Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
kmirsad

#28726 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kmirsad »

Lako se riješiti karijerista...
Prije stavljanja na listu, da potpišu notarski ovjerenu izjavu/Ugovor da se odriču svih prihoda koji su veči od prosječne plate u BiH, uključujuči i paušale, NO.e, UO_o... kao ličnu donaciju od fizičkog lica u korist stranke na čijoj listi su izabrani,,, čak i ako promjene dres, obuku novi ili vrate stari... onda ćemo znati da li su ti ljudi pravi stranački patrioti ili samo uhljebi...
Jer uhljebi to neče potpisati
baxul

#28727 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by baxul »

kmirsad wrote:Lako se riješiti karijerista...
Prije stavljanja na listu, da potpišu notarski ovjerenu izjavu/Ugovor da se odriču svih prihoda koji su veči od prosječne plate u BiH, uključujuči i paušale, NO.e, UO_o... kao ličnu donaciju od fizičkog lica u korist stranke na čijoj listi su izabrani,,, čak i ako promjene dres, obuku novi ili vrate stari... onda ćemo znati da li su ti ljudi pravi stranački patrioti ili samo uhljebi...
Jer uhljebi to neče potpisati
vidi ja sam pobornik da političari treba da imaju visoke plate, jer očekujem od političara da su ostvareni ljudi kojima je stalo da dobro obavljaju taj posao. bojim se da političari sa niskim primanjima su lahko potkupljivi. ne mislim da treba iko da se obogati bavljenjem politikom, nego da svaki politčar ima dovoljno resursa da istraži svojim novcem svaku oblast na koju treba kroz svoje djelovanje da utiče, da je komotan obići glasače i da se susretne sa njima periodično itd...
svakako treba reformisat visinu i način prihoda i svezati ga za prosječnu platu (u smislu prosječna plata raste i njima plata raste), ali da parlamentarac od kog očekujem da bude dobro informisan, reprezentativan, organizovan, prezentan, mobilan itd ne može imati 700KM.
kmirsad

#28728 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kmirsad »

Nisam pomenuo ostale prihode... kao što su reprezentacija, mobitel,korištenje vlastitog automobila u službene svrhe, službeno auto i vozača,regres, topli obrok, HTZ opremu( odijelo, košulja , kravata, cipele, čarape, gače, potkošulju kajš, novčanik,šešir, odvojeni život,...) ... To nek mu ostane...uz onih 850 km s svim tim moće nekako preživjeti... nek pita kakvog penzinera, ako ne zna kako...
A nečemo valjda kandidirati potkupljive ljude.
GandalfSivi

#28729 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by GandalfSivi »

kmirsad wrote:Nisam pomenuo ostale prihode... kao što su reprezentacija, mobitel,korištenje vlastitog automobila u službene svrhe, službeno auto i vozača,regres, topli obrok, HTZ opremu( odijelo, košulja , kravata, cipele, čarape, gače, potkošulju kajš, novčanik,šešir, odvojeni život,...) ... To nek mu ostane...uz onih 850 km s svim tim moće nekako preživjeti... nek pita kakvog penzinera, ako ne zna kako...
10000 nije malo, cestitke :)
kmirsad

#28730 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kmirsad »

GandalfSivi wrote:
kmirsad wrote:Nisam pomenuo ostale prihode... kao što su reprezentacija, mobitel,korištenje vlastitog automobila u službene svrhe, službeno auto i vozača,regres, topli obrok, HTZ opremu( odijelo, košulja , kravata, cipele, čarape, gače, potkošulju kajš, novčanik,šešir, odvojeni život,...) ... To nek mu ostane...uz onih 850 km s svim tim moće nekako preživjeti... nek pita kakvog penzinera, ako ne zna kako...
A da ne računamo na moralni prihod od ukasane časti da budeš izabran za kakva narodnog poslanika, ministra... hej... ministra... a jebo te...inšalah... kakva premijera...
Pa te svi cijene, poštuju, slišaju pažljivo i šute kad ti govoriš... dođeš s kobrom u kafanu... da popiješ piče, a gazda dođe, ma molim vas ne hvatajte se novčanika, nama je čast, kuča časti... dođite nam opet... nego ono moje brdo i šikara u pizdićima, sve hoču da pitam hočel bit anam donesen Zakon o proglašenju javnog interesa, Zakon o eksproprijaciji...pa krediti, ne treba žirant, ne treba kolateral, nema troškova obrade kredita, kamata buđetlijama duplo manja nego u običnih smrtnika, sve može na rate...kredit na godinu, grejs period pet godina...eiiiiiiiiiiii... Sulejmana othranila majka...
GandalfSivi

