US presidential election - Trump vs Hillary

Post Reply

Pobjednik izbora će biti:

Poll ended at 04/10/2016 14:57

1. Donald Trump
72
32%
2. Hillary Clinton
141
62%
3. izbori će se prolongirati zbog vanrednih okolnosti u USA ili svijetu
14
6%

Total votes: 227

KB9

#2876 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by KB9 »

radnicka klasa onda treba da se skoluje i prestane kukat
detroit-mercy

#2877 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by detroit-mercy »

KB9 wrote:radnicka klasa onda treba da se skoluje i prestane kukat
Tocak globalne ekonomije se je zakotrljao i to ni Donald Trump nece zaustaviti (nije budala) ali na necemu se moraju dobiti izbori :D .
Connaisseur Karlin

#2878 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by Connaisseur Karlin »

pa ko ce tad umjesto njih raditi u fabrikama :D
jefferson

#2879 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by jefferson »

palermo wrote:
detroit-mercy wrote:
fakat wrote:Ipak ne kontam jednu stvar…prije osam godina “narod” je izabrao prvog crnog predsjednika vrlo liberalnih pogleda. Cio svijet je aplaudirao, cak su mu i nobelovu nagradu sredili na brzaka. Danas, osam godina poslije, “narod” je izabrao cistu suprotnost, prakticno otvorenog rasistu, ksenofoba, zenomrsca, izolacionistu. Sad je svijet sokiran. Otkud tako nagle oscilacije u pulsu “naroda”, ljevo-desno, zar isti ljudi mogu toliko lelujati izmedju krajnosti? Dobro, pretpostavljam mozda nisu isti ljudi ali jesu iste “swing states”? U cemu je kvaka?
U dubini dzepa :mrgreen: ljudi mjere koliko mi je bolje/gore ili je li vise ili manje para u dzepu a ne sta o izborima/presjedniku misli Bosnjo ili Svabo.
Pa zar nije stanje generalno dobro u americi ? Mislim, u ekonomskom smislu.

Sad kad su bili ovi naši lokalni izbori, Damir MIljević je otprilike elaborirao način i motive glasanja poredeći Kotor Varoš u kojem nema nijednog nezaposlenog čovjeka i u kome je došlo do smjene vlasti sa Prnjavorom u kome opet ništa ne radi, a načelnik ostao isti. Drugim riječima, čovjek je rekao, ekonomija ti baš i nema mnogo veze sa izborom.

Vjerujem da je slično i u americi. Kad su bili izbori 2000 godine, moj tadašnji šef amerikanac me je ubjeđivao da nema šanse da Gore izgubi jer je jednostavno svima dobro. Pa mi je onda ilustrovao nekim pričama o zaposlenju koje te maltene čeka iza svakog ćoška. A Al Gore izgubi.

Prije bih rekao da se ovdje radi o potrebi mijenjanja....kao kad odeš kod nas temu fudbalske reprezenatcije BIH i svi bi stalno nešto mijenjali...te Džeku, te Ibiševića....

