Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

nema me tamo

#28601 Re: Gledali ste film, preporuchite ga drugima 2005-2013

Post by nema me tamo »

Ma to sve gledat kao bajke i bice vam fantasticni filmovi. :thumbup:
ExNihilo

#28602 Re: Gledali ste film, preporuchite ga drugima 2005-2013

Post by ExNihilo »

U pravu je LaMudan.

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_fi ... the_desert

Ovo je prvi ozbiljan film o Mojsiju, nakon Ten Commandements...ovo ostalo animacije i jedan nijemi.
Stjui

#28603 Re: Gledali ste film, preporuchite ga drugima 2005-2013

Post by Stjui »

Black swan wrote: dakle tražimo KINO filmove ne TV filmove ili video "kasete"
nebitno na čemu je.znači tema je obrađivana,svi znamo početak,zaplet i kraj i šta sad?ovdje se očekivalo nekakvo iznenađenje il' nešto?
dječak sa šibicama

#28604 Re: Gledali ste film, preporuchite ga drugima 2005-2013

Post by dječak sa šibicama »

Nisam ja puno ni ocekivao, nego kazem povrsno je uradjen film. Ne mozes snimati film vjerske tematike, a raditi ga ko da snimas film o sindikalnim desavanjima i nepostenim direktorima.

Cuvene posasti u Egiptu, nepovezano uradjeno, svaku je posast Bog najavio Mojsiju. Onda djecak predstavlja Boga ali nigdje nema biblijskih detalja, osim grma koji gori. I govori, grm govori, ne djecak.

Nabacano sve, desavanja i dogadjanja, onda nerealne stvari poput one da Mojsije dodje u Ramzesovu konjusnicu i stavi mu mac pod vrat. Pa Mojsije jase konja medju robovima, niko do cuvara da ga priupita za zdravlje, halo jarane ko si ti i sta radis ovdje.

Jedino je ono sa morem uradjeno po meni zadovoljavajuce, nikad mi se nije svidjala ona "slika" iz crtanih filmova ili proslog filma sa Hestonom, kao more se dize u zrak i izmadju dva "obrnuta vodopada" mali uski prolaz. Nigdje veze. Ali dobro, to je vec stvar maste.

Nije dobro uradio film, moglo je puno bolje. Ali eto, on je to za burazera napravio, usput se malo uvukao u dupe holivudskim Zidovima :D i hajde de.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#28605 Re: Gledali ste film, preporuchite ga drugima 2005-2013

Post by Truba »

nije ba isto ako je tebi isto to troje ne možemo dalje pričati jer nismo uskladili terminologiju

jbt ja mislio ima 1000 filmova na religijsku temu sve skupa...
krenuo istraživati nisam mogao navući 25 normalnih filmova sve skupa dakle iz cijele biblije o bilo kome o bilo čemu svih žanrova ( dakle drama, komedija, parodija, ratni)

šta znači normalni film... da je barem jedan dan išao u više od 1 platna negdje na planeti :D da se radnja događa u vrijeme dok je pisana biblija, da je A produkcija sa dakle a glumcima svoga vremena

ništa animacija, ništa sinhronizacija :D ništa kasete, DVD, TV film, ništa serija i MINISERIJA ništa
imaš 2-3 po deceniji filma maximum s obzirom na širok domen tema o egzodusu je neobrađena :D dovoljno
Truba

#28606 Re: Gledali ste film, preporuchite ga drugima 2005-2013

Post by Truba »

http://www.imdb.com/title/tt0284607/?ref_=ttqt_qt_tt

evo ga film na biblijsku tematiku :D :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: animacija i direkt to video
to ba nije film :mrgreen:
Truba

#28607 Re: Gledali ste film, preporuchite ga drugima 2005-2013

Post by Truba »

dječak sa šibicama wrote:Nisam ja puno ni ocekivao, nego kazem povrsno je uradjen film. Ne mozes snimati film vjerske tematike, a raditi ga ko da snimas film o sindikalnim desavanjima i nepostenim direktorima.

Cuvene posasti u Egiptu, nepovezano uradjeno, svaku je posast Bog najavio Mojsiju. Onda djecak predstavlja Boga ali nigdje nema biblijskih detalja, osim grma koji gori. I govori, grm govori, ne djecak.

Nabacano sve, desavanja i dogadjanja, onda nerealne stvari poput one da Mojsije dodje u Ramzesovu konjusnicu i stavi mu mac pod vrat. Pa Mojsije jase konja medju robovima, niko do cuvara da ga priupita za zdravlje, halo jarane ko si ti i sta radis ovdje.

Jedino je ono sa morem uradjeno po meni zadovoljavajuce, nikad mi se nije svidjala ona "slika" iz crtanih filmova ili proslog filma sa Hestonom, kao more se dize u zrak i izmadju dva "obrnuta vodopada" mali uski prolaz. Nigdje veze. Ali dobro, to je vec stvar maste.

