Avionske nesrece

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
insomnia78

#2876 Re: Avionske nesrece

Post by insomnia78 »

arslanbey wrote:http://en.wikipedia.org/wiki/SilkAir_Flight_185

jedan nas medju ubijenima? i ovo je zajedno s egypt air najpoznatiji samoubilacki razlog pada aviona
Image
insomnia78

#2877 Re: Avionske nesrece

Post by insomnia78 »

Evo jedan aktuelni
@AC360: Air Line Pilots Assn rejects the idea of #cockpit cameras, which could cost up to $100,000 each-@randikayeCNN reports http://t.co/eD6SrQczRR
Ko sto i rekosmo danas a i jeff je potvrdio
Privatnost jbg, ko bi jos volio da ga na poslu snimaju cijelo vrijeme
Avetinho

#2878 Re: Avionske nesrece

Post by Avetinho »

insomnia78 wrote:Evo jedan aktuelni
@AC360: Air Line Pilots Assn rejects the idea of #cockpit cameras, which could cost up to $100,000 each-@randikayeCNN reports http://t.co/eD6SrQczRR
Bankari? Benzinske pumpe? Recepcioneri u hotelima? Male prodavnice?
insomnia78

#2879 Re: Avionske nesrece

Post by insomnia78 »

Avetinho wrote:
insomnia78 wrote:Evo jedan aktuelni
Bankari? Benzinske pumpe? Recepcioneri u hotelima?
Koliko kosta obuka jednih a koliko drugih
Pumpadzija ode, danas ces ih uhvatiti jos sto
Pilota tesko
arslanbey

#2880 Re: Avionske nesrece

Post by arslanbey »

koliko vas se plasi sjesti u avion nakon svega
Ridjobrki

#2881 Re: Avionske nesrece

Post by Ridjobrki »

arslanbey wrote:koliko vas se plasi sjesti u avion nakon svega
Niti najmanje.
Matzan

#2882 Re: Avionske nesrece

Post by Matzan »

insomnia78 wrote:Pa ako su cinjenice tu...
Nasli su "kutiju" culi sta su culi
Oni su vjerovatno i htjeli sacekati jer na konferenciji za stampu nisu nista rekli osim da im treba vremena za analize a znali su vec tada 100%
Neko je medjutim par sati kasnije tu vjest dosapnuo novinarki NYT iz Pariza i...

Sve ovo je jako brzo. Prebrzo.
Sudare se dva golfa 2, ne mora nužno ni biti poginulih, pa uviđaj satima, a zvanični izvještaj ko zna koliko kasnije.
A ovdje su puno veći ulozi u pitanju.

Koliko se sjećam iz dosad najmanje 30-ak emisija "Air Crash Investigation" istrage jako dugo traju, pokušava se napraviti što preciznija i na raspoloživim dokazima zasnovana rekonstrukcija događaja. Znam da sam često čuo rečenicu "da je do nesreće došlo zbog nekoliko povezanih kritičnih događaja".
Mislim da je jedino brže od ovoga objavljen uzrok avionskih nesreća 9/11, ali to je već neka druga priča.

I da budem jasan, ne želim reći da se radi o bilo kakvoj zavjeri, ali je sve ovo neuobičajno brzo.
uglavnomja

#2883 Re: Avionske nesrece

Post by uglavnomja »

Ridjobrki wrote:
Niti najmanje.

dapace :razz:
Matzan

#2884 Re: Avionske nesrece

Post by Matzan »

I još da dodam, znam da pojedini forumaši žestoko trolaju temu, ali sam ubijeđen da dosta ljudi ima prevelika očekivanja od pilota civilne avijacije. Visoki zdravstveni kriteriji (nema kvarnih zuba, sokolov vid, itd.) postavljaju se za vojne pilote i sigurno još rigoroznije za astronaute, a za pilote u civilnoj avijaciji su daleko ispod ovih.

