Ma uhoda se čovjek u to vrlo brzo
Bebe - ALL ABOUT!
Moderator: anex
- Alhemicarkaa
#2851 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Koža bebe je čista i preporuka je da se što manje "hemije" koristi. Ako ne budete imali iritacije kože, ili nekih drugih promjena i sam plivasept što kraće koristi. I to traži žuti plivasept, rozi je jači i pribjegava mu se kad je bebina koža inficirana (tipa MRSA i sl). Nema potrebe da u početku pereš bebinu glavicu šamponom, uvedi ga kasnije i vrlo male količine.
-
Sunculish
#2852 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Hvala puno na odgovorima. Potpuno smo sludjeni. Pedijatrica govori da joj mažem lice alkoholom 70%, zatim hipermanganom i na sve to pospem bivacin.
Nekako mi to prejako i bojim se da pokušam jer malena zna cesto dodirnuti lice ručicama i poslije sisati palac ili čitavu šaku.
Po savjetu patronažne sestre počeli smo joj tapkati lice oblogama od kamilice, pa ako nebude efektno, narededne sedmice aBd odosmo drugom pedijatru.
Što se Plivasepta tiče, u školi za trudnice su nam njega preporučili tako da ga koristimo od prvog dana a nisam pojma imala da isušuje kožu..
Nadamon se da će ovo ubrzo proći.
Po savjetu patronažne sestre počeli smo joj tapkati lice oblogama od kamilice, pa ako nebude efektno, narededne sedmice aBd odosmo drugom pedijatru.
Što se Plivasepta tiče, u školi za trudnice su nam njega preporučili tako da ga koristimo od prvog dana a nisam pojma imala da isušuje kožu..
Nadamon se da će ovo ubrzo proći.
-
safran
#2853 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Novorođene bebe se ionako ne kupaju dok ne otpadne pupčić - to je nekih 7-10 dana uglavnom. Kasnije ide kupanje cijelog tijela a ja sam npr. koristila bibisan lek-ov šampon od kamilice. Jako je blag a koristila sam tako da na mokru rukavicu za kupanje stavim malo šampona - recimo čajnu kašičicu, i onda bebu od tjemena do peta izmasiram rukavicom. Stariji je to jako volio, mlađi nije - doduše on ni danas ne ljubi kupanje pa nam kupanje dođe kao ucjena za odlazak na spavanje. Kad već nećeš na spavanje hajde da te okupam! Spavanje!Artemida84 wrote:Pozz svima! Prvi put vam se javljam ovdje i sve pohvale za savjete.![]()
![]()
Ja sam u 39-oj sedmici trudnoce tj. u iscekivanju![]()
. Sve je spremno za bebu ali imam pitanje , da li ja sa Plivaseptom bebi perem i kosicu ili samo tijelo? Na vjezbama za trudnice je rekla kao da se ne pere glavica sa njim jer ne bi smio doci u kontakt sa ocima. Tako ja sam sad zbunjena, da li trebam uzeti neki sampon ili sta da radim, i trebam li uopce tek rodjenoj bebici prati kosu samponom? Unaprijed hvala svima na odgovoru
![]()
![]()
- Artemida84
#2854 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Hvala puno na odgovorima, divne ste
Vidim da mame po forumima hvale Mustelinu neku pjenu protiv tjemenice pa od kada se ona koristi? Izvinite ako sam dosadna ali prvo je dijete i sad se ja bas bavim ovom tematikom
, zelim najbolje i najzdravije pa sam zbunjena na kraju.....