Mijenjanje samo po sebi nije loše.....problem je ovdje što sa Trumpom zaista ulazimo u stanje neiuzvjesnosti. Barem mi ovdje u Bosni i Hercegovini
Jeste dobro, u vecini SAD. ALi u SAD se glasovi malo drugacije zbrajaju da bi se zastiitle manje drzave.
U CA je npr. dobro. Ali nije u Michiganu, i ovaj sistem je sad opet pokazao, da velika drzava u kojoj stvari idu dobro, ne moze nametati svoj pogled na svijet manjoj drzavi u kojoj ljudi imaju vecih problema sa vodom nego Sarajevo. Mogli bi ispisati strancie ovdje sto ej tako, ali glasac ne glasa tako sto uzme 10 knjiga i analizaira istoriju zbog cega nema posla i sta bi bilo da je bilo.
Drugo, stavri jesu dobre! Ljudi imaju luksuz da se zajebavaju, ne izadju na izbore itd, jerbo, imam previse svojih obaveza da se zajeabajem sa izborima.
Moj pogled na ovo:
1. Demokrate su podcjenile moc drustvenih mreza. Kako su republikanci podcjenili internet i mogucnost skupljanja para preko interneta 2008, tako su demokrate podcjenile drsutvene mrze. Na kraju Trump je bio upravu: bilo kakav publicitet, pa i negativan je ustvari dobar.
2. Clinton? Ti konstantni pokusaji da se postane predjsednica, jerbo svi ostali nemaju pojma kako se vodi drzava su kostale demokrate ovih izbora. Bill Maher je rekao: ne sumnjam da bi ona bila dobar predsjednik, ali kao kandidat je uzas. Mislim da je njen osmijeh usporedio sa robotom i venzemaljcem, tako nesto.
3. EKonomske promjenekao uzrok migracija. Ovo je nesto sto je uhvatilo demokrate u raskoraku i oni ovdje nisu krivi. Mnogo ljudi se seli iz ovih drzava koje je Trump uzeo, PA, Wi i MI u drzave kao sto su GA, NC, CO itd. Ja sam oduvijek mislio da Trump nema sanse u CO i NV, i nije bilo ni blizu. Ali NC, GA i slicne drzave iako postaju rutave, jos uvijek imaju previse neobrazovanih bijelaca i rasista. Proci ce jos bajrama prije nego sto NC, GA, TX i AZ zamijene MI, Wi, OH i PA.
4. Clintonova kampanja? Znali su da gube OH, a nisu uopste obratili paznju na WI koji ima manje vise iste probleme, strukturu stanovnistva itd. kao i OH. Demokrate iz MI su upozoravale Clintnovu kampanju mjesecima da stvari ne izgledaju dobro. Ovo je katastrofalan promasaj kampanje.
5. I na kraju ono sto je ustvari najveci problem, a to je da se cistio put Clintonovoj od 2012 da se kandiduje na izborima, gurajuci napolje Bidena (koji je na kraju sam odustao zbog smrti sina), Warren, Cuomo itd. Onda je Snaders uletio, i ni sam nije skontao da ima sanse. Kada je Sanders pocistio Clintonovu trebalo je biti jasno da postoji ogroman problem u tkz. "rust beltu." Onda je DNC pokusao Sandersa sabotirati a i sam Sanders je zbog nevjerice da ce tako dobro proci, kriv jer nije izgradio infrastrukturu u juznim drzavama. Clintonova je sve ulozila u jug da pobjedi u primarnim izborima, a kampanja nikad nije zamislila se i osvrnula se zasto su izgubili od Sandersa u "Rust beltu." Umjesto da se fokusiraju na to, zasto su ljudi glasali za Sandersa i Trumpa, dvije totalno razlicite osobe, oni su se oslonili na "big data." Opet se pokazalo da je ova definicija statistike tacna: statistika je kao bikini, pokaze puno, ali sakrije najvaznije dijelove.
Tako je bilo. Kvalitativno istrazivanje je pobjedilo kvantitativno. Trumpova kampanja je bolje razumjela sta ljude mori i to su iskoristili.
155_mm

#2880 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by 155_mm »

Amerika je dobila predsednika, ali je Slovenija dobila prvu damu. Sevnica, rodno mesto Melanije Tramp, kod Krškog u Sloveniji, slavi pobedu njenog muža.
izgleda da nece stati na piranskom zaljevu. mogla bi se promijeniti i vlasnicka struktura nuklearke u krskom.

:lol:
llull

#2881 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by llull »

Evo gospodza Hilari haman opet place dok ima govor i kaze kako je ponudila Donaldu da rade skupa ... :D cujjj to :D
Lincoln-Burrows

#2882 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by Lincoln-Burrows »

155_mm wrote:
Amerika je dobila predsednika, ali je Slovenija dobila prvu damu. Sevnica, rodno mesto Melanije Tramp, kod Krškog u Sloveniji, slavi pobedu njenog muža.
izgleda da nece stati na piranskom zaljevu. mogla bi se promijeniti i vlasnicka struktura nuklearke u krskom.

Pa i Slavica Eclestone je Hrvatica ma ni jedan Hrvat nije primirisao u F1.