#28731 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by GandalfSivi »

kmirsad wrote:
GandalfSivi wrote:
A da ne računamo na moralni prihod od ukasane časti da budeš izabran za kakva narodnog poslanika, ministra... hej... ministra... a jebo te...inšalah... kakva premijera...
Pa te svi cijene, poštuju, slišaju pažljivo i šute kad ti govoriš... dođeš s kobrom u kafanu... da popiješ piče, a gazda dođe, ma molim vas ne hvatajte se novčanika, nama je čast, kuča časti... dođite nam opet... nego ono moje brdo i šikara u pizdićima, sve hoču da pitam hočel bit anam donesen Zakon o proglašenju javnog interesa, Zakon o eksproprijaciji...pa krediti, ne treba žirant, ne treba kolateral, nema troškova obrade kredita, kamata buđetlijama duplo manja nego u običnih smrtnika, sve može na rate...kredit na godinu, grejs period pet godina...eiiiiiiiiiiii... Sulejmana othranila majka...
Nije to, nego sam ti citirao bio 10000. post...
malakh
Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
Grijem se na: ćumur
Vozim: opel vektru

#28732 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by malakh »

sabina1 wrote: Nasa stranka i njeni glasaci ne smiju biti sredstvo ostvarenja kartkorocnih karijeristickih ciljeva a pogotovo ne smiju nasjesti na kljucnu gresku - uci u vlast radi vlasti a ne radi promjena , u suprotnom ce nestati.
apsolutno se slažem-
Dugo se Nasa stranka i strpljivo gradila (na celu sa Pedjom) da bi se sad prosula poput case rize.
Nema Nasa stranka tajkunske milione na racunima da moze da jednostavno kupi ono sto je bila i sto treba da ostane.

Ima
1. ljude
2. vjerne glasace

Tiha voda bregove valja.
i to se slažem, samo što je prava ekspanzija naše stranke počela na čelu sa gratzom i načinom kampanje kakvu su vodili 2014. godine.

ali se ne mogu oduprijeti činjenici da je naša stranka "razmazila" svoje glasače svojim idealističkim stavovima i to ja isto podržavam. samo što je to veliki džak na leđima i veliki rizik. ali, ko ne riskira ne profitira, zar ne.
Hakiz

#28733 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Hakiz »

malakh wrote:
Hakiz wrote:
Glasači od kraja rata do danas biraju one koje biraju. I žive kako žive. Dakle, dobro im je sa strankama koje biraju. Ne možeš rulji zabraniti da budu mazohisti.

Sa druge strane, ako se pojaviš na platformi da nisi kao drugi, onda 16 godina opozicije je cijena koju bi trebao rado platiti. I čekati da mazohisti dođu sebi.

Jer, alternativa je šta? Pljunuti sebi u lice. Postati oni protiv kojih si se pojavio.

Meni se čini da bi NS mogao lako postati BiH verzija hrvatskog Mosta. Samo je stvar u tome da glasači u BiH još nisu sazrjeli koliko su u Hrvatskoj da probaju sa nečim novim, kao što su u Hrvatskoj pokušali sa Mostom. Rezultat je bio kakav je bio, ali pokušali su. To je napredak. Mi smo još daleko od tog stanja svijesti birača.
16 godina opozicije u bosni i hercegovini znači i gašenje stranke. naši ljudi nemaju toliko strpljenja niti volje, niti razumijevanja da čekaju dugih 16 godina da se neko smiluje i preuzme odgovornost.

ako porediš našu stranku sa mostom, onda spomeni da je most jednim dijelom i projekat hdz-a, koji su u to vrijeme bili opozicija karamarku i njegovom načinu vođenja hdza. dobro su prošli na izborima i jedva dočekali da uđu u vlast. most se pojavio nekoliko mjeseci pred izbore u hrvatskoj, nešto kao i šepićeva stranka, i dobro su prošli na platformi da su drugačiji, ali su netom poslije izbora ušli u vlast sa onima koji vladaju 25 godina hrvatskom.

znači li to da je i naša stranka nečiji projekat i da će, u slučaju dobrog rezultata uči u vlast sa sda ili nekom drugom velikom strankom?
Most sam spomenuo sa pozicije birača, ne političe partije. Dakle, pojavila se alternativa i birači su bili spremni da odustanu od starih kandidata (HDZ-a i SDP-a), što je pokazalo da su birači:

1. Umorni od starih lica
2. Sazrjeli dovoljno da se usude tražiti alternativu.

To šta se Most pokazao da je stvarno nakon izbora je druga priča.

