Kikibombona wrote:DuckZz wrote:
Nisu oni nesposobni.
Kako to da Kurdi do zadnje kapi krvi se bore u Kobaniju, gube hiljadu vojnika ?
Pobunjenici do zadnje kapi krvi u Zabadaniju, Daraji i xy drugim mjestima ?
Kurdi u Hasaki, vracaji ono što su drugi izgubili ?
Pobunjenici po 10x puta odbijaju napade u onom gore selu Handarat na sjeveru Aleppa, i xy drugim mjestima gdje nisu u okruženju i mogu se lagano povući.
Kurdi i pobunjenici imaju strance, ali taj broj jedva da ulazi u statistiku.
Sve to pripisujem arapskom nacionalizmu koji je veoma los motivirajuci faktor u poredjenju sa islamom i kurdskim nacionalizmom.
- SAA ima vise boraca
- ima nemjerljivo vise oruzja, kvalitentijeg, uoboitijeg
- imaju vlastitu i rusku avijaciju
Aposlutno sve je na njihovoj strani. NISTA DZIHADISTI NEMAJU BOLJE OD SAA. Jedino imaju vecu motivaciju. I ta motivacija pravi balans, odrzava dzihadiste, spasava od eskpresnog poraza.
Dobro kazes. Kurde iz Kobanija i dzihadiste iz Zabadanija moras pobiti, krv propisati da ih istjeras iz grada. To traje i traje. S druge strane, Nusra zatekbira, ovi se razbjeze, gube grad za jedan dan, koji su prethodno osvjali danima, mjesecima.
Da americka avijacija podrzi umjerene dzihadiste protiv SAA, otpuhali bi ih ekspresno!
Nego, je li istina da je SDF napao Jarabulus?
Neki pro-dzihadisticki aktivisti prenose...
Razgovarao sam sa previše ljudi, možeš i sam zamislit taj broj skim pricam.
Vjera je razlog zašto nisu otišli iz Sirije, ali nije razlog zašto se bore.
Istina je da nemam kontakte u grupama tipa Nusra i njima slicnima, ali imam momke npr. u Jaish Islam iz Damaska, njih valjda možeš uporedit sa Ahrar Shamom itd.
Svi su ispod razlozi zašto se bore tokom mojem razgovora sa 200 ljudi u zadnje 2 godine.
- Bašar neće pobjedit.
- Režimska vojska neće uci u naš grad.
- Milicije iz Tartusa i Latakije neće silovat žene
- Hezbollah, Irak, Iran neće zauzeti našu državu
Manje više.
Možeš ovu zadnju tezu upotrijebit sa nekim vjerskim fanatizmom, ali bolje se zapitaj šta je gore : "Mrzit Irance, Iracane itd koji prelaze 1 000km da bi napali neko selo, ili pobunjenike koji ih samo cekaju i mrze ih zbog toga."
Isto bi bilo da ih napadaju Suniti, Roboti, Majmuni, ovaj put je u pitanju 100% Šiitski fanatizam iz 5 država bliskog Istoka.
U 9/10 slučajeva optužuju Kurde da ruše državu i dijele je. Ovo je ništa drugo nego nacionalizam, u negativnom smislu, druga je stvar što nemaju platu od 1200$ dolara, 400 drugih materijalnih stvari, žive u govnima za razliku od 80% drugih vojski svijeta, pa moraju da nađu nešto drugo da ih drži.