Sistematski pregledi pilota postoje, ali ne mogu oni pored niza ostalih nalaza vršiti nekakvo "duboko kopanje po umu".
Ima još najmanje stotinu zanimanja koja bi isto tako zahtijevala duboke analize i procjene, samo ću nekoliko spomenuti:
ljudi koji upravljaju/održavaju gradski vodovod, zaposleni u N elektranama, radnici u hemijskoj industriji, cijeli niz zanimanja vezanih za avijaciju a nisu piloti, osobe koje rukuju sa eksplozivom, vozači autobusa (voze po 50-60 ljudi), vozači cisterni sa 30-ak tona goriva, mašinovođe (voz), itd., itd...
Da ne spominjemo kakvi su idioti i šizofreničari vladali carstvima, diktatori, pa čak i regularno izabrani predsjednici država.
jefferson

#2885 Re: Avionske nesrece

Post by jefferson »

Matzan wrote:I još da dodam, znam da pojedini forumaši žestoko trolaju temu, ali sam ubijeđen da dosta ljudi ima prevelika očekivanja od pilota civilne avijacije. Visoki zdravstveni kriteriji (nema kvarnih zuba, sokolov vid, itd.) postavljaju se za vojne pilote i sigurno još rigoroznije za astronaute, a za pilote u civilnoj avijaciji su daleko ispod ovih.

Sistematski pregledi pilota postoje, ali ne mogu oni pored niza ostalih nalaza vršiti nekakvo "duboko kopanje po umu".
Ima još najmanje stotinu zanimanja koja bi isto tako zahtijevala duboke analize i procjene, samo ću nekoliko spomenuti:
ljudi koji upravljaju/održavaju gradski vodovod, zaposleni u N elektranama, radnici u hemijskoj industriji, cijeli niz zanimanja vezanih za avijaciju a nisu piloti, osobe koje rukuju sa eksplozivom, vozači autobusa (voze po 50-60 ljudi), vozači cisterni sa 30-ak tona goriva, mašinovođe (voz), itd., itd...
Da ne spominjemo kakvi su idioti i šizofreničari vladali carstvima, diktatori, pa čak i regularno izabrani predsjednici država.
Pazi nije samo ocekivanje od pilota. Kod nas u BIh ljudi ocekuju od svih da budu 100% tacni, zdravi, pravi, odgovorni itd, ali to se naravno na njih en odnosi.
1. Vojni piloti ne moraju imati sokolov vid, zna se sta gdje je granica, da ne govorimo da vremenom vid slabi.
2. Uvesti neke extremno stroge psiho testove je fenomenalna glupost. Kada bi se kopalo po svijesti ljudi dva puta godisnje i slicno, pa najbolji piloti, tj. oni koji dolaze iz vojske, sa nekoliko hiljada sati leta (a da ne govorimo o onima koji lete na transportnim avionima koji lako mogu da nabiju i po 15,000-20,000 sati leta) ce radije otici u penziju nego se s tim zajebavati. Piloti imaju svoju zajedncu i razumiju sebe. Sve se ovo oslanja na samodisciplinu.
3. Moramo uzeti u obzir koliko letova ima dnevno, mjesecno ili godisnje i koliko puta se ovo desilo? Ovo ce se desavati sve cesce jer je sve vise ljudi na zemlji, i sve vise ljudi leti.
4. Zbog cega ova hajka i slicno? Mediji. Ljudi koji nemaju pojma kako avion leti, ljudi koji vjeruju u chemtrailse i slicne gluposti razglabaju na medijima o tome sta treba uraditi a sta ne.
Matzan

#2886 Re: Avionske nesrece

Post by Matzan »

Kažu da je dobar broj vojnih pilota u JNA volio popiti i da se ta "ljubav" najčešće rađala za vrijeme dugotrajnih čekanja u pripravnosti na aerodromima.

