Freelancing....all about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
toh_loh

#2876 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by toh_loh »

Thorgerson wrote:Ja razumijem da je svaki udar, u vidu poreza, bolan.

Medjutim, gledam neki dan onoga vlogera koji brblja nesta u smislu drzava mu nista nije dala. I ono, svi ga podrzavaju jer niko od njih ne zna ni sta je drzava, ni kako jedna drzava funkcionise itd...a voljeli bi da imaju drzavu.

Paša moj, šta je meni država ova dala? Ništa. Isto kao i tebi. Ali vidi čuda ja plaćam porez. Nista, apsolutno nista ni ja nisam dobio od drzave. Cak sam i fakultet morao platiti, jbg pao na prijemnom bilo boljih od mene. Nasao posao u privatnom sektoru i citav zivot radim, dakle od drzave bukvalno nisam 1 KM dobio. Nista.

Nek mi navede neko u cemu je razlika to sto sam ja SAM nasao posao ovdje, i sto oni SAMI nadju posao vani kao freelanceri. Jer eto toliko se istice SAMI, SAMI...isto kao da sam ja lezo kuci, a poslodavci mi hodali oko kuce i ganjali me.

Znači u istoj sam poziciji kao i on.

Pa jbt volio bih i ja da ne moram davati zajedno sa svojim poslodavcem blizu 70% nameta, ali ih dajem.

Mozda bas od takvih ocevi i majke primaju penziju, koju im ja zaradjujem - a njihova djeca to ne zele.

Ja sam samo za jednakost. Ako nece oni placati poreze, onda necu ni ja da ih placam. Svaki od tih blogera, kuraca, palaca zna otici doktoru, zna se voziti cestama (kakve su takve su), zna koristiti infrastrukturu drzave (kakva je takva je), ali ce srat na sve to i pri tom se buniti.

I sutra kad bude trebao ici u penziju, ja cu mu je zaraditi. Pa nije ni to fer.
Osnovna razlika je u tome sto ti za porez koji placa tvoj poslodavac imas zdravstveno, penziono, pravo na placeno bolovanje, placen godisnji odmor, porodiljsko, ne brines o resursima za proizvodnju (osim ako ti to nije radno mjesto). Ako si bolestan duze od 42 dana, drzava pokrije troskove. Imas slobodne placene dane u slucaju smrti u porodici. Znaci nesto dobijas od toga. Freelancer nema ta prava niti mu je omoguceno da ih ostvari. Prepusten je sam sebi 100%. Ako se razboli, ne moze da radi i jos plus placa lijecenje. Kada hoce na godisnji, tada ne dobija pare a i dalje ima racune da placa. Sam se brine da nade i odradi posao. Sam brine o svojim resursima. Sam se brine o amortizaciji ... Pored toga, freelanceri placaju koristenje infrastrukture kao i ti, kroz racune, gorivo i putarine.

Nego, hajde sada zamisli da pretumbaju zakon o porezu na plate, pa ti odjednom od svoje plate moras da izdvojis 10% i to unazad 3 godine :) Takav je problem trenutno.

Ja nisam protiv placanja poreza, ali to treba regulsati da se placa od onog trenutka kada se priznaju prava freelancera.
Thorgerson

#2877 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Thorgerson »

mirage77 wrote: Jarane to sto ti dajes dajes za sebe. Moj stari je radio 40 godina i vise po cijeloj Jugoslaviji, Iraku, Libiji....da bi sada imao onu zagarantovanu penziju od 400 i kusur maraka. Da nemaju mene ne znam da li bi prezivjeli sa ovim. On je 40 godina izdvajao za zdravsteno osiguranje. Ne placas ti to nikome nego sebi. Ali pitanje je sta placas. Placas Sebiju. Freelanceri su izabrali ovaj nacin da bi sto manje imali posla sa ovim primitivizmom. Nemam ja ni penziono ni zdravstevno niti ga koristim. Odem privatno doktoru i platim ako imam kakav problem. Puno bolje i efikasnije. Ali oni ce ovime natjerati freelancere i inace ovu mladju populaciju da izadje na izbore i jebe im majku za vjeki vjekova. Cak i ponavljanje februara 2014. je vrlo izvjesno.
Druze, ajd ti prvo procitaj malo sta je drzava, kako drzava funkcionise pa se vrati u realnost.