Pa čak i to je donijelo nešto novo. Iako je Most ispao kao prevara, ipak je pokazao da su birači u Hrvatskoj spremni, došli su do tog nivoa, da će glasati za nekog trećek. Što je i HDZ-u i SDP-u pokazalo da se nepto mora mijenajti. To što je SDP sam sebe ubio, to je već njihov problem.

Zato bi i nama bilo dobro da veliki broj glasova dobije neka sranka koja nema (puno) veze sa dosadašnjim političkim opcijama i licima u politici. To bi i ovima okoštalima pokazalo da više nisu toliko stabilni. Eto, neka ne bude pandan Most, neka bude pandan Živom zidu.

Pa i u Srbiji sa onim projektom Montipajtonovskog tipa, alter egom Ljubišom Preletačevićem Belim, se pokazalo da i tamo ljudi već pokazuju tendenciju da traže alternativu starim politikama. Ne koliko u Hrvatskoj, ali...

Ali, mi smo još daleko od toga.

Zato se meni alarm pali na svaki dolazak u NS nekoga ko je već poznato lice u politici. Nastranu kvalitet te osobe, ali barem ja sam umoran više od istih faca i u poziciji i u opoziciji. Ni od jednih ni od drugih nikakve koristi do sada. Tako da ni nova stranka koja bi imala stara lice barem meni nije interesantna. Vrijeme je da ovi što su 10 i više godina u politici idu. Dosadili su i bogu i narodu. Bez obzira na to u kojoj stranci su bili.

Ovi iz pozicije su dosadili jer su takvi kakvi su, ovi iz opozicije jer nisu uspjeli da ove iz pozicije barem malo spreče. I jedni i drugi su potrošeni.

16 godina možda jeste puno za nečiji lični interes, ali za borbu principa nije.

Naša stranka jeste nečiji projekat. To je projekat ljudi koji su je osnovali, onih koji u njoj rade i onih koji za nju glasaju.
putokaz1

#28734 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by putokaz1 »

NS se formira u Srebreniku,neki dna u Živinicama i sl
10 godina od nastanka oni se tek formiraju
Nažalost izvan grada Sarajeva nema Perspektivu
Ideja je dobra ,ljudi su OK,pravac OK,ali
Borba za LG Populaciju na selima je nepopularna
Razgranata infrastruktura stranke za 10 godina ne postoji
Kad bi ja na selu pokrenuo NS jedva bi skupio 5 glasova
Sve pohvale Kojoviću Ćudić Čamdžić.... a koliko su spremni da se u KS bar uhvate u koštac s problemima
-Zaostale plate i doprinosi radnicima
-Propale firme
-Odlazak mladih
-Grozno obrazovanje
-Korupcija
-Nema Pravne države
ZADATAK ZA NOVU VLAST je težak i nemogućeje ostvariti znam po Lukavcu
Dobiješ ovakvog načelnik s idejama,željom,voljom znanjem ali i
-4 miliona duga ga sačeka
-OV SDA+SBIH
-VLADA TK SDA
-Prijetnja blokade eračuna
-Ignorisanje od strane MZ
-Ne usvajanje budžeta
-Opoziv(Naravno trabao bi pobjediti na opozivu)
Plus nagomilani problemi Zrak,Voda,Infrastruktura ITD
I Da Gospodin Pedja postane Premijer KS šta on može uraditi
-Vjerovatno ga čeka DUG
-Protesti radnika
-Vode nema svakako
-Veliko zagađenje
-Stranačko zaposleni u Upravi koji neznaju raditi
-Neke manje stranke će ucjenivati u Skupštinskoj većini
Situacija je Teška,Bolest neizlječiva,Zakasnili smo bar 10 ali i više godina
kmirsad

#28735 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kmirsad »

Niko i ne učekuje da Naša stramka pobijedfi, posebno na ovim sada izborima. Neki bolji rezltat od onih na prošlim opštim izborima hoče sigurno. Na sljedečim ,lokalnim može očekivati značajniji pomak,ali ni tada pobjedu.
Ono što treba Naša Stranka da uradi, je... da kandiduje svoje najbolje i ideji najodanije prekaljene borce i u redove vlasti i njihove strukture, za koju znamo kakva je, ubaci barem po par svojih kandidata,...da budu bliži informacijama, prate i snimaju šta se radi, spriječavaju ih koliko mogu,galame i dižu buku... ali najvažnije je da, sve loše što uoče da im kolege iz klupa rade, kroz saopštenja i presice saopštavaju javnosti i biračima...nije narod toliko glup.
Znači gristi ih iznutra, biti i lijeva i desna smetala kad to treba u interesu BiH,jebavati ih uzduž i poprijeku, kad god im se naguze, boriti se za loptu i ne čekati da ti je ko nabaci, zabijati zicere...
Pokazati da njihovi kandidati nisu tu da bi se uhljebili, zaposlili, stekli moč i utjecaj kojim bi trgovali, nego da brane BiH od zlotvora.

