arslanbey wrote:http://en.wikipedia.org/wiki/SilkAir_Flight_185
jedan nas medju ubijenima? i ovo je zajedno s egypt air najpoznatiji samoubilacki razlog pada aviona

arslanbey wrote:http://en.wikipedia.org/wiki/SilkAir_Flight_185
jedan nas medju ubijenima? i ovo je zajedno s egypt air najpoznatiji samoubilacki razlog pada aviona

Ko sto i rekosmo danas a i jeff je potvrdio@AC360: Air Line Pilots Assn rejects the idea of #cockpit cameras, which could cost up to $100,000 each-@randikayeCNN reports http://t.co/eD6SrQczRR
Bankari? Benzinske pumpe? Recepcioneri u hotelima? Male prodavnice?insomnia78 wrote:Evo jedan aktuelniKo sto i rekosmo danas a i jeff je potvrdio@AC360: Air Line Pilots Assn rejects the idea of #cockpit cameras, which could cost up to $100,000 each-@randikayeCNN reports http://t.co/eD6SrQczRR
Privatnost jbg, ko bi jos volio da ga na poslu snimaju cijelo vrijeme
Koliko kosta obuka jednih a koliko drugihAvetinho wrote:Bankari? Benzinske pumpe? Recepcioneri u hotelima?insomnia78 wrote:Evo jedan aktuelniKo sto i rekosmo danas a i jeff je potvrdio@AC360: Air Line Pilots Assn rejects the idea of #cockpit cameras, which could cost up to $100,000 each-@randikayeCNN reports http://t.co/eD6SrQczRR
Privatnost jbg, ko bi jos volio da ga na poslu snimaju cijelo vrijeme
Niti najmanje.arslanbey wrote:koliko vas se plasi sjesti u avion nakon svega
insomnia78 wrote:Pa ako su cinjenice tu...
Nasli su "kutiju" culi sta su culi
Oni su vjerovatno i htjeli sacekati jer na konferenciji za stampu nisu nista rekli osim da im treba vremena za analize a znali su vec tada 100%
Neko je medjutim par sati kasnije tu vjest dosapnuo novinarki NYT iz Pariza i...
Ridjobrki wrote:Niti najmanje.arslanbey wrote:koliko vas se plasi sjesti u avion nakon svega
Pazi nije samo ocekivanje od pilota. Kod nas u BIh ljudi ocekuju od svih da budu 100% tacni, zdravi, pravi, odgovorni itd, ali to se naravno na njih en odnosi.Matzan wrote:I još da dodam, znam da pojedini forumaši žestoko trolaju temu, ali sam ubijeđen da dosta ljudi ima prevelika očekivanja od pilota civilne avijacije. Visoki zdravstveni kriteriji (nema kvarnih zuba, sokolov vid, itd.) postavljaju se za vojne pilote i sigurno još rigoroznije za astronaute, a za pilote u civilnoj avijaciji su daleko ispod ovih.
Sistematski pregledi pilota postoje, ali ne mogu oni pored niza ostalih nalaza vršiti nekakvo "duboko kopanje po umu".
Ima još najmanje stotinu zanimanja koja bi isto tako zahtijevala duboke analize i procjene, samo ću nekoliko spomenuti:
ljudi koji upravljaju/održavaju gradski vodovod, zaposleni u N elektranama, radnici u hemijskoj industriji, cijeli niz zanimanja vezanih za avijaciju a nisu piloti, osobe koje rukuju sa eksplozivom, vozači autobusa (voze po 50-60 ljudi), vozači cisterni sa 30-ak tona goriva, mašinovođe (voz), itd., itd...
Da ne spominjemo kakvi su idioti i šizofreničari vladali carstvima, diktatori, pa čak i regularno izabrani predsjednici država.
Ja ih znam X koji su povecavali koncetraciju kisika da bi razbili mahmurluk.Matzan wrote:Kažu da je dobar broj vojnih pilota u JNA volio popiti i da se ta "ljubav" najčešće rađala za vrijeme dugotrajnih čekanja u pripravnosti na aerodromima.
Gotovo sam siguran da piloti civilne avijacije vole cugnuti kad nisu na dužnosti, popuši se tu i pokoja džoja, a možda se katkad i ušmrkne belo. Ljudi su to.
A mediji su posebna priča. Stvarno su u prošlosti puno doprinjeli razotkrivanju nelegalnih radnji u mnogim segmentima društva, ali je zbog te trke ko će prije objaviti vijest pa makar i ne bila potpuno tačna.
