoga da ne dobija to u njemackoj i zato sam mislio da je zakon. U austriji i beneluxu je zakonom regulisanoelcaliente wrote: ↑22/12/2022 14:42U Njemackoj nije to zakonski regulisano. Radnik nema pravo na te uplate, sve je dobrovoljno, zavisi od rezaultata firme i od rezultata radnika. Nemaju svi radnici isti bonus, da je tako ne bi postojala posebna motivacija.
-
elcaliente
#2880 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Sve manje firmi imaju te isplate. Ide se prema tome da se vise ne isplacuju bozicnica i taj doplatak za godisnji odmor nego da kada imaju isplate u novcu da se ide na Bonus. Takve isplate jesu bile transparente ali nisu bile fer niti su motivirajuce. Manje motovirani radnik i vise motivirani radnik su dobijali istu isplatu sto dovodi cesto do konflikta i nezadovoljstva.Bodkin wrote: ↑22/12/2022 15:21U pravu si, vidim sad da je pravilo. Ja ne znam nekoga da ne dobija to u njemackoj i zato sam mislio da je zakon. U austriji i beneluxu je zakonom regulisanoelcaliente wrote: ↑22/12/2022 14:42
U Njemackoj nije to zakonski regulisano. Radnik nema pravo na te uplate, sve je dobrovoljno, zavisi od rezaultata firme i od rezultata radnika. Nemaju svi radnici isti bonus, da je tako ne bi postojala posebna motivacija.
Dobar dio firmi je odstupio totalno od novcanih isplata i nudi druge bonitete kao sto su npr prostorije za relaksaciju, sport, ljetne ili zimske zajednikce feste ili povlastice kod kupovine odredjenih artikala, firminu privatnu penziju itd.
Problem kod isplate novcanih bonusa je taj da su samo kratkorocno motivirajuci. Strucno se kaze da je novcana naknada samo higijenski faktor ali ne moze radnika dugorocno motivirati. Radnik se navikne na taj novac i podrazumjeva da mu se ta naknada isplacuje ali mu performance nije veci citavu godinu. Ugl sve vise firmi odstupa od isplata, licno mislim da po tom trendu za 10 godina nece biti firmi koji ce te naknade isplacivati.
-
Hakiz
#2881 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Mene bi ovo prije ubilo u pojam nego motivisaloelcaliente wrote: ↑22/12/2022 15:39Sve manje firmi imaju te isplate. Ide se prema tome da se vise ne isplacuju bozicnica i taj doplatak za godisnji odmor nego da kada imaju isplate u novcu da se ide na Bonus. Takve isplate jesu bile transparente ali nisu bile fer niti su motivirajuce. Manje motovirani radnik i vise motivirani radnik su dobijali istu isplatu sto dovodi cesto do konflikta i nezadovoljstva.
Dobar dio firmi je odstupio totalno od novcanih isplata i nudi druge bonitete kao sto su npr prostorije za relaksaciju, sport, ljetne ili zimske zajednikce feste ili povlastice kod kupovine odredjenih artikala, firminu privatnu penziju itd.
Problem kod isplate novcanih bonusa je taj da su samo kratkorocno motivirajuci. Strucno se kaze da je novcana naknada samo higijenski faktor ali ne moze radnika dugorocno motivirati. Radnik se navikne na taj novac i podrazumjeva da mu se ta naknada isplacuje ali mu performance nije veci citavu godinu. Ugl sve vise firmi odstupa od isplata, licno mislim da po tom trendu za 10 godina nece biti firmi koji ce te naknade isplacivati.
-
moonca
#2882 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
neki manji biznisi. vode zaposlene na kruzenje brodom. par dana . ili vikend u Disneyland .u.. 
-
Hakiz
#2883 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ma bježi, sedmicu po cijeli dan sam na poslu sa tim ljudima i onda za vikend umjesto da budem sa prijateljima i porodicom, opet da njima da idem na zabave
Za samoubistvo.
Ima jedna opcija koja to može opravdati, doduše.
-
moonca
#2884 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
-
broj dva
#2885 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nisam ni ja 100% upućen u švedske probleme al se spominje mogućnost pogotovo ako Norveška prestane da izvozi a to se spominje...anelsol wrote: ↑22/12/2022 15:04Sta ovo pricaju za struju u Svedskoj, da bi mogle ići redukcije. Zar je dotle doslo?broj dva wrote: ↑22/12/2022 09:27
Ah te hercegovacke zime sa prosjecnom tempraturom od + 5 u januaru, bez znjega i leda.
