Zeničani

Kulturno-politička scena, dešavanja u centralnim gradovima BiH: Zenici, Travniku, Visokom, Jajcu, Bugojnu, Tešnju, Doboju...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Throttle

#28726 Re: Zeničani

Post by Throttle »

_BataZiv_0809 wrote:
Throttle wrote:
Koliko ljudi kukaju, nije toliko lose, bar po onom sto ja znam
Nije sad ono da cvjeta cvijece al nije ni uzas, gura nekako
Mislis opcenito ili u Dzananovicu?
Ma u centru. Ne znam bas kako rade radnje po gradu
Uvijek moze bolje, al koliko vidim, ljudi nose kese stalno, znaci vrti se nesto. Vec godinama je prica kako propada a nikad propast, radnje ocito opstaju
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#28727 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

channel10 wrote:Kad kažem poluprazan mislim na popunjenost poslovnih prostora. Trećina je prazna, a.ostatak je truba. Izbor ravan nuli.
Da ima interesa bilo bi i izbora.
channel10

#28728 Re: Zeničani

Post by channel10 »

_BataZiv_0809 wrote:
channel10 wrote:Kad kažem poluprazan mislim na popunjenost poslovnih prostora. Trećina je prazna, a.ostatak je truba. Izbor ravan nuli.
Da ima interesa bilo bi i izbora.
Zato se centar i pretvorio u običnu pijacu.

Zato se želi otvoriti pandan Fisu jer smo samo za toga. Sto jeftinije,to.bolje i zato.nece biti napretka.
channel10

#28729 Re: Zeničani

Post by channel10 »

Throttle wrote:
_BataZiv_0809 wrote:
Throttle wrote:
Koliko ljudi kukaju, nije toliko lose, bar po onom sto ja znam
Nije sad ono da cvjeta cvijece al nije ni uzas, gura nekako
Mislis opcenito ili u Dzananovicu?
Ma u centru. Ne znam bas kako rade radnje po gradu
Uvijek moze bolje, al koliko vidim, ljudi nose kese stalno, znaci vrti se nesto. Vec godinama je prica kako propada a nikad propast, radnje ocito opstaju
Pa zar nije propao? Rade samo kafići, samoposluga, kladionice i waikiki. Ostali jedva preživljavaju.

Sjećaš li.se.kad je otvoren i kakve su radnje bile? Sad samo gore pobrojani i dodatak nekoliko prodavnica sa pijace.
Nivelacija

#28730 Re: Zeničani

Post by Nivelacija »

Levis, springfield, new yorker, teranova, waikiki, granoff ima tu izbora..

Fali zara, berska, pullbear, lisca,stradivarius da bi bio popunjen full, ono sto primjetim da naroda ne fali kada dodjem..

Menadzment centra treba da privuce te marke, ili cuvaju se za taj trzni prema Lasvi gore :)
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#28731 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

Pricali smo vec jednom na ovu temu cini mi se. Menadzmentu je bilo najbolje da su angazovali firmu koja upravlja trznim centrima.

Eno Mepasa u Mostaru ista prica maltene- vlasnik je isto tranzicijski tajkun, ali mu centar izgleda tako da se ne bi postidio u bilo kojem gradu u zapadnoj Evropi. Razlog: strana firma mu vodi centar.

A ako mrtvi Mostar finansijski bolje stoji od Zenice onda me ubijte.
Nivelacija

#28732 Re: Zeničani

Post by Nivelacija »

To je to. Na to sam i mislio.
sale07

#28733 Re: Zeničani

Post by sale07 »

_BataZiv_0809 wrote:Pricali smo vec jednom na ovu temu cini mi se. Menadzmentu je bilo najbolje da su angazovali firmu koja upravlja trznim centrima.

Eno Mepasa u Mostaru ista prica maltene- vlasnik je isto tranzicijski tajkun, ali mu centar izgleda tako da se ne bi postidio u bilo kojem gradu u zapadnoj Evropi. Razlog: strana firma mu vodi centar.