-
safran
#2855 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Do tjemenjače imaš još koliko hoćeš. A možda ti i ne zatreba - ako ne bude tjemenjače. Umjesto toga radije kupi Bepanten mast - spašava u brojnim situacijama. A kad već vršljaš po forumima obiđi teme o problemima sa dojenjem i dojkama nakon poroda. Što to zna biti loša faza .....Artemida84 wrote:Hvala puno na odgovorima, divne ste![]()
![]()
Vidim da mame po forumima hvale Mustelinu neku pjenu protiv tjemenice pa od kada se ona koristi? Izvinite ako sam dosadna ali prvo je dijete i sad se ja bas bavim ovom tematikom
![]()
![]()
- Artemida84
#2856 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Znaci ne kupujem taj sampon prije vec tek ako bebica imala tjemenjacu? Upravo sam neki dan bas o problemima sa dojenjem citala, vec zamisljam kako je bolno.... Valjda ce sve dobro biti! Hvala dragasafran wrote:Do tjemenjače imaš još koliko hoćeš. A možda ti i ne zatreba - ako ne bude tjemenjače. Umjesto toga radije kupi Bepanten mast - spašava u brojnim situacijama. A kad već vršljaš po forumima obiđi teme o problemima sa dojenjem i dojkama nakon poroda. Što to zna biti loša faza .....Artemida84 wrote:Hvala puno na odgovorima, divne ste![]()
![]()
![]()
![]()
-
safran
#2857 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Ništa ne zamišljaj! Neke bebe odmah prihvate dojku kao da su samo to čekale i mama i bebe uživaju od prvog dana. Neke moraju malo vježbati pa se oboje napate. Neke pokušaju ali ne uspiju - bože moj, i za to ima rješenje. Najvažnije je da si opuštena jer od napete i nervozne majke nema dojilje. Polako, možda ne bude nikakvih problema a ako ih bude imaš gdje pitati.Artemida84 wrote: Znaci ne kupujem taj sampon prije vec tek ako bebica imala tjemenjacu? Upravo sam neki dan bas o problemima sa dojenjem citala, vec zamisljam kako je bolno.... Valjda ce sve dobro biti! Hvala draga![]()
- otherside
#2858 Re: Bebe - ALL ABOUT!
I can't agree more
procesljati sve savjete o dojenju, narocito na ovoj temi koja je riznica mudrosti
, je najbolji start za buducu majku.
kao sto safran rece - neuporedivo vaznije od krema, pelena, autosjedalica, kolica i svih ostalih sitnica na koje se potrosi tona vremena.
dojenje je zamjena za pupcanik presjecen na porodu, prirodna spona majke i djeteta neophodna za njegov zivot.
naravno, ako ne ide - ne ide, nije nikakva tragedija...ali sto vise znate o dojenju, vece su sanse da cijeli proces prodje lagano i ugodno
procesljati sve savjete o dojenju, narocito na ovoj temi koja je riznica mudrosti
kao sto safran rece - neuporedivo vaznije od krema, pelena, autosjedalica, kolica i svih ostalih sitnica na koje se potrosi tona vremena.
dojenje je zamjena za pupcanik presjecen na porodu, prirodna spona majke i djeteta neophodna za njegov zivot.
naravno, ako ne ide - ne ide, nije nikakva tragedija...ali sto vise znate o dojenju, vece su sanse da cijeli proces prodje lagano i ugodno
-
MrsJ
#2859 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Imam jedno pitanje vezano za vakcine: procitah jucer na nekom portalu kako je u Italiji dokazano da MMR tj MRP vakcina moze dovesti do autizma, roditelji autisticnog djecaka su uspjeli na sudu dokazati da je dijete obolilo zbog te vakcine i dobili su odstetu, a s obzirom da moja curica za par mjeseci treba primiti upravo tu vakcinu, moze li mi neko cije je dijete vec primilo reci da li je bilo nekih posljedica. Muz i ja sada ozbiljno razmisljamo da tu vakcinu uopste ne dajemo djetetu bez obzira na kvalitet i proizvodjaca. Izvinjavam se ako je vec bilo govora na temi o tome ali s obzirom da vise ne posjecujem temu tako cesto nadam se da nece biti problem da mi neko odgovori.
- otherside
#2860 Re: Bebe - ALL ABOUT!
haj' prvo stavi taj link
ja redovno vakcinisem svoju djece. u paranoje dokonih kvazinaucnika i ljudi zeljnih popularnosti - ne vjerujem
ja redovno vakcinisem svoju djece. u paranoje dokonih kvazinaucnika i ljudi zeljnih popularnosti - ne vjerujem
- Latinka
#2861 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Ja svaki put pred vakcinu ne spavam noćima, ali hB, I.nikad nije imao čak ni temperaturu. Ali, bez obzira koliko da ja strahujem oko vakcinacije, opet mi je puno veći strah od neprimanja istih. Ne bih se usudila ne odvesti ga.
U februaru je primio MRP vakcinu i sve je bilo kako treba
U februaru je primio MRP vakcinu i sve je bilo kako treba
- otherside
#2862 Re: Bebe - ALL ABOUT!
povezati vakcinaciju i autizam je vrlo tesko u samom startu obzirom na broj vakcinisane djece u svijetu i broj oboljele od autizma.
kako onda objasniti milione vakcinisane djece koja su zdrava i imaju sasvim normalan razvoj?
kako onda objasniti milione vakcinisane djece koja su zdrava i imaju sasvim normalan razvoj?
