Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post Reply
akaunt

#2851 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by akaunt »

Istina :? :? :?
Jarane, ti hoš da pričaš o istini u uslovima kad neko kome se ne svidja ono sto pricas, jednostavno pritisne gumb "baned" i čiča miča...
I ne samo to. I ako pricas neopozivu istini a onaj sa gumbom ne skonta ...opet ista procedura. Gumb "baned" i čiča miča...
A bilo je slučajeva kad su neki uhvatili pomenutog sa gumbom kako iznosi neistine i .... opet gumb i ovome što se kurčio "baned" i pomenuti čiča miča i end of the story....
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#2852 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Chmoljo »

Banned user for reason “kršenje pravila foruma”
» akaunt

:) :sax:
nema me tamo

#2853 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by nema me tamo »

Gumb puče i čiča miča gotova priča za KENJCA Volume 2.
Nekako s proljeća

#2854 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Nekako s proljeća »

Papić: Prvo tuku, pa ubiju
Autor: Emina Dizdarević Datum: 01.12.2016
Svjedok Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu je ispričao da je od vojnika saznao da je njegovog oca, u sarajevskom naselju Grbavica, ubio optuženi Veljko Papić.

Fadil Šabanović je kazao da je u maju 1992. godine na Grbavicu došla Vojska Republike Srpske (VRS). Veljko Papić i izvjesni Radulović su formirali radni vod u čijem sastavu su bili civili. Radni vod, kako je kazao svjedok, svako jutro se okupljao na kraju Beogradske ulice u magacinu, a izvjesni Radica Putnik je vodio evidenciju i raspoređivao ljude.

“Veljko Papić je bio nadređeni Putniku. Bunkere smo pravili, drva smo cijepali za vojsku, da se mogu ugrijati. Bunkere pravili na liniji razgraničenja. Ne znam šta je bilo opasnije. Za nas su svi bili opasni, sa svih strana se pucalo”, ispričao je svjedok.

Za Papića, svjedok je rekao da je bio u uniformi i naoružan pištoljem, a da je nekada imao i drugo oružje. Iako ga je viđao na Grbavici, svjedok je kazao da nije imao problema sa Papićem.

Ispričao je situaciju kada je otišao do Papića kako bi tražio slobodan dan. Svjedok je kazao da Papić to nije dozvolio, a nakon nekog vremena, njegov brat Željko ga je natjerao da cijeli dan nosi kamen težak 13 kilograma.

Prema rječima svjedoka, navečer je došao Željko sa još pet vojnika i pretukli su ga, da je izgubio svijest.

Poslije toga, svjedok je odlučio da sa porodicom napusti Grbavicu, jer je mislio da će biti ubijen. Odgovarajući na unakrsna pitanja, svjedok je pojasnio da Papić nije bio među vojnicima koji su ga udarali.

Otišao je u policiju koja ga je odvela u bolnicu Kasindol, a zatim na Sokolac. Nakon toga je prebačen u zatvor Kula.

“Na Sokocu sam saznao da mi je kuća zapaljena. Kada nisam došao na postrojavanje, zapalili su kuću. Na Kuli sam od vojnika Gromile čuo da je Papić ubio mog oca. Nije mi rekao kako je ubijen (…) Oni nikada nisu znali da ubiju. Prvo su tukli čovjeka, pa ga ubiju”, izjavio je on.

Pojasnio je da je kasnije, od ljudi iz radnog voda, saznao da je Papić bio sa tri lica koja su ubila njegovog oca. “Čuo sam da je Papić rekao radnom vodu da zakopaju tijelo oca”, rekao je svjedok.

Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu tereti Papića da je, kao komandir jedinice u okviru VRS, od 1992. do 1994. u naseljima Kovačići i Grbavica nečovječno postupao i maltretirao civile te primjenjivao mjere zastrašivanja i prisiljavao ih na prinudni rad. Prema optužnici, civile je u više navrata izlagao životnoj opasnosti.
http://detektor.ba/papic-prvo-tuku-pa-ubiju/
Nekako s proljeća

#2855 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Papić: Ne sjeća se izjave iz istrage
Autor: Emina DizdarevićDatum: 03.11.2016

Svjedok Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu je ispričao je kako je od aprila do septembra 1992. godine bio u radnom vodu u sarajevskom naselju Grbavica, kazavši da nije bio u opasnosti.

Muharem Duškaj je početkom rata 1992. godine živio na Grbavici i nije mogao ići na posao jer je, kako je rekao, srpska vojska postavila blokadu na Vrbanja mostu.

