Vjeru će pokopati ZNANOST?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
aditon

#2876 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by aditon »

Smrcak15 wrote:pogledaj video covjece, zar nevidis kako prakticno pokazu kako se prave blokovi za piramidu od prirodnog materijala koje je bilo u izobilju u egiptu.

jesi ti čovječe bio u Egiptu..znaš li ustavri uopće naći na mapi svijeta? Šta je poenta, šta želiš da kažeš? Ja sam bio u Egiptu, pa ti npr mogu reći da kameni blokovi koji su teški od nekoliko desetina pa do nekoliko stotina tona, kojima je Sfinga okružena, uopće nema u Egiptu. Kako su oni završili tu gdje jesu, ne zna niko, ali sigurno nisu pravljeni od gline, pješčara i vode :lol:
Gline u Egiptu nema ni oko Nila a kamo li u ostatku zemlje gdje postoji samo pjesak i kamen.
Dozer

#2877 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Dozer »

U Egiptu nije bio sigurno, pa samim tim nije ni mogao vidjeti ovo o cemu mu pricam. Jer, da jeste, 100% ne bi valjao ove gluposti.

Vidis da covjek zivi i misli da je tacno iskljucivo ono sto pise u Kur'anu. Realnost ga zavrseno ne zanima.
zijancer

#2878 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by zijancer »

okej misterija gradnje, ali
di je nestao sav onaj granitni plast sa piramide
ko je odnio te teske blokove :cry:
da nije poplava bila
Dozer

#2879 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Dozer »

Granitni plast...?
Towelie

#2880 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Towelie »

Dje je zlatni vrh piramide, pitam ja vas? :lol:
Dozer

#2881 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Dozer »

Poj'o ga "zub" vremena :lol:
HardcoreMX

#2882 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by HardcoreMX »

fatamorgana wrote: Na pogrešan način foliraš da slijediš jednu hibridnu religiju, keep on! :thumbup:
Znači,ja sam na dobrom putu,jer ako foliram na pogrešan način umjesto da foliram kako treba,ja onda ne činim ništa loše! :thumbup: :)
Keeeepp On bro
Lets' go
I gotta keep movin',
:D
Last edited by HardcoreMX on 05/10/2016 20:19, edited 1 time in total.
HardcoreMX

#2883 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by HardcoreMX »

Dozer wrote:@Hardcore
Nista ja nisam presjekao, nego sam samo citirao sustinu :D
A sustina je da je ovaj tvoj post kontradikoran sam sebi, i to u vise elemenata.
1. Bio iz ugledne porodice, a i sam trgovac. A ugledne porodice i trgovci su tada bili jedno te isto, i vecinom jedini pismeni. Dakle, kako je bio trgovac, a nepismen?
2. Presedan. Ne bi bio nikakav presedan ako je cilj svega bio da se kroz njega "dokaze" visa sila. Jer, eto, nepismen covjek, a "zna" sve i svasta
Različita su 2 pojma:pronaći suštinu i tvrditi kontradiktornost.
Na primjer,suština tvog problema je nepriznavanje dokaza,a kontradiktornosti, recimo, evo u ovom tvom postu,kolk'o hoćeš,ali to nije ništa novo za tvoje postove. :D
Ne dovodiš pod sumnju činjenicu, da je bio trgovac i iz ugledne porodice, ali interesantno,baš sumnjaš da je bio nepismen.Iako tako ne govori ni historija,ni Kur'an,ni hadiska predaja.Ali upotrijebiti ćemo čisto logičko razmatranje,ni ja nisam neki ljubitelj historije.Dakle,za trgovca je irelevantna činjenica jeli pismen ili nije,može biti i doktor nauka,ne pije vode ako nema robu ili pare,tako je čak i danas,takodjer i ako je iz ugledne porodice,to nije nikakva garancija da je rodjen za pera i spisateljskog talenta,osim toga nije neophodno da ugledna porodica mora biti baš i trgovačka.Osim toga, Muhamed i nije bio trgovac porodičnom tradicijom nego je to postao tek ženidbom sa trgovkinjom,čak je na početku morao imati nadglednika,odnosno pomoćnika.I treće,svakako da je presedan da se mora dokazivati nešto što svako zna da ovaj nema,i upravo si ti pomogao kad kažeš ovaj svašta nešto zna,dakle u tom slučaju, itekako bi bio eksponiran kao pisar,mudrac,neki guru,pogotovo u društvu u kojem je bilo kakva naučna spoznaja bila na vrlo primitivnoj osnovi i učeni ljudi su se na prste mogli nabrojati.I kao što sam već rekao, Muhamed se kretao u urbanoj sredini, ali ne i u velegradu pa da se medjusobno ne poznaju više nego odlično.Izaći pred rajom i tvrditi da si nepismen,a svi ili barem neko od njih zna,da to nije tako,uprkos poznatoj reputaciji kao El Emin-pouzdan,ne samo da bi tu istu okaljao, nego ga ne bi niko ni za ozbiljno shvatio pa i najbliži ljudi odnosno prijatelji.
Towelie

