I mi radi Boga ne smijemo,drzimo se tog zakona.S4mpion wrote:...sekularnim moralom(čija je nezavisnost od religije jako, jako upitnashadowblade wrote:
Vjernički moral je niži oblik morala, to je dresirani moral koji čovjek primjenjuje na mačkama i psima. Ako radiš ono što gazda kaže i ako si "dobar" dobivaš nagradu, u suprotnom dobivaš batinu, takav moral ne poznaje empatiju i degradira ljudskost, zbog toga se neki zatucani vjernici čude i pitaju nereligiozne ljude otkud im moral i zbog čega okolo ne kolju ako nema Boga koji će ih za to kaznit.
Odgovor na to je vrlo jednostavan, zbog toga što se oni vode sekularnim moralom.) kojim te je neko naučio i kojeg ne kršiš kako ne bi bio sankcionisan od strane društva.
a za svaki slučaj, tu je pištolj, pendrek, lisice, zatvor da te natjera da budeš fin i da ne kolješ okolo ljude ako ti slučajno padne na pamet.
Zašto je potrebna religija?
-
kerima1
#2876 Re: Zašto je potrebna religija?
- S4mpion
#2877 Re: Zašto je potrebna religija?
A on ne smije zbog policije i državnog zakona.kerima1 wrote:I mi radi Boga ne smijemo,drzimo se tog zakona.S4mpion wrote: ...sekularnim moralom(čija je nezavisnost od religije jako, jako upitna) kojim te je neko naučio i kojeg ne kršiš kako ne bi bio sankcionisan od strane društva.
a za svaki slučaj, tu je pištolj, pendrek, lisice, zatvor da te natjera da budeš fin i da ne kolješ okolo ljude ako ti slučajno padne na pamet.
- apsidejzi
#2878 Re: Zašto je potrebna religija?
Nama ne treba policija.

-
kerima1
#2879 Re: Zašto je potrebna religija?
Da ,isto to dodje niko radi ljudskosti ne cini dobro.S4mpion wrote:A on ne smije zbog policije i državnog zakona.kerima1 wrote:I mi radi Boga ne smijemo,drzimo se tog zakona.S4mpion wrote: ...sekularnim moralom(čija je nezavisnost od religije jako, jako upitna) kojim te je neko naučio i kojeg ne kršiš kako ne bi bio sankcionisan od strane društva.
- irac300
#2880 Re: Zašto je potrebna religija?
I taj bog haman nema pametnijeg posla, nego će s tobom besjediti.Chagalj wrote: jer cemo u tom Dzennetu biti uz Boga, pricati sa njim itd
-
L u c i f e r
#2881 Re: Odg: Zašto je potrebna religija?
Zamisli ga kako muhabeti sa cagaljem, pinokijem and co, smorene face i ono konta sam sa sobom "a sto se i ja zajeba u pm"...irac300 wrote:I taj bog haman nema pametnijeg posla, nego će s tobom besjediti.Chagalj wrote: jer cemo u tom Dzennetu biti uz Boga, pricati sa njim itd
- irac300
#2882 Re: Odg: Zašto je potrebna religija?
Vjeruj da sam zamislio sličnu scenu, i smijem se sam sa sobom.L u c i f e r wrote:Zamisli ga kako muhabeti sa cagaljem, pinokijem and co, smorene face i ono konta sam sa sobom "a sto se i ja zajeba u pm"...irac300 wrote:I taj bog haman nema pametnijeg posla, nego će s tobom besjediti.Chagalj wrote: jer cemo u tom Dzennetu biti uz Boga, pricati sa njim itd
-
L u c i f e r
#2883 Re: Odg: Zašto je potrebna religija?
A kao ateisti umisljeni i oholi, dok ono sebe stavlja u rang muhabeta sa tvorcem univerzuma. 
Bas me zanima o cemu bi pricali...
- sigh
#2884 Re: Odg: Zašto je potrebna religija?
Chagalj bi mu objasnio kako se zapravo zove, otkrio bi mu tajne univerzuma i svih ostalih dimenzija. Tako to nekako zamisljamL u c i f e r wrote:A kao ateisti umisljeni i oholi, dok ono sebe stavlja u rang muhabeta sa tvorcem univerzuma.