Ne mogu da se otmem utisku da se sve više ponašaju kao lešinari, jedva čekajući neki belaj.
MyTao wrote:Meni su prebrzo dosli do zakljucka sta se desilo... a u slucaju sa malejzijskim nestalim avionom mi je sve bilo presporo.
Obama je kriv.

Meni isto nije jasno kako bolnica ili ljekar za pilote i kopilote automatski ne šalju sve nalaze aviokompaniji, a očito da ne šalju jer su tek prije par dana predali dokumentaciju tužiteljstvu.Zviz wrote:Mah dajte, iz minute u minutu nije se odlucio na samoubistvo, to svaka budala zna, da to ne ide tako. Nije bio u situaciji da je znao da ga ceka smrt, pa da sam sebi presudi prije nego sto to neko drugi ucini. Znaci ako je bio siz, kako mediji pisu, onda su oni doktori sto ih testiraju na bazi psihe, bar u kod Lufthasne, dovedeni sa pijace. Sad ce neko reci krio je, ma daj, to bi isto bilo da stavite Klicka i djecaka od 7 godina u ring i da Klicku kazete, pazi mali ima jak desni zamah. Najlaske je oprati ruke jedne kompanije, pa nije do nas, ovo je individualac ucinio, a opsta pravila ne donosimo mi vec avio-savez ili ko vec.
Eto bio i ljecio se povremeno u prosloti na karatak cas od depresije i da to niko u njegovom zurnalu od tih brojnih Lufthansa doktora nije vidio.Sve to ide u istu, njegovu licnu, medicinsku kartoteku
Ma ljecio se na 1 god. koliko sam upratio, ali prije nego sto je isao za pilota, mislim u skolu.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Meni isto nije jasno kako bolnica ili ljekar za pilote i kopilote automatski ne šalju sve nalaze aviokompaniji, a očito da ne šalju jer su tek prije par dana predali dokumentaciju tužiteljstvu.Zviz wrote:Mah dajte, iz minute u minutu nije se odlucio na samoubistvo, to svaka budala zna, da to ne ide tako. Nije bio u situaciji da je znao da ga ceka smrt, pa da sam sebi presudi prije nego sto to neko drugi ucini. Znaci ako je bio siz, kako mediji pisu, onda su oni doktori sto ih testiraju na bazi psihe, bar u kod Lufthasne, dovedeni sa pijace. Sad ce neko reci krio je, ma daj, to bi isto bilo da stavite Klicka i djecaka od 7 godina u ring i da Klicku kazete, pazi mali ima jak desni zamah. Najlaske je oprati ruke jedne kompanije, pa nije do nas, ovo je individualac ucinio, a opsta pravila ne donosimo mi vec avio-savez ili ko vec.
Eto bio i ljecio se povremeno u prosloti na karatak cas od depresije i da to niko u njegovom zurnalu od tih brojnih Lufthansa doktora nije vidio.Sve to ide u istu, njegovu licnu, medicinsku kartoteku
Da ali i 10. marta bio u bolnici na pregledu i imao bolovanje za taj 24. mart. Nisu rekli šta je dijagnoza. Kontam kako bolnica za takve pacijente ne šalje nalaze automatski avioprevozniku, ipak je to pilot/kopilot nije radnik u željezari.Zviz wrote:Ma ljecio se na 1 god. koliko sam upratio, ali prije nego sto je isao za pilota, mislim u skolu.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Meni isto nije jasno kako bolnica ili ljekar za pilote i kopilote automatski ne šalju sve nalaze aviokompaniji, a očito da ne šalju jer su tek prije par dana predali dokumentaciju tužiteljstvu.Zviz wrote:Mah dajte, iz minute u minutu nije se odlucio na samoubistvo, to svaka budala zna, da to ne ide tako. Nije bio u situaciji da je znao da ga ceka smrt, pa da sam sebi presudi prije nego sto to neko drugi ucini. Znaci ako je bio siz, kako mediji pisu, onda su oni doktori sto ih testiraju na bazi psihe, bar u kod Lufthasne, dovedeni sa pijace. Sad ce neko reci krio je, ma daj, to bi isto bilo da stavite Klicka i djecaka od 7 godina u ring i da Klicku kazete, pazi mali ima jak desni zamah. Najlaske je oprati ruke jedne kompanije, pa nije do nas, ovo je individualac ucinio, a opsta pravila ne donosimo mi vec avio-savez ili ko vec.
