Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
vee-jay wrote:oni koji su pregovarali sa Fuleom kao i on sam su znali da ce ovi pregovori propasti. nisu propali radi impulsivnosti ili bahatosti pregovaraca nego radi cinjenice da su barem dvije strane (HDZ na jednoj i SBBSDASDP na drugoj strani) ovaj krah imali u cilju. pitanje je, koji su razlozi odnosno koje nade ili strategije se nalaze iza ovog kraha?
Cuj sta je? Pa koja bi budala u predizbornoj godini potpisala ovako bitnu promjenu Ustava i politicki se samosahranila?
Hrvati pogotovo ne mogu ovo nikako potpisati ni prije ni poslije izbora jer time trajno ostaju bez clana Predsjednistva. Bosnjacki politicari ce poslije, nakon izbora, zrtvovati ono sto im svakako ne pripada i onda ce imati vremena do narednih izbora da uvjere svoje glasace u ispravnost tog "evropskog muti poteza".
Dobro. Moj prijedlog onda da ovu temu zatvorimo do prvog dana nakon izbora.
Do jeseni 2015. minimalno.
Otegne se kod nas formiranje vlasti.
Basvod wrote:
Cuj sta je? Pa koja bi budala u predizbornoj godini potpisala ovako bitnu promjenu Ustava i politicki se samosahranila?
Hrvati pogotovo ne mogu ovo nikako potpisati ni prije ni poslije izbora jer time trajno ostaju bez clana Predsjednistva. Bosnjacki politicari ce poslije, nakon izbora, zrtvovati ono sto im svakako ne pripada i onda ce imati vremena do narednih izbora da uvjere svoje glasace u ispravnost tog "evropskog muti poteza".
Dobro. Moj prijedlog onda da ovu temu zatvorimo do prvog dana nakon izbora.
Do jeseni 2015. minimalno.
Otegne se kod nas formiranje vlasti.
Ako srbi do tada, po staroj tradiciji ubistva kralja, Dodiku ne skinu glavu...
Mislio sam na konkretnu i jasnu zločinačku nit jedne politike :
HVO je isto tako organizovao iseljavanje hrvatskog
stanovništva iz srednje Bosne u Hercegovinu. To iseljavanje imalo je za cilj da zaštiti
jedan dio hrvatskog stanovništva iz srednje Bosne od borbi koje su se vodile u tom
području, ali i da ojača prisustvo Hrvata u Herceg-Bosni sa ciljem da odnos snaga
prevagne u korist Hrvata. Uslijed ove činjenice, dio hrvatskih stanovnika iz srednje Bosne
je otišao dobrovoljno, dok je druge HVO iselio uz primjenu sile.
"U Sarajevu su ostali samo oni Hrvati koji nemaju gdje i koji ništa ne razmišljaju" Dragan Čović
Nije problem biti separatista, problem je kada se u tim naporima pribjegne organizovanom zločinu.
Naravno...poznati su logori HVO-a za Hrvate, ističe se stadion Iskra u Bugojnu, kao i zločini HVO-a nad Hrvatima poput streljana 30-ak osoba u Bikošama, Buhine Kuće, Miletići i sl., zatim ubijanje povratnika Hrvata od bivših pripadnika HVO-a poput ubojstva policajaca u Travniku ili u staraca selu Nula, pa onda pljačkanje, paljenje i rušenje kuća poput sela Kovačići, Djakovići i Pećine u Novom Travniku, zatim granatiranje bolnice u Novoj Biloj, pa onda blokada Lašvanske doline od više stotina dana itd. itd.
Niko normalan neće osporavati činjenicu da su i pripadnici ARBiH činili zločine, ali to su bili primjeri nedosljednosti deklarisanoj politici, izuzeci. S druge strane, stvaranje Herceg Bosne kao samo hrvatske teritorijalne jedinice je suštinski bio zločinački projekat jer je podrazumjevao protjerivanje i likvidacije.
vee-jay wrote:oni koji su pregovarali sa Fuleom kao i on sam su znali da ce ovi pregovori propasti. nisu propali radi impulsivnosti ili bahatosti pregovaraca nego radi cinjenice da su barem dvije strane (HDZ na jednoj i SBBSDASDP na drugoj strani) ovaj krah imali u cilju. pitanje je, koji su razlozi odnosno koje nade ili strategije se nalaze iza ovog kraha?