Primjer dioničko društvo... Sljedeča vlasnička struktura...PIF-ovi, ZIF-ovo, DUF-ovi... koji su u Dionička Društva ušli s tuđim parama, upisanim certifikatima od boraca, stare devizne štednje..., a opšte je poznato je su največi broj njih, tamo samo radi srozavanja firmi i prodaje nekretnina, pokretne imovine... imaju, 49 % udjela, fizičko lice X koje je uložilo svoj kapital za kupovinu dionica, u cilju da firmu pokrene, i tako zaradi novac i sebi i radnicima i državi ima isto tako 49 % udjela u kapitalu društva, i u vlasničkoj strukturi ima jedno fizičko lice Y ko je također upisao svoje certifikate i svojim parama kupilo te certifikate... upisujuči svoje certifikate u to društvo vjerovatno s dobrim namjerama,uspjelo da dođe do 1,5 % udjela... onih 0,5 % je posjedu par stotina stnih Dioničara, udjeličara koji su potpuno beznačajni...
Ko upravlja firmom, ko ima večinu u Skupštini, postavlja Upravu, Direktora, Sekretara društva, bira uposlenike...?
Onaj ko na svojoj strani ima glasove onog fizičkog lica Y .
...samo od poštenja, namjera i morala tog fizičkog lica Y zavisi hoče li firma u propast, stečaj, likvidaciju ili u bolju budučnost.
On odlučuje o sudbini društva.
PIF-ovi koji nisu ni dinara svog uložili u sticanje svog udjela i kojima to ništa ne znači, ga mogu lakše kupiti jer mu mogu ponuditi puno veči komad od zaklanog plijena kada ga budu kasapili i tranžirali, nego što mu može ponuditi fizičko lice X, jer mu on može ponuditi samo neke neizvjesne, sitne i daleke dividende kad Društvo postane pozitivno...
To Dioničarsko društvo, za neke Kurban, za neke Domovina je BiH

E za to se vrijedi boriti da Naša Stranka bude to "fizičko lice Y", jer ima principe, moral, ideju, znanje, i ako bog da dobre i dobronamjerne kadrove.

Predlažem Našoj Stranci izborni slogan :

PADAJ SILO I NEPRAVDO ! ! !

A izborni logo stisnuta pesnica... ni plava ni zelena ni crvena... nego i zelena, i crvena i plava i...i šućmutasta :bih:
malakh
Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
Grijem se na: ćumur
Vozim: opel vektru

#28736 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by malakh »

Hakiz wrote:
Most sam spomenuo sa pozicije birača, ne političe partije. Dakle, pojavila se alternativa i birači su bili spremni da odustanu od starih kandidata (HDZ-a i SDP-a), što je pokazalo da su birači:

1. Umorni od starih lica
2. Sazrjeli dovoljno da se usude tražiti alternativu.

To šta se Most pokazao da je stvarno nakon izbora je druga priča.

Pa čak i to je donijelo nešto novo. Iako je Most ispao kao prevara, ipak je pokazao da su birači u Hrvatskoj spremni, došli su do tog nivoa, da će glasati za nekog trećek. Što je i HDZ-u i SDP-u pokazalo da se nepto mora mijenajti. To što je SDP sam sebe ubio, to je već njihov problem.

Zato bi i nama bilo dobro da veliki broj glasova dobije neka sranka koja nema (puno) veze sa dosadašnjim političkim opcijama i licima u politici. To bi i ovima okoštalima pokazalo da više nisu toliko stabilni. Eto, neka ne bude pandan Most, neka bude pandan Živom zidu.

Pa i u Srbiji sa onim projektom Montipajtonovskog tipa, alter egom Ljubišom Preletačevićem Belim, se pokazalo da i tamo ljudi već pokazuju tendenciju da traže alternativu starim politikama. Ne koliko u Hrvatskoj, ali...

Ali, mi smo još daleko od toga.

Zato se meni alarm pali na svaki dolazak u NS nekoga ko je već poznato lice u politici. Nastranu kvalitet te osobe, ali barem ja sam umoran više od istih faca i u poziciji i u opoziciji. Ni od jednih ni od drugih nikakve koristi do sada. Tako da ni nova stranka koja bi imala stara lice barem meni nije interesantna. Vrijeme je da ovi što su 10 i više godina u politici idu. Dosadili su i bogu i narodu. Bez obzira na to u kojoj stranci su bili.

