Nista, onda najbolje instruirati predstavnike etažnih vlasnika, da im se obrate i zatraže sastanak i pojašnjenjecpu_fan wrote:Ovdje je najveći problem što oni od energenata koriste primarno pelet a alternativa im je plin. Pelet po tržišnoj cijeni nije poskupio a plin je pojeftinio za 12 %.
Novogradnja u Sarajevu?
-
dabarizmabra
#2851 Re: Novogradnja u Sarajevu?
- cpu_fan
#2852 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Nikakvi sastanci, s njima pričam samo preko papira !dabarizmabra wrote:Nista, onda najbolje instruirati predstavnike etažnih vlasnika, da im se obrate i zatraže sastanak i pojašnjenjecpu_fan wrote:Ovdje je najveći problem što oni od energenata koriste primarno pelet a alternativa im je plin. Pelet po tržišnoj cijeni nije poskupio a plin je pojeftinio za 12 %.
- Haris.ba
#2853 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Tražio sam na web stranici http://www.euroterm.ba/ tarifni sistem. Nema.
Uredba o opštim uslovima za proizvodnju,isporuku i korištenje toplotne energije KS propisuje:
Član 66.
(Tarifni sistem)
Tarifni sistem donijet će Vlada Kantona Sarajevo na prijedlog davaoca usluge u roku od mjesec
dana od dana stupanja na snagu ove uredbe.
Član 2.
(Značenje izraza)
Izrazi koji se koriste u ovoj uredbi imaju sljedeće značenje:
davalac usluge - proizvođač i distributer toplotne energije,
Član 69.
(Implementacija Uredbe)
Naplata i obračun utrošene toplotne energije na osnovu mjerila toplotne energije se primjenjuju
od prvog dana u narednom mjesecu od dana donošenja Tarifnog sistema.
Odluka o usvajanju novog tarifnog sistema je donešena na 14. sjednici Vlade KS u 2015. godini. Mrsko mi sad da tražim, odnosi li se odluka samo na Toplane, jer meni bi bilo logično da u skladu sa uredbom svaki distributer od vlade traži Tarifni sistem.
Jer, kao što je u tvom slučaju, to je poseban davalac usluge, nisu Toplane, ako koristi pelet - to nema veze sa energentom koje koriste Toplane (koliko znam gas i mazut).
A imate ovaj član 53. pa udrite:
Član 45.
(Informisanje o promjeni cijene toplotne energije)
(1) Davalac usluge je dužan putem sredstava javnog informisanja, elektronskim putem ili na
drugi pogodan način obavijesti kupce o promjeni cijene toplotne energije prije njene primjene.
(2) Kod promjene cijene toplotne energije iz stava 1. ovog člana, tokom obračunskog perioda
davalac usluge će uzeti u obzir promjenu cijene sa izmjenom i izdavanjem dodatnih mjesečnih
novčanih obaveza do kraja obračunskog perioda.
(3) Kod promjene cijene toplotne energije, koja se ne podudara s krajem obračunskog perioda,
davalac usluge je dužan očitati zajednička i individualna mjerila toplotne energije svih korisnika
usluge najkasnije u roku od osam dana od dana promjene cijene toplotne energije i o tome
obavijestiti korisnike usluge na početku obračunskog perioda.
Član 51.
(Informisanje o Tarifnom sistemu)
Davalac usluge dužan je na podoban način (internetom, SMS porukama, faxom, telefonom,
promotivnim materijalima i sl.) objavljivati podatke o važećem Tarifnom sistemu, visini tarifnih
stavki, načinu i uslovima plaćanja.
Član 53.
(Prigovor na novčanu obavezu)
(1) Korisnik usluge može osporiti mjesečne novčane obaveze u roku od 15 dana od dana prijema
računa.
(2) Korisnik usluge može osporiti u cijelosti ili djelimično mjesečne novčane obaveze i dodatne
mjesečne obaveze pisanim putem, a neosporeni dio dužan je platiti u roku utvrđenom ovom
uredbom, a u skladu sa Tarifnim sistemom.
(3) Davalac usluge dužan je odgovoriti korisniku usluge na prigovor u roku od sedam dana od
dana prijema prigovora sa obrazloženjem.
(4) Ako je prigovor iz stava 3. ovog člana opravdan, davalac usluge je dužan umanjiti iznos
računa, odnosno odrediti novu novčanu obavezu u računu, a ako je prigovor neopravdan,
korisnik usluge je dužan platiti zateznu kamatu na neplaćeni iznos računa.
Uredba o opštim uslovima za proizvodnju,isporuku i korištenje toplotne energije KS propisuje:
Član 66.