On je naveo da ga je osoba po imenu Putnik angažovala na radovima. Okupljali su se svako jutro ispred “Putnikovog ulaza”.

“Ne znam ko je bio nadređeni Putniku. On je bio predsjednik kućnog savjeta. Ne znam ko je njemu izdavao naređenja. Najviše smo čistili oko zgrada, sklanjali stvari, rezali, cijepali i nosili drva po stanovima. Gdje Putnik kaže, tu nosimo. Za vojsku nismo cijepali drva, jer je bilo više grupa radnog voda. Mi nismo kopali rovove”, ispričao je svjedok.

On je dodao da obavljajući te poslove, njegova grupa nije bila u opasnosti, jer su uvijek bili zaklonjeni.

Duškaj je izjavio da za optuženog Veljka Papića nikada nije čuo. Kantonalna tužiteljica Aida Turić je predočila svjedoku zapisnik iz istrage u kojoj je opisao izgled Papića i kazao da je on bio glavni. Duškaj je odgovorio da ne zna je li to njegova izjava, jer se ne sjeća.

Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu tereti Papića da je, kao komandir jedinice u okviru Vojske Republike Srpske (VRS), od 1992. do 1994. u naseljima Kovačići i Grbavica nečovječno postupao i maltretirao civile te primjenjivao mjere zastrašivanja i prisiljavao ih na prinudni rad. Prema optužnici, civile je u više navrata izlagao životnoj opasnosti.

Odgovarajući na unakrsna pitanja, svjedok je rekao da naredbu od Papića nikada nije dobio i nikada nije čuo da je neko od pripadnika radnog voda bio maltretiran.

“Putnik je vodio i odvodio na radove. On je išao s nama. Kontakta sa Papićem nikada nisam imao”, izjavio je Duškaj.

Suđenje se nastavlja 1. decembra.
Nekako s proljeća

#2856 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Papić: Optuženi nije naređivao radnom vodu
Autor: Emina DizdarevićDatum: 06.10.2016

Na suđenju za zločine počinjene u sarajevskom naselju Grbavica, svjedok Kantonalnog tužilaštva je izjavio da optuženi Veljko Papić nije mogao naređivati radnom vodu.

Delivoj Radulović je krajem 1992. godine došao na Grbavicu i bio je komandir čete Drugog bataljona Motorizovane brigade, a optuženi Veljko Papić njegov zamjenik. Komanda čete, kako je kazao svjedok Radulović, bila je u Beogradskoj ulici.

On je naveo da mu je poznato da je bio radni vod na Grbavici, koji su i oni nekada koristili radi ispomoći ljudima koji su obezbjeđivali ogrjev. Prema njegovom mišljenju, radni vod je formirala civilna vlast i u njegovom sastavu su bili ljudi koji nisu mogli ići na liniju.

Kantonalna tužiteljica Aida Turić je predočila svjedoku zapisnik iz istrage, u kojem stoji da je rekao da je radni vod formiran na inicijativu Veljka Papića. Radulović je odgovorio da nije mogao tako izjaviti jer Papić, kao njegov zamjenik, nije mogao formirati radni vod.

“Inicijativa je mogla biti jedino da je on saznao da postoji radni vod i da se iskoristi za ispomoć. Mijenjam tu izjavu. Možda sam imao neku tremu (…) Radnim vodom je rukovodio Putnik. Ja sam Papiću izdavao naređenja, on Putniku prenosio, a on dalje radnom vodu”, kazao je svjedok.

Tužiteljica je u još jednom dijelu ukazala svjedoku na razliku u izjavama – u istrazi je rekao da je Papić neposredno rukovodio radnim vodom. Radulović je to negirao, kazavši da Papić nije mogao naređivati, jedino je mogao prenositi naredbe.

“On nije mogao raditi mimo naredbe. Jedino je u mojoj odsutnosti mogao. On nema samostalnosti. Ne ostajem kod te izjave. On je više sarađivao s njima, ali je on direktno prenosio moje naredbe njima”, pojasnio je svjedok.

Odgovarajući na unakrsna pitanja Odbrane i Sudskog vijeća, svjedok je rekao da Papić u njegovom prisustvu nije nikoga maltretirao, te da se niko nije žalio na njega.

Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu tereti Papića da je, kao komandir jedinice u okviru Vojske Republike Srpske (VRS), od 1992. do 1994. u naseljima Kovačići i Grbavica nečovječno postupao i maltretirao civile te primjenjivao mjere zastrašivanja i prisiljavao ih na prinudni rad. Prema optužnici, civile je u više navrata izlagao životnoj opasnosti.