- vanad
#2863 Re: Bebe - ALL ABOUT!
citala sam ja oko te afere, nije bila sad, ima vec sigurno godina...i onda nadjem clanak gdje su tvrdili da ima neka forma autisma koja se javlja bas u vrijeme kad se i vakcinise MRP. Radi toga ti roditelji posumnjaju na reakciju na vakcinu. Inace da se ne lazemo, tu vakcinu djeca gore podnose jer je tzv. ziva vakcina i djeluje dvije sedmice. Ta kasna reakcija sa temperaturom i osipom se javlja tek poslije sedam dana a dijete zna biti citavo vrijeme uzas nervozno (moja je bar bila). Revakcinacija je malo bolja. U svakom slucaju moja starija je primila a i mladji ce aBd.
-
zodi36
#2864 Re: Bebe - ALL ABOUT!
pozdrav mame
...nikako nemozemo da sto se kaze provalimo koliko je djetetu potrebno hane dnevno.imamo muskog bebaca i hranimo ga sa aptamil pre.pokusavamo da pisemo i vodimo neku evidenciju.bebi je danas tacno 14 dana.napravimo mu 90 ml,i popije malo i zaspi i onda mu se to ohladi i nece vise,pa mu onda to prospremo pa napravimo 60 ml pa mu to malo,jednostavno nam zaspi uvjek pri hranjenu i nece da vozi iz flasice.ova kutija aptamil pre nam je bila samo 6 dana,mislim nije mi zao,ali fakat vise se od pola prospe nego sto pojede.imali neko neku rjesenje.veliki pozdrav
- vanad
#2865 Re: Bebe - ALL ABOUT!
vjerovatno ce sad uletiti neka iskusnija mama sa ad mlijekom ali iz tvog posta se ne vidi koliko cesto mu dajete mlijeko. Ja znam da su ove moje drugarice imale uvijek raspored kad daju mlijeko...ono svaka tri sata...inace ja bih napravila recimo tih 60 a prokuhala mlijeko i ohladila i kad bih vidjela da mu je malo onda bih jos napravila recimo tih 20-30...i sve tako dok ne nadjem neku mjeru...
- otherside
#2866 Re: Bebe - ALL ABOUT!
na kutijama ad hrane uvijek ima uputstvo proizvodjaca kako se priprema i koliko u odnosu na dob i tezinu.
- Alhemicarkaa
#2867 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Regresijski autizam, koji se javlja baš u vrijeme primanja te vakcine. U Japanu su obustavili davanja ove vakcine jer se pojava regresijskog autizma povezala sa tom vakcinom. Onda su otkrili da se broj autistične djece nije smanjio sa prestankom davanja te vakcine, ali da se pojavio krzamak i opet su počeli davati.vanad wrote:citala sam ja oko te afere, nije bila sad, ima vec sigurno godina...i onda nadjem clanak gdje su tvrdili da ima neka forma autisma koja se javlja bas u vrijeme kad se i vakcinise MRP. Radi toga ti roditelji posumnjaju na reakciju na vakcinu. Inace da se ne lazemo, tu vakcinu djeca gore podnose jer je tzv. ziva vakcina i djeluje dvije sedmice. Ta kasna reakcija sa temperaturom i osipom se javlja tek poslije sedam dana a dijete zna biti citavo vrijeme uzas nervozno (moja je bar bila). Revakcinacija je malo bolja. U svakom slucaju moja starija je primila a i mladji ce aBd.
To je onaj običaj kad se jedan događaj koji prethodi drugom veže kao uzrok, a ne mora biti tako. Slično kao sa onim prešla mi crna mačka i poslije toga me udarilo auto. I neko je izveo zaključak da će prelazak crne mačke izazvati nesreću. A Boga mi zadesi nesreća i ljude kojima crna mačka nije prešla preko puta.