Razlika mepasa i naseg centra, je ta sto 90% hercegovine se slijeva u Mostar, i vise je te srednje klase(sto zbog turizma, sto zbog dosta Hvata) u Mostaru nego u Zenici.
Throttle

#28734 Re: Zeničani

Post by Throttle »

Domod radi super, kao i ostale radnje tehničke opreme
Terranova isto uvijek puna, retro na spratu
Radnje sportske opreme isto tako super rade (vjerovatno jer po gradu nema nijedne radnje koja prodaje isto)
A to što rade mirče, merkato i slični, to je do nas samih, jer nosimo bling bling smece. S tim da ni mirče ni merkato uopšte nisu jeftini koliko se misli a da ne govorim da se valjaju kopije pod neke originale il poluoriginale, što bi rekli kofol original
Nama ne valjaju naši privrednici jer su eto pokrali, a u drugim gradovima sve pošteno pa trčimo tamo
Zato je i pola poslovnih prostora prazno

Mepas u Mostaru je Menhetn u odnosu na Džananović
Prvo što su ljudi stoka pa uđeš u wc a ono užas jer je neko isprdio govno u sve samo ne u šolju, drugo što možeš vidjeti opušak jer stoka zbrda ne zna za drugačije, i treće što i ono što bi trebalo sanirat ne radi se kako treba. U wcima pola česmi ne radi, skoro sve različite, klimaju se itd
Centar i Hotel Zenica imaju dva čovjeka na održavanju, za komplet kompleks
ExNihilo

#28735 Re: Zeničani

Post by ExNihilo »

U Mostaru su rijeke turista. Što domaćih, što stranih. Neko je Azijatima dobro prodao Mostar jer organizirano dolaze u čoporima. Sve to diže potražnju. Cijene nekretnina su više nego u Sarajevu. Kao i cijene manje-više svega drugog. Što je opet indikator potražnje.

Mostar je finansijski neuporediv sa Zenicom. I da, Mepas je svemirski brod za naš tržni.
kakavdanakneiskustvu

#28736 Re: Zeničani

Post by kakavdanakneiskustvu »

blizina ublehe zvane medjugorje cuda cini
biglebovski

#28737 Re: Zeničani

Post by biglebovski »

_BataZiv_0809 wrote:Pricali smo vec jednom na ovu temu cini mi se. Menadzmentu je bilo najbolje da su angazovali firmu koja upravlja trznim centrima.

Mostar je za Zenicu, što se maloprodaje tiće, Las Vegas. Pitaj bilo kojeg komercijalistu ili radnika/radnicu u butiku koji ima filijale i po Tuzli, Mostaru, Banja Luci. Centar u Zenici nije propao jedino zato što nema konkurencije. Onaj ko je projektovao centar meni ne bi ni za mješalicom radio.
Nivelacija

#28738 Re: Zeničani

Post by Nivelacija »

Pola Zenice ostavlja pare u Vitezu, cijeli Travnik ostavlja pare u Vitezu.
Mostar nema takvu konkurenciju.
To je poslijeratna navika a poznato je da bosanci tesko mjenjaju navike.. :)

Nema veze sto je Fis zatvorena limena kutija sa mnostvo pomjesanih mirisa od kojih miris kineske plastike dominira.
biglebovski

#28739 Re: Zeničani

Post by biglebovski »

Ima i toga, samo je čijenica da filijale istih radnji puno bolje posluju u Mostaru nego u Zenici. Mostar je čak bolji nego Tuzla ili BL. U Zenici je teški kokulzluk, male plate, treba sve namiriti za 400-500 KM, hrana, lijekovi, pa šta ostane za garderobu i ostalo. Ko ima para, šopinguje u Sa ili dalje. Ali u centar dolaze kupci iz Kaknja, Žepče, Zavidovići, Travnik, dolaze uglavnom radi ovih ranije nabrojanih brendova te Deichmana, što ih još nema po manjim čaršijama i to malo podiže centar.
sumirprimus

#28740 Re: Zeničani

Post by sumirprimus »