Na suđenju je pročitan iskaz Ibrahima Čajića, koji je u međuvremenu preminuo. U izjavi koju je dao 2014. godine, svjedok je kazao da je njega i sina srpska vojska angažovala u radni vod čije je zbirno mjesto bilo na Vracama. Za poslove koje je obavljao nije imao naknadu.

Jedne prilike, prema izjavi, u zgradu Općine Novo Sarajevo došao je vojnik Papić, naoružan i sa šeširom na glavi. Papić ga je, kako je naveo svjedok, odveo u Beogradsku ulicu da bi iz jedne zgrade prenio ženu srpske nacionalnosti do kola hitne pomoći.

“Mi smo je stavili u deku, ali su vlakna deke pukla i žena je pala. On je pokušao mene da udari, ali sam se odbranio, i opsovao mi je majku”, stoji u iskazu svjedoka.

Suđenje se nastavlja 3. novembra.
Nekako s proljeća

#2857 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Papić: Radni vod na Grbavici
Autor: Marija TaušanDatum: 09.09.2016

Svjedoci Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu izjavili su da je na Grbavici bio radni vod 1992. godine.

Ljubo i Dušan Beatović su ispričali da su bili angažovani u jedinici na Grbavici na čijem je čelu bio optuženi Veljko Papić.

Na suđenju se nisu mogli decidno izjasniti ko je rukovodio radnim vodom, pa ih je tužiteljica Aida Turić podsjetila na iskaze iz istrage u kojima u naveli da je Papić komandovao radnim vodom.

“Pretpostavljam da jeste. Ko ih je digao, taj je komandovao”, kazao je svjedok Ljubo Beatović pred Kantonalnim sudom u Sarajevu.

Prema njegovim riječima, u radnom vodu su bili civili svih nacionalnosti. Viđao ih je kako cijepaju drva i nose ugalj. Svjedok je ispričao da je imao incidentnu situaciju sa Papićem, kada je po njega poslao vojnu policiju jer je ostao duže na dopustu kada mu je umro otac.

Ljubo Beatović je rekao da je na Papića potegao pištolj. Optuženi, kako je naveo, nije reagovao niti ga je zatvorio.

Svjedok Dušan Beatović je takođe rekao da su pripadnici radnog voda cijepali drva i nosili ugalj. Koliko je njemu poznato, u njegovom sastavu su bili civili bošnjačke nacionalnosti.

On je rekao da ne zna ko je bio na čelu ovog voda, a nakon što mu je predočen iskaz iz istrage, izjavio je: “Morao je biti zadužen, bio je komandir čete”.

Svjedok je rekao da je čisteći rov poginuo izvjesni Rakac. Nakon što ga je Odbrana pitala da li mu je poznato da je Ragib Halilović Rakac bio u vojnik, a ne pripadnik radnog voda, Dušan Beatović je rekao da zna da se on “dobrovoljno javio” u vojsku.

Oba svjedoka su na pitanje braniteljice Zorane Čarkić rekla da im nije poznato ko je formirao radni vod. Dušan Beatović je kazao da misli da je radni vod postojao i prije dolaska Veljka Papića za komandira čete.

Nastavak suđenja je zakazan za 6. oktobar.
Nekako s proljeća

#2858 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Papić: Čovjek s kaubojskim šeširom
Autor: Emina DizdarevićDatum: 08.07.2016

U nastavku suđenja za zločine počinjene u Sarajevu, svjedokinja Kantonalnog tužilaštva je izjavila da je od snahe i majke saznala da je optuženi Veljko Papić ubio njenog oca.

Svjedokinja Almedina Šabanović je do 13. maja 1992. godine s roditeljima živjela u naselju Grbavica. U stanu su ostali majka i otac.

Dok je 1994. godine boravila u Zagrebu, brat joj je rekao da je njihov otac Adem ubijen, te da se među “imenima vojnika spominje i Veljko Papić”.

Kako je ispričala, dvije godine kasnije u Australiji joj snaha pokazuje u novinama sliku srpskih vojnika sa kojima je bio čovjek s kaubojskim šeširom. Snaha joj je kazala da je taj čovjek ubio njenog oca.

Prema saznanjima koja ima svjedokinja, njenog oca su vojnici uhvatili i tukli na Grbavici.

“Komšije su rekle da su cijelo vrijeme na Grbavici na ulici tukli mog oca. Kako je padao, oni su njega dizali i ponovo udarali. Komšinica je čula jauke i tupe udarce (…) Moja majka je također rekla da je mog oca ubio Veljko Papić”, ispričala je Šabanović.