Ovi iz pozicije su dosadili jer su takvi kakvi su, ovi iz opozicije jer nisu uspjeli da ove iz pozicije barem malo spreče. I jedni i drugi su potrošeni.

16 godina možda jeste puno za nečiji lični interes, ali za borbu principa nije.

Naša stranka jeste nečiji projekat. To je projekat ljudi koji su je osnovali, onih koji u njoj rade i onih koji za nju glasaju.
stani druže. nismo se razumjeli nikako. dakle ti sa našom strankom porediš projekte koji su nastali, parafraziram, u januaru mjesecu a na izbore izašli u oktobru iste godine i osvojili dosta glasova, jer takav je slučaj bio i sa mostom, a i sa belim (s tim što su oni, nešto malo ranije, pokušali neki mini projekat u lokalnoj sredini i koji je urodio plodom).

informacije radi, naša stranka postoji od 2008. godine, imala je 2 ili 3 kongresa, 3 predsjednika i to je već stara stranka (a čak je sbb mlađa stranka) koja bi trebala biti jasno isprofilirana, a ne vaditi se na priču da mogu čekati još 16 godina zbog principa... a pogotovo ne možemo reći da je mlada i da je nešto novo. ako govorimo u kontekstu nečega novoga, onda možemo govoriti samo o nezavisnoj hadžibajrićevoj i šepićevoj listi.

ruku na srce, naša stranka jeste uvela novitet koji se ogleda u njihovom direktnom kontaktu sa građanima sarajeva i to je za svaku pohvalu i izuzetno se to treba cijeniti i sa ovim sastavom ljudi, ne sumnjam da će isto nastaviti i kada bi osvojili solidan rezultat.

samo se preciziram na stpljenje naših ljudi, jer naši ljudi nemaju strpljenja da čekaju na šalteru u općini da ovjere dokument, a kamoli nekoga 16 godina, da im iz godine u godinu uzima glas i sve četiri u zrak i u opoziciju. to je već ozbiljniji problem onih koji traže glas, nego onih koji glasaju.

šta ti znači ta borba principa? biti protiv svega što dolazi iz sda ili hdza ili snsda ili kako marjanović kaže, mi se ne slažemo sa ovakvim sistemom izbora i predsjedništva, i istrajat ćemo na tim principima.

kažem, totalno mi je nejasna stranka. u javnosti jesu za to da uđu u vlast, a svojim potezima sve rade da ostanu u opoziciji još 4 godine.

jer lahko je kritikovati i predlagati, ali je teško kritike i prijedloge predočiti u stvarnost i sprovesti u djelo...
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#28737 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by sabina1 »

malakh wrote: kažem, totalno mi je nejasna stranka. u javnosti jesu za to da uđu u vlast, a svojim potezima sve rade da ostanu u opoziciji još 4 godine.
A sa kime da Naša stranka koalira ?

Sa Komšićem ?

Pa Komšić nije u stanju da koalira sam sa sobom , nakon izbora 2016 pola stranke otišlo u "nezavisne" i glasaju za SDA - većine , budžete , povlastice...o čemu vi ?
U Centru i Novom Sarajevu su imali jednak broj glasova u vijeću kao i Naša Stranka (po 6 mandata) i pali su na - jedan (Centar) i dva (Novo Sarajevo).
SDP - priču da je SDP alternativa bilo čemu mogu popiti samo nove generacije FOM-a i niko više.
GS - nemaju kapacitet , nemaju resurse za ozbiljnu politiku i pri tom Suljagić na tviteru ispisuje najgore bljuvotine o Peđi , Sabini i samoj stranci iako su i Peđa i Sabina za njega Kisindžer i Margaret Tačer a kapacitet stranke nedostižan san - ni ne sanja Suljagić tako široku stranku u odnosu na stanje u kom njegova jeste ?

I ? Sa kim ? Sa "ajfondžijom , šamardžijom , bratom , skijašem" sa kime da Naša Stranka koalira ???

Da bi Naša Stranka konačno prešla u rang ozbiljne stranke srednje veličine , Kojović , Ćudić , Gratz i Marjanović moraju smjesta sjesti za sto i dogovoriti strategiju djelovanja , minimum standarda ispod kog se neće ići - poput onog Peđinog "nema koalicije sa SDA" što je ozbiljna politička poruka koja je ispunjena - Peđa i Naša stranka su ISPUNILI OBEĆANJE DATO BIRAČIMA a to niko ne potencira iako su i SDP i Komšić stotinu puta vlastita obećanja pogazili.

