Osnovna razlika je u tome sto ti za porez koji placa tvoj poslodavac imas zdravstveno, penziono, pravo na placeno bolovanje, placen godisnji odmor, porodiljsko, ne brines o resursima za proizvodnju (osim ako ti to nije radno mjesto). Ako si bolestan duze od 42 dana, drzava pokrije troskove. Imas slobodne placene dane u slucaju smrti u porodici. Znaci nesto dobijas od toga. Freelancer nema ta prava niti mu je omoguceno da ih ostvari. Prepusten je sam sebi 100%. Ako se razboli, ne moze da radi i jos plus placa lijecenje. Kada hoce na godisnji, tada ne dobija pare a i dalje ima racune da placa. Sam se brine da nade i odradi posao. Sam brine o svojim resursima. Sam se brine o amortizaciji ... Pored toga, freelanceri placaju koristenje infrastrukture kao i ti, kroz racune, gorivo i putarine.Thorgerson wrote:Ja razumijem da je svaki udar, u vidu poreza, bolan.
Medjutim, gledam neki dan onoga vlogera koji brblja nesta u smislu drzava mu nista nije dala. I ono, svi ga podrzavaju jer niko od njih ne zna ni sta je drzava, ni kako jedna drzava funkcionise itd...a voljeli bi da imaju drzavu.
Paša moj, šta je meni država ova dala? Ništa. Isto kao i tebi. Ali vidi čuda ja plaćam porez. Nista, apsolutno nista ni ja nisam dobio od drzave. Cak sam i fakultet morao platiti, jbg pao na prijemnom bilo boljih od mene. Nasao posao u privatnom sektoru i citav zivot radim, dakle od drzave bukvalno nisam 1 KM dobio. Nista.
Nek mi navede neko u cemu je razlika to sto sam ja SAM nasao posao ovdje, i sto oni SAMI nadju posao vani kao freelanceri. Jer eto toliko se istice SAMI, SAMI...isto kao da sam ja lezo kuci, a poslodavci mi hodali oko kuce i ganjali me.
Znači u istoj sam poziciji kao i on.
Pa jbt volio bih i ja da ne moram davati zajedno sa svojim poslodavcem blizu 70% nameta, ali ih dajem.
Mozda bas od takvih ocevi i majke primaju penziju, koju im ja zaradjujem - a njihova djeca to ne zele.
Ja sam samo za jednakost. Ako nece oni placati poreze, onda necu ni ja da ih placam. Svaki od tih blogera, kuraca, palaca zna otici doktoru, zna se voziti cestama (kakve su takve su), zna koristiti infrastrukturu drzave (kakva je takva je), ali ce srat na sve to i pri tom se buniti.
I sutra kad bude trebao ici u penziju, ja cu mu je zaraditi. Pa nije ni to fer.
Nego, hajde sada zamisli da pretumbaju zakon o porezu na plate, pa ti odjednom od svoje plate moras da izdvojis 10% i to unazad 3 godine
Ja nisam protiv placanja poreza, ali to treba regulsati da se placa od onog trenutka kada se priznaju prava freelancera.