Ako hoces da imas drzavu, moras je placati. Kratko i jasno.

Ponavljam jos jednom. Nigdje osim kod nas, ljudi ne mogu raditi ove stvari. Da ne placas porez, da izbjegavas izdavati racune, ovo, ono....ustvari, postoji. Postoji mozda u Ugandi, Čadu i ostalim zemljama ne trećeg, nego četvrtog svijeta gdje i mi pripadamo.

I vidi čuda, čim odemo negdje u uređenu zemlju, najuzorniji smo građani. Nit je frka platit porez, nit ništa.

Naravno, sad ćeš mi reći, pa jest ali tamo znam gdje mi ide porez. E pa u tome je i kvaka. Što mi moramo početi praviti sistem i državu. A ako ovako nastavimo, nit ćemo imati ikad sistem, nit ćemo imat ikad državu...
Melo15

#2878 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Melo15 »

mirage77 wrote:
Thorgerson wrote:Ja razumijem da je svaki udar, u vidu poreza, bolan.

Medjutim, gledam neki dan onoga vlogera koji brblja nesta u smislu drzava mu nista nije dala. I ono, svi ga podrzavaju jer niko od njih ne zna ni sta je drzava, ni kako jedna drzava funkcionise itd...a voljeli bi da imaju drzavu.

Paša moj, šta je meni država ova dala? Ništa. Isto kao i tebi. Ali vidi čuda ja plaćam porez. Nista, apsolutno nista ni ja nisam dobio od drzave. Cak sam i fakultet morao platiti, jbg pao na prijemnom bilo boljih od mene. Nasao posao u privatnom sektoru i citav zivot radim, dakle od drzave bukvalno nisam 1 KM dobio. Nista.

Nek mi navede neko u cemu je razlika to sto sam ja SAM nasao posao ovdje, i sto oni SAMI nadju posao vani kao freelanceri. Jer eto toliko se istice SAMI, SAMI...isto kao da sam ja lezo kuci, a poslodavci mi hodali oko kuce i ganjali me.

Znači u istoj sam poziciji kao i on.

Pa jbt volio bih i ja da ne moram davati zajedno sa svojim poslodavcem blizu 70% nameta, ali ih dajem.

Mozda bas od takvih ocevi i majke primaju penziju, koju im ja zaradjujem - a njihova djeca to ne zele.

Ja sam samo za jednakost. Ako nece oni placati poreze, onda necu ni ja da ih placam. Svaki od tih blogera, kuraca, palaca zna otici doktoru, zna se voziti cestama (kakve su takve su), zna koristiti infrastrukturu drzave (kakva je takva je), ali ce srat na sve to i pri tom se buniti.

I sutra kad bude trebao ici u penziju, ja cu mu je zaraditi. Pa nije ni to fer.
Jarane to sto ti dajes dajes za sebe. Moj stari je radio 40 godina i vise po cijeloj Jugoslaviji, Iraku, Libiji....da bi sada imao onu zagarantovanu penziju od 400 i kusur maraka. Da nemaju mene ne znam da li bi prezivjeli sa ovim. On je 40 godina izdvajao za zdravsteno osiguranje. Ne placas ti to nikome nego sebi. Ali pitanje je sta placas. Placas Sebiju. Freelanceri su izabrali ovaj nacin da bi sto manje imali posla sa ovim primitivizmom. Nemam ja ni penziono ni zdravstevno niti ga koristim. Odem privatno doktoru i platim ako imam kakav problem. Puno bolje i efikasnije. Ali oni ce ovime natjerati freelancere i inace ovu mladju populaciju da izadje na izbore i jebe im majku za vjeki vjekova. Cak i ponavljanje februara 2014. je vrlo izvjesno.
Pogotovo freelanceri, cim im omoguce da protestuju remote eto ih... :bih:
Shiba