-
L u c i f e r
#2885 Re: Odg: Zašto je potrebna religija?
Taj rad...sigh wrote:Chagalj bi mu objasnio kako se zapravo zove, otkrio bi mu tajne univerzuma i svih ostalih dimenzija. Tako to nekako zamisljamL u c i f e r wrote:A kao ateisti umisljeni i oholi, dok ono sebe stavlja u rang muhabeta sa tvorcem univerzuma.
-
belfy
#2886 Re: Zašto je potrebna religija?
prosli put si pricao istu pricu i ja ti sa licnim primjerom nisam, izgleda, nista dokazao. evo onda pokusaj se sporazumjeti sa istomisljenikom. cini mi se da on govori da je ovo van interesa:S4mpion wrote:I ti se vodiš interesom, ne postoji jedno jedino djelo koje u životu uradiš svojom voljom van svog interesa, pomiri se s tim.wickerman wrote: Je li ima medju vjernicima ljudi koji rade dobra djela. a da ne ocekuju neku nagradu, ili se uvijek gleda taj neki interes?
Cinjenje dobra kod vjernika ce uvijek biti pod lupom jer bez obzira koliko dobra urade uvijek ce se smatrati da to rade jer ocekuju neku bozansku nagradu. Pitanje koliko bi ih cinila da ih ne ocekuju.
Chagalj wrote: islamski nacin ophodjenja prema komsijama izlazi iz okvira uobicajnog
evo sad cu ti dati primjer
Jedan slučaj iz života Muhammeda, a.s. Njegov prvi komšija je bio židov, koji ga je stalno uznemiravao i ispred njegovih vrata ostavljao smeće. Poslanik, a.s., je to strpljivo podnosio. Kada jednog jutra ispred svojih vrata nije našao uobičajeno smeće i uznemiravanje, Poslanik, a.s., upita ashabe šta je s tim židovom. Kazaše mu da se židov razbolio i da je na smrtnoj postelji. Muhammed, a.s., ode u njegovu kuću da ga obiđe, kao komšiju bolesnika. Kada je židov ugledao Poslanika, a.s., izgovorio je šehadet, jer je bio svjestan da na toliko uznemiravanje, uzvratiti dobrim je mogao samo onaj kojeg je Allah Milosni poslao kao Poslanika.
Poslanik, a.s., kaže: ''Džibril me je toliko puta podsjetio na komšiju, da sam pomislio da će se komšije početi međusobno nasljeđivati!''
Nije pravi vjernik onaj koji zanoći sit, a njegov komšija gladan.''
''Tako mi Allaha, nije vjernik, tako mi Allaha, nije vjemik, tako mi Allaha, nije vjernik!'' Neko upita: ''Ko to, Allahov Poslaniče?'' On reče: ''Onaj čiji komšija nije siguran od njegova zla!''
''Čuvaj se grijeha, bit ćeš najpobožniji čovjek; budi zadovoljan onim što ti je Allah dao, bit ćeš najbogatiji; lijepo postupaj prema komšiji, bit ćeš mu'min (vjernik); želi ljudima ono što želiš sebi, bit ćeš musliman i nemoj se puno smijati, jer to umrtvljuje srce.''
Ko to moze da kad te uznemirava komsija, da ti baca izmet zivotinje ispred vrata jer te toliko mrzi, a kad se razboli ti odes njega posjetiti jer se razbolio, eh takav je nas bio Poslanik Muhammed, kojeg pokusavamo da slijedimo, to su ti vrhunci islama, gdje nikog ne ostavlja ravnodusnim.
- S4mpion
#2887 Re: Zašto je potrebna religija?
Vidiš kome sam se obratio?belfy wrote:prosli put si pricao istu pricu i ja ti sa licnim primjerom nisam izgleda nista dokazao. evo onda pokusaj se sporazumjeti sa istomisljenikom. cini mi se da on govori da je ovo van interesa:S4mpion wrote:
I ti se vodiš interesom, ne postoji jedno jedino djelo koje u životu uradiš svojom voljom van svog interesa, pomiri se s tim.