Suđenje će se nastaviti 9. septembra.
Nekako s proljeća

#2859 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Ranjen na radovima u Ljubljanskoj ulici
Autor: Marija TaušanDatum: 11.05.2016

U nastavku suđenja Veljku Papiću za ratni zločin počinjen u Sarajevu, svjedok Optužbe je izjavio da je bio ranjen na prinudnim radovima.

Svjedok Zdravko Penc rekao je pred Kantonalnim sudom u Sarajevu da je živio u naselju Kovačići i da je angažovan u radni vod kada je došla srpska vojska.

“Pravio sam bunkere, pljačkao za srpsku vojsku. Iznosili smo bijelu tehniku iz stanova… Zovnu te u po dana ili noći”, kazao je Penc.

On je ispričao kako je u oktobru 1993. godine ranjen kada su pravili bunker u Ljubljanskoj ulici.

“Obje noge su mi polomljene. Ja sam do sada imao 17 operacija”, naveo je svjedok, dodavši da je, nakon liječenja na tom području, prebačen u Beograd.

Na čelu radnog voda, kako je rekao, bio je Radica Putnik, koji je imao više od 70 godina. Penc je kazao da je “Radici trebalo da je bio nadređeni Veljko Papić”.

Svjedok je rekao da Papića ne može prepoznati u sudnici. Sjeća se da ga je u ratu dva puta vidio. Kada su, kako je naveo, gurali eksplozivna burad, Papić je pitao: “Slušaju li ovi moji?” Drugi put je Papića vidio kada je ranjen. Na pitanje Odbrane svjedok je odgovorio da mu Papić nije nikada ništa naredio.

Kao svjedok Tužilaštva saslušan je i Milovan Đerić, koji je kao pripadnik Prve romanijske brigade VRS-a došao na Grbavicu u maju 1992. zajedno sa Veljkom Papićem.

Đerić je u iskazu iz istrage i na današnjem suđenju davao različite informacije o svojstvu Papića u to vrijeme na Grbavici. Prvo je kazao da je optuženi bio komandir njegovog voda, a sa Odbranom se složio da je bio komandir čete.

Predsjedavajuća Vijeća Jasmina Begić više puta je upozoravala svjedoka da ne izbjegava pitanja i da nema razloga da mu bude neugodno da odgovora o opštepoznatim stvarima.

Svjedoku je predočena izjava iz istrage u kojoj je naveo da je u jednoj kafani čuo od vojnika da je Papić ubio troje ljudi.

“To su bile kafanske priče… Pijani vojnici pričali. Ja ništa nisam vidio… Nek se nađe čovjek kojeg je on poprijeko pogledao”, odgovarao je Đerić.

On je dodao da je Papić nekim ljudima iz radnog voda pomagao.

Suđenje se nastavlja 8. jula.

Izvor i više:
http://detektor.ba/ranjen-na-radovima-u ... koj-ulici/
http://detektor.ba/otac-ubijen-na-grbavici/
http://detektor.ba/na-sudenje-dosao-pod ... -alkohola/
http://detektor.ba/kopanje-rovova-na-prvoj-liniji/
http://detektor.ba/sablasno-jutro-u-kovacicima-2/
http://detektor.ba/nije-vidjela-zlostavljanja/
http://detektor.ba/kozni-sesir-dva-pistolja-i-cizme/
http://detektor.ba/opasni-radovi-s-eksplozivom/
http://detektor.ba/ranjavanje-na-prinudnom-radu/
julisiz es grant

#2860 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by julisiz es grant »

Pa završi li se taj proces ikad?
BISTRIK100

#2861 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by BISTRIK100 »

Portret srpskog monstruma: Veselin Vlahović Batko, koljač
http://www.e-novine.com/region/region-l ... ocila.html
LakePlacid

#2862 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by LakePlacid »

Prve dvije minute evakuacija srpskih civila na prvoj liniji u jeku samog početka borbenih dejstava kroz ulicu iza restorana Plavi Zamak

doktor78

#2863 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by doktor78 »

Ovih dana čitam knjigu "Kad sam bio hodža" Damira Ovčine o dešavanjima na Grbavici u ratu. Mogu samo reći - strašno.
Spominju se Batko,Gilmar, vojvoda Aleksić, Škipina, Momo Mandić, Mirko Šarović...
karanana

#2864 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by karanana »

strasna knjiga. pored romana o srebrenici isnama taljica i pospankovog dnevnika bosanskog vojnika, ova mi je najbolja knjiga o ratu.
teska ko olovo sto neko rece, ali strasna.
ali ja mislim da je fikcija. barem ja mislim da pisac ovo nije dozivio. nikad ne spominje pravo ime nikoga ali se da naslutiti o kojim se likovima radi u pravom zivotu.
ili mozda nije fikcija?
doktor78

