Pelet u BiH - cijene i gdje
Moderator: anex
-
gagy06
#2876 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Imas li info gdje ce da bude tog bugarskog, ko uvozi?
- rovac13
#2878 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Meni sve ove zavrzlame oko peleta suhveli.
Daj boze da neko ne otplace na kraju
Sve mi lici na nekakav experiment.
Daj boze da neko ne otplace na kraju
Sve mi lici na nekakav experiment.
-
CooK
#2879 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Ovaj suncokretov pelet je jos relativno malo poznat nacin ogrjeva i malo ce se korisnika odluciti na njega dok ne bude vise informacija a jos je i 8mm pa ga mogu koristiti samo ovi sto imaju peci preko 30kW i jos je pakovan po tonu a ne u vrece od 15kg. Sto se tice ovog peleta iz Bugarske za 270KM po toni ako ti je to informacija kao za onaj Ruski i Ukrainski pelet onda nema od toga nista. Mislim da nije u redu to sto ovdje pises neprovjerene informacije jer nas ima koji cekamo malo jeftiniji pelet i to sto nam neko najavljuje da ce se on pojaviti a ne pojavi se samo nam otezava situaciju jer cekajuci taj jeftiniji ovom drugom raste cijena. Ja razumijem tvoj bijes prema lokalnim preprodavacima i lopovima koji nas deru na peletu ali plasirajuci netacne informacije mi samo odgadjamo kupovinu i na kraju ako od toga ne bude nista platicemo ga preko 500KM. Dakle zamolio bih te da napises samo provjerene informacije a ako nisu provjerene bolje nemoj nista napisati jer nikome ne pomazes tako nego samo odmazes.toure123 wrote:Pocelo je pocelo![]()
Evo linka za pelet( nije reklamiranje ili nesto slicno ):
https://www.olx.ba/artikal/26954531/pel ... a-trzistu/
A ovi sto su dizali cijene do nebesa po 480 KM sada mozemo KOMOTNO RECI: POPUSITE NAM KURACCCC![]()
![]()
![]()
Realna cijena peleta u ovom trenutku za nase trziste je 220-240 KM, i to je cak previse !
Evo cujem da nam uskoro dolazi neki uvozni pelet iz Bugarske po cijeni od 270 KM/tona za nase trziste!!!
DUDLAJTE GA LOKALNE SPODOBEEEE MAMU VAM JEBEEEM HAHAHAHA
-
gagy06
#2880 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Sto se mene tice, ja sam pelet nabavio, ali ako bi "naletila" tona po 250-280, kupio bih jos tonu nek se nadje.
-
CooK
#2881 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Ma ja nisam nabavio, cekam da makar bude 350KM po toni iako mi je i to skupo ali moglo bi me ovo cekanje kostati. Ne znam sta da radim, jebem ti pelet i pec na pelet, bolje da sam govno pojeo nego sto sam nju kupio.gagy06 wrote:Sto se mene tice, ja sam pelet nabavio, ali ako bi "naletila" tona po 250-280, kupio bih jos tonu nek se nadje.
-
saimidin
#2882 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
pelet nece ici ispod 300km, ni uvozni ni domaci, prije marta-aprilaCooK wrote:Ma ja nisam nabavio, cekam da makar bude 350KM po toni iako mi je i to skupo ali moglo bi me ovo cekanje kostati. Ne znam sta da radim, jebem ti pelet i pec na pelet, bolje da sam govno pojeo nego sto sam nju kupio.gagy06 wrote:Sto se mene tice, ja sam pelet nabavio, ali ako bi "naletila" tona po 250-280, kupio bih jos tonu nek se nadje.
ima peleta u ukraini po 100Eura, ali je prevoz zeljeznicom 40eura i pdv na to 24eura plus skladistenje, jer vozom moras dovesti namanje 500tona,
nema sanse da bude ispod 300 km
jedino da ga kupis u ukrajini na ljeto po 60 eura, ali tad je i kod nas ispod 300 km
a to bi opet morala uraditi neka firma, jer treba uloziti brdo para, i rizikovati da cijena padne ispod 250km, jer si onda popusio.
- Pitar sa Kariba
- Location: Grad ispod Trebevića, Gdje još uvijek ima pravo dobrih priča.
#2883 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
@CooK na linku gore ti je pelet drveni po 350 (bez prevoza), samo u Zenici i ne znam koliko je pouzdan. Mislim, ako nisi otvar'o link.
-
CooK
#2884 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Zvao sam vec i kaze da ce biti od 12.10-tog ali prevoza nema. Raspitivao sam se za prevoz i vecina prevoznika koji su tad slobodni traze mi 150KM da mi dovuku iz Zenice u Tuzlu 4 tone, znaci tona me opet izadje skoro 390KM. Sacekacu jos dan-dva i ako se ne pojavi nista jeftinije valja mi to naruciti iako mi je 390KM po toni stvarno puno ali izgleda da necu imati izbora.Pitar sa Kariba wrote:@CooK na linku gore ti je pelet drveni po 350 (bez prevoza), samo u Zenici i ne znam koliko je pouzdan. Mislim, ako nisi otvar'o link.