Zavisi. Ovaj prilikom pada je imao brzinu oko 500-600 km/h. Ogromna je to energija zato i jeste takav rezultat.Not My Idea wrote:Nije mi jasno kako su svi dijelovi ovako sitni, ko da je neko samljeo komplet avion. Zasto se to desilo? Jedan od spasilaca je scenu opisao rekavsi "Konfeti. Jedino to mogu opisati kao konfete, kao da je neki div razbacao papire na proslavi".
ukucam na gugl Plane crash i skoro svi avioni su u komadu,il barem se vidi da je to avion.
https://www.google.ba/search?q=plane+cr ... CAYQ_AUoAQ
Ovaj airbus se ni prepoznat ne moze,sta je to nekad bilo
David Gleave, a former chief investigator for Aviation Security Investigations, remembers listening to the cockpit recording from a plane that collided with another midair. “The first time I listened to it all the way through,” he says, “I think I went into shock. I blanked it all out. And then you go through and say: OK. I know it’s going to happen. You force yourself.” He pauses. “It’s a strange thing, though, to relive the last two minutes of someone else’s life. If you can’t forget about it, maybe it’s not the job for you.”
Most investigators seem to take a similarly hard-headed view – by necessity, of course. “You have colleagues to talk to,” says Evans. “You can’t become overwhelmed by the human tragedy. I don’t think it ever gets easier, but you have to divorce yourself from it and concentrate on the technical challenge.”
Once investigators do so, they can find vital clues in the tapes – even in the unconscious sounds emitted by the pilots. “You can listen for things like breathing rates,” says David Gleave. “You can judge stress levels, whether there’s been a heart attack. Maybe you turn up the pilot’s mic, or maybe you try to detect stress in the voice of an individual. You listen and try to work out if, when they’re silent, is it because they’re getting on with it? Or is it because there’s tension between them, and maybe that’s going to lead to a misunderstanding?”
Sometimes, though, the greatest insights can be held in what might seem to the rest of us like background noise. Evans remembers a case in China in which the flight data recorder suggested that the flaps on the wings had moved when they shouldn’t have, and she had to work out whether it was a pilot error (a lever pushed at the wrong moment) or a technical error (the flaps adjusting on their own). She listened to the tape again and again, isolating a sound that seemed like it could have been the lever in question. Then, she went to another identical aircraft, with an identical recording system. She switched the recorder on, she pulled the lever, and then she listened back. The problem, as it turned out, was the pilot’s fault.
To da, ali ovdje u ovoj a i svakoj drugoj prici je je komi tragicno to sto mediji napusu pricu u takve dimenzije da je to Bogu plakati. Negdje se strmogalvi autobus, izgine 100-120 ljudi, jedva gdje procitas i o tome se samo prica dan i kao da nije bilo. Srusi se avio, na lice mjesta dolaze drzavnici da sta pokazu? Pise se o tome uzduz i poprijeko.Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Da ali i 10. marta bio u bolnici na pregledu i imao bolovanje za taj 24. mart. Nisu rekli šta je dijagnoza. Kontam kako bolnica za takve pacijente ne šalje nalaze automatski avioprevozniku, ipak je to pilot/kopilot nije radniku željezari.Po meni moraju takvu proceduru uvesti za pilote ako ne i za ostalo osoblje.
niko od nas nema legitimno pravo da nekom oduzme zivot.sa svojim radi sta hoces druge ne diraj.Zviz wrote: To sto je on odlucio, da ako je istina, izvrsi na taj nacin samoubistvo, je njegova dobra volja i na to je on imao legitimno pravo. Sad mi mozemo pricato o tome, sto se nije bacio u bunar ili sta vec. On je izabrao ovaj nacin odnosno izabrao da se ubije na radnom mjestu, a to sto njegovo radno mjesto je da iza ima x broj ljudi dok radi je problem firme, jer mu je takvo radno mjesto dala na povjerenje. Ne, sad firma pere ruke on bio budala, ono ovo, a hajd da vidimo ko je budalu zaposlio.
Ne berem je li sarkastičan komentar ili se slažemo ali ne vidim zašto bih se plašio.uglavnomja wrote:dapaceRidjobrki wrote:Niti najmanje.arslanbey wrote:koliko vas se plasi sjesti u avion nakon svega