De ti svom Zvizu reci posto je krema za cipele (crna) u Stockholmu... I inace cjene u odnosu na 2008-u?DearJohn wrote:Stakassa wrote:
"Evo tema od prije sest godina gdje pises ovo sto i danas, znaci za sest godina nisi mak'o s mjesta, jednako si neostvaren, doduse malo ogorceniji"
![]()
![]()
Da nisi ti onaj naš jaran Zviz?
Ne idem nigdje iz BiH
- stakasa
#2876 Re: Ne idem nigdje iz BiH
- jeza u ledja
#2877 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Bio sam na spiritualnom putu.Fudo387 wrote:Sve ok, al’ sta’s u Indiji?
-
Fudo387
#2878 Re: Ne idem nigdje iz BiH
jeza u ledja wrote:Bio sam na spiritualnom putu.Fudo387 wrote:Sve ok, al’ sta’s u Indiji?
Ma nisi ni ti dobar, sta da te neki mahniti tigar spuc'o, tamo to hoda oko kuca k'o cuke.
- jeza u ledja
#2879 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Nije tigar, al mi je majmun ukrao bananu. True story.Fudo387 wrote:jeza u ledja wrote:Bio sam na spiritualnom putu.Fudo387 wrote:Sve ok, al’ sta’s u Indiji?![]()
Ma nisi ni ti dobar, sta da te neki mahniti tigar spuc'o, tamo to hoda oko kuca k'o cuke.
- jeza u ledja
#2881 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Pa ja, sta mislis zasto se kaze "bacam majmuna"? 
-
Fudo387
#2882 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Ne znam, sto se kaze bacam majmuna?
- insomnia78
#2883 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Umjesto da kupis sebi kalaš i odeš se izrafalati ko čojk ti skakućeš po Indiji. Hare krišna, hare rama
- HAVANA
#2884 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Jebo svoju mater.jeza u ledja wrote:Nije tigar, al mi je majmun ukrao bananu. True story.Fudo387 wrote:jeza u ledja wrote: Bio sam na spiritualnom putu.![]()
Ma nisi ni ti dobar, sta da te neki mahniti tigar spuc'o, tamo to hoda oko kuca k'o cuke.![]()
-
Nazif_Gljiva
#2885 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Ne zaboravi grupu domorodaca, koji nemaju muda da odu iz BiH.DearJohn wrote:To i ja govorimgidra wrote:jedna stvar dominira svih ovih 114 stranica teme, a to je da postoji ova grupa dijasporaca koji ne mogu da svare da ima ljudi u Sarajevu koji žive kvalitetnije od njih sami, pa i od većine bh dijaspore.
- Ommadawn
#2886 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Realno, govoriš gluposti, ako ćemo iskreno.DearJohn wrote:To i ja govorimgidra wrote:jedna stvar dominira svih ovih 114 stranica teme, a to je da postoji ova grupa dijasporaca koji ne mogu da svare da ima ljudi u Sarajevu koji žive kvalitetnije od njih sami, pa i od većine bh dijaspore.
- jeza u ledja
#2887 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Ostaces u neznanju.Fudo387 wrote:Ne znam, sto se kaze bacam majmuna?
-
Fudo387
#2888 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Ne smijes?jeza u ledja wrote:Ostaces u neznanju.Fudo387 wrote:Ne znam, sto se kaze bacam majmuna?
- jeza u ledja
#2889 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Cuj jel smijem? Drzo ga u ruci ba.
- Ommadawn
#2890 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Ne odlazi vraga.dobar osjecaj wrote:Ma niko iz Sarajeva, Mostara ili zabacene Banja Luke ne odlazi. Vecinom su otisli ljudi iz vukojebina i usrecili se kad su se docepali asfalta, trpezarijskih stolova, elektricne struje i tekuce vode na cesmi. Uglavnom se tu moze govoriti o prilicno pozitivnom ishodu.stakasa wrote:Pa zasto idu Sarajlije? Zasto se ne vracaju Mostarci s vikendicama po Malom polju i Blagaju?