Doduse treba onda izdrzat celopek od juna do septembra kada ne spada ispod 35 a bogami zna otic i na 45 bez daska vjetra pa onda komarci navece.
Neka meni skandinavije, kuce i stanovi su fino izolovan, zrak vecinom dobar a zima pobi sve sto gmize puze i ima preko 4 noge.
U Skandiniaviji nered
- anelsol
#2886 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- Ozimician
#2887 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ja za ove 4 god Njemacke skoro i 2 firme promjenjene, nikad nisam dobio takvo nesto. A kad idem na razgovore za posao, firme koje to isplacuju, svakako to obracunaju sve skupa u godisnju platu - tako da kad sam skontao, ne dobijam time nista. Cak kad sam i u Austriji gledao ponude za poslove i oni kad nude godisnju platu, u taj iznos ubroje 13. i 14. Platu.Bodkin wrote: ↑22/12/2022 15:21U pravu si, vidim sad da je pravilo. Ja ne znam nekoga da ne dobija to u njemackoj i zato sam mislio da je zakon. U austriji i beneluxu je zakonom regulisanoelcaliente wrote: ↑22/12/2022 14:42
Tako da, bitno je na kraju koliko dobijes ukupno u toku godine, eh sad hoces li to dobiti 12 ili 14x - sasvim svejedno.
I kao sto @elcaliente kaze - sve vise firmi izbjegava novcane nagrade uposlenicima, nude haman sve - osim novca. A na kraju kad skontas - to sto nude - je vise demotivirajuce nego motivirajuce.
Npr firma mi nudi feštu - izvan radnog vremena xD Naravno da necu otici. Ili neki Teambuilding vikendom - pa naravno da necu otici da ponovo budem s istim ljudima s kojima provodim 5 radnih dana xD. I oni to nude kao neku prednost zaposlenicima, a meni je to toliko krindž.
- Ecci
- Vozim: Biciklam
#2888 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Dobra stvar su ovi popusti za zaposlenike firme, koji su obicno oko 20 - 30% a znaju ici i do 40%, ponuda bas dobra i zna se bas dobro ustediti
.
-
elcaliente
#2889 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Motivacija je kompleksan problem. Novcem se to rijetko uspjeva, pogotovo kod stalnih zaposlenih.Ozimician wrote: ↑23/12/2022 00:36Ja za ove 4 god Njemacke skoro i 2 firme promjenjene, nikad nisam dobio takvo nesto. A kad idem na razgovore za posao, firme koje to isplacuju, svakako to obracunaju sve skupa u godisnju platu - tako da kad sam skontao, ne dobijam time nista. Cak kad sam i u Austriji gledao ponude za poslove i oni kad nude godisnju platu, u taj iznos ubroje 13. i 14. Platu.
Tako da, bitno je na kraju koliko dobijes ukupno u toku godine, eh sad hoces li to dobiti 12 ili 14x - sasvim svejedno.
I kao sto @elcaliente kaze - sve vise firmi izbjegava novcane nagrade uposlenicima, nude haman sve - osim novca. A na kraju kad skontas - to sto nude - je vise demotivirajuce nego motivirajuce.
Npr firma mi nudi feštu - izvan radnog vremena xD Naravno da necu otici. Ili neki Teambuilding vikendom - pa naravno da necu otici da ponovo budem s istim ljudima s kojima provodim 5 radnih dana xD. I oni to nude kao neku prednost zaposlenicima, a meni je to toliko krindž.
- zubi
#2890 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nema bolje motivacije od novca.elcaliente wrote: ↑23/12/2022 08:12 Motivacija je kompleksan problem. Novcem se to rijetko uspjeva, pogotovo kod stalnih zaposlenih.
-
elcaliente
#2891 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nazalost to nije istina, sve studije su to pokazale.zubi wrote: ↑23/12/2022 09:09Nema bolje motivacije od novca.elcaliente wrote: ↑23/12/2022 08:12 Motivacija je kompleksan problem. Novcem se to rijetko uspjeva, pogotovo kod stalnih zaposlenih.
U vodzenju radnika se to smatra higijenskim faktorom.
Radnik promjenu primjeti tek kada ne dobija vise te posebne isplate dok ih redovno dobija smatra to kao prirodno. Uopste ga to ne motivise da vise radi, iako su te posebne isplate namjenjene motivaciji. Paradokslano je to ako da ako ne dobiju tu isplatu smanji im se motivacija.
Znaci novac moze samo kratkorocno motivirati, dugorcno ne.
Ali novac moze demotivirati.
Pogledaj npr teoriju dva faktora od Herzberga, tu je puno toga objasnjeno.
