ISIL nije za podcjenjivanje, definitivno. Kurdi ne zele reci da su dobri borci, ali priznaju da su zestoki fanatici i da se ludacki brane. Fantassin koji je dole isto tako kaze da se ISIL zestoko bori.soha96 wrote:Evo ja ne mogu ocima ISIL i podrzavam Kurde ali ima istine u ovome sto pise ovaj momak. Ko je god izvjestavao iz Sirije rekao je kako su isilovci vrhunci borci, zamislite sad da Kurdi nemaju avijaciju dosta bi uravnotezenija borba bila, a tek kad bi ISIL imao avijaciju a Kurdi ne. Vjerovatno bi situacija bila obrnuta. Isilovci ne zaostaju za Kurdima po vjestini i volji u borbama.
Kurdi i ISILovci definitivno imaju najveci motiv za borbu. ISILovi borci su zestoko indoktrinirani, moze se reci da imaju najveci motiv. Sta reci za ljude koji se masovno raznose, koji slave smrt, koji se nadaju da ce poginuti u borbi!?? Protivnik koji se ne plasi za zivot je uvijek opasan, cak i ako nije narocito sposoban...
Kurdski nacionalizam je veoma jak. Fantassin je pisao da se bukvalno bore ko ce u akciju... ISILovci su zarobili hiljade boraca SAA i umjerenih dzihadista, pripadnika iracke vojske... Borce YPG veoma rijetko zarobljavaju, na prste se moze prebrojati. Borac YPG ce se radije raznijeti nego pasti u ruke ISILa. Zato se zestoko bore i bjezanje im nije opcija. Moras ih unistiti da bi napredovao. Arin Mirkan jedna od junakinja kurdske borbe se raznijela u Kobaniju kada su je okruzili. Ovi iz SAA im se bacaju pod noge kada ih okruze, ne znam sta ocekuju, da ce ih postediti...
Ekstremne grupe poput Al Nusre, Ahrar Sham i Dzej islam su isto tako motivisane. Tzv. FSA grupe su veoma slabe. Nusra je rasformirala mnoge takve grupe, medju njima dvije najvece i najpoznatije, SRF i Hazm.
Ugl, slazem se sa tobom, ali sam te malo dopunio.