Gotovo sam siguran da piloti civilne avijacije vole cugnuti kad nisu na dužnosti, popuši se tu i pokoja džoja, a možda se katkad i ušmrkne belo. Ljudi su to.

A mediji su posebna priča. Stvarno su u prošlosti puno doprinjeli razotkrivanju nelegalnih radnji u mnogim segmentima društva, ali je zbog te trke ko će prije objaviti vijest pa makar i ne bila potpuno tačna.
Ne mogu da se otmem utisku da se sve više ponašaju kao lešinari, jedva čekajući neki belaj.
MyTao

#2887 Re: Avionske nesrece

Post by MyTao »

Meni su prebrzo dosli do zakljucka sta se desilo... a u slucaju sa malejzijskim nestalim avionom mi je sve bilo presporo.

Obama je kriv.
jefferson

#2888 Re: Avionske nesrece

Post by jefferson »

Matzan wrote:Kažu da je dobar broj vojnih pilota u JNA volio popiti i da se ta "ljubav" najčešće rađala za vrijeme dugotrajnih čekanja u pripravnosti na aerodromima.

Gotovo sam siguran da piloti civilne avijacije vole cugnuti kad nisu na dužnosti, popuši se tu i pokoja džoja, a možda se katkad i ušmrkne belo. Ljudi su to.

A mediji su posebna priča. Stvarno su u prošlosti puno doprinjeli razotkrivanju nelegalnih radnji u mnogim segmentima društva, ali je zbog te trke ko će prije objaviti vijest pa makar i ne bila potpuno tačna.
Ne mogu da se otmem utisku da se sve više ponašaju kao lešinari, jedva čekajući neki belaj.
Ja ih znam X koji su povecavali koncetraciju kisika da bi razbili mahmurluk.
STo se tice medija, evo na CNN upravo gledam, 7 ljudi u studiju, dva pilota, jedan bivsi istrazitelj FAA i 4 seratora koji veze nemaju sta pricaju.
jefferson

#2889 Re: Avionske nesrece

Post by jefferson »

MyTao wrote:Meni su prebrzo dosli do zakljucka sta se desilo... a u slucaju sa malejzijskim nestalim avionom mi je sve bilo presporo.

Obama je kriv.
:lol: :lol: :lol: :lol:
Sad ozbiljno.
Ja sam to odmah rekao da ovo pokazuje razliku izmedju uredjenih zemalja kakva je Francuska, Njemacka ili SPanija, i zemalja koje se jos uvijek bor sa nekim osnovnim stavrima, kakva je Malezija.
Kada je ATC skontao da se pilot ne javlja, ATC je odmah aktivirao FRA borbenu avijaciju da ga ide naci. Prosle godine od trenutka kada je u Madjarskoj ATC aktivirao borbenu avijaciju proslo je ravni 5 minuta prije nego je Madjarski JAS-39 Grippen stigao Emiratov A380 koji se nije javio kada je usao u zracni prostor Madjarske (radio bio u kvaru).
Malezijci i pored toga sto imaju MIG-29, SU-30MKM i F/A-18, su dozvolili 4 sata da im avion leti kroz zonu koju pokrivaju njihovi radari, a da niko nista nije uradio povodom toga.
Sto bi se reklo, jos pure oni moraju jesti.
Sto se tice brzine zakljucka, Francuski istrazitelj je MORAO izaci ranije sa zakljucima jer je New York Times dobio informaciju da je pilot sam bio u kokpitu noc ranije. Da bi preuzeli kontrolu nad informacijama i sta izlazi u javnost, istrazitelji su poceli preduhitrivati novinare. Bolje imati kontrolu nad informacijama, makar se brzo davale, nego pokusavati sakriti stvari i izgubiti kakvu takvu kontrolu.
groove

#2890 Re: Avionske nesrece

Post by groove »

javila se i jedna stjuardesa sa kojom je bio prije u vezi. prijetio/govorio joj jednog dana svako ce znati za moje ime.