#2879 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Shiba »

mirage77

#2880 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by mirage77 »

Thorgerson wrote:
mirage77 wrote: Jarane to sto ti dajes dajes za sebe. Moj stari je radio 40 godina i vise po cijeloj Jugoslaviji, Iraku, Libiji....da bi sada imao onu zagarantovanu penziju od 400 i kusur maraka. Da nemaju mene ne znam da li bi prezivjeli sa ovim. On je 40 godina izdvajao za zdravsteno osiguranje. Ne placas ti to nikome nego sebi. Ali pitanje je sta placas. Placas Sebiju. Freelanceri su izabrali ovaj nacin da bi sto manje imali posla sa ovim primitivizmom. Nemam ja ni penziono ni zdravstevno niti ga koristim. Odem privatno doktoru i platim ako imam kakav problem. Puno bolje i efikasnije. Ali oni ce ovime natjerati freelancere i inace ovu mladju populaciju da izadje na izbore i jebe im majku za vjeki vjekova. Cak i ponavljanje februara 2014. je vrlo izvjesno.
Druze, ajd ti prvo procitaj malo sta je drzava, kako drzava funkcionise pa se vrati u realnost.

Ponavljam jos jednom. Nigdje osim kod nas, ljudi ne mogu raditi ove stvari. Da ne placas porez, da izbjegavas izdavati racune, ovo, ono....ustvari, postoji. Postoji mozda u Ugandi, Čadu i ostalim zemljama ne trećeg, nego četvrtog svijeta gdje i mi pripadamo.

I vidi čuda, čim odemo negdje u uređenu zemlju, najuzorniji smo građani. Nit je frka platit porez, nit ništa.

Naravno, sad ćeš mi reći, pa jest ali tamo znam gdje mi ide porez. E pa u tome je i kvaka. Što mi moramo početi praviti sistem i državu. A ako ovako nastavimo, nit ćemo imati ikad sistem, nit ćemo imat ikad državu...
Ja sam za to da se placa porez i to sam i naveo ranije. Ali pripremiti zakon, ici sa medijskom kampanjom, pripremiti ljude i sistem i startati sa primjenom. Ici sa ovim 10%. To je prihvatljivo. A penziono i zdravstveno po zelji. Ko ga zeli neka placa. Ko nece nema ga pravo ni koristiti i gotovo. Cuj naplacivati nesto ljudima sto nemaju pravo koristiti.
mirage77

#2881 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by mirage77 »

Thorgerson wrote:

Ja sam za to da se placa porez i to sam i naveo ranije. Ali pripremiti zakon, ici sa medijskom kampanjom, pripremiti ljude i sistem i startati sa primjenom. Ici sa ovim 10%. To je prihvatljivo. A penziono i zdravstveno po zelji. Ko ga zeli neka placa. Ko nece nema ga pravo ni koristiti i gotovo. Cuj naplacivati nesto ljudima sto nemaju pravo koristiti.
toh_loh

#2882 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by toh_loh »

Thorgerson wrote:

Niko od ozbiljnih freelancera nije protiv placanja poreza. Naprotiv, freelanceri su pokretali to pitanje godinama prije same poreske. Problem je u nacinu na koji poreska zeli naplatiti porez. Problem je sto poreska ustvari svoje propuste pokusava naplatiti od drugih.
Svugdje u svijetu status freelancera je zakonski definisan i imaju pravo na odbitke. Kod nas to nije sluca. Mislim da u ovome lezi najveci problem.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#2883 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Velkoski »

Thorgerson wrote:

Vala si u pravu, čim frilenseri i dijaspora uplate deset godina retroaktivno ima da postanemo država, malo su milijarde koje se unose tek tako. Aj agri :thumbup:
MrShadow

#2884 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by MrShadow »

