Ako je to ulica koja mislim da jeste...dobro je ikako dogurao idokle...jer je nagib katastrofalan...nei dan sam sa sluzbenom fabijom do pola i nema boga dalje...šlajdra ko po ledu a suho bilo ko barutO'zone wrote:Ja koliko vidjoh iz članka kamion je počeo da klizi unazad jer je asfalt klizav a nagib veliki i kad je krenuo da klizi u nazad udario je u stepenište ili ogradu sa lijeve strane i završio na desnom boku.mirzet87sa wrote:Katastrofalno utovareno, a i tehnicka ispravnost je upitna.. cinjenica da teret nije fiksiran odnosno da se je kretao pod silom gravitacije/uzbrdice sto je dovelo do disbalansa opterecenja na tockovima te prevrtanja zadnjeg desnog dijela pa onda i komplet kamiona.. kakav kiksO'zone wrote:Kad traži da mu izvučeš par tona pijeska uz "blagu uzbrdicu"
http://www.klix.ba/vijesti/crna-hronika ... 60703045#1
SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
- zateznistub
#2876 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
-
mirzet87sa
#2877 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Veliku ulogu igra teret koji nije osiguran/fiksiran, imaju posebne pregrade za pijesak koji ga cuva u mjestu.. nije ni cudo da je proklizao, pogotovo ako su celave gume, s ovim nagibom i teretom koji ga vuce nazadO'zone wrote:
Ja koliko vidjoh iz članka kamion je počeo da klizi unazad jer je asfalt klizav a nagib veliki i kad je krenuo da klizi u nazad udario je u stepenište ili ogradu sa lijeve strane i završio na desnom boku.
- karanana
#2878 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
pa ja ne znam koji su to nacini utovara rasutog tereta tipa zemlje i pijeska. sta znaci katastrofalno utovareno?
kako ga je trebalo utovariti?
-
Nepass
#2879 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Sad i asfalt poceo biti kriv
- uglavnomja
#2880 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
ima li ovo igdje na planeti?

- seoBIH
#2881 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ima, samo sto peru novac na manje ofirnij način.
- zli_hordas
#2882 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Buraz uz ovu ulicu jedva pjeske ides a kamoli sa kamionom dobro je da se nije dalje skotrljo.Nepass wrote:Sad i asfalt poceo biti kriv
- karanana
#2883 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
jesu ga podigli? i to bi moglo biti zajebano.
-
mirzet87sa
#2884 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
pregrade koje ne dozvoljavaju cimanje/ljuljanje/pomjeranje/hod tereta.. postoji za sve materije, pa i za pijesak.. drzi tezinu ravnomjerno rasporedjenom na svim tockovima, sto umanjuje sansu za proklizavanje, prevrtanje itd.. ovaj kamion je vjerovatno samo bio natrpan i kao takav moze voziti po ravnom ali uz veci nagib dobijes disbalans tezine tereta odnosno potiskivanje rasutog tereta na zadnje tockove gdje se stvara vaga koja je znatno teza zbog tereta na zadnjem dijelu pa prednji nema prijanje uz podlogu i dodje do proklizavanja tockova prednjih, a zadnji nemaju dovoljno snage da izvuku sopstvenu tezinu + silu gravitacije koja vuce nazad pa i dobijes ovo sa slike.. dobro je pa se prevrnuo odma tu, da je uzeo zaleta demoliro bi kucu 1/1karanana wrote:pa ja ne znam koji su to nacini utovara rasutog tereta tipa zemlje i pijeska. sta znaci katastrofalno utovareno?