Činjenica je da Naša stranka na lokalnom nivou dobro sarađuje sa SDP-om , DF-om i GS-om iz više razloga....tu ne sjede "veličine" , tu nema sujeta a na kraju krajeva te vrste politka nisu zanimljive "vrhu" u najvećoj mjeri....

Evo da na osnovu ovoga Naša Stranka dogovori sa SDP , DF i GS neku saradnju nakon izbora.....prvo moraće se suočiti sa njihovim "etabliranim" uhljebsko-neradno-gotovanskim kadrovima koji su spremni na sve da bi imali a da ne rade ništa , zatim bilo kakva reforma koja bi se trebala sprovesti moraće dobiti podršku koalicionih partnera koji žive od sistema (kojeg treba mijenjati) prvenstveno SDP-a i u manjoj mjeri DF-a.

Evo sve da se kockice poklope...da NS uzme dva ili tri dobra ministarstva (dobra u kontekstu reformi koje će osjetiti građani) sa puno novca....evo da sve ispadne idealno , da se SDP i DF ponaša idealno....opet je moguće da nema većine , dakle čak i ako bi zamišljena budućnost bila idealna (a neće biti) , opet se može desiti da nema većine.
Kako ?
Prvo , izvjesno je da GS neće preći cenzus bez Suljagića na listi....a GS sa Suljagićem u skupštini je jednako kao da GS-a nema u skupštini jel tako?

Šta ako NS-SDP-DF-(GS) ne budu imali dovoljno ruka za vladu ???
NS nema odbore u Ilijašu , Hadžićima i Trnovu , Vogošćanski odbor je izuzetno loš sa jako malo glasova.....dakle iz ovih općina NS može računati samo na rijetke i odane a definitivno malobrojne glasove (i to iz najurbanijih mjesnih zajednica ovih općina).
Sve je klimavo ?

Vama su prihvatljivi Hadćibajrić ? Konaković ? Arapvoćka ? (ex SDA - sx SDA - SBB? )

Za šta ?

Za neku vladu sastavljenu od četiri stranke u kojoj dvoje imaju aspolutnu medijsku dominaciju (SBB-SDP) , jedna ima fanatizam glasanja za opskurnog Željka Komšića a četvrta glasače koje će po potpisu takve vlade (zbog SBB-a a boga mi kod nekih i zbog SDP-DF-a) odmah dići ruke od iste i ostaće Peđa premijer Kantona već do prvih lokalnih izbora usamljen na vjetrometini a i u vlastitoj stranci primati kritike.....

I to pod uslovom da ta vlada nema podršku Konakovića i Hadžibajrića da je "jednostavnija"

Pitate me za rješenje ?
E pa nema ga jer Naša Stranka ima samo 20.000 glasača u KS.

Mislim da im je mnogo mudrije da se strateški (uključujući najistaknutije pojedince) pozicioniraju uz Kanton i općine uz ostanak u opoziciji te da 2020 naprave bum na lokalnim izborima (uz temeljit postojeći rad njihovih vijećnika) te naprave konačan iskorak ka dominantnoj ulozi u dotada ruiniranom Kantonu Sarajevo 2024 godine.

Dotada će se SDA između sebe iskasapiti , glasači konačno zamrziti Željka Komšića a Lagumdžija će se vratiti na čelo SDP-a.

Pozdrav.
Last edited by sabina1 on 27/02/2018 12:33, edited 1 time in total.
putokaz1

#28738 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by putokaz1 »

Dobar Tekst Sabina
Ostati Opozicija i SDA varijanti i Drugoj Varijanti ili S Nekim probati pa doživjeti Fijasko
Teška je odluka na NS
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#28739 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by dr.gog »

sabina1 wrote:
malakh wrote: kažem, totalno mi je nejasna stranka. u javnosti jesu za to da uđu u vlast, a svojim potezima sve rade da ostanu u opoziciji još 4 godine.
A sa kime da Naša stranka koalira ?

Sa Komšićem ?

Pa Komšić nije u stanju da koalira sam sa sobom , nakon izbora 2016 pola stranke otišlo u "nezavisne" i glasaju za SDA - većine , budžete , povlastice...o čemu vi ?
U Centru i Novom Sarajevu su imali jednak broj glasova u vijeću kao i Naša Stranka (po 6 mandata) i pali su na - jedan (Centar) i dva (Novo Sarajevo).
SDP - priču da je SDP alternativa bilo čemu mogu popiti samo nove generacije FOM-a i niko više.
GS - nemaju kapacitet , nemaju resurse za ozbiljnu politiku i pri tom Suljagić na tviteru ispisuje najgore bljuvotine o Peđi , Sabini i samoj stranci iako su i Peđa i Sabina za njega Kisindžer i Margaret Tačer a kapacitet stranke nedostižan san - ni ne sanja Suljagić tako široku stranku u odnosu na stanje u kom njegova jeste ?