Evo po novome sve do Aprila 2018 treba uplatiti po AUG-1031 gdje se priznaje 20% rashoda

http://ba.n1info.com/a276710/Vijesti/Vi ... spore.html
DaffyDuck

#2885 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by DaffyDuck »

she+ wrote:
DaffyDuck wrote:
Onda se borite, za sve. Da se nesto napokon mijenja!
Znas li ti da po zakonu ne smijes da radis dva posla? Znaci imas posao na puno radno vrijeme na minimalcu i drzava TI NE DA da radis dodatno dva sata dnevno da pokrijes svoje zivotne troskove?!
Znas li da je drzava zadnjom izmjenom zkona o PIO/MIO ZABRANILA penzionerima da zarade mimo penzije ugovorom o djelu, autorskim ugovorom i ugovorom o privremenim poslovima da zaradi dodatni dinar te ih za navedeni period "rada" smatra osiguranim i ukida penziju. Pa sad imas penzionera na 340KM, koji je znao ubost posao da zaradi jos stoju, al sipak, Fadil ukin'o. Sad ce jos kad sin i kcerka posalju 100 EUR da oporezuje.
ALI od toga su AMNESTIRANI oni koji rade u Upravnim Odborima, Skupstinama, Parlamentima (znaci politicari koji svakako imaju penzije po 2,000KM, naknade i plate po4-8000KM, naknade za odvojene zivote, naknade za upravne odbore, komisije i slicno.
Znas li da ako trebas da zaposlis radnika na jedan dan sedmicno (ukupno 4 radna dana mjesecno) moras da mu/ u budzet platis doprinose za mjesec dana? Znaci 370 KM. Vise nego plate.
Znas li da su izvoznici usluga i roba koji vise od 40% svojih ukupnih dohodaka ostvare u inostranstvu bili oslobodjeni placanja poreza na dobit pa je 2015 to Fadil-reforma ukinuo?
Znas li da su se uvele akcize na cigarete da bi se taj novac usmjerio u zdravstvene fondove? A NISTA od millijardi novca nije otislo u zdravstvo!
Znas li da su se uvele akcize na gorivo da bi se gradile ceste? A mi tamni vilajet u regionu i crna rupa bez cesta!
Image
Znas li da n gorivu placamo posebnu taksu za naftne terminale koji su prazni?! Ni para ni terminala.
Necu dalje da nabrajam, past cu u depresiju., :skoljka:

E to je problem, sto pare od tvojih i mojih poreza idu tim debelim guzicama. I nikog NIJE briga. Jer da jeste nesto bi se mijenjalo.
:thumbup:

evo ja nisam znala:
Znas li ti da po zakonu ne smijes da radis dva posla? Znaci imas posao na puno radno vrijeme na minimalcu i drzava TI NE DA da radis dodatno dva sata dnevno da pokrijes svoje zivotne troskove?!
to negdje u Zakonu o radu stoji ili? koji clan i to?

mada je onaj schiff na reganu neki dan spominjao tu problematiku sa prekovremenim.. "time and a half".. al rekoh to su amerike..

i ovo:
Znas li da ako trebas da zaposlis radnika na jedan dan sedmicno (ukupno 4 radna dana mjesecno) moras da mu/ u budzet platis doprinose za mjesec dana? Znaci 370 KM. Vise nego plate.
kako, zasto? :?

a ovo sto se nije oporezivala dobit na izvoz u ino, zar to nije bilo samo za usluge? ne i robu?
član 36. Zakona o radu FBiH
(1) Ugovor o radu može se zaključiti za rad sa punim ili nepunim radnim vremenom.
(2) Puno radno vrijeme traje 40 sati sedmično, ako zakonom, kolektivnim ugovorom,
pravilnikom o radu ili ugovorom o radu nije određeno u kraćem trajanju.

(3) Puno radno vrijeme za maloljetne radnike ne smije biti duže od 35 sati sedmično.
(4) Puno radno vrijeme može se rasporediti na pet, odnosno šest radnih dana u skladu sa
kolektivnim ugovorom i pravilnikom o radu.
(5) Nepunim radnim vremenom smatra se radno vrijeme kraće od punog radnog vremena.
(6) Radnik koji je zaključio ugovor o radu sa nepunim radnim vremenom, može zaključiti više
takvih ugovora kako bi na taj način ostvario puno radno vrijeme.

