INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#28551 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by _BataZiv_0809 »

Ozimician wrote: 14/08/2026 01:16
_BataZiv_0809 wrote: 12/08/2026 17:55
korisnicki wrote: 09/08/2026 10:29 https://www.lidl.pl/?flyx=019fdcf9-efa6 ... 860e538b27

Poljski lidl, rekao bi oko 50% jeftinije nego u "naprednoj i bogatoj" BiH.
1 zlot-0,46 KM
Prosječna neto plaća 1740 eura
Sa cime poredis?
Men'se cini da njihovu akciju sa nasim redovnim cijenama.

Ali kod nas akcije nisu ovako dobre i zato svi jedva cekamo Lidl da se otvori.
Uvijek ista prica, redovne cijene skoro pa svega su u BIH nize nego ... pa haman bilo gdje drugo...
(osim za famozni maslac, ali i tu je razlika nikad manja nego sada)

Bas sam to sad malo pratio, ja bih rekao da ima i psiholoski efekat jer cijene u eurima izgledaju same po sebi nize nego u BAM, kad sam preracunavao u eure, uvijek ispadne da je jeftinije. Recimo dimljena pileca prsa su u BH marketima po redovnoj cijeni jeftinija nego tamo na dobrim akcijama, svjezi sir je isto puno jeftiniji, vajkrem, sokovi, coca cola 2l izadje 3 KM, znaci 0,75€/l, to je u Njemackoj npr. akcijska cijena.

Kao sto ti kazes, kad imas akciju 20-50%, to je onda ozbiljna stvar. Ali i u BiH su akcije, barem u Konzumu (tu sam stalno kupovao sada), sasvim solidne. Ako se prate, moze se proci jako fino, stalno nesto bude.

Imam osjecaj da kod nas ljudi i ne prate toliko akcije kao na Zapadu, tamo se kupovina planira spram tome.
Da, ali onda krene argument kolika je plata tamo, a kolika ovdje kao da je kupovina u marketima jedini trosak i vazda se vrtimo u krug :D

Jucer svratim u pekaru ovdje u HR, ono haj da imamo pecivo neko u voznji. Uzmem 5 kifli i 3 kovrca sirnice (malo veci od nekadasnje kovanice 5 DEM). 11 Eura :-)

Ali treba nam vise konkurencije, vise lanaca distribucije i posljedicno cemo imati bolje akcije i nize cijene. Lidl je dobar korak u tom smjeru, ali treba nam jos stranih lanaca. Carrefour stize u Srbiju koliko sam cuo, pa ce vjerovatno i kod nas.
Last edited by _BataZiv_0809 on 14/08/2026 07:44, edited 1 time in total.
dr_Evil

#28552 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by dr_Evil »

_BataZiv_0809 wrote: 14/08/2026 07:41

Sa cime poredis?

Uvijek ista prica, redovne cijene skoro pa svega su u BIH nize nego ... pa haman bilo gdje drugo...

Bas sam to sad malo pratio, ja bih rekao da ima i psiholoski efekat jer cijene u eurima izgledaju same po sebi nize nego u BAM, kad sam preracunavao u eure, uvijek ispadne da je jeftinije. Recimo dimljena pileca prsa su u BH marketima po redovnoj cijeni jeftinija nego tamo na dobrim akcijama, svjezi sir je isto puno jeftiniji, vajkrem, sokovi, coca cola 2l izadje 3 KM, znaci 0,75€/l, to je u Njemackoj npr. akcijska cijena.

Kao sto ti kazes, kad imas akciju 20-50%, to je onda ozbiljna stvar. Ali i u BiH su akcije, barem u Konzumu (tu sam stalno kupovao sada), sasvim solidne. Ako se prate, moze se proci jako fino, stalno nesto bude.

Imam osjecaj da kod nas ljudi i ne prate toliko akcije kao na Zapadu, tamo se kupovina planira spram tome.
Da, ali onda krene argument kolika je plata tamo, a kolika ovdje kao da je kupovina u marketima jedini trosak i vazda se vrtimo u krug :D

Jucer svratim u pekaru ovdje u HR, ono haj da imamo pecivo neko u voznji. Uzmem 5 kifli i 3 kovrca sirnice (malo veci od nekadasnje kovanice 5 DEM). 11 Eura :-)
Jos si joj za kafe ostavio :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#28553 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by _BataZiv_0809 »

dr_Evil wrote: 14/08/2026 07:41 Jos si joj za kafe ostavio :D
Sabrala mi i datum djece mi :lol:
tokio25

#28554 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by tokio25 »

_BataZiv_0809 wrote: 14/08/2026 07:41

Sa cime poredis?

Ali treba nam vise konkurencije, vise lanaca distribucije i posljedicno cemo imati bolje akcije i nize cijene. Lidl je dobar korak u tom smjeru, ali treba nam jos stranih lanaca. Carrefour stize u Srbiju koliko sam cuo, pa ce vjerovatno i kod nas.
ja kad cujem to a kolika je plata tamo samo kazem jesi li spreman da sve platis kao sto se tamo placa
voda kazne sarajevostan i sve sto si prekrsio
uglavnom ili usute ili bude ma sta ti znas
moon_walker_90

#28555 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by moon_walker_90 »

Bolje pekaru drzati nego se bavit bilo kakavim kriminalom :roll:
Post Reply