Ilegalni migranti u BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
yoyo13

#2876 Re: Migranti

Post by yoyo13 »

.
Last edited by yoyo13 on 05/06/2018 23:13, edited 1 time in total.
jeza u ledja

#2877 Re: Migranti

Post by jeza u ledja »

Mišo_Kovač wrote:
Zar nisam? Prijedlog zakona C-16, usvojen kao zakon. Problem sa njim je što na mala vrata uvodi "compelled speech". Zakon ko zakon, sam po sebi vjerovatno nece imati neke velike posljedice. Al rijec je o presedanu.
Kao sto sam rekao ranije, to da zakon brani koristenje odredjenih stvari je OK. Nije ok da ti drzava govori šta >moraš< govoriti, koga >moraš< zaposliti itd.
Nije isto kad zakon kaze da ne smiješ diskriminirati na osnovu spola prilikom zaposljavanja i kad ti zakon kaze da >moraš< zaposliti jednak broj muskaraca i zena. A takvim se stvarima tezi. Naprimjer.

Mislim, realno mene boli tuki za sve ovo, samo kaem... Prica je bila o nebulozama esktremne ljevice :D

Ja koliko sam shvatio zakon govori upravo to - da ne smijes diskriminirati na osnovu spola prilikom zaposljavanja, a ne da moras zaposliti jednak broj muskaraca i zena. U stvari ovdje se ne govori polu, vec o rodu, odnosno invidualnoj interpretaciji necijeg bioloskog identiteta. I u stvari cijeli prijedlog zakona je samo dodavanje na kanadski zakon o ljudskim pravima (gdje se spominju rase, etnicke pripadnosti, itd). Znaci ako ne mozes nekoga odbiti zato sto je crnac, ne mozes ni zato sto je trandza. :D To je poenta.

No nije bitan zakon na ovoj temi, vec tvoja interpretacija istog, zasnovana pretpostavljam na osnovu necije trece (negativne) interpretacije istog. Ono, u stilu: "pustili crncima da glasaju, sta je sljedece? dat ce zenama pravo glasa?". Ili "crnac postao predsjednik, musliman postao gradonacelnik, sta je sljedece? zabranice bijelcima da radjaju djecu?"

Stoga, ne slazem se da je problem ekstremne ljevice sustinski stvaran problem (ne govorim o komunistima, vec nadobudnim ultra-liberalima). U osnovi liberalizma je pravo individue, ne suprotno od toga. I sustinski, ljudi koji su zaduzeni za donosenje zakona ili uopste oni koji mogu uticati na nas zivot, a koji razmisljaju liberalno - to znaju.

Poenta cijelog mog posta je da je upravo to jedna od glavnih razlika izmedju liberalnog i konzervativnog (znaci ne ljevice i desnice) - prava gradjana, vs. prava kolektiviteta. Zato ne mozes reci problem je i jedna i druga strana, tj. njihovi ekstremi, jer su te dvije strane upravo na 2 suprotne strane sto se tice prava gradjana.

E sad, to sto neko misli da je liberalan pa etiketira ljude na sve strane ili zabranjuje slobodu govora, to je vec drugi problem. No tu se ne radi o "esktremnoj ljevici", vec samo o jos jednoj formi diskriminacije. (Ili na primjer, mnogi danasnji ultra-desnicari rado nazivaju ultra-liberale "fasistima", "nacistima", a sebe jel "anti-fasistima".) No sustinski to je problem koji seze samo do ovako javnih debata na forumima ili to hoce li kakav lik tipa RIchard Spencer zaplakati jer mu nisu dali da odrzi govor na nekom univerzitetu. Umjesto da se da gluposti da dodje do izrazaja i pokaze koliko je glupa, ti i sam, posto si glup i nesposoban, zabranjujes nekome da iskazuje svoju glupost. To nije sukob izmedju ljevice i desnice, vec sukob izmedju glupog i glupljeg. A glup covjek tesko da ce igrati ulogu u nasim zivotima, i praviti zakone koji bi te stvarno diskriminirali, osim ako nije bogat ili TV celebrity :roll: :-x
ovo_mi_je_nick

#2878 Re: Migranti

Post by ovo_mi_je_nick »

Nekad se ilegalni ulazak u zemlju kažnjavao i nagrađivao deportacijom a danas se nagrađuje besplatnom hranom, prevozem i smještajem.
Maraschino