Image
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#2891 Re: Avionske nesrece

Post by Zviz »

Mah dajte, iz minute u minutu nije se odlucio na samoubistvo, to svaka budala zna, da to ne ide tako. Nije bio u situaciji da je znao da ga ceka smrt, pa da sam sebi presudi prije nego sto to neko drugi ucini. Znaci ako je bio siz, kako mediji pisu, onda su oni doktori sto ih testiraju na bazi psihe, bar u kod Lufthasne, dovedeni sa pijace. Sad ce neko reci krio je, ma daj, to bi isto bilo da stavite Klicka i djecaka od 7 godina u ring i da Klicku kazete, pazi mali ima jak desni zamah. Najlaske je oprati ruke jedne kompanije, pa nije do nas, ovo je individualac ucinio, a opsta pravila ne donosimo mi vec avio-savez ili ko vec.

Eto bio i ljecio se povremeno u prosloti na karatak cas od depresije i da to niko u njegovom zurnalu od tih brojnih Lufthansa doktora nije vidio. ;-) Sve to ide u istu, njegovu licnu, medicinsku kartoteku :wink:
Drvosjeca iz Dejcica

#2892 Re: Avionske nesrece

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Zviz wrote:Mah dajte, iz minute u minutu nije se odlucio na samoubistvo, to svaka budala zna, da to ne ide tako. Nije bio u situaciji da je znao da ga ceka smrt, pa da sam sebi presudi prije nego sto to neko drugi ucini. Znaci ako je bio siz, kako mediji pisu, onda su oni doktori sto ih testiraju na bazi psihe, bar u kod Lufthasne, dovedeni sa pijace. Sad ce neko reci krio je, ma daj, to bi isto bilo da stavite Klicka i djecaka od 7 godina u ring i da Klicku kazete, pazi mali ima jak desni zamah. Najlaske je oprati ruke jedne kompanije, pa nije do nas, ovo je individualac ucinio, a opsta pravila ne donosimo mi vec avio-savez ili ko vec.

Eto bio i ljecio se povremeno u prosloti na karatak cas od depresije i da to niko u njegovom zurnalu od tih brojnih Lufthansa doktora nije vidio. ;-) Sve to ide u istu, njegovu licnu, medicinsku kartoteku :wink:
Meni isto nije jasno kako bolnica ili ljekar za pilote i kopilote automatski ne šalju sve nalaze aviokompaniji, a očito da ne šalju jer su tek prije par dana predali dokumentaciju tužiteljstvu.
Zviz

#2893 Re: Avionske nesrece

Post by Zviz »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Zviz wrote:Mah dajte, iz minute u minutu nije se odlucio na samoubistvo, to svaka budala zna, da to ne ide tako. Nije bio u situaciji da je znao da ga ceka smrt, pa da sam sebi presudi prije nego sto to neko drugi ucini. Znaci ako je bio siz, kako mediji pisu, onda su oni doktori sto ih testiraju na bazi psihe, bar u kod Lufthasne, dovedeni sa pijace. Sad ce neko reci krio je, ma daj, to bi isto bilo da stavite Klicka i djecaka od 7 godina u ring i da Klicku kazete, pazi mali ima jak desni zamah. Najlaske je oprati ruke jedne kompanije, pa nije do nas, ovo je individualac ucinio, a opsta pravila ne donosimo mi vec avio-savez ili ko vec.