To podrazumjeva konstruktivnu ulogu kadra HDZ-a koji bi ušao u Predsjedništvo, a naznaka takvog ponašanja kao što vidiš nema. Štaviše, mislim da neki to jedva čekaju kako bi u tandemu sa Radmanovićem mogli imenovati još kojeg Branka Pećanca, gušiti državu smanjenjem budžeta i generalno nastaviti politiku rušenja države o državnom trošku. Tvoja se teorija temelji na uvjerenju kako bi ulazak kadra HDZ-a u zgradu Predsjedništva s vremenom bio prihvaćen kao nešto pozitivno, a ja sam siguran da bi samo djelovanje tog kadra u startu sasjeklo stvaranje te svijesti. Štaviše, pokrenulo bi se pitanje odgovornosti onih koji su dozvolili takvo jačanje HDZ-a bez Čovićevog kompromisnog otklona od projekta etnoteritorijalizacije.
Linija razdvajanja patriota i onih drugih ide po pitanju "sta je dobro za BiH i narod".
Oni drugi prije svega zele da "njihovi" (nacionalni ili partijski) kadrovi zaposjednu neke pozicije, iz ovog ili onog razloga.
Meni licno je apsolutno nevazna personalna politika, toliko dugo dok izabrani ili imenovani zvanicnik radi
a) ono sto je dobro za BIH u smislu njene suverenosti, jedinstva i prosperiteta
b) ono sto je dobro za gradjane u smislu poboljsanja zivotnog standarda i jacanju INDIVIDUALNIH prava.
Dakle, bez razmisljanja bih pristao da predsjednik (jedan, bez zamjenika) bude Srbin, a premijer Hrvat (ili obrnuto), samo ako bi radili za dobrobit BiH i njenih gradjana.
seln wrote:Linija razdvajanja patriota i onih drugih ide po pitanju "sta je dobro za BiH i narod".
Oni drugi prije svega zele da "njihovi" (nacionalni ili partijski) kadrovi zaposjednu neke pozicije, iz ovog ili onog razloga.
Meni licno je apsolutno nevazna personalna politika, toliko dugo dok izabrani ili imenovani zvanicnik radi
b) ono sto je dobro za gradjane u smislu poboljsanja zivotnog standarda i jacanju INDIVIDUALNIH prava. Dakle, bez razmisljanja bih pristao da predsjednik (jedan, bez zamjenika) bude Srbin, a premijer Hrvat (ili obrnuto), samo ako bi radili za dobrobit BiH i njenih gradjana.
Fonsal wrote:Smješni ovi kockoglavi. Sav diskurs im se svodi na "Nešto se valja iza brda". Valja se ogroman obrezanko spreman da vas opali po tim kockastim i nedokaznim glavurdinama. Eto šta se valja.
hočel neko bit ljubazan i objasnit ovaj nadimak "kockoglavi" ?
seln wrote:Linija razdvajanja patriota i onih drugih ide po pitanju "sta je dobro za BiH i narod".
b) ono sto je dobro za gradjane u smislu poboljsanja zivotnog standarda i jacanju INDIVIDUALNIH prava. Dakle, bez razmisljanja bih pristao da predsjednik (jedan, bez zamjenika) bude Srbin, a premijer Hrvat (ili obrnuto), samo ako bi radili za dobrobit BiH i njenih gradjana.
sto je naravno danas nemoguca misija.
Naravno. Jer se ne radi o principima i zastiti nacionalnih interesa, vec o manipulaciji.
Fonsal wrote:Smješni ovi kockoglavi. Sav diskurs im se svodi na "Nešto se valja iza brda". Valja se ogroman obrezanko spreman da vas opali po tim kockastim i nedokaznim glavurdinama. Eto šta se valja.
hočel neko bit ljubazan i objasnit ovaj nadimak "kockoglavi" ?
kombinacija...
"kockaste glave" su u sarajevu sirovine, doslje iz ruralnih krajeva... na to se nalijepi sklonost pojedinaca da sahovnice stavljaju na sve sem toalet papira... i dobijes "kockoglavi"
meni se ne svidja prozivka... uostalom imam boljih, a politicki korektnih
b) ono sto je dobro za gradjane u smislu poboljsanja zivotnog standarda i jacanju INDIVIDUALNIH prava.
Dakle, bez razmisljanja bih pristao da predsjednik (jedan, bez zamjenika) bude Srbin, a premijer Hrvat (ili obrnuto), samo ako bi radili za dobrobit BiH i njenih gradjana.
Veoma velikodusno. Srbin bi pretpostavljam bio Bogicevic a Hrvat Komsic.