#2884 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Towelie »

Zasto muslimani nazaduju u jednoj slici
Image
irac300

#2885 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by irac300 »

Ovo k'o da je Smrčkov ili Pinokijev test. :lol:
smijesni_ste

#2886 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by smijesni_ste »

Kod nas neće sigurno - odgovor na pitanje iz naslova topica :roll: :roll:

http://www.klix.ba/vijesti/bih/spus-tra ... /161005082
HardcoreMX

#2887 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by HardcoreMX »

Škot u Tuzli ne zna ni šta piše, ni olovkom ni isprintano, al je smiješan k'o i vicevi o škotima :lol:
الله أعلم
Toweli nema potrebe da karikiraš,bolji lažnjak drugi put :D ,a ovaj „zadatak“ ti ćeš nam riješiti i škot,ovaj iranac,ne bostonac,pardon irac,ah kad imaš toliko nikova ko se ne bi zbunio..
fatamorgana

#2888 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by fatamorgana »

HardcoreMX wrote:
fatamorgana wrote: Na pogrešan način foliraš da slijediš jednu hibridnu religiju, keep on! :thumbup:
Znači,ja sam na dobrom putu,jer ako foliram na pogrešan način umjesto da foliram kako treba,ja onda ne činim ništa loše! :thumbup: :)
Keeeepp On bro
Lets' go
I gotta keep movin',
up and down this life,
I gotta keep movin',
leave the past behind,
Gotta keep movin'!
Now I see ya still movin,
while I'm groovin,
I'm improovin,
I'm here to proove in,
To let you know,
let you real something good,
see you wish you could,
leave the past behind
keep on, what's on my mind,
open your mind,
say me,what is your time?
Huhuuhhuuuhuhuhuuhuhuhuu tam tam...
:D
Jel' ovo s onog kursa njemaĆkog? :wink:
HardcoreMX

#2889 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by HardcoreMX »

Nije,to je pjesmica na japanskom,posvećena Fatos Morganos Nosu. :thumbup: ;-)
patriot_1

#2890 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by patriot_1 »

Evo primjera,"neki povjesničari" su tvrdili da Nazaret nie postojao a kad ono;
Arheološki nalazi pokazali su da je mjesto u 1. stoljeću bilo rijetko naseljeno. Pronađeni su stari grobovi, ostaci zidova terase te temelji tri tornja. Američki arheolog James Strange procijenio je da je Nazaret tijekom Isusovog razdoblja brojao samo negdje između 480 do 2.000 stanovnika, te je primjetio da ga židovski izvori ne spominju sve do 3. stoljeća. I Jack Finegan je utvrdio da je Nazaret bio snažan židovski grad tijekom rimskog razdoblja. Drugi pak smatraju da Nazaret tada nije ni postojao jer se ne spominje ni u Starom zavjetu ni u Talmudu, te da iskopine ne pokazuju prisustvo vremena Asirije, Babilonije ili Rimskog Carstva.

Bazilika Navještenja u Nazaretu
Arheološka iskapanja iz 60-ih godina 20. stoljeća donijela su na svjetlo dana i nazaretsko naselje s više nastambi, koje su se sastojale od dijela zidanog kamenom i dijela izdubenog u stijeni, u kojem je bilo smješteno ognjište, kao i prostor za sitnu stoku. Uz kuće u stijeni bili su iskopani i silosi za pohranjivanje uroda. Danas se ovi ostaci nalaze unutar prostora franjevačkog samostana i pod bazilikom Navještenja, gdje se, prema predaji, nalazi Marijina kuća. Ovdje su i ostaci judeo-kršćanske sinagoge s prelaska iz 3. u 4. stoljeće, te bizantske (4.-5. st.) i velike križarske crkve (12. st.).