Meni isto nije jasno kako bolnica ili ljekar za pilote i kopilote automatski ne šalju sve nalaze aviokompaniji, a očito da ne šalju jer su tek prije par dana predali dokumentaciju tužiteljstvu.
Ma ljecio se na 1 god. koliko sam upratio, ali prije nego sto je isao za pilota, mislim u skolu.
Drvosjeca iz Dejcica

#2894 Re: Avionske nesrece

Zviz wrote:

Ma ljecio se na 1 god. koliko sam upratio, ali prije nego sto je isao za pilota, mislim u skolu.
Da ali i 10. marta bio u bolnici na pregledu i imao bolovanje za taj 24. mart. Nisu rekli šta je dijagnoza. Kontam kako bolnica za takve pacijente ne šalje nalaze automatski avioprevozniku, ipak je to pilot/kopilot nije radnik u željezari. :( Po meni moraju takvu proceduru uvesti za pilote ako ne i za ostalo osoblje.
Not My Idea

#2895 Re: Avionske nesrece

Post by Not My Idea »

Nije mi jasno kako su svi dijelovi ovako sitni, ko da je neko samljeo komplet avion. Zasto se to desilo? Jedan od spasilaca je scenu opisao rekavsi "Konfeti. Jedino to mogu opisati kao konfete, kao da je neki div razbacao papire na proslavi".

ukucam na gugl Plane crash i skoro svi avioni su u komadu,il barem se vidi da je to avion.
https://www.google.ba/search?q=plane+cr ... CAYQ_AUoAQ

Ovaj airbus se ni prepoznat ne moze,sta je to nekad bilo
Drvosjeca iz Dejcica

#2896 Re: Avionske nesrece

Not My Idea wrote:Nije mi jasno kako su svi dijelovi ovako sitni, ko da je neko samljeo komplet avion. Zasto se to desilo? Jedan od spasilaca je scenu opisao rekavsi "Konfeti. Jedino to mogu opisati kao konfete, kao da je neki div razbacao papire na proslavi".

ukucam na gugl Plane crash i skoro svi avioni su u komadu,il barem se vidi da je to avion.
https://www.google.ba/search?q=plane+cr ... CAYQ_AUoAQ

Ovaj airbus se ni prepoznat ne moze,sta je to nekad bilo
Zavisi. Ovaj prilikom pada je imao brzinu oko 500-600 km/h. Ogromna je to energija zato i jeste takav rezultat. :(
VjecitiStudent

#2897 Re: Avionske nesrece

Post by VjecitiStudent »

Kako izgleda slušanje "crne kutije"

David Gleave, a former chief investigator for Aviation Security Investigations, remembers listening to the cockpit recording from a plane that collided with another midair. “The first time I listened to it all the way through,” he says, “I think I went into shock. I blanked it all out. And then you go through and say: OK. I know it’s going to happen. You force yourself.” He pauses. “It’s a strange thing, though, to relive the last two minutes of someone else’s life. If you can’t forget about it, maybe it’s not the job for you.”

Most investigators seem to take a similarly hard-headed view – by necessity, of course. “You have colleagues to talk to,” says Evans. “You can’t become overwhelmed by the human tragedy. I don’t think it ever gets easier, but you have to divorce yourself from it and concentrate on the technical challenge.”

Once investigators do so, they can find vital clues in the tapes – even in the unconscious sounds emitted by the pilots. “You can listen for things like breathing rates,” says David Gleave. “You can judge stress levels, whether there’s been a heart attack. Maybe you turn up the pilot’s mic, or maybe you try to detect stress in the voice of an individual. You listen and try to work out if, when they’re silent, is it because they’re getting on with it? Or is it because there’s tension between them, and maybe that’s going to lead to a misunderstanding?”

Sometimes, though, the greatest insights can be held in what might seem to the rest of us like background noise. Evans remembers a case in China in which the flight data recorder suggested that the flaps on the wings had moved when they shouldn’t have, and she had to work out whether it was a pilot error (a lever pushed at the wrong moment) or a technical error (the flaps adjusting on their own). She listened to the tape again and again, isolating a sound that seemed like it could have been the lever in question. Then, she went to another identical aircraft, with an identical recording system. She switched the recorder on, she pulled the lever, and then she listened back. The problem, as it turned out, was the pilot’s fault.
Zviz

#2898 Re: Avionske nesrece

Post by Zviz »