utovar kod kamiona igra najvecu ulogu, ako nije dobro rasporedjen i osiguran lahko se moze prevrnuti i na ravnom
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#2885 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
il je mogo u rikverc 
-
Nepass
#2886 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Sve ok ali valjda je vozac kriv a ne asfalt kako mjestani navodezli_hordas wrote:Buraz uz ovu ulicu jedva pjeske ides a kamoli sa kamionom dobro je da se nije dalje skotrljo.Nepass wrote:Sad i asfalt poceo biti kriv
- vješalica
#2887 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
od kada sila gravitacije vuče nazad ?mirzet87sa wrote:pregrade koje ne dozvoljavaju cimanje/ljuljanje/pomjeranje/hod tereta.. postoji za sve materije, pa i za pijesak.. drzi tezinu ravnomjerno rasporedjenom na svim tockovima, sto umanjuje sansu za proklizavanje, prevrtanje itd.. ovaj kamion je vjerovatno samo bio natrpan i kao takav moze voziti po ravnom ali uz veci nagib dobijes disbalans tezine tereta odnosno potiskivanje rasutog tereta na zadnje tockove gdje se stvara vaga koja je znatno teza zbog tereta na zadnjem dijelu pa prednji nema prijanje uz podlogu i dodje do proklizavanja tockova prednjih, a zadnji nemaju dovoljno snage da izvuku sopstvenu tezinu + silu gravitacije koja vuce nazad pa i dobijes ovo sa slike.. dobro je pa se prevrnuo odma tu, da je uzeo zaleta demoliro bi kucu 1/1karanana wrote:pa ja ne znam koji su to nacini utovara rasutog tereta tipa zemlje i pijeska. sta znaci katastrofalno utovareno?
utovar kod kamiona igra najvecu ulogu, ako nije dobro rasporedjen i osiguran lahko se moze prevrnuti i na ravnom
- Sodom1
#2888 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Al si ga udrobio alal ti cufta. Cuj pregrade hahaha , prednja vuca velismirzet87sa wrote:pregrade koje ne dozvoljavaju cimanje/ljuljanje/pomjeranje/hod tereta.. postoji za sve materije, pa i za pijesak.. drzi tezinu ravnomjerno rasporedjenom na svim tockovima, sto umanjuje sansu za proklizavanje, prevrtanje itd.. ovaj kamion je vjerovatno samo bio natrpan i kao takav moze voziti po ravnom ali uz veci nagib dobijes disbalans tezine tereta odnosno potiskivanje rasutog tereta na zadnje tockove gdje se stvara vaga koja je znatno teza zbog tereta na zadnjem dijelu pa prednji nema prijanje uz podlogu i dodje do proklizavanja tockova prednjih, a zadnji nemaju dovoljno snage da izvuku sopstvenu tezinu + silu gravitacije koja vuce nazad pa i dobijes ovo sa slike.. dobro je pa se prevrnuo odma tu, da je uzeo zaleta demoliro bi kucu 1/1karanana wrote:pa ja ne znam koji su to nacini utovara rasutog tereta tipa zemlje i pijeska. sta znaci katastrofalno utovareno?
Jedan od glupljih postova na citavom forumu osim ako nisi sarkastican
- Boateng
#2889 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
vješalica wrote:od kada sila gravitacije vuče nazad ?mirzet87sa wrote:pregrade koje ne dozvoljavaju cimanje/ljuljanje/pomjeranje/hod tereta.. postoji za sve materije, pa i za pijesak.. drzi tezinu ravnomjerno rasporedjenom na svim tockovima, sto umanjuje sansu za proklizavanje, prevrtanje itd.. ovaj kamion je vjerovatno samo bio natrpan i kao takav moze voziti po ravnom ali uz veci nagib dobijes disbalans tezine tereta odnosno potiskivanje rasutog tereta na zadnje tockove gdje se stvara vaga koja je znatno teza zbog tereta na zadnjem dijelu pa prednji nema prijanje uz podlogu i dodje do proklizavanja tockova prednjih, a zadnji nemaju dovoljno snage da izvuku sopstvenu tezinu + silu gravitacije koja vuce nazad pa i dobijes ovo sa slike.. dobro je pa se prevrnuo odma tu, da je uzeo zaleta demoliro bi kucu 1/1karanana wrote:pa ja ne znam koji su to nacini utovara rasutog tereta tipa zemlje i pijeska. sta znaci katastrofalno utovareno?

- vješalica
#2890 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
jesi to ti mirzete? hahaBoateng wrote:
hajde raji objasni šta je sila T(ova na crtežu što ide prema dole) i šta ta sila radi hahah i kako se ta sila zove haha mirzettteeee
sila teže vuče dole a ne nazad mirzete
Last edited by vješalica on 04/07/2016 00:28, edited 1 time in total.