Euzebije je zapisao da je povjesničar i putopisac Sekst Julije Afrikanac spomenuo Nazaret kao “malo selo Judeje” u 3. stoljeću. U 6. stoljeću izgrađena je crkva Ukazanja kod izvora vode, znanog i kao Marijino vrelo. Sveti Jeronim u 5. stoljeću također spominje Nazaret kao malo selo. Godine 637. Muslimani su osvojili Palestinu, što je prouzročilo Prvi križarski rat u 11. stoljeću. Kontrola nad Galilejom i Nazaretom tijekom tog se vremena mijenjala, što je dovelo do različitog religioznog sastava stanovništva. Tankredi je 1099. osvojio Galileju i postavio Nazaret kao njen glavni grad, da bi godine 1187. Saladin ponovno zauzeo Palestinu.
https://hr.wikipedia.org/wiki/Nazaret
patriot_1

#2891 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by patriot_1 »

sherbett wrote:Ja mislim, il kako bi kolinda rekla, drzim, da je ova tema besmislena. Mislim, rasprave o gradnji piramida, stone hedgea, mayskih hramova, machu picchu ili pikchu (ne da mi se googlat) folovima, je zaista zanimljuiva, ali...jel netko citao Kuhna, ili khuna..nikad nisam zapamtila..ali sam dobro zapamtila iz njegove Logike naucnog otkrica pricu o labudovima.
sjedis na obali jezera i ugledas bijelog labuda..za njim drugi bijeli, pa treci bijeli..opla! Evo i deseti i petnaesti bijeli...ustajes sa klupice i zakljucis, svi labudovi su bijeli. Jbat ga, taman kad si otisao, naidje i crni. To je doseg logike. Al nije logika kriva, nego vrijeme i mjesto. Logika je dobar prices u donosenju znantvenih zakljucaka ili teorija. Al kaze dalje thomas...teorija postaje znanstvena..ili znanost, tek kad se pobije. Crni labud je sjebao teoriju da su svi labudovi bijeli, i to je dokazivo. Zato je znanost znanost. Mozes teoriju pobit i dokazati
Jel se moze vjera pobit ili dokazati?
Nit mozes dokazati da je niti da nije...nema znanosti u vjeri

Ili vjerujes ili ne vjerujes.

Ili znas ilj ne znas.
Zato i pisah puno puta ovdje,kad bi vjerovanje u Boga bilo čista iluzija,nikad u Boga nebi vjerovali mnogi znanstvenici.
I naš i svjetski!
Primjer,Pavuna,Paar i Đikić su vjernici a najveći znanstvenici unas Hrvata!Danas!
patriot_1

#2892 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by patriot_1 »

Evo akademik Paar "Vjera i znanost!!
https://www.youtube.com/watch?v=2bRvb7Dk4_E
patriot_1

#2893 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by patriot_1 »

https://www.youtube.com/watch?v=voQ8QtrHCmY
"Je li znanost pokopala Boga" doktor John Lenox
patriot_1

#2894 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by patriot_1 »

https://www.youtube.com/watch?v=voQ8QtrHCmY
"Je li znanost pokopala Boga" doktor John Lenox
patriot_1

#2895 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by patriot_1 »

Jako dobro!
Dozer

#2896 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Dozer »