-
maks_rs
- Grijem se na: Pelet + Inverter
#2885 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
@Cook
A Gradačac po 335 ?
A Gradačac po 335 ?
-
CooK
#2886 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Nisam ni vidio ovo u Gradačcu, odmah ujutro ih zovem.maks_rs wrote:@Cook
A Gradačac po 335 ?
-
MMM1977
#2887 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
PELET NA KOMAD (0,10 KM)
https://www.olx.ba/r/26974984/163781
- nadžak
#2888 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
A meni ovo nije smiješno al eto.MMM1977 wrote:PELET NA KOMAD (0,10 KM)
- golfiista
#2889 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Ma ofalio posao sa ugljem, moraš malo nezadovoljstva pokazati...nadžak wrote:A meni ovo nije smiješno al eto.MMM1977 wrote:PELET NA KOMAD (0,10 KM)
-
bumerangss
#2890 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Slušam temu dana na Kalmanu na ša ce se ko grijati? Metar iscjepanih drva u drvosjeci 108 KM
A metar u cutcima 104 KM a tona peleta 480 KM
- Bakir1
-
boshniak
#2892 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Skupa drva kod drvosjece, moze se to naci punooo jeftinijebumerangss wrote:Slušam temu dana na Kalmanu na ša ce se ko grijati? Metar iscjepanih drva u drvosjeci 108 KM![]()
![]()
-
sabanss
#2893 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Pelet nije isplativ za ovu cijenu nikako... Nije mi jasno da li to neko stvarno kupuje. Pa jeftinije se grijati na plin nego na pelet od 350 KM! Cak je i struje jeftinija.
- rovac13
#2894 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
To je stavka koju ja nisam uspio dokucit prosle zime.sabanss wrote:Pelet nije isplativ za ovu cijenu nikako... Nije mi jasno da li to neko stvarno kupuje. Pa jeftinije se grijati na plin nego na pelet od 350 KM! Cak je i struje jeftinija.
Pelet isao i po 600KM ko halva
Bitno ga bilo naci pa kolko god kosta.
Sto se mora lozit pelet
Da si raspalio grijalice od 20 KM nebi vise trosile na grijanje.
Ali te odma razapnu kazu da si protiv peleta
-
maks_rs
- Grijem se na: Pelet + Inverter
#2895 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Mora jbga , neko je rekao da je to dobro i jeftinorovac13 wrote: Sto se mora lozit pelet![]()
-
sabanss
#2896 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Ne treba biti protiv peleta ali niti protiv zdravog razuma. Pelet je isplativ do 250 KM/t, relativno isplativ izmedju 250 - 310 KM/t, preko ovoga praga je sve jeftinije.
Cuj 480 KM, pa to je 9 kpf/kW ako se radi o extra-extra klasi peleta... Za usporedbu cijena kW iz plina je oko 7 kpf. Komfor odrzavanja neusporediv.
Pelet i plin su izjednaceni cijenom na 330 - 340 KM.
Cuj 480 KM, pa to je 9 kpf/kW ako se radi o extra-extra klasi peleta... Za usporedbu cijena kW iz plina je oko 7 kpf. Komfor odrzavanja neusporediv.
Pelet i plin su izjednaceni cijenom na 330 - 340 KM.
-
isx
#2897 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Odakle plin u centralnoj i zapadnoj bosni? Nije država kanton sarajevo.
- Filter
#2898 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
ne mora biti zemni gas, moze i tng/lpg (propan-butan)isx wrote:Odakle plin u centralnoj i zapadnoj bosni? Nije država kanton sarajevo.
- nadžak
#2899 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Kažu da je bilo i na radiju neka emisija u vezi ovih muljavina sa peletom.
Čuo sam od nekih pravnika da bi ovdje po svemu sudeći moglo biti i krivično djelo u pitanju. U krivičnom Zakonu FBiH stvarno ima ovaj član:
Član 253.
Stvaranje monopolističkog položaja na tržištu
Ko u pravnoj osobi sklopi sporazum kojim se druga pravna ili fizička osoba ograničava u slobodnom prometu robe ili usluga na određenom području
ili s određenim pravnim ili fizičkim osobama, ili sklopi sporazum kojim se na drugi način stvara monopolistički položaj određenih pravnih ili fizičkih osoba na tržištu, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.
Po meni je logika da svako skladište koje je krcato peletom je automatski zvono za uzbunu i provjeru nekih stvari od strane istražitelja državnih agencija, kako policijskih tako i recimo inspekcije. Nemoguće da u svoj ovoj priči nema elemenata krivičnog djela i da je sve "po zakonu".