I ? Sa kim ? Sa "ajfondžijom , šamardžijom , bratom , skijašem" sa kime da Naša Stranka koalira ???

Da bi Naša Stranka konačno prešla u rang ozbiljne stranke srednje veličine , Kojović , Ćudić , Gratz i Marjanović moraju smjesta sjesti za sto i dogovoriti strategiju djelovanja , minimum standarda ispod kog se neće ići - poput onog Peđinog "nema koalicije sa SDA" što je ozbiljna politička poruka koja je ispunjena - Peđa i Naša stranka su ISPUNILI OBEĆANJE DATO BIRAČIMA a to niko ne potencira iako su i SDP i Komšić stotinu puta vlastita obećanja pogazili.

Činjenica je da Naša stranka na lokalnom nivou dobro sarađuje sa SDP-om , DF-om i GS-om iz više razloga....tu ne sjede "veličine" , tu nema sujeta a na kraju krajeva te vrste politka nisu zanimljive "vrhu" u najvećoj mjeri....

Evo da na osnovu ovoga Naša Stranka dogovori sa SDP , DF i GS neku saradnju nakon izbora.....prvo moraće se suočiti sa njihovim "etabliranim" uhljebsko-neradno-gotovanskim kadrovima koji su spremni na sve da bi imali a da ne rade ništa , zatim bilo kakva reforma koja bi se trebala sprovesti moraće dobiti podršku koalicionih partnera koji žive od sistema (kojeg treba mijenjati) prvenstveno SDP-a i u manjoj mjeri DF-a.

Evo sve da se kockice poklope...da NS uzme dva ili tri dobra ministarstva (dobra u kontekstu reformi koje će osjetiti građani) sa puno novca....evo da sve ispadne idealno , da se SDP i DF ponaša idealno....opet je moguće da nema većine , dakle čak i ako bi zamišljena budućnost bila idealna (a neće biti) , opet se može desiti da nema većine.
Kako ?
Prvo , izvjesno je da GS neće preći cenzus bez Suljagića na listi....a GS sa Suljagićem u skupštini je jednako kao da GS-a nema u skupštini jel tako?

Šta ako NS-SDP-DF-(GS) ne budu imali dovoljno ruka za vladu ???
NS nema odbore u Ilijašu , Hadžićima i Trnovu , Vogošćanski odbor je izuzetno loš sa jako malo glasova.....dakle iz ovih općina NS može računati samo na rijetke i odane a definitivno malobrojne glasove (i to iz najurbanijih mjesnih zajednica ovih općina).
Sve je klimavo ?

Vama su prihvatljivi Hadćibajrić ? Konaković ? Arapvoćka ? (ex SDA - sx SDA - SBB? )

Za šta ?

Za neku vladu sastavljenu od četiri stranke u kojoj dvoje imaju aspolutnu medijsku dominaciju (SBB-SDP) , jedna ima fanatizam glasanja za opskurnog Željka Komšića a četvrta glasače koje će po potpisu takve vlade (zbog SBB-a a boga mi kod nekih i zbog SDP-DF-a) odmah dići ruke od iste i ostaće Peđa premijer Kantona već do prvih lokalnih izbora usamljen na vjetrometini a i u vlastitoj stranci primati kritike.....

I to pod uslovom da ta vlada nema podršku Konakovića i Hadžibajrića da je "jednostavnija"

Pitate me za rješenje ?

Mislim da im je mnogo mudrije da se strateški (uključujući najistaknutije pojedince) pozicioniraju uz Kanton i općine uz ostanak u opoziciji te da 2020 naprave bum na lokalnim izborima (uz temeljit postojeći rad njihovih vijećnika) te naprave konačan iskorak ka dominantnoj ulozi u dotada ruiniranom Kantonu Sarajevo 2024 godine.

Dotada će se SDA između sebe iskasapiti , glasači konačno zamrziti Željka Komšića a Lagumdžija će se vratiti na čelo SDP-a.