Nivelacija wrote:Pola Zenice ostavlja pare u Vitezu, cijeli Travnik ostavlja pare u Vitezu.
Mostar nema takvu konkurenciju.
To je poslijeratna navika a poznato je da bosanci tesko mjenjaju navike.. :)

Nema veze sto je Fis zatvorena limena kutija sa mnostvo pomjesanih mirisa od kojih miris kineske plastike dominira.
:shock: :lol:
znaci ne verujem
Nivelacija

#28741 Re: Zeničani

Post by Nivelacija »

biglebovski wrote:Ima i toga, samo je čijenica da filijale istih radnji puno bolje posluju u Mostaru nego u Zenici. Mostar je čak bolji nego Tuzla ili BL. U Zenici je teški kokulzluk, male plate, treba sve namiriti za 400-500 KM, hrana, lijekovi, pa šta ostane za garderobu i ostalo. Ko ima para, šopinguje u Sa ili dalje. Ali u centar dolaze kupci iz Kaknja, Žepče, Zavidovići, Travnik, dolaze uglavnom radi ovih ranije nabrojanih brendova te Deichmana, što ih još nema po manjim čaršijama i to malo podiže centar.
Ako se ne varam prosjecna plata u TZ I ZE je skoro jednaka ?

Mostar 1071 KM
Zenica 909 KM
Tuzla 921 KM

Vitez 659 KM
Travnik 696 KM

Valjda vam Mittal sa ovim povecanjem popravi prosjecnu, koliko tu radi 3000 ?

Uglavnom sto se tice centara slazem se sa zivojinovicem, centar mora imati kompaniju koja ga vodi, brendira, reklamira, promovise itd.
Jedan od forumasa napisa da samo dvojica odrzavaju kompleks, nema smisla :-)
sale07

#28742 Re: Zeničani

Post by sale07 »

Nivelacija wrote:
biglebovski wrote:Ima i toga, samo je čijenica da filijale istih radnji puno bolje posluju u Mostaru nego u Zenici. Mostar je čak bolji nego Tuzla ili BL. U Zenici je teški kokulzluk, male plate, treba sve namiriti za 400-500 KM, hrana, lijekovi, pa šta ostane za garderobu i ostalo. Ko ima para, šopinguje u Sa ili dalje. Ali u centar dolaze kupci iz Kaknja, Žepče, Zavidovići, Travnik, dolaze uglavnom radi ovih ranije nabrojanih brendova te Deichmana, što ih još nema po manjim čaršijama i to malo podiže centar.

Mostar 1071 KM
Zenica 909 KM
Tuzla 921 KM

Vitez 659 KM
Travnik 696 KM

Ovaj prosjek je najveca glupost, kad u prosjek bude ulazio srazmjerno iznos i onih sa biroa onda mozemo nesto pricati.
Mozes ti imati prosjek i 5000 a da ti grad bude teska fukarestina.
Imas 1000 zaposlenih sa platom od 5000 i kaze prosjecna plata u Zenici je 5000, jest nam dobro, a tamo ostalih 95 000 ljudi nema za kiflu.
Not My Idea

#28743 Re: Zeničani

Post by Not My Idea »

Zna se ko diže prosjek plata i da vecina ljudi prima manje od prosjeka.

Waikiki jos i moze proc ali new yorker i terranova su obicno smece. Mirce, haris export, adi i ostale pijacarske radnje da ne spominjem.
u ovom sugavom gradu, covjek nema gdje kupit normalne hlace, majice,dzempere, kosulje. Naravno, ima cezar i levis, al opet je to rijetkima dostupno. Prva ja odem u Sarajevo u shopping.