-
belfy
#2888 Re: Zašto je potrebna religija?
za privatne poruke imas upravo to sa istim imenom. forum je javnog karaktera i svako ima pravo da ocijeni ono sto si rekao. to sto sada bjezis od odgovora ima svoje znacenje. muhamed je bio covjek koji je, prema tvrdnji tvog istomisljenika radio to sto je radio. prema tebi, on je to radio samo iz interesa. mene zanima samo da li cete uspjeti naci sredinu koju ja i ti nismo nasli kao neistomisljenici.
- S4mpion
#2889 Re: Zašto je potrebna religija?
Ja nisam tu da rješavam nečije dileme po želji.belfy wrote:mene zanima samo da li cete uspjeti naci sredinu koju ja i ti nismo nasli kao neistomisljenici.
-
belfy
#2890 Re: Zašto je potrebna religija?
ma u stvari u pravu si. nema dileme koju bi ti mogao rijesiti. obzirom da tvrdis isto nakon svake rasprave, bez obzira na to kako se ista zavrsila. i nije to "dilema po zelji". ti sam, svaki put, ponavljas mantru o interesu. samo svaki put na kraju bjezis od te price. to sto nemas cime da odbranis misljenje, bez da priznas da si u krivu je opet samo do tebe. ali ajde de. jos jedna pobjeda za tebe ovdje, jel tako?S4mpion wrote:Ja nisam tu da rješavam nečije dileme po želji.belfy wrote:mene zanima samo da li cete uspjeti naci sredinu koju ja i ti nismo nasli kao neistomisljenici.
-
m_l
#2891 Re: Zašto je potrebna religija?
Aleksandar rece nije niko htio od ateista iz BiH da ucestvuje u emisiji...ccccc...jeste hrabridustaban wrote:Evo na pinku upravo ide rasprava koja je preuzeta odavde
![]()
Hajmo je odgledati pa ovdje nastaviti
- S4mpion
#2892 Re: Zašto je potrebna religija?
Ne samo ovdje, već svugdje.belfy wrote: jos jedna pobjeda za tebe ovdje, jel tako?
-
belfy
#2893 Re: Zašto je potrebna religija?
svakako, svakako...S4mpion wrote:Ne samo ovdje, već svugdje.belfy wrote: jos jedna pobjeda za tebe ovdje, jel tako?
P.S. ponekad se upitam gdje je ljudima nestao obraz... ljudi od vjere se kunu u njega. a onda se zapitam ko je tu covjek od vjere... ti prvi potenciras moral od religije, pa onda ovako ateriras. kako nekome to uopste moze stati u obraz? kako nakon toga se opet praviti moralnim? kako nakon toga uopste misliti da imas kredibilitet da nekome odgovoris? interesantno i nadasve zanimljivo...
- Leo_alfa
#2894 Re: Zašto je potrebna religija?
Tuga gdje zivimo...m_l wrote:Aleksandar rece nije niko htio od ateista iz BiH da ucestvuje u emisiji...ccccc...jeste hrabridustaban wrote:Evo na pinku upravo ide rasprava koja je preuzeta odavde
![]()
Hajmo je odgledati pa ovdje nastaviti![]()
- Leo_alfa
#2895 Re: Zašto je potrebna religija?
Kako obozavati boga ako nam bog kaze da ga obozavamo? Da li mozete nekoga obozavati ako vam se savjetuje/naredi da ga obozavate?
Ako je nama bog dao slobodnu volju, kako onda bog ima slobodnu volju?
Ako je nama bog dao slobodnu volju, kako onda bog ima slobodnu volju?
- apsidejzi
#2896 Re: Zašto je potrebna religija?