#2879 Re: Migranti

Post by Maraschino »

yoyo13 wrote:Igrom tih nesretnih oklnosti imao sam mogucnost da se sa tom alzirsko/iransko/pakistansko/tunizansko/somalijsko i naravno meni najdrazom afganistanskom bagrom bolje upoznam u Austriji. Bilans tog mog upoznavanja je mozda u nekih 4-5 godina posla i 200njak kriznih situacija 17 sudjenja. Hvala Bogu sa svakog oslobodjen, jedno je jos guravo al ako ustane bice dobro al kosta covjeka zivaca. Medju tim nesretnim ljudima im 3% pravih izbjeglica, ljudi koje traze bolje sutra posteno i casno, ostalo je vecina za deportacije u rodne krajeve. Prije mozda godinu situacije se bar u okolini Graza drasticno smirila, po parku nema vise toliko problema, uvidjeli su i zandari ovdje da lijepa rijec ne pomaze, pogotovo kolege sa Grieß-a. U svemu tome smo najbolje prosli mi drugi stranci jer smo dobili odrjesene ruke pa na sudu tebe gleda ko domacina :) sto je za svaku pohvalu i hvala im na tome mada sutra da im zapne i nashe ljude bi otjeralo govnjivom motkom :)))

Ja ih licno ne volim ni vidjeti na mapi, a kamo li coporativno. Ne znam koga vise mrzim njih ili spance :P
lahko je tebi kad si ti fina izbjeglica.
jeza u ledja

#2880 Re: Migranti

Post by jeza u ledja »

yoyo13 wrote:Igrom tih nesretnih oklnosti imao sam mogucnost da se sa tom alzirsko/iransko/pakistansko/tunizansko/somalijsko i naravno meni najdrazom afganistanskom bagrom bolje upoznam u Austriji. Bilans tog mog upoznavanja je mozda u nekih 4-5 godina posla i 200njak kriznih situacija 17 sudjenja. Hvala Bogu sa svakog oslobodjen, jedno je jos guravo al ako ustane bice dobro al kosta covjeka zivaca. Medju tim nesretnim ljudima im 3% pravih izbjeglica, ljudi koje traze bolje sutra posteno i casno, ostalo je vecina za deportacije u rodne krajeve. Prije mozda godinu situacije se bar u okolini Graza drasticno smirila, po parku nema vise toliko problema, uvidjeli su i zandari ovdje da lijepa rijec ne pomaze, pogotovo kolege sa Grieß-a. U svemu tome smo najbolje prosli mi drugi stranci jer smo dobili odrjesene ruke pa na sudu tebe gleda ko domacina :) sto je za svaku pohvalu i hvala im na tome mada sutra da im zapne i nashe ljude bi otjeralo govnjivom motkom :)))

Ja ih licno ne volim ni vidjeti na mapi, a kamo li coporativno. Ne znam koga vise mrzim njih ili spance :P
Fino covjek napisa sustinu naseg dijasporskog novooktrivenog njemackog/austrijskog/svedskog/francuskog uber-patriotizma. :D
jeza u ledja

#2881 Re: Migranti

Post by jeza u ledja »

ovo_mi_je_nick wrote:Nekad se ilegalni ulazak u zemlju kažnjavao i nagrađivao deportacijom a danas se nagrađuje besplatnom hranom, prevozem i smještajem.
Pa i sad se nagradjuje deportacijom. Doduse, sa jedno 4-5 godina zakasnjenja. :roll:
yoyo13

#2882 Re: Migranti

Post by yoyo13 »

Maraschino wrote:

Kakva bolan izbjeglica ja vidio austriju prvi put 2007e, nije mi se svidjela nesto :)
jeza u ledja

#2883 Re: Migranti

Post by jeza u ledja »

Kako zaglavi na sudu 17 puta? :-)
yoyo13

#2884 Re: Migranti

Post by yoyo13 »

jeza u ledja wrote:Kako zaglavi na sudu 17 puta? :-)
A vjeruj mi da nijednom nisam bio kriv :D sve brate do tih migranata :-) :-)
Edin H.

#2885 Re: Migranti

Post by Edin H. »

yoyo13 wrote:
Jesi se to spetljao sa skinheadsima ili nesto slicno?
yoyo13

#2886 Re: Migranti

Post by yoyo13 »

Edin H. wrote:
yoyo13 wrote:
Jesi se to spetljao sa skinheadsima ili nesto slicno?
Ma jok :) samo diskoteka Postgarage i dilerski park preko puta, njihovi pokusaji da udju i gurnu dilera a nasi da to rastjeramo ispred ulaza. I tako godinama kako su se smjenjivale generacije, taman jedne dilere izdegenjecis kako valja dodju drugi dok ih nije zaustavilo na granici. Prljava je to olos, na hinjaka ubode s ledja, razbije izlog, grlom od flase trazi ti zilu na vratu, kaisevima napadnu covjeka u parku.