Tvoji postovi fakat zahtijevaju analizu recenicu po recenicu :D
HardcoreMX wrote: Različita su 2 pojma:pronaći suštinu i tvrditi kontradiktornost.
Na primjer,suština tvog problema je nepriznavanje dokaza...
Kojih dokaza - konkretno?
a kontradiktornosti, recimo, evo u ovom tvom postu,kolk'o hoćeš,ali to nije ništa novo za tvoje postove. :D
Ne dovodiš pod sumnju činjenicu, da je bio trgovac i iz ugledne porodice, ali interesantno,baš sumnjaš da je bio nepismen.
Sta je ovdje, po tebi, nelogicno?
Iako tako ne govori ni historija,ni Kur'an,ni hadiska predaja.Ali upotrijebiti ćemo čisto logičko razmatranje,ni ja nisam neki ljubitelj historije.Dakle,za trgovca je irelevantna činjenica jeli pismen ili nije,može biti i doktor nauka,ne pije vode ako nema robu ili pare,tako je čak i danas,takodjer i ako je iz ugledne porodice,to nije nikakva garancija da je rodjen za pera i spisateljskog talenta,osim toga nije neophodno da ugledna porodica mora biti baš i trgovačka.
Kako ti zamisljas nepismenog trgovca...? :D Roba i pare su osnovni uslov, logicno, ali sta ces i s jednim i s drugim ako ne znas racunati? Kako ces znati koliko imas robe i para, ili koliko ti treba, ili koliko si prodao - ako ne znas sabirati i oduzimati, ili napisati sta prodajes? :D
"Rodjen za pera" bi podrazumijevalo da je neki pisac, da je elokventan, itd., o cemu mi zapravo ovdje ni ne pricamo. Pismenost ne podrazumijeva da je svako pisac romana, sto je kristalno jasno iz tvog primjera i tvojih postova (:D), ali - ti si pismen. Ili se bar vodis kao takav :D
Usput, nisam ni rekao da je svaka ugledna porodica tog doba bila trgovacka, nego da je to tako bilo u vecini slucajeva. Razlika je evidentna, zar ne?
Osim toga, Muhamed i nije bio trgovac porodičnom tradicijom nego je to postao tek ženidbom sa trgovkinjom,čak je na početku morao imati nadglednika,odnosno pomoćnika.
Tacno (bar tako pise da je bilo). Ali, zar i danas svako u nekom novom poslu ne mora imati nekakvog nadglednika/supervizora i/ili pomocnika, tj. nekoga ko ce te uvesti u taj novi posao? Logicno da mora. Zasto mislis da je onda bilo drugacije? Ali, sta je bilo kada je prestao imati pomocnika? Kako je onda dalje sam trgovao? Kako je racunao ako je bio - nepismen? Digitroni nisu postojali, a i da jesu, to znaci da je morao znati procitati brojeve na displeju.
I treće,svakako da je presedan da se mora dokazivati nešto što svako zna da ovaj nema,i upravo si ti pomogao kad kažeš ovaj svašta nešto zna,
Opet ista prica - nauci citati s razumijevanjem. Ne pise zna, nego "zna" ;)
dakle u tom slučaju, itekako bi bio eksponiran kao pisar,mudrac,neki guru,pogotovo u društvu u kojem je bilo kakva naučna spoznaja bila na vrlo primitivnoj osnovi i učeni ljudi su se na prste mogli nabrojati.I kao što sam već rekao, Muhamed se kretao u urbanoj sredini, ali ne i u velegradu pa da se medjusobno ne poznaju više nego odlično.Izaći pred rajom i tvrditi da si nepismen,a svi ili barem neko od njih zna,da to nije tako,uprkos poznatoj reputaciji kao El Emin-pouzdan,ne samo da bi tu istu okaljao, nego ga ne bi niko ni za ozbiljno shvatio pa i najbliži ljudi odnosno prijatelji.
Upravo suprotno. Cak i da svi znaju da si pismen, prije ce ljudi za tobom poci kao takvim, nego za nekim ko je nepismen. Povuci paralelu na danas i skontaj. Da li bi ti prije posao za nekim pismenim i uspjesnim u zivotu, npr. za nekim naftnim magnatom, ili bi radije posao za rahmetli Pinjom?
Smrcak15

#2897 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Smrcak15 »

Dozer wrote: Upravo suprotno. Cak i da svi znaju da si pismen, prije ce ljudi za tobom poci kao takvim, nego za nekim ko je nepismen. Povuci paralelu na danas i skontaj. Da li bi ti prije posao za nekim pismenim i uspjesnim u zivotu, npr. za nekim naftnim magnatom, ili bi radije posao za rahmetli Pinjom?
jeli to ti tvrdis da je Muhammed bio pismen iako svi tekstovi upucuju da nije bio pismen, Sto je onda imo svoje pisare, koji su mu zapisivali, aKuran, hadise, potpise ugovora, pisma kraljevima itd itd Muhammed je jedino znao udariti pecat sa svojim prstenom

Ovako je izgledao poslanikov prsten
Image

Ali mozda ces ti reci, pa mozda se muhammed pravio da nezna da cita i pise?

Moj odgovor ti je, evo i da je znao da cita i pise, opet nebi bio u stanju da konstruise Kur'an ovakav kakav imamo danas, da si procitao onaj PDF dokument sto sam ti poslao uvidio bi to zasto muhammed nije u stanju da tako nesto uradi, ali posto ti neces da to citas, zbog tvoji nekakvih, razloga, dali je to strah od promjene misljenja ili nesto drugo, ali znaj da si na niskim granam ako nisi u stanju da se uhvatis u kostac sa onim sto ti se nudi kao argument, kao da te strah necega.