Da ali i 10. marta bio u bolnici na pregledu i imao bolovanje za taj 24. mart. Nisu rekli šta je dijagnoza. Kontam kako bolnica za takve pacijente ne šalje nalaze automatski avioprevozniku, ipak je to pilot/kopilot nije radniku željezari. :( Po meni moraju takvu proceduru uvesti za pilote ako ne i za ostalo osoblje.
To da, ali ovdje u ovoj a i svakoj drugoj prici je je komi tragicno to sto mediji napusu pricu u takve dimenzije da je to Bogu plakati. Negdje se strmogalvi autobus, izgine 100-120 ljudi, jedva gdje procitas i o tome se samo prica dan i kao da nije bilo. Srusi se avio, na lice mjesta dolaze drzavnici da sta pokazu? Pise se o tome uzduz i poprijeko.

Mene cudi, da ovo nekoga cudi, da se moze desiti, pa moze. Ko je kriv ovdje, on zasigurno nije kriv, jer je imao legitimno pravo da radi sta hoce, ali igramo nato da vjerujemo jedno drugome, pa se nadamo da ce se svi drzati pravila. Kriv je onaj ko je dopustio njemu da on moze svoje djelo da sporvede u realnosti. Mrtvog covjeka nemozes nizasta okrviti, mozes samo ga blatiti i to je sto mediji rade trenutno. Njemu je Germanwings/Lufthansa dala dozvolu da ima pod svojom kontrolom x broj putnika kad on leti. I firma je grancija svima nama da je taj covjek u stanju to da ucini i izvede bez problema. To sto je on odlucio, da ako je istina, izvrsi na taj nacin samoubistvo, je njegova dobra volja i na to je on imao legitimno pravo. Sad mi mozemo pricato o tome, sto se nije bacio u bunar ili sta vec. On je izabrao ovaj nacin odnosno izabrao da se ubije na radnom mjestu, a to sto njegovo radno mjesto je da iza ima x broj ljudi dok radi je problem firme, jer mu je takvo radno mjesto dala na povjerenje. Ne, sad firma pere ruke on bio budala, ono ovo, a hajd da vidimo ko je budalu zaposlio.

Ja da sam njegovi roditelji, nebi branio cin, ali bi branio svoje prezime koje blate preko njega. I trazio odstetu od firme, bar sa devet nula. A isto bi trebale uciniti i porodice zrtava. I tako se uce firme da u buduce 100x dobro razmisle sta ce uciniti prije nego sto ucine. Znam ja da bi to mozda znacilo da nebi se vise niko ni usudjivao da bude avio prevoznik, pa dobro, budi tu gdje i jesi. Zivot je i nako prolazna stvar, ima li sta poslje i to su samo nagadjanja i tjesenja za neke.
Ljakan

#2899 Re: Avionske nesrece

Post by Ljakan »

Zviz wrote: To sto je on odlucio, da ako je istina, izvrsi na taj nacin samoubistvo, je njegova dobra volja i na to je on imao legitimno pravo. Sad mi mozemo pricato o tome, sto se nije bacio u bunar ili sta vec. On je izabrao ovaj nacin odnosno izabrao da se ubije na radnom mjestu, a to sto njegovo radno mjesto je da iza ima x broj ljudi dok radi je problem firme, jer mu je takvo radno mjesto dala na povjerenje. Ne, sad firma pere ruke on bio budala, ono ovo, a hajd da vidimo ko je budalu zaposlio.
niko od nas nema legitimno pravo da nekom oduzme zivot.sa svojim radi sta hoces druge ne diraj.
Ridjobrki

#2900 Re: Avionske nesrece

Post by Ridjobrki »

uglavnomja wrote:
Ridjobrki wrote:
Niti najmanje.
dapace :razz:
Ne berem je li sarkastičan komentar ili se slažemo ali ne vidim zašto bih se plašio.

Sad bih sjeo u avion, što se mene tiče - pa nije kiša aviona sa nebesa da pada, majku mu... :-)
Post Reply