To podrazumjeva konstruktivnu ulogu kadra HDZ-a koji bi ušao u Predsjedništvo, a naznaka takvog ponašanja kao što vidiš nema. Štaviše, mislim da neki to jedva čekaju kako bi u tandemu sa Radmanovićem mogli imenovati još kojeg Branka Pećanca, gušiti državu smanjenjem budžeta i generalno nastaviti politiku rušenja države o državnom trošku. Tvoja se teorija temelji na uvjerenju kako bi ulazak kadra HDZ-a u zgradu Predsjedništva s vremenom bio prihvaćen kao nešto pozitivno, a ja sam siguran da bi samo djelovanje tog kadra u startu sasjeklo stvaranje te svijesti. Štaviše, pokrenulo bi se pitanje odgovornosti onih koji su dozvolili takvo jačanje HDZ-a bez Čovićevog kompromisnog otklona od projekta etnoteritorijalizacije.
Dakle hrvatski politicari moraju slusati bosnjacke da bi im ovi dozvolili ulaz u Predsjednistvo?
Pa, vidis ja mislim da takav ultimatum nece jos dugo drzati vodu i da ce hrvatski politicar prije ili kasnije uci u Predsjednostvo. A da li ce on biti iz HDZ ili HDZ 1990 ili neke druge hrvatske stranke... odnosno da li ce on biti Hrvat, Jevrej, Bosnjak ili Ukrajinac... uopste nije bitno. Bosnjacke stranke, sto su davale hrvatskog clana Predsjednistva... davale su.
Veoma velikodusno. Srbin bi pretpostavljam bio Bogicevic a Hrvat Komsic.
Srbin moze biti bilo ko, pod uslovom da mu srbija nije preca od BiH.
Meni licno je apsolutno nevazna personalna politika, toliko dugo dok izabrani ili imenovani zvanicnik radi a) ono sto je dobro za BIH u smislu njene suverenosti, jedinstva i prosperiteta
Postoji li ijedan političar u BiH koji udovoljava ovim kriterijima, narodnost i vjeroispovjest nebitna...
Meni licno je apsolutno nevazna personalna politika, toliko dugo dok izabrani ili imenovani zvanicnik radi a) ono sto je dobro za BIH u smislu njene suverenosti, jedinstva i prosperiteta
Postoji li ijedan političar u BiH koji udovoljava ovim kriterijima, narodnost i vjeroispovjest nebitna...
Naravno da ne postoji, bar od ovih poznatih i etabliranih. Moj post je bio odgovor na etnicku fiksaciju ovog ili onog naroda na "njihove" politicare.
Basvod wrote:
Dakle hrvatski politicari moraju slusati bosnjacke da bi im ovi dozvolili ulaz u Predsjednistvo?
Pa, vidis ja mislim da takav ultimatum nece jos dugo drzati vodu i da ce hrvatski politicar prije ili kasnije uci u Predsjednostvo. A da li ce on biti iz HDZ ili HDZ 1990 ili neke druge hrvatske stranke... odnosno da li ce on biti Hrvat, Jevrej, Bosnjak ili Ukrajinac... uopste nije bitno. Bosnjacke stranke, sto su davale hrvatskog clana Predsjednistva... davale su.
Hrvatski član predsjedništva će se birati iz reda hrvata kao i srpski član predsjeništva iz reda srba. I to na način da će i hrvati i srbi glasati u svojim matičnim državama, zagrebu i beogradu. Dakle, legitimitet je osiguran. Prisustvo hrvatskih i srpskih dijaspora u bih je po svemu sudeći rezultat prolazne historijske slučajnosti koja sama sebe dokida ostvarenjem nacionalnog sna odnosno osnivanjem hrvatske i srbije kao nacionalnih država.
oakville wrote: Hrvatski član predsjedništva će se birati iz reda hrvata kao i srpski član predsjeništva iz reda srba. I to na način da će i hrvati i srbi glasati u svojim matičnim državama, zagrebu i beogradu. Dakle, legitimitet je osiguran. Prisustvo hrvatskih i srpskih dijaspora u bih je po svemu sudeći rezultat prolazne historijske slučajnosti koja sama sebe dokida ostvarenjem nacionalnog sna odnosno osnivanjem hrvatske i srbije kao nacionalnih država.
A bosnjacki ce biti biran od prestavnika dijaspore I ovjeren u majci turskoj...imal zime Oakville..ova godina bas zajebana
Nisam pratio puno pregovore jer imam puno posla pa ako moze neko da kaze kako stoje stvari?