To sto je u vecini BiH sredina promijenjena struktura prijeratnog stanovnistva, nije uopste vazno za ovu vjezbu misljenja. Znas uostalom iz kakve si ti zaostale sredine otisao
Moj rođak iz Sarajeva otišao ljetos u Njemačku, žena i djeca za njim sad u januaru.
Dvojica jarana iz Sarajeva otišli u Austriju, jedan oženio neku našu Bosanku što je rođena tamo, drugi Austrijanku za papire (kako sam čuo, izgleda da se i tucaju zdravo, što nije loše).
Ljetos sa mnom došao prijatelj iz Tuzle u Swe, žena i mali došli nakon tri-četiri mjeseca.
Iz BL masovno idu u Njemačku, Švicu i Austriju, neku večer me pita prijateljica kakve su šanse da joj sestra i muž dođu u Swe, ne može se više podnositi sa sistemom i stezanjem kaiša a oboje rade.
Ko god misli da će mu biti bolje - neka ide i proba.
Kome je dobro, neka ne mrda nigdje iz BiH.
-
Fudo387
#2891 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Haj dobro, nek si oceifio, i ziv nam se i zdrav vratio.jeza u ledja wrote:Cuj jel smijem? Drzo ga u ruci ba.
- jeza u ledja
#2892 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Imam dobar osjecaj da je bio sarkastican.Ommadawn wrote:Ne odlazi vraga.dobar osjecaj wrote:Ma niko iz Sarajeva, Mostara ili zabacene Banja Luke ne odlazi. Vecinom su otisli ljudi iz vukojebina i usrecili se kad su se docepali asfalta, trpezarijskih stolova, elektricne struje i tekuce vode na cesmi. Uglavnom se tu moze govoriti o prilicno pozitivnom ishodu.stakasa wrote:Pa zasto idu Sarajlije? Zasto se ne vracaju Mostarci s vikendicama po Malom polju i Blagaju?
To sto je u vecini BiH sredina promijenjena struktura prijeratnog stanovnistva, nije uopste vazno za ovu vjezbu misljenja. Znas uostalom iz kakve si ti zaostale sredine otisao
Moj rođak iz Sarajeva otišao ljetos u Njemačku, žena i djeca za njim sad u januaru.
Dvojica jarana iz Sarajeva otišli u Austriju, jedan oženio neku našu Bosanku što je rođena tamo, drugi Austrijanku za papire (kako sam čuo, izgleda da se i tucaju zdravo, što nije loše).
Ljetos sa mnom došao prijatelj iz Tuzle u Swe, žena i mali došli nakon tri-četiri mjeseca.
Iz BL masovno idu u Njemačku, Švicu i Austriju, neku večer me pita prijateljica kakve su šanse da joj sestra i muž dođu u Swe, ne može se više podnositi sa sistemom i stezanjem kaiša a oboje rade.
Ko god misli da će mu biti bolje - neka ide i proba.
Kome je dobro, neka ne mrda nigdje iz BiH.
- Radio Sarajevo
#2893 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Thorgerson wrote: Razlike ocito ima, jer da nema milion bosanaca i hercegovaca bi se vratilo u svoju domovinu. Ja sam bio kod roditelja od mojih drugova koji nabadaju strani jezik, iako zive u toj zemlji od 1993. godine, ali oni se ne vracaju u BiH. IMaju ovdje kucu napravili, prica im je prvo bila kad u penziju pa ce onda, dosla penzija oni ne dolaze...pitam jarana sto ti ba ne dodju ovdje da zive, imaju skandinavsku penziju ovddasnje troskove...ne znam kaze, nece jos - pa ti sad vidi.
Da ne govorim koliko novih ljudi odlazi.
Druga stvar, ako mom rodjaku pored svega moze ostati ustedjevine, ako moze kupiti jedan viska stan u Sarajevu (nit ga renta ni nista, bukvalno ga je uzeo da ima gdje biti kada dodje - sto je cca 40-ak dana godisnje), voziti auto od 40.000 KM - neke razlike mora biti. A niti on i supruga rade neke ultra placene poslove, nit supruga i ja ovdje radimo neke ispod placene poslove.