(7) Radnik koji radi sa nepunim radnim vremenom prava iz radnog odnosa ostvaruje zavisno od
dužine radnog vremena u skladu sa kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o
radu.

Sto se tice Zakona o PIO:
Član 116
(Obustava isplate u slučaju sticanja statusa osiguranika u obavezom osiguranju)
Korisniku penzije koji u skladu sa ovim zakonom stekne status osiguranika u obaveznom
osiguranju, izuzev osiguranika iz člana 12. tač. c), d), e) i f) ovog zakona, isplata penzije se
obustavlja za period trajanja osiguranja.

A član 12 kaze:
Član 12
(Osiguranik samostalnih djelatnosti)
Osiguranik samostalnih djelatnosti je:
a) lice koje u skladu sa zakonom obavlja obrtničku djelatnost, odnosno obavlja privrednu
djelatnost proizvodnjom, prometom i pružanjem usluga na tržištu, radi sticanja dobiti,
b) lice koje u skladu sa posebnim propisima, samostalno u vidu zanimanja, obavlja profesionalnu
djelatnost,
c) član privrednog društva ili druge organizacije, koji za svoj rad prima ugovorenu naknadu (u
daljnjem tekstu: ugovorena naknada),
d) član organa upravljanja ili organa nadzora, koji za svoj rad prima ugovorenu naknadu,
e) lice koje obavlja poslove na osnovu ugovora o djelu, autorskog ili drugog ugovora i za izvršeni
posao ostvaruje ugovorenu naknadu,
f) lice izabrano ili imenovano na javnu funkciju ako za obavljanje te funkcije ostvaruje naknadu,
g) vrhunski sportisti, ako nisu osigurani po drugom osnovu.
PeroVelikiZdero

#2886 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by PeroVelikiZdero »

Ona 4% su najretardiranija stvar koja postoji.
Platis 4% za zdravstveno i onda ga ne mozes ostvarati.
Nema logike, placati nesto sto ne mozes ostvariti
toh_loh

#2887 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by toh_loh »

Da li neko zna kako je definisana raspodjela novca od poreza na dohodak? Gdje taj novac zavrsi i za koje namjene?
ExNihilo

#2888 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by ExNihilo »

MrShadow wrote:Evo po novome sve do Aprila 2018 treba uplatiti po AUG-1031 gdje se priznaje 20% rashoda

Znači, nakon 04/18 nema priznanja 20% rashoda? :D
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#2889 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Velkoski »

toh_loh wrote:Da li neko zna kako je definisana raspodjela novca od poreza na dohodak? Gdje taj novac zavrsi i za koje namjene?
U periodu od 2009. do kraja 2017. godine od akciza na gorivo i cestarina prikupljeno je više od sedam milijardi maraka. Brojka je to do koje je prostim i kratkim izračunom došao makroekonomski analitičar Faruk Hadžić. Samo milijarda od tog iznosa utrošena je na izgradnju cesta, a preostalih šest milijardi završilo je u budžetu.

Gdje i ovaj. FInansiraju se plate teta na šalterima valjda :? :mrgreen:
ExNihilo wrote:
MrShadow wrote:Evo po novome sve do Aprila 2018 treba uplatiti po AUG-1031 gdje se priznaje 20% rashoda

I svi koji su poletili da uplate odmah ispali čobani i budale? :mrgreen:
DaffyDuck

#2890 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by DaffyDuck »

toh_loh wrote:
Thorgerson wrote:

Niko od ozbiljnih freelancera nije protiv placanja poreza. Naprotiv, freelanceri su pokretali to pitanje godinama prije same poreske. Problem je u nacinu na koji poreska zeli naplatiti porez. Problem je sto poreska ustvari svoje propuste pokusava naplatiti od drugih.
Svugdje u svijetu status freelancera je zakonski definisan i imaju pravo na odbitke. Kod nas to nije sluca. Mislim da u ovome lezi najveci problem.
Dobit cete vi odbitke, al i porez od 20% po reformskom zakonu. Zivi bili pa vidjeli. :bih:
madner