Njeni stavovi su važni koliko i stavovi Jovanke Broz u SFRJ.
omar little

#2883 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by omar little »

radnicka klasa sada postoje obsolete u svojim kasnim cetrdesetim i ranim pedesetim sto prije nije bio slucaj. od covjeka sa 47 ili 56 godina se ne moze ocekivati da uci programiranje i radi entry level it poslove pred penziju, to su neoliberalne drkotine. sve skupa je to ogroman broj ljudi a njima nista nije ponudjeno u ovom novom svijetu osim kurca u dupe. izgubili su poslove, penzioni fondovi u koje su godinama ulagali su dramaticno opustoseni ili totalno opuhani, kuce koje su otplacivali decenijama ne vrijede pisljiva boba zbog balona, perspektiva nema.
MyTao

#2884 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by MyTao »

omar little wrote:radnicka klasa sada postoje obsolete u svojim kasnim cetrdesetim i ranim pedesetim sto prije nije bio slucaj. od covjeka sa 47 ili 56 godina se ne moze ocekivati da uci programiranje i radi entry level it poslove pred penziju, to su neoliberalne drkotine. sve skupa je to ogroman broj ljudi a njima nista nije ponudjeno u ovom novom svijetu osim kurca u dupe. izgubili su poslove, penzioni fondovi u koje su godinama ulagali su dramaticno opustoseni ili totalno opuhani, kuce koje su otplacivali decenijama ne vrijede pisljiva boba zbog balona, perspektiva nema.
Sve ce biti OK, Trump ima plan, najbolji plan... bit ce to vjerovatno najljepsi plan ikada vidjen do sada. Zlatan plan, najveci, najbolji i najodlicniji plan... aaa kakav je to plan, pa kad bi vi samo znali kakav je to plan. Odlican plan. Vjeruj te mu.
detroit-mercy

#2885 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by detroit-mercy »

omar little wrote:radnicka klasa sada postoje obsolete u svojim kasnim cetrdesetim i ranim pedesetim sto prije nije bio slucaj. od covjeka sa 47 ili 56 godina se ne moze ocekivati da uci programiranje i radi entry level it poslove pred penziju, to su neoliberalne drkotine. sve skupa je to ogroman broj ljudi a njima nista nije ponudjeno u ovom novom svijetu osim kurca u dupe. izgubili su poslove, penzioni fondovi u koje su godinama ulagali su dramaticno opustoseni ili totalno opuhani, kuce koje su otplacivali decenijama ne vrijede pisljiva boba zbog balona, perspektiva nema.
Nije bas tako, nekretnine su se vratile gdje su bile, fondovi su na visem nivou nego prije krize, stari radnici jos uvijek uglavnom imaju one stare pogodnosti. Problem su djeca, neciji sin od 30 nema vise istu perspektivu kao on kada je bio 30, jer stvari su se dobro promijenile. Ti prije radio za Ford, pored drzavne dobijao i privatnu Fordovu penziju, za nove radnike nema vise privatne penzije. Znam masu ljud koji su se penzionisali sa 48-50 godina i to sa jako dobrim penzijama, on sa 18 usao u Ford, 30 godina radnog staza, dobrih zarada i dobre penzije ali toga vise nema. E u tome je srza poruke Make America Great Again ;-) .
detroit-mercy

#2886 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by detroit-mercy »

MyTao wrote:
Sve ce biti OK, Trump ima plan, najbolji plan... bit ce to vjerovatno najljepsi plan ikada vidjen do sada. Zlatan plan, najveci, najbolji i najodlicniji plan... aaa kakav je to plan, pa kad bi vi samo znali kakav je to plan. Odlican plan. Vjeruj te mu.
Problem je sto ni Hilarijin plan nije bio nista bolji :mrgreen: .
Connaisseur Karlin

#2887 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by Connaisseur Karlin »

detroit-mercy wrote:
MyTao wrote:
super,nema plana za radnicku klasu :D uostalom,koga je briga kako prezivljava radnicka klasa :)
megaman4

#2888 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by megaman4 »

...
KB9

#2889 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by KB9 »

Connaisseur Karlin wrote:
pa ko ce tad umjesto njih raditi u fabrikama :D
roboti :izet:
omar little

#2890 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by omar little »