L u c i f e r wrote:Zamisli ga kako muhabeti sa cagaljem, pinokijem and co, smorene face i ono konta sam sa sobom "a sto se i ja zajeba u pm"...irac300 wrote:I taj bog haman nema pametnijeg posla, nego će s tobom besjediti.Chagalj wrote: jer cemo u tom Dzennetu biti uz Boga, pricati sa njim itd
-
Chagalj
#2897 Re: Zašto je potrebna religija?
nece sjedit samnom u kuci na stolici pobogu si, nego ce biti obracanje direktno bogu dok ga gledamo, nece biti prepreka, i to ce biti razgovor kako BOgu dolikuje.irac300 wrote:I taj bog haman nema pametnijeg posla, nego će s tobom besjediti.Chagalj wrote: jer cemo u tom Dzennetu biti uz Boga, pricati sa njim itd
PETAK U DZENNETU
Bejhekija biljezi predaju od Enesa u kojoj stoji: Dok smo jednom bili kod Allahovog Poslanika sallallahu alejhi ve sellem, on rece: Dosao mi je Dzibril, u ruci mu nesto kao ogledalo, a usred ogledala jedna crna tacka.
Upitah ga: Sta je to, Dzibrile? ´Ovo je jevmul-dzumu´a petak, dan koji ti je tvoj Gospodar ponudio da bude blagodan tebi i tvom ummetu posle tebe. Rekoh: Dzibrile, kakva je ovo crna tacka?
On rece: ´To je jedan sat u toku petka, a petak je najodabrani dan na dunjaluku. Mi ga u dzennetu zovemo jevmul-mezid! Upitah ga: Dibrile, zasto ga zovete jevmel-mezid? On rece: Allah je u dzennetu odabrao jednu dolinu, prostranu, od cistog miska. Kad dodje petak, nas Gospodar Uzviseni na Svome cursu sidje u tu dolinu. Njegov prijesto bude okruzen minberima od zlata, ukrasenim biserima, a iza njih su sedjela od nura. Zatim ce biti dopusteno stanovnicima odaja da sidju, pa ce dolaziti, razgrcuci dine od miska dok se budu priblizavali skupu.
Na rukam ce ima biti narukvice od zlata i srebra, odjeca im od dibe, kadife i svile. Kad i oni dodju na to mjesto, i kad sjednu. Allah ce na njih poslati povjetarac koji ce uciniti da im lica i odjeca miskom zamirisu. Oni ce tada biti mladici crne kose, u trideset trecoj godini starosti, onakvi kakav je bio Adem kad ga je Uzviseni Allah stvorio.
Tada ce Gospodar svemoguci pozvati Ridvana, cuvara dzennetske kapije, govoreci: ´Ridvane, podigni zastor izmedju Mene i Mojih robova i posjetilaca!´ Kada zastor izmedju Njega i njih bude uklonjen, i kada vide Njegovu ljepotu i Njegov nur, pohitace da Mu padnu na sedzdu. Tada ce Allah, Svemoguci i Uzviseni, Svojim glasom reci: ´Podignite glave svoje. Ibadet ste kao obavezu imali na dunjaluku, a danas ste vi na mjestu na kojem se nagrada prima. Trazite sta god zelite, jer Ja sam vas Gospodar.
Kojem ste povjerovali u ubecanje koje vam je dao, i blagodat Svoju sam prema vama upotpunio. Ovo je mjesto Moga kerameta, na kome Ja castim koga hocu,
pa zatrazite sta gog zelite! Oni ce reci: Gospodaru nas, imal ikakvo dobro a da nam ga nisi ucinio? Zar nas nisi pomogo da nam ublazis strahote umiranja? Zar nam nisi ugodnim ucinio boravak u mracnim kaburima? Zar nam nisi strah nas ublazio kada je Suri-Israfil zapuhnuo?
Zar nisi zanemario nase posrtaje, a prekrijo nasa sramotna djela? Zar nisi ucvrstio nase stope na Sirat-cupriji nad Džehennemom? Zar nas nisi u Svoj komsiluk priblizio, da cujemo Tvoj ugodni govor, i u punom svjetlu nan se otkrio? Imali ista od dobra a da nam ga nisi dao?!
Utjecemo se Allahu, Uzvisenom. Tada ce ih Allah Svojim glasom dozvati: ´Ja sam vas Gospodar, u cije ste obecanje povjerovali, i blagodat Svoju prema vama sam upotpunio. Trazite sta zelite. Oni ce reci: Trazimo Tvoje zadovoljstvo! On ce reci: ´Zahvaljujuci tome sto sam vama zadovoljan, zanemario sam vas sitna posrtanja, preso preko ruznih postupaka vasih, primio vas u Moje susjedstvo, dopustio vam da uzivate slusajuci Moj glas, pokazao vam Svoj nur. Ovo je mjesto na kojem Ja pocast ukazujem. Trazite sta zelite. I oni ce ga moliti, sve dok ne iscrpe sve svoje zelje.