Eh, sad ili sam ja fkt glup i corav, pa ne kontam. Ti mi objasni. Ne znam.
Razlike ima nakon 25 godina, to je ono što "uglavnomja" i ja sve vrijeme i govorimo. Ljudi su tamo došli 1993. godine, pa to je trećina prosječnog života.
Ako si doktor ili IT stručnjak, za tebe ima mjesta u Evropi da vrlo brzo živiš po tom kalupu, ali ako nisi, moraš biti ili ultra talentovan za nešto (sportista, vrhunski bankar i sl.) ili čekati godinama da dođeš do ovog stadija.
Za 25 godina i u Bosni možeš napraviti dva stana i kupiti auto od 40.000 KM, ako si iole sposoban i pametan, te sve vrijeme biti među svojima. Ako ti misliš da to nije tako, onda te teško ubijediti u suprotno, ali zato ti kažem, dođi brate i probaj, ja ću ti prvi pomoći ako budeš blizu mene. Računaj na to da ti trebaju papiri, bez toga možeš možda biti zidar, ako i to. Nikome se ne isplati uzimati radnike na crno jer su kazne po 20.000 eura.
Ako misliš da je vrijedno pet - deset godina da dođeš do nečega, a to je minimum, onda bujrum i probaj. U tih pet - deset godina, kako "uglavnomja" reče, neće biti nikoga da ti pomogne da uneseš kauč. Ta mi se situacija baš i desila, morao sam zvati kompaniju za selidbu, i uzeli su mi 130 eura za lift koji je kauč unio preko prozora jer sam se preračunao i nisam skontao da ne može proći kroz haustor.
Imamo prijatelje iz Sarajeva s kojima rijetko izlazimo jer nemaju gdje ostaviti djecu. Čak ni njena sestra neće da čuje da ih nekad pričuva, a da bi izašli s nama, moraju mlatnuti barem stoju za tu veče, i to da ništa ne pojedu. Dvoje djece za čuvalicu je oko 15 eura na sat, neka izađu na četiri sata, ostane im još 40 za piće i neki snack. Ako žele i večeru, to je 150 eura. Jesi li ikad potrošio 300 KM da izađeš s rajom?
Zašto se ljudi ne vraćaju? Svako ima svoje razloge, ali većina izbjeglica se nije vratila jer su im spaljene kuće i nisu baš imali gdje da se vrate. Neki se jesu vratili, neki su probali, pa ponovo otišli jer se nisu mogli snaći, neki su super uspjeli, neki su izrodili djecu koja idu u školu, pa nisu htjeli da ih odvajaju od škole (glup razlog po meni), neki su zavoljeli život vani, itd. Ima milion razloga zašto se ljudi ne vraćaju, ali mnogi isto tako životare 11 mjeseci da bi onaj jedan mjesec došli u Bosnu. Jebo taj život buraz, ja bih radije bio bliže.
Last edited by Radio Sarajevo on 27/02/2018 17:34, edited 1 time in total.
-
Fudo387
#2894 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Najgora moguca opcija.Ommadawn wrote:drugi Austrijanku za papire (kako sam čuo, izgleda da se i tucaju zdravo, što nije loše).
Krrvi ce mu se napiti.
-
bossnjak
#2895 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Teske su to rijeci koje bi mogao reći, ako ne iz ekonomskih razloga zbog društvenih i socijalnih živim sa roditeljima 
NE bi se mogao osjećati samostalnoosjećam da nekako tonem kod kuće.
A bio sam u susjednim zemljama radio.
Lijepo je putovati širiti vidike.
NE bi se mogao osjećati samostalnoosjećam da nekako tonem kod kuće.
A bio sam u susjednim zemljama radio.
Lijepo je putovati širiti vidike.