Mudrost Allahova da poslanik nebude pismen je da bi bio jak argument protiv ljudi koji govore da to on sam izmislja i da prepisuje od drugih.
aurora313

#2898 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by aurora313 »

Smrcak15 wrote:Mudrost Allahova da poslanik nebude pismen je da bi bio jak argument protiv ljudi koji govore da to on sam izmislja i da prepisuje od drugih.
:D :D :D
Dozer

#2899 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Dozer »

Smrcak15 wrote: jeli to ti tvrdis da je Muhammed bio pismen iako svi tekstovi upucuju da nije bio pismen, Sto je onda imo svoje pisare, koji su mu zapisivali, aKuran, hadise, potpise ugovora, pisma kraljevima itd itd Muhammed je jedino znao udariti pecat sa svojim prstenom

Image

Moj odgovor ti je, evo i da je znao da cita i pise, opet nebi bio u stanju da konstruise Kur'an ovakav kakav imamo danas, da si procitao onaj PDF dokument sto sam ti poslao uvidio bi to zasto muhammed nije u stanju da tako nesto uradi, ali posto ti neces da to citas, zbog tvoji nekakvih, razloga, dali je to strah od promjene misljenja ili nesto drugo, ali znaj da si na niskim granam ako nisi u stanju da se uhvatis u kostac sa onim sto ti se nudi kao argument, kao da te strah necega.
Strah me nije nicega, a Kur'an sam odavno procitao. Kao i Bibliju ;)
A, koliko je meni poznato, Kur'an se prvi put pojavio skoro 100 godina nakon Muhammedove smrti... Ili, ne..?
Mudrost Allahova da poslanik nebude pismen je da bi bio jak argument protiv ljudi koji govore da to on sam izmislja i da prepisuje od drugih.
Mislim da smo vec na X primjera nepobitno utvrdili da su mnoge stvari koje je on "zapisao" bile od ranije poznate...
Usput receno... Kakav je to covjek koji cijeli zivotni vijek nije imao ni zelju da nauci da pise... A znao je trgovati...
Smrcak15

#2900 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Smrcak15 »

Dozer wrote:
Smrcak15 wrote: jeli to ti tvrdis da je Muhammed bio pismen iako svi tekstovi upucuju da nije bio pismen, Sto je onda imo svoje pisare, koji su mu zapisivali, aKuran, hadise, potpise ugovora, pisma kraljevima itd itd Muhammed je jedino znao udariti pecat sa svojim prstenom

Image

A, koliko je meni poznato, Kur'an se prvi put pojavio skoro 100 godina nakon Muhammedove smrti... Ili, ne..?
Mislim da smo vec na X primjera nepobitno utvrdili da su mnoge stvari koje je on "zapisao" bile od ranije poznate...
Usput receno... Kakav je to covjek koji cijeli zivotni vijek nije imao ni zelju da nauci da pise... A znao je trgovati...
ono sto sam ti poslao sigurno nisi.
poli te me vodom, dajte mi kocku secera da dodjem sebi :-)

Kur'an je zavrsen prije smrti poslanika muhammeda, i to pod strogim njegovim nadzorom, gdje su morali njegovi pisari da procitaju svaki put kad nesto napisu da vidi imali gresaka. i Ne samo da je objavljen cio za jegova zivota nego j cak 2 puta predjen Zajedno sa melekom dzibrilom da se vidi jeli sve na svom mjestu prije nego Muhammed ode sa ovoga svijeta.
taj izgovor je samo paravn za koga se ti krijes i tebi slicni kako nebi se uhvatili u kostac sa stvarima iz Kur'ana.
mi ovdje pricamo o srednjem vijeku tacnije 7 stoljecu, gdje su samo rijetki znali citati i pisati, a i kad bi znao citati i pisati, odakle ti knjige da citas, vecinom su to bile knjige u crkvama vjerovatno i sinagogama, gdje su vjerski poglavari mogli da izucavaju te knjige.

Muhammed je opisan kao nepismen i u bibliji, pa je morao ostati kao nepismen da sluzi tom prorocanstvu, iako je mogao da nauci. A kad bi naucio pisati i biblija i kUR'AN ZA NJEG TVRDE DA JE nepismen (nece znati citati i pisati) onda bi to bilo u kontradiktornosti.
Locked