Mada ih je sibala i ekipa Sturm Graza BKG jer su im remetili poslove sa ekserima i brzinom al ko kad je toga doslo ko govana, a svi dilaju :-) :-)
jeza u ledja

#2887 Re: Migranti

Post by jeza u ledja »

yoyo13 wrote: Ma jok :) samo diskoteka Postgarage i dilerski park preko puta, njihovi pokusaji da udju i gurnu dilera a nasi da to rastjeramo ispred ulaza. I tako godinama kako su se smjenjivale generacije, taman jedne dilere izdegenjecis kako valja dodju drugi dok ih nije zaustavilo na granici. Prljava je to olos, na hinjaka ubode s ledja, razbije izlog, grlom od flase trazi ti zilu na vratu, kaisevima napadnu covjeka u parku.

Mada ih je sibala i ekipa Sturm Graza BKG jer su im remetili poslove sa ekserima i brzinom al ko kad je toga doslo ko govana, a svi dilaju :-) :-)
Posto gram u Grazu?
Belog, mislim. :oops:
yoyo13

#2888 Re: Migranti

Post by yoyo13 »

jeza u ledja wrote:
Posto gram u Grazu?
Sve ispod 100-110 € madjarski odpad. Oko 150 vrhunac kekec land regije preko kopra i portoroza 1/3 ide hladno :) ma dark net satra trziste, ubise tulipani sakama u glavu :)
CPT

#2889 Re: Migranti

Post by CPT »

yoyo13 wrote:
Maraschino wrote:

Kakva bolan izbjeglica ja vidio austriju prvi put 2007e, nije mi se svidjela nesto :)
jos gore... bio si ono sto su oni sad
uglavnomja

#2890 Re: Migranti

Post by uglavnomja »

:-) tito dragi
jeza u ledja

#2891 Re: Migranti

Post by jeza u ledja »

yoyo13 wrote:
jeza u ledja wrote:
Posto gram u Grazu?
Sve ispod 100-110 € madjarski odpad. Oko 150 vrhunac kekec land regije preko kopra i portoroza 1/3 ide hladno :) ma dark net satra trziste, ubise tulipani sakama u glavu :)
:D
yoyo13

#2892 Re: Migranti

Post by yoyo13 »

CPT wrote:
jos gore... bio si ono sto su oni sad
Ajd zivota ti ne laprdaj gluposti
yoyo13

#2893 Re: Migranti

Post by yoyo13 »

jeza u ledja wrote:
yoyo13 wrote:
jeza u ledja wrote:
Posto gram u Grazu?
:lol: :lol: :lol:
Maraschino

#2894 Re: Migranti

Post by Maraschino »

yoyo13 wrote:
jeza u ledja wrote:
Posto gram u Grazu?
Na vrijeme se ti uhvati noge :D

https://rs-lat.sputniknews.com/zivot/20 ... nje-droga/
yoyo13

#2895 Re: Migranti

Post by yoyo13 »

ma Boze sacuvaj, samo sport :thumbup:
Maraschino

#2896 Re: Migranti

Post by Maraschino »

yoyo13 wrote:
:kakoste:

yoyo13

#2897 Re: Migranti

Post by yoyo13 »

yoyo13 wrote:
sad bez zajebancije imaju nevjerovatan problem sa gudrom sa svake strane, pa struju hoce da prebace na 15 min periodicni izvjestaj u elektroprivredu i ko trosi vise nego je predvidjeno po kvadraturi eto ih na vrata :lol: :lol: :lol: razvali indorusha :lol: :lol: :lol:
Maraschino

#2898 Re: Migranti

Post by Maraschino »

yoyo13 wrote:
yoyo13 wrote:
sad bez zajebancije imaju nevjerovatan problem sa gudrom sa svake strane, pa struju hoce da prebace na 15 min periodicni izvjestaj u elektroprivredu i ko trosi vise nego je predvidjeno po kvadraturi eto ih na vrata :lol: :lol: :lol: razvali indorusha :lol: :lol: :lol:
nije samo struja ima tu i drugih pokazatelja... :wink:
da ne idemo off
Edin H.

#2899 Re: Migranti

Post by Edin H. »

yoyo13 wrote:
jeza u ledja wrote:
Posto gram u Grazu?
Da li je kod Afganistanaca povoljniji odnos cijene i kvaliteta? :oops:
jeza u ledja

#2900 Re: Migranti

Post by jeza u ledja »

yoyo13 wrote:
:lol: :lol: :lol:
Bogam mogu ti rec cijene su dosta slicne nasim ovdje u Cemerici, samo u ojrima.
Locked