MyTao wrote:
okej, sarkazam, ali ne vidim zasto se meni s tim obracas? praviti se blesav da ovo nisu cinjenice nece rijesiti problem. ne treba biti narocito bistar za znati da ce upravo oni najvise najebati od trampa no i dalje stoji da su platili debeli ceh do sada. realno se stvari mogu gledati. posebno kada dodas da njihova djeca jos uvijek od kuce ne mogu otici jer si ne mogu priustiti vlastitu nekretninu ili obrazovanje ili se zbog dugova od skole ne mogu osamostaliti, njegova retorika igra. normalno da ce igrati.
burgundy

#2891 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by burgundy »

Odlican govor Hilary.
bole1st

#2892 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by bole1st »

megaman4 wrote:Ja smatram, mada ne mora značiti da je tako, da Trump neće dočekati kraj mandata. Ne mislim da njegovo nasilno skidanje s vlasti, nego da će on jednostavno sam odstupiti, jer jer ipak politika mnogo teži posao nego ovo čime se on konkretno bavi, a on je i neiskusan, za razliku od Hillary koja je skoro pa čitav život vezana za politiku. Pored toga, Trump je Showmen i ovo je upravo njemu i trebalo, radi samopromocije. Boli njega briga za svijet, Siriju itd. On je bogat i bez toga. Pošto se on neće puno pitati u svom mandatu, i morat će raditi, kako mu stvarne gazde iz sjene budu govorile, moguće je da odstupi, kako se ne bih njima puno zamjerio ako zagusti. Sada me zanima da li ustav SAD-a poznaje to da predsjednik sam odstupi prije vremena?
Znam da nikad nisi bio predsjednik najmocnije drzave na svijetu, ali opet bi mogao da znas da to nije mala stvar, cijeli svijet zna za tebe, svi ti poklanjaju paznju, na kraju krajeva ostanes upisan u povijesti. Niko nije toliko lud da mu dosadi biti predsjednik Amerike da ne moze izgurati 4 godine. Trump je potrosio 1.5 godinu na kampanju bez ikakve garancije da ce uspjeti, cak je bio totalni outsider.

Pravo pitanje je da li ce se kandidirati za drugi mandat, ali obzirom na godine vjerojatno ni on ne spekulise o tome jer ne zna da li ce ga zdravlje sluziti.
detroit-mercy

#2893 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by detroit-mercy »

Connaisseur Karlin wrote:
detroit-mercy wrote:
MyTao wrote:
super,nema plana za radnicku klasu :D uostalom,koga je briga kako prezivljava radnicka klasa :)
Nekoga je briga, ipak je to nesto sto se ne moze ignorisati. Problem je nerazumijevanje da se stvari ne mogu vratiti na staro a sve zbog te famozne globalne ekonomije. Daleko od toga da radnicka klasa prezivljava, ali kao sto sam naveo nije vise niti ce biti kap prije 15-20 godina.
Bumo vidjeli sta ce novi precjednik donijeti.
I onog Jesse Ventura-u iz Minnesote smatrali budalom i totalno ne kvalifikovanim likom, kad ispostavi se jedan od boljih guvernera koga je Minnesota imala.
cenecimoveocino

#2894 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by cenecimoveocino »

It_is_a_Leclerc wrote:Da biste shvatili kakve posljedice će imati Trumpova vanjska politika, morate shvatiti da u Rusiji na vlasti stoji vrlo iskusan bivši obavještajac koji vlada, praktično, u formi diktature, dok je u SAD-u na vlasti višestruko bankrotirani seksualni prijestupnik koji je izjavio da se pali na vlastito dijete.
E sad..

Ako vi mislite da će Trump u bilo čemu, pa taman i u tavli, nadmudriti bilo koga, a pogotovo kalibar Putina, onda ono fakat - u zabludi ste. Jer neće. Dovoljno mu je samo da pokaže nezainteresovanost i da imamo Krim u vlastitom dvorištu. Uostalom, Drumpf je odavno izjavio da je, što se njega tiče, Krim dio Rusije, a aneksija dozvoljen metod uspostavljanja državnih granica.
Neće dok je on tu
Image
Drvosjeca iz Dejcica

#2895 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

burgundy wrote:Odlican govor Hilary.
Da, odličan, vidi se da žena vlada svim tim bitnim stvarima za državnika ali eto nije uspjela. Šteta!
Clinton on Trump: 'I hope that he will be a successful president for all Americans'
Svi se nadamo i potajno molimo. :roll:
sjedi 1

#2896 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by sjedi 1 »

cenecimoveocino wrote:
It_is_a_Leclerc wrote:Da biste shvatili kakve posljedice će imati Trumpova vanjska politika, morate shvatiti da u Rusiji na vlasti stoji vrlo iskusan bivši obavještajac koji vlada, praktično, u formi diktature, dok je u SAD-u na vlasti višestruko bankrotirani seksualni prijestupnik koji je izjavio da se pali na vlastito dijete.
E sad..