- otherside
#2868 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Alhemicarkaa wrote:Regresijski autizam, koji se javlja baš u vrijeme primanja te vakcine. U Japanu su obustavili davanja ove vakcine jer se pojava regresijskog autizma povezala sa tom vakcinom. Onda su otkrili da se broj autistične djece nije smanjio sa prestankom davanja te vakcine, ali da se pojavio krzamak i opet su počeli davati.vanad wrote:citala sam ja oko te afere, nije bila sad, ima vec sigurno godina...i onda nadjem clanak gdje su tvrdili da ima neka forma autisma koja se javlja bas u vrijeme kad se i vakcinise MRP. Radi toga ti roditelji posumnjaju na reakciju na vakcinu. Inace da se ne lazemo, tu vakcinu djeca gore podnose jer je tzv. ziva vakcina i djeluje dvije sedmice. Ta kasna reakcija sa temperaturom i osipom se javlja tek poslije sedam dana a dijete zna biti citavo vrijeme uzas nervozno (moja je bar bila). Revakcinacija je malo bolja. U svakom slucaju moja starija je primila a i mladji ce aBd.
To je onaj običaj kad se jedan događaj koji prethodi drugom veže kao uzrok, a ne mora biti tako. Slično kao sa onim prešla mi crna mačka i poslije toga me udarilo auto. I neko je izveo zaključak da će prelazak crne mačke izazvati nesreću. A Boga mi zadesi nesreća i ljude kojima crna mačka nije prešla preko puta.
- Alhemicarkaa
#2869 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Aha, i sva se djeca moraju uklopiti u te tablice. Niđe veze, neko djete jede manje a češće, neko više a rjeđe, neko više a češćeotherside wrote:na kutijama ad hrane uvijek ima uputstvo proizvodjaca kako se priprema i koliko u odnosu na dob i tezinu.
Zodi, prokuhajte više vode, ohladite na željenu temperaturu i stavite u termos bocu. Napravite mu manju količinu, pa ako traži još začas mu smutite. Za te potrebe možete imati i dvije flašice.
- otherside
#2870 Re: Bebe - ALL ABOUT!
pa ne moraju se uklopiti ali to je neki optimum.
mogu se djeca i pretrpavati, bebama to nije nik'i problem
nece sigurno gubiti na tezini ako jedu onako kako je preporuceno na kutiji ali ce vjerovatno biti debeljuskasta ako jedu vise, pogotovo u tako ranoj dobi.
mogu se djeca i pretrpavati, bebama to nije nik'i problem
nece sigurno gubiti na tezini ako jedu onako kako je preporuceno na kutiji ali ce vjerovatno biti debeljuskasta ako jedu vise, pogotovo u tako ranoj dobi.
- Alhemicarkaa
#2871 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Dobro, de bona, ne moraš mi odmah djete kritikovati, pa šta ako je debela, ona je i dalje mamina manekenka

-
duboka_misao
#2872 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Alhemicarkaa wrote:Dobro, de bona, ne moraš mi odmah djete kritikovati, pa šta ako je debela, ona je i dalje mamina manekenka![]()
KO se usudjuje da prica takve klevete o mojoj snahi???? cista ljubomora !
-
zodi36
#2873 Re: Bebe - ALL ABOUT!
ma dajemo mu kad god zaplacevanad wrote:vjerovatno ce sad uletiti neka iskusnija mama sa ad mlijekom ali iz tvog posta se ne vidi koliko cesto mu dajete mlijeko. Ja znam da su ove moje drugarice imale uvijek raspored kad daju mlijeko...ono svaka tri sata...inace ja bih napravila recimo tih 60 a prokuhala mlijeko i ohladila i kad bih vidjela da mu je malo onda bih jos napravila recimo tih 20-30...i sve tako dok ne nadjem neku mjeru...
- otherside
#2874 Re: Bebe - ALL ABOUT!
sjoooo...vazda mislite da ste u centru paznjeduboka_misao wrote:Alhemicarkaa wrote:Dobro, de bona, ne moraš mi odmah djete kritikovati, pa šta ako je debela, ona je i dalje mamina manekenka![]()
KO se usudjuje da prica takve klevete o mojoj snahi???? cista ljubomora !
ko je vas spominjao?
- Alhemicarkaa
#2875 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Ne se ljutitotherside wrote:sjoooo...vazda mislite da ste u centru paznjeduboka_misao wrote:Alhemicarkaa wrote:Dobro, de bona, ne moraš mi odmah djete kritikovati, pa šta ako je debela, ona je i dalje mamina manekenka![]()
KO se usudjuje da prica takve klevete o mojoj snahi???? cista ljubomora !![]()
ko je vas spominjao?