- zubi
- Ozimician
#2893 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
elcaliente wrote: ↑23/12/2022 09:42Nazalost to nije istina, sve studije su to pokazale.
Radnik promjenu primjeti tek kada ne dobija vise te posebne isplate dok ih redovno dobija smatra to kao prirodno. Uopste ga to ne motivise da vise radi, iako su te posebne isplate namjenjene motivaciji. Paradokslano je to ako da ako ne dobiju tu isplatu smanji im se motivacija.
Mozes ti onda reci sta je to bolja motivacija od novca?
Ovo sto oni nude - sigurno je više demotivirajuće nego motivirajuće...
Npr. Mene moze motivirati novac ili slobodni dani / krace radno vrijeme....
Ali posto niko ne nudi to dvoje - mozemo reci da ne postoji nesto sto mene moze motivirati, a da mi se nudi.
-
elcaliente
#2894 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ja sam primjetio da je pohvala za dobro uradjen posao, delegiranje kompleksnijih zadataka itd za radnike puno vise motivirajuce nego isplata bozicnice.Ozimician wrote: ↑23/12/2022 12:52elcaliente wrote: ↑23/12/2022 09:42
Nazalost to nije istina, sve studije su to pokazale.
Ali posto niko ne nudi to dvoje - mozemo reci da ne postoji nesto sto mene moze motivirati, a da mi se nudi.
Bozicnicu uzimaju zdravo za gotovo, uopste im to ne povecava motivaciju.
Na studiju smo imali predmet motivacija i razvoj radnika pa nam je prof opisao jedan primjer.
Imas osobu x, njoj kazes svakog petka cu ti ostaviti 20 eura na podu pored zgrade y. Ti mozes doci i uzeti, ne moras nista raditi za to. I tako bi, par mjeseci svakog petka osoba x ide ekstra do te zgrade y i uzme 20 eur. Poslije nekog vremena osoba x pita tebe da li bi ti mogai da ne ostavljas te pare tamo nego blize negdje, pa pocinje pitati mozes li te pare ostavljati na nekom visem mjestu a ne da se mora sagnajti pa onda pite moze li biti 30 eur umjesto 20 eur.
Zakljucak je taj da iako osoba x dobija na poklon 20 eur poslije nekog vremena mu opada motivacija i trazi jos vise a ne daje nista vise za to.
Motivacija je zafrkana tema.
A recimo da tebi sef ponudio dan slobodan, kako i koliko dugo bi te to motiviralo? Koliko bi vise radio za to, koliko bi firma imala vise od tebe za jedan dan slobodan?
Jer za svoj rad ti dobijas platu, ovdje se radi o ekstra motivaciji.
Ciljevi firme se moraju ne samo ispuniti nego debelo poboljasati.
Znaci za jedan slobodan dan bi ti morao dati vise za manje vremena, sto nam ukazuje da ti u svom normalnom radnom vremenu imas puno lufta i nisi posvecen 100 posto.
- skafiskafsnjak
#2895 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
@elcaliente
Naravno da je novac najbolja motivacija jer za novac i radimo.
Posebne godisnje uplate ljudi uzimaju zdravo za gotovo pa im nisu poticaj. Ne znam sta ti smatras poticajem .... ali da i to imas u neku ruku zagarantovano, bilo bi isto kao sa Bozicnicom.
Posebne godisnje uplate ljudi uzimaju zdravo za gotovo pa im nisu poticaj. Ne znam sta ti smatras poticajem .... ali da i to imas u neku ruku zagarantovano, bilo bi isto kao sa Bozicnicom.
-
Bodkin
#2896 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
To sve zavisi od profila ljudi i vrste posla. Onom sto sluzi kafu u starbucksu je nebitno pojvala ili kompleksnija kafa za napraviti.elcaliente wrote: ↑23/12/2022 13:07Ja sam primjetio da je pohvala za dobro uradjen posao, delegiranje kompleksnijih zadataka itd za radnike puno vise motivirajuce nego isplata bozicnice.Ozimician wrote: ↑23/12/2022 12:52
Na studiju smo imali predmet motivacija i razvoj radnika pa nam je prof opisao jedan primjer.
Imas osobu x, njoj kazes svakog petka cu ti ostaviti 20 eura na podu pored zgrade y. Ti mozes doci i uzeti, ne moras nista raditi za to. I tako bi, par mjeseci svakog petka osoba x ide ekstra do te zgrade y i uzme 20 eur. Poslije nekog vremena osoba x pita tebe da li bi ti mogai da ne ostavljas te pare tamo nego blize negdje, pa pocinje pitati mozes li te pare ostavljati na nekom visem mjestu a ne da se mora sagnajti pa onda pite moze li biti 30 eur umjesto 20 eur.