I nemojte bit smijesni pa poredit Mostar i Zenicu. Cuj mrtvi Mostar. Pa sta je onda Zenica, jadna mi majka. Cernobil.
biglebovski

#28744 Re: Zeničani

Post by biglebovski »

@Nivelacija

Prijatelj mi radi u Mittalu, VSS, sjećam se prije nekoliko godina kad se zaposlio imao je menadžerski ugovor i platu 700.00 KM, vjerovatno je izlazio na 900 sa TO i tako to. Na pet godina ugovor ako se ne varam. Ne znam kakve su sad plate tamo. Prosjek dižu pošte, telecom, zatvor kao Federalna institucija, kamara administracije, bolnica ali ni 900.00 KM nije ništa posebno. Sa trenutnim cijenama 900 bi trebao biti minimalac. U Zenici je trenutno jako puno ruralnog svijeta, tu su ali su i na selu, od kojeg se hrane. Borba uglavnom. Biće bolje.
Nivelacija

#28745 Re: Zeničani

Post by Nivelacija »

sale07 wrote:
Nivelacija wrote:

Mostar 1071 KM
Zenica 909 KM
Tuzla 921 KM

Vitez 659 KM
Travnik 696 KM

Ovaj prosjek je najveca glupost, kad u prosjek bude ulazio srazmjerno iznos i onih sa biroa onda mozemo nesto pricati.
Mozes ti imati prosjek i 5000 a da ti grad bude teska fukarestina.
Imas 1000 zaposlenih sa platom od 5000 i kaze prosjecna plata u Zenici je 5000, jest nam dobro, a tamo ostalih 95 000 ljudi nema za kiflu.
Za sve je isti metod racunanja.. I guverner banke koji ima 25 000 KM platu, dize prosjek u Sarajevu zar ne ?
sale07

#28746 Re: Zeničani

Post by sale07 »

Nivelacija wrote:
Dobro isto se odnosi valjda i za druge gradove ?
Odnosi, ali evo Zenica i Tuzla, priblizan prosjek i covjek moze zakljuciti da je to isto. A kad uvedes ostale parametre tu moze doci do velikih razlika.
Npr u zenici zaposleno 15 000 ljudi, a u Tuzli 25 000 na cca 100 000.
Iako je prosjecna plata slicna ili ista, ta razlika od 10 000 radnih mjesta igra veliku razliku za grad, zivot gradjana i sve ostalo u gradu.
biglebovski

#28747 Re: Zeničani

Post by biglebovski »

Oko Tuzle ima jačih mjesta, blizu i Porebrice, Bijeljina, više para ima. Dosta raje je za Amerikance radilo u Tuzli i nastavila i dalje po istoku. Možda je zbog toga tako.
Nivelacija

#28748 Re: Zeničani

Post by Nivelacija »

sale07 wrote:
Nivelacija wrote:
Odnosi, ali evo Zenica i Tuzla, priblizan prosjek i covjek moze zakljuciti da je to isto. A kad uvedes ostale parametre tu moze doci do velikih razlika.
Iako je prosjecna plata slicna ili ista, ta razlika od 10 000 radnih mjesta igra veliku razliku za grad, zivot gradjana i sve ostalo u gradu.
Ne znam ako imas podatke koliko je zaposlenih postavi.

Siguran sam da je minimalna razlika. Oba grada su na oko 30 000 zaposlenih.
Last edited by Nivelacija on 31/10/2018 15:57, edited 1 time in total.
Throttle

#28749 Re: Zeničani

Post by Throttle »

U Mittalu je plata 700KM plus nekih 100 toplog obroka u kesu i topli bonovima. To je za SSS. Ko radi u smjenama dobije oko 1000 kesa i bonove.
sale07

#28750 Re: Zeničani

Post by sale07 »

Nivelacija wrote:
sale07 wrote:
Nivelacija wrote:
Ne znam ako imas podatke koliko je zaposlenih postavi.

Siguran sam da je minimalna razlika. Oba grada su na oko 30 000 zaposlenih.
Ja nisam htio da kazem da jedan ili drugi grad imaju vise zaposlenih, nego sam samo htio reci da ovaj prosjek nista ne govori. Kad nam zaposlenost bude preko 80% onda mozemo pricati o prosjeku a do tad... :)

A evo nesto sto sam brzinski nasao

Zenica 2015. godina 24.338
Tuzla 2016. godina 30.866
Post Reply