#2891 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by madner »

Bice i penziono :D
ExNihilo

#2892 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by ExNihilo »

Nažalost, ali tako je. Za koji mjesec ćemo moliti da platimo 14%. I to bez 20% rashoda. :D
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#2893 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Velkoski »

Bit će i egzodus kad bude 50% :mrgreen:
bedakb

#2894 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by bedakb »

ExNihilo wrote:

Onaj Isovic rece otvoreno da imamo pravo na 20% rashoda, ali da je doslo do zabune, jer jbg sve je uredjeno :D

Meni su dali debilni AMS-1035 da popunim, ali od tog ko sto gledam nema nista - gdje je kolona za rashode ? :D Ako podju sta da seru pustim im snimak njihovog vodje pa nek se sami uvjere :D
DaffyDuck

#2895 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by DaffyDuck »

toh_loh wrote:Da li neko zna kako je definisana raspodjela novca od poreza na dohodak? Gdje taj novac zavrsi i za koje namjene?
Uplata se vrsi sa naznakom za Javne prihode- Budzet Kantona u skladu sa prebivalistem.
DaffyDuck

#2896 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by DaffyDuck »

madner wrote:Bice i penziono :D
Pa cudi me da im i to ne traze kao i inace po ugovorima o djelu, privr i povr... 10+4+6%... :D

EDIT: aaa eno ga u zadnjoj koloni ovog obrasca gdje su rekli da IMAJU odbitke :-)
toh_loh

#2897 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by toh_loh »

ExNihilo wrote:Nažalost, ali tako je. Za koji mjesec ćemo moliti da platimo 14%. I to bez 20% rashoda. :D
Ne bih rekao. Ja sam obrtnik i mislim da freelanceri nikada nece placati vece poreze i doprinose nego obrtnici.
Trebate ciljati na priznanje rashoda i niposto ne pristajati na retroaktivno placanje, jer to je, kako sam shvatio, greska porezne. Njihovom krivicom nije bilo moguce placati porez ranije.
mirage77

#2898 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by mirage77 »

Nacin na koji su oni usli u ovo i brzina govori da bi se ovim parama trebalo npr. dati neka crkavica od tog borackog dodatka borcima. Time bi se dobila jedna socijalna grupa pred izbore BORCI a izgubili freelanceri. Iako mislim da nece ni borci biti zadovoljni. Ili mozda da daju penzionerima po 10KM vise penzije pocetkom oktobra.
DaffyDuck

#2899 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by DaffyDuck »

toh_loh wrote:
ExNihilo wrote:Nažalost, ali tako je. Za koji mjesec ćemo moliti da platimo 14%. I to bez 20% rashoda. :D
Ne bih rekao. Ja sam obrtnik i mislim da freelanceri nikada nece placati vece poreze i doprinose nego obrtnici.
Trebate ciljati na priznanje rashoda i niposto ne pristajati na retroaktivno placanje, jer to je, kako sam shvatio, greska porezne. Njihovom krivicom nije bilo moguce placati porez ranije.
Ti placas pusalno, a njima iznos zavisi od prihoda. Jeste svima isti procenat 10%, al nije iznos...
ExNihilo

#2900 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by ExNihilo »

Velkoski wrote:Bit će i egzodus kad bude 50% :mrgreen:
Ma i to je pošuplja priča, realno. Dakle, među freelancerima koji su dobili kovertu, prosječna zarada je cca 14k maraka godišnje. Gdje ćeš živjeti s tim? S tim novcima se jedva preživi i u Bosni.

S druge strane, ko se može fulltime zaposliti vani, uglavnom je uradio to već. Freelancao ili ne. S porezima ovakvim ili onakvim. Ko ne može, pjevat će borbene i plaćati 50%.
Post Reply