-
DearJohn
#2896 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Šta ću bolan ne bio tebi ja govorit kad skoro sve znašstakasa wrote:De ti svom Zvizu reci posto je krema za cipele (crna) u Stockholmu... I inace cjene u odnosu na 2008-u?DearJohn wrote:Stakassa wrote:
"Evo tema od prije sest godina gdje pises ovo sto i danas, znaci za sest godina nisi mak'o s mjesta, jednako si neostvaren, doduse malo ogorceniji"
![]()
![]()
Da nisi ti onaj naš jaran Zviz?
- jeza u ledja
#2897 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Ako si fakultetski obrazovan, razlike ima, i to vrlo brzo. Ako si se tamo obrazovao pogotovo. Jos jedna razlika, ako si se kod nas obrazovao za neku shlj diplomu, mos guzicom obrisat, na Zapadu pak za takve ima posla.Radio Sarajevo wrote:Thorgerson wrote: Razlike ocito ima, jer da nema milion bosanaca i hercegovaca bi se vratilo u svoju domovinu. Ja sam bio kod roditelja od mojih drugova koji nabadaju strani jezik, iako zive u toj zemlji od 1993. godine, ali oni se ne vracaju u BiH. IMaju ovdje kucu napravili, prica im je prvo bila kad u penziju pa ce onda, dosla penzija oni ne dolaze...pitam jarana sto ti ba ne dodju ovdje da zive, imaju skandinavsku penziju ovddasnje troskove...ne znam kaze, nece jos - pa ti sad vidi.
Druga stvar, ako mom rodjaku pored svega moze ostati ustedjevine, ako moze kupiti jedan viska stan u Sarajevu (nit ga renta ni nista, bukvalno ga je uzeo da ima gdje biti kada dodje - sto je cca 40-ak dana godisnje), voziti auto od 40.000 KM - neke razlike mora biti. A niti on i supruga rade neke ultra placene poslove, nit supruga i ja ovdje radimo neke ispod placene poslove.
Razlike ima nakon 25 godina, to je ono što "uglavnomja" i ja sve vrijeme i govorimo. Ljudi su tamo došli 1993. godine, pa to je trećina prosječnog života.
Ako si doktor ili IT stručnjak, za tebe ima mjesta u Evropi da vrlo brzo živiš po tom kalupu, ali ako nisi, moraš biti ili ultra talentovan za nešto (sportista, vrhunski bankar i sl.) ili čekati godinama da dođeš do ovog stadija.
Za 25 godina i u Bosni možeš napraviti dva stana i kupiti auto od 40.000 KM, ako si iole sposoban i pametan, te sve vrijeme biti među svojima. Ako ti misliš da to nije tako, onda te teško ubijediti u suprotno, ali zato ti kažem, dođi brate i probaj, ja ću ti prvi pomoći ako budeš blizu mene. Računaj na to da ti trebaju papiri, bez toga možeš možda biti zidar, ako i to. Nikome se ne isplati uzimati radnike na crno jer su kazne po 20.000 eura.
Ako misliš da je vrijedno pet - deset godina da dođeš do nečega, a to je minimum, onda bujrum i probaj. U tih pet - deset godina, kako "uglavnomja" reče, neće biti nikoga da ti pomogne da uneseš kauč. Ta mi se situacija baš i desila, morao sam zvati kompaniju za selidbu, i uzeli su mi 130 eura za lift koji je kauč unio preko prozora jer sam se preračunao i nisam skontao da ne može proći kroz haustor.
Imamo prijatelje iz Sarajeva s kojima rijetko izlazimo jer nemaju gdje ostaviti djecu. Čak ni njena sestra neće da čuje da ih nekad pričuva, a da bi izašli s nama, moraju mlatnuti barem stoju za tu veče, i to da ništa ne pojedu. Dvoje djece za čuvalicu je oko 15 eura na sat, neka izađu na četiri sata, ostane im još 40 za piće i neki snack. Ako žele i večeru, to je 150 eura. Jesi li ikad potrošio 300 KM da izađeš s rajom?