Pozdrav.
Volim dobre dumine. Hvala ti. :thumbup:
kmirsad

#28740 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kmirsad »

Sabina, krasna i promišljena analiza. Potpisujem svaku riječ. :-D
Nema ovdje na forumu osobe koja bi mogla argumentovano ospuriti bilo koji dio.
Lp.
kmirsad

#28741 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kmirsad »

putokaz1 wrote:Dobar Tekst Sabina
Ostati Opozicija i SDA varijanti i Drugoj Varijanti ili S Nekim probati pa doživjeti Fijasko
Teška je odluka na NS
Nije teška.Ribar na rijeci uvijek krmi uzvodno... matica mu za sat dva nizvodno donese ribu na udicu...
Tako ja krmim kad pecam na Spreči ili Turiji.
Lp
furlan

#28742 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by furlan »

A ti Ahmede Sabo pecaj ribu. :lol:
GandalfSivi

#28743 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by GandalfSivi »

kmirsad wrote:Sabina, krasna i promišljena analiza. Potpisujem svaku riječ. :-D
Lp.
Ne znam sta da kazem. Ima dosta smisla u tome sto Sabina napisa, ali s druge strane, smijesno je da bilo koja stranka (ponovo) planira biti opozicija, i da planira da se fokusira na izbore koji su za dvije godine i koji su regularno niza liga u odnosu na opste izbore.

To je isto kao da neki fudbalski klub kaze da je cilj ostati u ligi, dok ce se vise fokusirati na mali fudbal. Svi bi ih uzeli neozbiljno...
ušće

#28744 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by ušće »

ultima_palabra wrote:
ušće wrote:Koliko ja vidim na pomolu "Frankenštajn koalicija" ...
Pitanje ako neko ima iz vrha stranke ...čija je Naša stranka ???ako je naša . :-D
A to je naravno svaka koalicija u kojoj nema SDA...
Zajebavaš :-)
kmirsad

#28745 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kmirsad »

GandalfSivi wrote:
kmirsad wrote:Sabina, krasna i promišljena analiza. Potpisujem svaku riječ. :-D
Lp.
Ne znam sta da kazem. Ima dosta smisla u tome sto Sabina napisa, ali s druge strane, smijesno je da bilo koja stranka (ponovo) planira biti opozicija, i da planira da se fokusira na izbore koji su za dvije godine i koji su regularno niza liga u odnosu na opste izbore.

To je isto kao da neki fudbalski klub kaze da je cilj ostati u ligi, dok ce se vise fokusirati na mali fudbal. Svi bi ih uzeli neozbiljno...
Realna uporedna procjena tranutne izborne snage stranke u odnosu na nivo izapranosti mozgova prosječnog birača. Iako jas nisam siguran da ni ovi neče biti dobri.
Pravo dobre rezultate možemo očekivati tek na sljedečim lokalnim izborima kada ovi još više izjebu prosječnog birača, a ovi to nonačno skontaju...
kmirsad

#28746 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kmirsad »

furlan wrote:A ti Ahmede Sabo pecaj ribu. :lol:
:lol: :lol: :lol:za sada Bit ćemo ko Viagra light... ona za podjebavanje... :izet:
jefff

#28747 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by jefff »

Hocete glasati za Kiflinu smjenu?
kmirsad

#28748 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kmirsad »

Nadam se... iako je kifla meni super...principjelnost je najvažnija... jer je u BiH najmanje ima...
furlan

#28749 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by furlan »

kmirsad wrote:
furlan wrote:A ti Ahmede Sabo pecaj ribu. :lol:
:lol: :lol: :lol:za sada Bit ćemo ko Viagra light... ona za podjebavanje... :izet:
Ili ona za plaze da u kupacim izgleda mashala. :lol:
jefff wrote:Hocete glasati za Kiflinu smjenu?
To bi bilo jedino logicno i principjelno, mada se na tome malo poena dobija, mislim.
kluz franjo

#28750 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kluz franjo »

sabina1 wrote: ...
Pitate me za rješenje ?
...
Pozdrav.
A da barem na trenutak pomislimo da nas je više u KS... Recimo barem 30.000.
I recimo da nas je u FBiH npr. 50.000.
I recimo da je u RS-u još ovakvih 5.000.
I na stranu stranka i stranke. Ali zamislimo da nas ima barem 55.000 u BiH.
Meni se to ne čini nerealnim, a značajna je cifra...
Ja sam možda naivan i možda sam sebe ubjeđujem u dobro u ljudima, ali ipak mislim da velika većina samo želi dostojanstven život. Da velika većina želi lijepu budućnost svojoj djeci. Želim vjerovati da ljudi vjeruju u patriotizam vrijednosti i rezultata.
Želim vjerovati u takvu većinu i u takvu koaliciju.

Ovi izbori nisu pitanje taktike i čekanja. Ovi izbori su pitanje izbora za svakog od nas.
Kome želite povjeriti sudbinu vaše djece ili unuka?
I nema tu "ne sviđa mi se niko" i "svi su isti".
Ponuda je takva, kakva jeste. Možete sami birati ili će drugi birati za vas.
Ko će upravljati našim parama, našim životima, životima naše djece?
Izbor je naš.
Locked