Nije dobro uradio film, moglo je puno bolje. Ali eto, on je to za burazera napravio, usput se malo uvukao u dupe holivudskim Zidovima :D i hajde de.
paša sve je to super napisano s tvoje strane ali goreći grm danas ne prolazi... zato je dječak stavljen, to s mačem je pojačanje dramaturgije...
mojsije je omiljeni general među svojim vojnicima... barem većinom svi će ga propustiti....

a vidiš meni more nije urađeno kako sam mislio da je... uski trag kao puteljak kojim su došli preko planine a okolo voda... tako sam ja zanimao... ovo bi mogla biti prirodna nepogoda ili cunami :D

ne sjećam se dobro iako sam nedavno čitao...ali ovi događaji ne zauzimaju puno u bibliji... dok je 40 godina u pustinji takav smor...i predugačko...
ExNihilo

#28608 Re: Gledali ste film, preporuchite ga drugima 2005-2013

Post by ExNihilo »

Scena s morem je najslabija tačka filma. Tačno vidiš fušerski CGI.

Postoji umjetnička sloboda, valjda, ne mora se slijediti biblijska priča od-do. :-) Pa nije čitanje biblijskog teksta, već umjetnički osvrt na egzodus.

I dječak ne predstavlja Boga. :-)

I nerealno je što se Mojsije ušunjao u konjušnicu da ga niko nije vidio, a nije nerealno što frajer rastavlja more.
dječak sa šibicama

#28609 Re: Gledali ste film, preporuchite ga drugima 2005-2013

Pa znas kako, posto istoricari istrazuju kako je moguce to da Mojsije provede narod kroz more... pronadjeni su stubovi pored crvenog mora, na ovoj obali na koju su presli, i gdje su se privremeno utaborili i klanjali onom teletu, dok je Mojsije ko biva bio na Sinaju i primao Bozije zapovjedi... na tom dijelu gdje su ti stubovi, pretpostavlja se ostaci tog nekog privremenog grada kojeg su Zidovi napravili nakon prelaska, tu ima jedan veliki morski greben koji se proteze sa jedne na drugu obalu mora, na dnu grebena su pronadjeni koralji formirani u obliku tocka sto je pretpostavlja se ostaci kocija Ramzesovih vojnika, nadjeni su i metalni vrhovi strijela i slicno... a taj greben je jako blizu povrsine mora, pa je uz "malu pomoc" tog recimo uzvisenog bica zvanog Bog, moguce da jedna malo jaca oseka napravi prohodan put za te ljude. Zato kazem, svidja mi se ta ideja sa morem, u filmu.

Isto tako ono sto je i u filmu receno, o glini u Nilu, to je danas sluzbena verzija i jedina moguca verzija kako je nastala "crvena rijeka". Pretpostavke su da su se krokodili iz nekog razloga uskomesali, podigli glinu koja je obojila rijeku u crveno... "krvava rijeka".. a onda su umirale ribe od toga, pa su zabe izasle na obale, pa muhe, i tako dalje... jedino sto zabe nisu iskocile napolje kao u filmu, vec su "padale sa neba" ali taj fenomen je jos Artur Clarke objasnio, kisa riba, zaba i slicno... naime, vjetar odnosno pijavica a la tornado, zahvati vodenu povrsinu i usisa vodu skupa sa zabama, ribama, i onda ih pobaca okolo u vidu kise. I ti fenomeni su se desavali dosta puta kroz istoriju, i davnu i nedavnu.

ali dobro, sad sam pomalo offtopic. Solidan film, ukratko, trojcica :D
dječak sa šibicama

#28610 Re: Gledali ste film, preporuchite ga drugima 2005-2013

ExNihilo wrote:Scena s morem je najslabija tačka filma. Tačno vidiš fušerski CGI.

Postoji umjetnička sloboda, valjda, ne mora se slijediti biblijska priča od-do. :-) Pa nije čitanje biblijskog teksta, već umjetnički osvrt na egzodus.

I nerealno je što se Mojsije ušunjao u konjušnicu da ga niko nije vidio, a nije nerealno što frajer rastavlja more.
Nego koga predstavlja djecak?

I nije Mojsije rastavio more, vec Bog. Po Bibliji, naravno.

Mojsije je samo "uputio molbu za pomoc".
nema me tamo

#28611 Re: Gledali ste film, preporuchite ga drugima 2005-2013

Post by nema me tamo »

Šta kaze more se otvorilo, prošli robovi.. :D
Joj ljudi su.. :thumbup:
ExNihilo

#28612 Re: Gledali ste film, preporuchite ga drugima 2005-2013

Post by ExNihilo »

dječak sa šibicama wrote:
ExNihilo wrote:Scena s morem je najslabija tačka filma. Tačno vidiš fušerski CGI.

Nego koga predstavlja djecak?

I nije Mojsije rastavio more, vec Bog. Po Bibliji, naravno.