#2865 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by doktor78 »

karanana wrote:strasna knjiga. pored romana o srebrenici isnama taljica i pospankovog dnevnika bosanskog vojnika, ova mi je najbolja knjiga o ratu.
teska ko olovo sto neko rece, ali strasna.
ali ja mislim da je fikcija. barem ja mislim da pisac ovo nije dozivio. nikad ne spominje pravo ime nikoga ali se da naslutiti o kojim se likovima radi u pravom zivotu.
ili mozda nije fikcija?
Na početku knjige mislio sam da se radi o svojevrsnom ličnom dnevniku autora, međutim poslije sam (indirektno) doznao da to ipak nije slučaj, nego da je (majstorski) uvezao razna svjedočenja,intervjue i sl.
Npr. dio gdje spominje glumca Boru Stjepanovića i njegov dijalog sa glavnim junakom, to je ustvari parafraza Stjepanovićevog intervjua datom beogradskom listu "Vreme":
http://www.vreme.com/cms/view.php?id=1066445
Stari kenjac

#2866 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Stari kenjac »

doktor78 wrote:Ovih dana čitam knjigu "Kad sam bio hodža" Damira Ovčine o dešavanjima na Grbavici u ratu. Mogu samo reći - strašno.
Spominju se Batko,Gilmar, vojvoda Aleksić, Škipina, Momo Mandić, Mirko Šarović...
kojeg škipinu pominju?
julisiz es grant

#2867 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by julisiz es grant »

Stari kenjac wrote:
doktor78 wrote:Ovih dana čitam knjigu "Kad sam bio hodža" Damira Ovčine o dešavanjima na Grbavici u ratu. Mogu samo reći - strašno.
kojeg škipinu pominju?
Morebit da je Slobodan Skipina.
doktor78

#2868 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by doktor78 »

Stari kenjac wrote:
kojeg škipinu pominju?
Ne znam, spominje se samo prezimenom, u kontekstu Batkovog odlaska sa Grbavice u jesen '92.
Stari kenjac

#2869 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Stari kenjac »

OK hvala Dr. pitao sam jer ih je prije rata u policiji bilo ko pasa.slobodan, arsenije, nenad...
Bancho

#2870 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Bancho »

Sjecate se klipa u kojem francuski novinar Phillippe Buffon 1992 godine, prati mlade srpske vojnike preko Grbavice, Dobrinje pa sve do Nedjarica i klip je trajao nekih 45 minua, e sad je objavio isti klip samo u duzoj verziji od 2 sta i 25 minuta.

agent_zero

#2871 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by agent_zero »

Bancho wrote:Sjecate se klipa u kojem francuski novinar Phillippe Buffon 1992 godine, prati mlade srpske vojnike preko Grbavice, Dobrinje pa sve do Nedjarica i klip je trajao nekih 45 minua, e sad je objavio isti klip samo u duzoj verziji od 2 sta i 25 minuta.

Da, da... i tu se dosta toga vidi što se na onom starom klipu nije vidjelo.
brat moj

#2872 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by brat moj »

Bancho wrote:Sjecate se klipa u kojem francuski novinar Phillippe Buffon 1992 godine, prati mlade srpske vojnike preko Grbavice, Dobrinje pa sve do Nedjarica i klip je trajao nekih 45 minua, e sad je objavio isti klip samo u duzoj verziji od 2 sta i 25 minuta.

Uh kakav video, drama..

Vjerovatno najbolji što sam pogledao iz ratnog perioda..
Momci od 18 do 20 sad stavljam sebe u ovu poziciju kad sam imao 18 sto je bliska proslost prije samo 8 godina i jeza te uhvati..

Još govori momak nikad kao prije i na kraju nece niko pobjediti svi cemo izgubiti..
PM72

#2873 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PM72 »

ovaj sam dokumentarac davno pogledao i to više puta.Da upamtim gdje mi je drug iz razreda sve hodao sa PASP-om,jebo mu pas mater.A mati mu ostala na Alipašinom čitav rat usput pričajući kako joj je sin pobjegao u Srbiju da ne učestvuje u ratu...
brat moj

#2874 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by brat moj »

I još imaju pojedinci kazu da ovo nije bio građanski rat ili ti ga vjerski..
brat moj

#2875 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by brat moj »

pošteno

Ma drama stvari da je svako imao nekog ko je pucao na drugoj strani
Post Reply