palermo wrote:
pa kako ćeš izlobirati nekoga da uradi za tebe nešto ako sam nisi spreman da žrtvuješ nešto. Zašto bi netko uopšte išao u neizvjesnu varijantu obaranja Dodika, ako se ništa neće desiti i ako ne reaguju. Zar nije najbolji način lobiranja pokazati da njihovo ne reagovanje nužno vodi u sukob. I pri tome biti ozbiljan u tom stavu. Mislim, ovo lobiranje ovdje spominjete često, i sve pokušavam zamisliti kako to ide, de bolan Obama još ćevapa , vidi kako su dobri.....hoš još malo i kisela kupusa

......pa bolan moraš nešto ponuditi, imati neke argumente kada lobiraš (mislim , osim ćevapa kao argumenta)
Ovaj zadnji dio ne bih komentarisao, vrlo sam ja svjestan šta rat znači i da on po samoj definiciji jeste, ili barem dobrim dijelom se sačinjava od haosa.....i da nikad ne znaš na što će izaći.......
Al, ne vidjeh ja da ovdje netko poziva na rat (pardoniram,ako sam preskočio neke ratnihuškačke psotove)....samo, naprosto jednom dođeš do zida i onda nema više dalje.......
Pa dragi Palermo, vidis li kako se tema zove?
Ne citam cesto politicke teme, zapravo citam vrlo vrlo rijetko, u povremenim naletima mazohizma, ali sam do sada xy puta procitao komentare nadobudnih likova koji potenciraju rat. Vec smo se sprdali sa 'napadom na Vojkovice', mnogi zagovaraju da je rat jedino rijesenje za 'bosansku zavrzlamu', mnogi konstantno ponavljaju 'kako smo jaki a oni slabi', mnogi pisu kako se 'nadaju da nece biti osvete nad civilima', mnogi pisu gdje RS treba presjeci itd itd itd itd... Takvih komentara je more, ne samo na ovoj temi.
I Srbi su isto tako govorili da mnogobrojne izjave devedesetih nisu bile prijetnja ratom vec upozorenje da se sprijece djelovanja koja vode do rata. Ko ne vidim slicnost u agresivnoj srpskoj politici i retorici mnogih forumasa, taj je pristrasan ili potpuno slijep. Na srecu, bosnjacka/bosanska politika jos uvijek nije na tom fonu i to je u konacnici najvaznije. Ko zna ko su i kakvi su forumasi sto direktno ili inidirektno pozivaju na rat...
Ama, Palermo, nismo mi sila da bi mogli prijetiti. Mislis da mozes otici Amerima sa stavom, 'ako ih ne zaustavite bice rata'. Ne mozes jarane! Oni dobro znaju ko smo, sta smo i za sta smo sposobni. Nekom agresivnom retorikom i ulitmatumima ih mozes samo okrenuti protiv sebe, a onda si potpuno najebao. Vidi pod Haris Silajdzic. Njegova agresivna politika je deeebeeeeeloooooooooo kostala 'probosanske snage' i ojacala Dodika. Mi trebamo biti svjesni da smo mali krpelj. Ovdje mnogi mijesaju defetizam sa realnoscu. Realnost je da smo slabi. Budite sigurni da zapad moze BEZ IKAKVE MUKE centralizovati ili podijeliti BiH. Imaju bezbroj mehanizama i aduta da sa nama rade sto im volja.
Probosanske snage se trebaju uvlaciti u guzove Amerima, Zidovima, Anglosaksoncima... kao sto su se uvukli kosovski Albanci. Dakle, uvjeravati Rusiju da su Srbi ruski igrac, iako to oni vec znaju, te da su Bosnjaci spremni ucniti bilo sta da zaustave jacanje ruskog uticaja u BiH. Uvjeriti zapad da su za NATO i EU, da su odani partner za svaku akciju koju isti pokrenu. Ako treba napraviti simulaciju Kipa slobode u BiH.... Sve u svemu, sadaka i potpuno vazalstvo. To ne ukljucuje solidarisanje sa Palestinom i gazenje izraelske zastave. E to je lobi za koji smo sposobni. Prijetnja ratom to sigurno nije. Mogu nam se samo uvaliti od smijeha i reci 'budale, ne pomisljate na bilo kakav rat'. Evropa je u belaju sa Grckom, ne treba im kriza u Rumuniji, Bugarskoj, Hrvatskoj, Madjarskoj, Sloveniji itd... Od rata u BiH nema nikakve koristi.
Sve sto se moze uraditi u ratu moze i u miru!