Mojsije je samo "uputio molbu za pomoc".
Dječak je anđeo-izaslanik, vjerovatno Gabrijel. To je potpuno jasno iz njihove komunikacije.

Po Bibiliji, Mojsije je opalio štapom po moru i rastavio ga. Naravno, suštinski to je Božje djelo, ali poenta je da nema smisla u ovakvom filmu cjepidlačiti na realnosti.

U filmu, Ridley "pojašnjava" cijepanje mora padom meteora.
dječak sa šibicama

#28613 Re: Gledali ste film, preporuchite ga drugima 2005-2013

Hvala na podsjetniku, da, ni stapa u filmu nema :D
ExNihilo

#28614 Re: Gledali ste film, preporuchite ga drugima 2005-2013

Post by ExNihilo »

Da, nema. Ako obratiš pažnju, vidjet ćeš da je Ridley ciljao da stvori nekakvu ambivalenciju oko lika Mojsija, dualnost racia i spiritualnosti.

Možeš ga gledati kao lika koji halucinira i priča sam sa sobom (onako kako ga vidi onaj što ga špijunira) ili poslanika koji razgovara sa anđelom. Možeš čuda tumačiti kao intervenciju Boga ili uzročno-posljedičnu vezu (pad meteora rastavlja more, krokodili uzrokuju pomor ribe, pomor ribe privlači muhe, itd).

Sve što se nije uklapalo u tu dualnost, poput grma koji gori, štapa koji rastavlja more ili se pretvara u zmiju, Ridley je izbacio.
Truba

#28615 Re: Gledali ste film, preporuchite ga drugima 2005-2013

Post by Truba »

dječak je Bog šta vam je :D
pa ne komuniciraju onako anđeli :mrgreen: ovo im je šef
nema me tamo

#28616 Re: Gledali ste film, preporuchite ga drugima 2005-2013

Post by nema me tamo »

Black swan wrote:dječak je Bog šta vam je :D

Nisam jos pogledao..

Predpostavljam ako ga budem gledao kao bajku da ce bit strašan? :D
Truba

#28617 Re: Gledali ste film, preporuchite ga drugima 2005-2013

Post by Truba »

te šale o bibliji kao od fantastike čitam samo novi zavjet :D su bile smiješne 1999. kad se tek pojavio forum.hr :D
ExNihilo

#28618 Re: Gledali ste film, preporuchite ga drugima 2005-2013

Post by ExNihilo »

Black swan wrote:dječak je Bog šta vam je :D
Nisi gledao pažljivo. Kad dođem kući, citirati ću dijelove njihovog razgovora iz kojih je jasno da nije Bog. Ako mi ne bude mrsko. :D
Truba

#28619 Re: Gledali ste film, preporuchite ga drugima 2005-2013

Post by Truba »

moguće je gledao sam kasno i na tabletu
ali i dalje zadržavam pravo na svoju misao
ti si možda u pravu ali ja se ne slažem s tim :lol: :mrgreen: :bih: :sax:
ExNihilo

#28620 Re: Gledali ste film, preporuchite ga drugima 2005-2013

Post by ExNihilo »

Ti kako si promijenio avatar, tačno si šeno. :D
Truba

#28621 Re: Gledali ste film, preporuchite ga drugima 2005-2013

Post by Truba »

nikako da se naviknem
sve kontam ko je pa sad ovo kakve gluposti piše kad ono ja :D

još jedan nastavak Djece kukuruza i onda sloboda da nastavim dalje :lol: najomi vats sljedeći film koji idem po redu TANK GIRL :lol:
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#28622 Re: Gledali ste film, preporuchite ga drugima 2005-2013

Post by pici »

Ono sa dječakom je jedan od cirkusa u egzodusu, najače mi je kad se naljuti pa ono šakom zgrčenom, osvetiću se faraonima il faraon ko jalijaš non stop nešta melja po ustima...žvake Orbit il sjemenke...odavno gluplji film nisam gledao...
dječak sa šibicama

#28623 Re: Gledali ste film, preporuchite ga drugima 2005-2013

Kazem ja, faraon ko Esso ministar, zvace nekakve kospice, isto jalijas koji je preko politicke zaledjine zasjeo u neku firmu pa handri radnike.

A sekretar sindikata neda.
markioni
Location: neocekivana sila koja se iznenada pojavljuje i rjesava stvar

#28624 Re: Gledali ste film, preporuchite ga drugima 2005-2013

Post by markioni »

Goldyna wrote:Može li mi neko poslati link torrenta za domaći film Remake, ili ako ima negdje da se gledam online?
Hvala :)
poslano.
aux

#28625 Re: Gledali ste film, preporuchite ga drugima 2005-2013

Post by aux »

Image

Doletio jucer HD na Yify pa sam bacio danas pogled i sta ja znam meni nije los ili sam jednostavno bio raspolozen za bilo kakav film :-)
Post Reply