A On ce ponovo reci: Trazite, i Ja cu vam dati. I oni ce ga moliti, sve dok ne iscrpe sve svoje zelje. A On ce ponovo reci: Trazite, i Ja cu vam dati. Oni ce reci:
Zadovoljni smo, Gospodaru nas, i pokorni. Tada ce im, iz Svog neizmjernog izobilja, povecati nagradu i pocastiti ih onom sto niko vido nije, zasta niko cuo nije, niti bilo ko nesto slicno moze zamislit. To ce im biti dato prije nego sto se rastanu tog petka. Ja sam, zatim, pitao Poslanika alejhi sellam: Allahov Poslanice, a koliko ce im ti darovi trajati? On je odgovorio do slijedeceg petka!
Zatim je nastavio: Zatim ce Ars Gospodara naseg, Uzvisenog, biti uzdignut, a sa njim ce meleci i vjerovjesnici otici u svoja prebivalista. Stanovnicima odaja ce zatim,biti dopusteno da se vrate svojim odajama, a rijec je o dvijema odajama od zelenog smaragda. Nista ima u dzennetu nece biti draze od petka, kada ce moci gledati u svoga Gospodara. Koji ce im pocast ukazati tako sto ce ih iz Svoga izobilja neizmjernom nagradom nagradjivati. Ovo sam cuo direktno od Allahovog Poslanika sallallahu alejhi ve sellem, a izmedju mene i njega nije niko bio, veli Enes.
-
Chagalj
#2898 Re: Odg: Zašto je potrebna religija?
Allah kaze u Kuranu:L u c i f e r wrote:Zamisli ga kako muhabeti sa cagaljem, pinokijem and co, smorene face i ono konta sam sa sobom "a sto se i ja zajeba u pm"...irac300 wrote:I taj bog haman nema pametnijeg posla, nego će s tobom besjediti.Chagalj wrote: jer cemo u tom Dzennetu biti uz Boga, pricati sa njim itd
61.“Gospodaru naš,” – reći će – “udvostruči patnju u vatri onima koji su nam ovo priredili!”
62.I govoriće: “Zašto ne vidimo ljude koje smo u zle ubrajali
63.i koje smo ismijavali? Da nam se nisu iz vida izgubili?”
64.Istina je, sigurno, da će se stanovnici Džehennema među sobom raspravljati.
102.Oni čija dobra djela budu teška, oni će želje svoje ostvariti, #
103.a oni čija dobra djela budu lahka, oni će posve izgubljeni biti, u Džehennemu će vječno boraviti, #
104.vatra će im lica pržiti i iskeženih zuba će u njemu ostati. #
105.“Zar vam ajeti Moji nisu kazivani, a vi ste ih poricali?” #
106.“Gospodaru naš,” – reći će – “naši prohtjevi su bili od nas jači, te smo postali narod zalutali. #
107.Gospodaru naš, izbavi nas iz nje; ako bismo ponovo zlo radili, sami bismo sebi nepravdu učinili.” #
108.“Ostanite u njoj prezreni i ništa Mi ne govorite!” – reći će On. #
109.“Kad su neki robovi Moji govorili: ’Gospodaru naš, mi vjerujemo, zato nam oprosti i smiluj nam se, jer Ti si najmilostiviji!’ – #
110.vi ste im se toliko rugali da ste zbog toga na Mene zaboravljali i uvijek ste ih ismijavali. #
111.Njih sam Ja danas nagradio za ono što su trpjeli, oni su, doista, postigli ono što su željeli.” #
kao da ajeti govore o ovo situaciji
-
Bujrum majstore
#2899 Re: Zašto je potrebna religija?
Eto, sad vas drug Chagalj prepada i zastrasiva. 
-
m_l
#2900 Re: Zašto je potrebna religija?
Sta tebi konkretno smeta?Leo_alfa wrote:Tuga gdje zivimo...