Ako vi mislite da će Trump u bilo čemu, pa taman i u tavli, nadmudriti bilo koga, a pogotovo kalibar Putina, onda ono fakat - u zabludi ste. Jer neće. Dovoljno mu je samo da pokaže nezainteresovanost i da imamo Krim u vlastitom dvorištu. Uostalom, Drumpf je odavno izjavio da je, što se njega tiče, Krim dio Rusije, a aneksija dozvoljen metod uspostavljanja državnih granica.
Neće dok je on tu
Image
U zadnje vrijeme "on" malo više odmara,nije mu do aktivnosti...

Image
omar little

#2897 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by omar little »

detroit-mercy wrote:
Nije bas tako, nekretnine su se vratile gdje su bile, fondovi su na visem nivou nego prije krize, stari radnici jos uvijek uglavnom imaju one stare pogodnosti. Problem su djeca, neciji sin od 30 nema vise istu perspektivu kao on kada je bio 30, jer stvari su se dobro promijenile. Ti prije radio za Ford, pored drzavne dobijao i privatnu Fordovu penziju, za nove radnike nema vise privatne penzije. Znam masu ljud koji su se penzionisali sa 48-50 godina i to sa jako dobrim penzijama, on sa 18 usao u Ford, 30 godina radnog staza, dobrih zarada i dobre penzije ali toga vise nema. E u tome je srza poruke Make America Great Again ;-) .
ne bih rekla da su se stvari vratila na stanje prije krize, nisu svi u penziji, ima ih dosta uhvacenih na pola puta, diskutabilno je sve to, no to nije diskusija u koju mi se sada ulazi. ne danas. :) treba obratiti paznju na izlaznim anketama procente ljudi koji su rekli da stoje finansijski losije od prije cetiri godine. koliki je wealth gap. znamo svi da postoji problem koji niko nije zelio adresirati pa makar to bilo i u percepciji o kojoj pricas (na stranu sto im je obecavano upravo to (bill prvi) sto im se sad spotice da ocekuju) njih je veliki broj i evo nas gdje jesmo. nek sada demokrate i drustvo kao cjelina rade autopsije i smisljaju kako spasavati sta se spasiti da.

sa ostalim dijelom o djeci se slazem, to sam i govorila.

uh. :S
madner

#2898 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by madner »

Trumpov plan opste nije los. Bill Clinton je predlozio nesto slicno u svojoj knjigi, centralna ideja je kako vratiti proizvodnju u USA. Uglavnom, Kina mora biti donja kako bi dominacija bijelaca ostala jos miliniju dvije. :D
jeza u ledja

#2899 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by jeza u ledja »

Ne zelim ni pomisliti kakav ce biti odnos vojske i Trumpa.
155_mm

#2900 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by 155_mm »

Lincoln-Burrows wrote:
155_mm wrote:

Pa i Slavica Eclestone je Hrvatica ma ni jedan Hrvat nije primirisao u F1.

Njeni stavovi su važni koliko i stavovi Jovanke Broz u SFRJ.
poredis titu i trampa?! :lol:

tramp je politicki a pogotovo vanjskopoliticki potpuna nula. to moze biti kako pozitivno tako i negativno sve zavisi ko ce imati uticaja na njega.
ako nista, slovenci ce se jos vise kurciti u nesuglasicama sa hrvatskom.

kada kanadski general UN moze da zazmuri na zlocine srba jer mu je zena srpkinja, sto ne bi tramp ojacao poziciju slovenije u mnogobrojnim sukobima sa hrvatskom za ljubav zeni. kad mu je i ovako i onako ovaj dio europe zadnja rupa na svirali.
Post Reply