Vidim ovu izjavu od Fulea gdje prozva HDZ kada je rekao da neki traze nesto, sto nije problem provedve presude "Sejdic-Finci".
Opet, vidim da je usvojena i Rezolucija o BiH gdje se spominje ta federalizacija BiH. Ako ce ta federalizacija znaciti stvaranje administrativno-politickih cjelina u koje ce ulaziti i teritorij danasnje RS (a to povezujem i sa danasnjom izjavom u Saboru Republike Hrvatske, gdje spomenuse treci entitet i Posavinu), onda to i ne zvuci bas lose.
Max Bunker wrote:Nisam pratio puno pregovore jer imam puno posla pa ako moze neko da kaze kako stoje stvari?
Vidim ovu izjavu od Fulea gdje prozva HDZ kada je rekao da neki traze nesto, sto nije problem provedve presude "Sejdic-Finci".
Opet, vidim da je usvojena i Rezolucija o BiH gdje se spominje ta federalizacija BiH. Ako ce ta federalizacija znaciti stvaranje administrativno-politickih cjelina u koje ce ulaziti i teritorij danasnje RS (a to povezujem i sa danasnjom izjavom u Saboru Republike Hrvatske, gdje spomenuse treci entitet i Posavinu), onda to i ne zvuci bas lose.
S obzirom koliko R. Hrvatska "ozbiljno" brine o hrvatima u BiH, a posebno onima u Posavini, izjave ovakve vrste iz Sabora su u rangu saborskih rezolucija kojima se poziva na izgradnju mira u Africi.
Max Bunker wrote:Nisam pratio puno pregovore jer imam puno posla pa ako moze neko da kaze kako stoje stvari?
S obzirom koliko R. Hrvatska "ozbiljno" brine o hrvatima u BiH, a posebno onima u Posavini, izjave ovakve vrste iz Sabora su u rangu saborskih rezolucija kojima se poziva na izgradnju mira u Africi.
Pa to oko Posavine i ulaska iste u treci entitet, Srbi nikaad nece pristati (prije ce dati Trebinje ili Pale nego sto ce pristati da izgube saobracajnu vezu sa maticom Srbijom).
Hrvatska nije sama jaka za provodjenje ovih rezolucija ali Hrvatska je dio EU a sigurno je da tamo moze lobirati u nekoj mjeri.
Pa to oko Posavine i ulaska iste u treci entitet, Srbi nikaad nece pristati (prije ce dati Trebinje ili Pale nego sto ce pristati da izgube saobracajnu vezu sa maticom Srbijom).
Hrvatska nije sama jaka za provodjenje ovih rezolucija ali Hrvatska je dio EU a sigurno je da tamo moze lobirati u nekoj mjeri.
Lobiranje hrvatske u tom smjeru se svodi na držanje govora ruže tomašević o nekim selima u Bosni, pri čemu ostali predstavnici u eu parlamentu sveudilj spavaju, budući da ne razumiju o kojoj zemlji ova žena priča i "who is you" na kraju krajeva. Hrvatska nije uspješno lzlobirala ni most Pelješac a kamoli da dobaci dalje.
Hrvatska je u teskoj ekonomskoj krizi. Selidbom BiH Hrvata u Hrvatsku ta kriza je sve veca jer nije rijec o ljudima koji donose kapital nego o ljudima koji su trosak.
To je problem i kako taj problem rjesiti? Pa onako kako su susjedi i komsije sve probleme rjesavali - preko ledja Bosne i Hercegovine.
vee-jay wrote:Hrvatska je u teskoj ekonomskoj krizi. Selidbom BiH Hrvata u Hrvatsku ta kriza je sve veca jer nije rijec o ljudima koji donose kapital nego o ljudima koji su trosak.
To je problem i kako taj problem rjesiti? Pa onako kako su susjedi i komsije sve probleme rjesavali - preko ledja Bosne i Hercegovine.
Možda na nivou dimne bombe i skretanja pažnje, što će na nekom simboličkom nivou podići tenzije u BiH (ako je to uopšte više moguće s obzirom na visinu tenzija ). ali na terenu, ništa se spektakularno neće dešavati.
Nema dalje. Ili ukinuti oba entiteta ili ostaje ovako kako i jeste. Nema treceg ni naopako, taman Duduk dao kompletnu banjalucku krajinu. Kako vas lagano navlace na tanak led.