Zašto se ljudi ne vraćaju? Svako ima svoje razloge, ali većina izbjeglica se nije vratila jer su im spaljene kuće i nisu baš imali gdje da se vrate. Neki se jesu vratili, neki su probali, pa ponovo otišli jer se nisu mogli snaći, neki su super uspjeli, neki su izrodili djecu koja idu u školu, pa nisu htjeli da ih odvajaju od škole (glup razlog po meni), neki su zavoljeli život vani, itd. Ima milion razloga zašto se ljudi ne vraćaju, ali mnogi isto tako životare 11 mjeseci da bi onaj jedan mjesec došli u Bosnu. Jebo taj život buraz, ja bih radije bio bliže.
Ako pak nisi obrazovan, tj. ako si i u Bosni mogao ocekivati jedino shljakanje, sta onda ocekivati vani? Koliko zaradjuje zidar u Bosni? Mislim ono, ha jel?
Isto tako ako si negdje ilegalno, ili nemas papire da radis, sta ocekivati?
Imam osjecaj da se stalno poredi najbolja situacija u Bosni sa najgorom situacijom vani.
Drugo, "medju svojima" je rastegljiv pojam, i mnogima nakon nekog vremena sto se tice zemlje porijekla ne znaci apsolutno nista. "Medju svojima" trebas biti tamo gdje se sam stavljas. Ne gdje te geografija stavlja. To je ba i poenta price odlaska i ekonomske pokretljivosti.
-
KIseljak12
#2898 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Ovo boldirano granici s bezobrazlukom. Mogu sada nabrojati 5 ljudi koji su iz rata izasli s nekih 30ak godina, obrazovani, diplomirali pred rat, poslije rata nezaposleni, nisu se valjda snasli ili nisu bili "sposobni i pametni". Od tad prodje skoro 25 godina, a oni koji su za taj period stekli jedan stan koji pominjes i jedno auto cetvrtine cijene koju pominjes - njih zovu hadzija.Radio Sarajevo wrote:Thorgerson wrote: Razlike ocito ima, jer da nema milion bosanaca i hercegovaca bi se vratilo u svoju domovinu. Ja sam bio kod roditelja od mojih drugova koji nabadaju strani jezik, iako zive u toj zemlji od 1993. godine, ali oni se ne vracaju u BiH. IMaju ovdje kucu napravili, prica im je prvo bila kad u penziju pa ce onda, dosla penzija oni ne dolaze...pitam jarana sto ti ba ne dodju ovdje da zive, imaju skandinavsku penziju ovddasnje troskove...ne znam kaze, nece jos - pa ti sad vidi.
Ko mi je kriv kad se s nesposobnom i nesnalazljivom fukarom druzim i poznajem.
-
DearJohn
#2899 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Bravo, to sam i ja pokušavo da kažem. Jedan čovjek, samac, što se selio uzeo firmu za seljenje. Nije nikog htio da zamara. Doduše račun, sve. Nije imo puno stvari i čini mi se za nekih par kilometara više od 3 000 KM mu uzeli. Rekoh jarane kod nas bi ti zgradu za tu cifru iseliliRadio Sarajevo wrote:Thorgerson wrote: Razlike ocito ima, jer da nema milion bosanaca i hercegovaca bi se vratilo u svoju domovinu. Ja sam bio kod roditelja od mojih drugova koji nabadaju strani jezik, iako zive u toj zemlji od 1993. godine, ali oni se ne vracaju u BiH. IMaju ovdje kucu napravili, prica im je prvo bila kad u penziju pa ce onda, dosla penzija oni ne dolaze...pitam jarana sto ti ba ne dodju ovdje da zive, imaju skandinavsku penziju ovddasnje troskove...ne znam kaze, nece jos - pa ti sad vidi.
-
Fudo387
#2900 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Mozes se ti stavljati gdje hoces, medju svojima si u Bosni, na Zapadu nisi medju svojima.jeza u ledja wrote:Drugo, "medju svojima" je rastegljiv pojam, i mnogima nakon nekog vremena sto se tice zemlje porijekla ne znaci apsolutno nista. "Medju svojima" trebas biti tamo gdje se sam stavljas. Ne gdje te geografija stavlja.
Sutra ti mogu uzeti drzavljanstvo i napucat nogom medju tvoje, bez obzira koliko ih ti smatrao svojima.