Neki dan kad je ono bio hladan period, dođe mi kolega da posudi par vreča da se ugriju. Malo dijete, prehladilo se već a čovjek uplatio oko 1500 km za pelet i to prije dosta mjeseci, dakle nije čeko zadnji tren, kako se ovdje pokušava svaliti krivica na kupce. Čovjek uplatio a ova firma, odakle je naručio, ga zavlači svo vrijeme. Strašno!
Šta se može uraditi? Za vas ne znam ali ono što sam ja uradio je slijedeće: Poslao sam prijavu SIPI zajedno sa još ljudi, u kojima smo objasnili šta se dešava i nadamo se da će netko nešto da uradi po tom pitanju. Ono što je jako bitno da svi mi koji provjereno znamo za lokacije takvih skladišta peleta je da to prijavimo SIPI, da bi oni eventualno mogli da odrade svoj dio posla, da se provjere neke stvari.
NEMOJTE pasti na priču da niko ništa neće, ne može i da se bojite i krijete negdje. Ovi zlotvori idu sve dalje i dalje i neće im sigurno proraditi savjest pa da stanu sa svojim djelima.
ŠALJITE prijave na SIPU. Možete to uraditi i sasvim anonimno, bez bojazni. Lijepo samo popunite predviđeni obrazac i pa-pa! Ova priča se već dobro zakotrljala i sad je ključni momenat da se ili pogura dalje ili da i dalje klepimo ušima, podvijemo rep ko zadnje pzde i kukamo nad svojom sudbinom!
http://www.sipa.gov.ba/bs/kontakt
Druga stvar koju je sasvim logično uraditi je totalni bojkot firmi za koje smo se uvjerili da su učestvovali u ovom kriminalu. Mene i pare koje mi je Bog dao neće više vidjeti neki tipovi u ovoj državi pa ni ona firma od koje sam do sada kupovao pelet jer su očigledno slali svoj prozvod na neka skladišta a nisu poštovali dogovore sa svojim dugogodišnjim kupcima i ljudima koji su im i unaprijed platiti sav pelet!
Čuo sam od nekih pravnika da bi ovdje po svemu sudeći moglo biti i krivično djelo u pitanju. U krivičnom Zakonu FBiH stvarno ima ovaj član:
Član 253.
Stvaranje monopolističkog položaja na tržištu
Ko u pravnoj osobi sklopi sporazum kojim se druga pravna ili fizička osoba ograničava u slobodnom prometu robe ili usluga na određenom području
ili s određenim pravnim ili fizičkim osobama, ili sklopi sporazum kojim se na drugi način stvara monopolistički položaj određenih pravnih ili fizičkih osoba na tržištu, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.
Po meni je logika da svako skladište koje je krcato peletom je automatski zvono za uzbunu i provjeru nekih stvari od strane istražitelja državnih agencija, kako policijskih tako i recimo inspekcije. Nemoguće da u svoj ovoj priči nema elemenata krivičnog djela i da je sve "po zakonu".
Neki dan kad je ono bio hladan period, dođe mi kolega da posudi par vreča da se ugriju. Malo dijete, prehladilo se već a čovjek uplatio oko 1500 km za pelet i to prije dosta mjeseci, dakle nije čeko zadnji tren, kako se ovdje pokušava svaliti krivica na kupce. Čovjek uplatio a ova firma, odakle je naručio, ga zavlači svo vrijeme. Strašno!
Šta se može uraditi? Za vas ne znam ali ono što sam ja uradio je slijedeće: Poslao sam prijavu SIPI zajedno sa još ljudi, u kojima smo objasnili šta se dešava i nadamo se da će netko nešto da uradi po tom pitanju. Ono što je jako bitno da svi mi koji provjereno znamo za lokacije takvih skladišta peleta je da to prijavimo SIPI, da bi oni eventualno mogli da odrade svoj dio posla, da se provjere neke stvari.
NEMOJTE pasti na priču da niko ništa neće, ne može i da se bojite i krijete negdje. Ovi zlotvori idu sve dalje i dalje i neće im sigurno proraditi savjest pa da stanu sa svojim djelima.
ŠALJITE prijave na SIPU. Možete to uraditi i sasvim anonimno, bez bojazni. Lijepo samo popunite predviđeni obrazac i pa-pa! Ova priča se već dobro zakotrljala i sad je ključni momenat da se ili pogura dalje ili da i dalje klepimo ušima, podvijemo rep ko zadnje pzde i kukamo nad svojom sudbinom!
http://www.sipa.gov.ba/bs/kontakt
Druga stvar koju je sasvim logično uraditi je totalni bojkot firmi za koje smo se uvjerili da su učestvovali u ovom kriminalu. Mene i pare koje mi je Bog dao neće više vidjeti neki tipovi u ovoj državi pa ni ona firma od koje sam do sada kupovao pelet jer su očigledno slali svoj prozvod na neka skladišta a nisu poštovali dogovore sa svojim dugogodišnjim kupcima i ljudima koji su im i unaprijed platiti sav pelet!
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676