Zakljucak je taj da iako osoba x dobija na poklon 20 eur poslije nekog vremena mu opada motivacija i trazi jos vise a ne daje nista vise za to.
A recimo da tebi sef ponudio dan slobodan, kako i koliko dugo bi te to motiviralo? Koliko bi vise radio za to, koliko bi firma imala vise od tebe za jedan dan slobodan?
Znaci za jedan slobodan dan bi ti morao dati vise za manje vremena, sto nam ukazuje da ti u svom normalnom radnom vremenu imas puno lufta i nisi posvecen 100 posto.
Novac i motivacija ti je kao ono novac ne donosi srecu u zivotu. To je tacno ali ga prvo moras imati da bi to znao. Tako i za motivaciju. Ono sto se slazem je da novac nije motivacija nakon odredjene cifre
-
detroit-mercy
#2897 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Novac je bitan ali ne i presudan. Ima tu i dosta drugih stvar, zamisli da radis u kompanji gdje je kultura kompanije zasnovana na strahu, kaznjavanju, tvrdokornosti, nefexibilnosti. Zamisli da radis sa gomilom supaka oko sebe, svaki dan si okruzen supcima koji gledaju samo kako ce koga zajebati. Zamisli da ti je boss supcina, ima toliko mnogo stvari koje doprinose zadovoljstvu na poslu osim monetarne dobiti.skafiskafsnjak wrote: ↑23/12/2022 14:45 @elcaliente
U mom licnom primjeru i bazirano na trenutnom marketu, ja bih mogao otici raditi i za vecu lovu (jer je market trentuno takav) mada i sa ovim sto pravim sam zadovoljan ali postoji i ona, nikada ne znas na sta ces otici. Meni znaci da mogu preko ljeta otici i raditi 2 mjeseca sa bilo koje lokacije u svijetu. Tako sam proveo vise od dva mjeseca u BiH ljetos, radeci odozdo. Da ne kazem, da flexibilnost koju imam, izadjes u pola dana, obavis ako nesto trebas, vratis se i odrdadis svoj posao. Kompanija jako flexibilna, sve dok su rokovi ispostovani i posao zavrsen, nije bitno kada i kako.
Naravno, ti tu stavljas i svoj obraz i postenje i ne gledas da iskoristavas takvo stanje nego cak stavise motiviran si da svoj posao uradis sto je bolje moguce i ako ne na vrijeme onda cak i prije vremena.
-
detroit-mercy
#2898 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ovo je 100% tacno.Bodkin wrote: ↑23/12/2022 15:08To sve zavisi od profila ljudi i vrste posla. Onom sto sluzi kafu u starbucksu je nebitno pojvala ili kompleksnija kafa za napraviti.elcaliente wrote: ↑23/12/2022 13:07
Ja sam primjetio da je pohvala za dobro uradjen posao, delegiranje kompleksnijih zadataka itd za radnike puno vise motivirajuce nego isplata bozicnice.
Novac i motivacija ti je kao ono novac ne donosi srecu u zivotu. To je tacno ali ga prvo moras imati da bi to znao. Tako i za motivaciju. Ono sto se slazem je da novac nije motivacija nakon odredjene cifre
-
elcaliente
#2899 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Evo kreni od sebe, radis za platu. A koliko te dodatno motivira bozicnica?skafiskafsnjak wrote: ↑23/12/2022 14:45 @elcaliente
Recimo da je u velicini jedne plate, koliko vise dajes u toku godine od svoga normalnog da ostvaris ciljeve firme?
I da li bi te demotiviralo kada ti ne bi ove godine isplatili bozicnicu?
-
elcaliente
#2900 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Naravno kompleksnija kafa ako se o njoj moze uopste govoriti nije motivacija kao pohvala.Bodkin wrote: ↑23/12/2022 15:08To sve zavisi od profila ljudi i vrste posla. Onom sto sluzi kafu u starbucksu je nebitno pojvala ili kompleksnija kafa za napraviti.elcaliente wrote: ↑23/12/2022 13:07
Ja sam primjetio da je pohvala za dobro uradjen posao, delegiranje kompleksnijih zadataka itd za radnike puno vise motivirajuce nego isplata bozicnice.
Ali gospodine Schulz, jako sam zadovoljan vasim radom, stvarno super, jako odgovorno radite posao i kao znak pohvale sam razmislajo da vam ukazem povjernje da subotom navecer bude odgovorani za oragnizaciju ce ga sigurno motivisati.