- insomnia78
#2891 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Rikverc 
S moje sokoćalo
S moje sokoćalo
-
mirzet87sa
#2892 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Haj ne seri hljeba ti. Da, pregrade, samo sto je to divljem bosnji za cudo. Radim u firmi koja proizvodi i vrsi transport explozivnih naprava, te transport baruta i ostalih "pjescanih" tereta. Pregrade se stavljaju, odnosno tri njih.Znas li sta se desi kad na kamionu stvoris vagu, pogotovo na uzbrdici, a da je sav teret na 4wd sistemu? Prevrtanje, proklizavanje, trece nema. Sam 4wd ga izvuci ne moze cak bi se i awd namucio zbog vage.Sodom1 wrote: Al si ga udrobio alal ti cufta. Cuj pregrade hahaha , prednja vuca velis![]()
![]()
Jedan od glupljih postova na citavom forumu osim ako nisi sarkastican
To sto je tebi normalno vidjet da kamion s teretom fura okolo, a isti skakuta i baca na svakoj krivini zadrzi za sebe.
- Boateng
#2893 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Prozivaš čovjeka, a ne znaš osnove fizike.vješalica wrote:jesi to ti mirzete? hahaBoateng wrote:
hajde raji objasni šta je sila T(ova na crtežu što ide prema dole) i šta ta sila radi hahah i kako se ta sila zove haha mirzettteeee
-
mirzet87sa
#2894 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Da, sila gravitacije vuce nazad. Tacnije, gura pijesak prema zemlji i svu tezinu kamiona prebacuje na zadnje tockove, gdje isti proklizavaju i idu nazad.. glupkoooooooooooooovješalica wrote: jesi to ti mirzete? haha
-
Fox_Fox
#2895 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Jel ovo crna hronika ili čas fizike?
-
sarajevo999999
#2896 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Sta nadrobimirzet87sa wrote:pregrade koje ne dozvoljavaju cimanje/ljuljanje/pomjeranje/hod tereta.. postoji za sve materije, pa i za pijesak.. drzi tezinu ravnomjerno rasporedjenom na svim tockovima, sto umanjuje sansu za proklizavanje, prevrtanje itd.. ovaj kamion je vjerovatno samo bio natrpan i kao takav moze voziti po ravnom ali uz veci nagib dobijes disbalans tezine tereta odnosno potiskivanje rasutog tereta na zadnje tockove gdje se stvara vaga koja je znatno teza zbog tereta na zadnjem dijelu pa prednji nema prijanje uz podlogu i dodje do proklizavanja tockova prednjih, a zadnji nemaju dovoljno snage da izvuku sopstvenu tezinu + silu gravitacije koja vuce nazad pa i dobijes ovo sa slike.. dobro je pa se prevrnuo odma tu, da je uzeo zaleta demoliro bi kucu 1/1karanana wrote:pa ja ne znam koji su to nacini utovara rasutog tereta tipa zemlje i pijeska. sta znaci katastrofalno utovareno?
-
mirzet87sa
#2897 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ovo ti je lijecenje kompleksa ruznih forumasa i francuza zvanog krtica 
-
mirzet87sa
#2898 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Kad i jedan od vas bude prevuko turu s kamionom/sleperom pod tovarom, a da je isti sam osigurao po propisima, ima pravo govora.. do tad ni jedne kerovi 
- vješalica
#2899 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
hahah lakrdijo jedna ne znaš šta je nazad a šta je dolemirzet87sa wrote:Da, sila gravitacije vuce nazad. Tacnije, gura pijesak prema zemlji i svu tezinu kamiona prebacuje na zadnje tockove, gdje isti proklizavaju i idu nazad.. glupkoooooooooooooovješalica wrote: jesi to ti mirzete? haha
lakrdijo lakrdijska
-
zigson
#2900 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
naopaka ti je slika, jer je on iso uzbrdo a ne nizbrdo i samim tim je trenje na drugu stranuBoateng wrote:Prozivaš čovjeka, a ne znaš osnove fizike.vješalica wrote:jesi to ti mirzete? hahaBoateng wrote:
T- Gravitaciona sila
F2 - Sila reakcije podloge tj. asfalta
Ftr - Sila trenja, suprostavljanja kretanju
F1- Sila kretanja
i ovo je ulica prema Humu gore ja mislim, gdje je naso ovuda budala ne mozes se pjeske popeti kako treba on naso sa natovarenim kamionom..
Last edited by zigson on 04/07/2016 00:41, edited 2 times in total.