(Tarifni sistem)
Tarifni sistem donijet će Vlada Kantona Sarajevo na prijedlog davaoca usluge u roku od mjesec
Član 2.
(Značenje izraza)
Član 69.
(Implementacija Uredbe)
Naplata i obračun utrošene toplotne energije na osnovu mjerila toplotne energije se primjenjuju
Odluka o usvajanju novog tarifnog sistema je donešena na 14. sjednici Vlade KS u 2015. godini. Mrsko mi sad da tražim, odnosi li se odluka samo na Toplane, jer meni bi bilo logično da u skladu sa uredbom svaki distributer od vlade traži Tarifni sistem.
Jer, kao što je u tvom slučaju, to je poseban davalac usluge, nisu Toplane, ako koristi pelet - to nema veze sa energentom koje koriste Toplane (koliko znam gas i mazut).
Član 45.
(1) Davalac usluge je dužan putem sredstava javnog informisanja, elektronskim putem ili na
drugi pogodan način obavijesti kupce o promjeni cijene toplotne energije prije njene primjene.
(2) Kod promjene cijene toplotne energije iz stava 1. ovog člana, tokom obračunskog perioda
davalac usluge će uzeti u obzir promjenu cijene sa izmjenom i izdavanjem dodatnih mjesečnih
(3) Kod promjene cijene toplotne energije, koja se ne podudara s krajem obračunskog perioda,
davalac usluge je dužan očitati zajednička i individualna mjerila toplotne energije svih korisnika
usluge najkasnije u roku od osam dana od dana promjene cijene toplotne energije i o tome
Član 51.
Davalac usluge dužan je na podoban način (internetom, SMS porukama, faxom, telefonom,
promotivnim materijalima i sl.) objavljivati podatke o važećem Tarifnom sistemu, visini tarifnih
Član 53.
(1) Korisnik usluge može osporiti mjesečne novčane obaveze u roku od 15 dana od dana prijema
računa.
(2) Korisnik usluge može osporiti u cijelosti ili djelimično mjesečne novčane obaveze i dodatne
mjesečne obaveze pisanim putem, a neosporeni dio dužan je platiti u roku utvrđenom ovom
(3) Davalac usluge dužan je odgovoriti korisniku usluge na prigovor u roku od sedam dana od
(4) Ako je prigovor iz stava 3. ovog člana opravdan, davalac usluge je dužan umanjiti iznos
računa, odnosno odrediti novu novčanu obavezu u računu, a ako je prigovor neopravdan,
- cpu_fan
#2854 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Pa jedini tarifni sistem koji imaju to je onaj koji je u ogovoru. Odluka vlade KS o izmjeni tarifnog sistema odnosi se samo na usluge KJKP Toplane (to sam već provjerio) a oni su bukvalno prepisali novi cjenovnik. A i meni se čini kako sam ovo brzinski pročit'o da bi svaki operater se treb'o obratiti vladi KS za izmjenom tarifnog sistema ?Haris.ba wrote:Tražio sam na web stranici http://www.euroterm.ba/ tarifni sistem. Nema.![]()
Član 66.
(Tarifni sistem)
Član 2.
(Značenje izraza)
Član 69.
(Implementacija Uredbe)
Član 45.
Član 51.
Član 53.
računa.
Last edited by cpu_fan on 12/11/2015 15:36, edited 1 time in total.
- pepeljara
#2855 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Član 66.
(Tarifni sistem)
Mislim, jelk ima gdje da je vlada KS donijela novi tarifni sistem (toplane jesu)...
mozel se tu sta ?
(Tarifni sistem)
Mislim, jelk ima gdje da je vlada KS donijela novi tarifni sistem (toplane jesu)...
mozel se tu sta ?
- cpu_fan
#2856 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Ima al' samo za KJKP Toplane, nigdje se ne pominje da se ovo odnosi i na druge.pepeljara wrote:Član 66.
(Tarifni sistem)
mozel se tu sta ?
- Haris.ba
#2857 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Pa tarifni sistem mora odobriti vlada KS. Eto, samo još ostaje da nađete tekst Odluke kojim je usvojen tarifni sistem i sve će biti jasno.pepeljara wrote:Član 66.
(Tarifni sistem)
mozel se tu sta ?
P.S.
Da, ako se prati Uredba Euroterm je morao pitati Vladu KS o tarifnom sistemu. Pitanje je samo, da li je Odluka o tarifnom sistemu opća, ili posebna za "davaoca usluge".
Last edited by Haris.ba on 12/11/2015 15:46, edited 1 time in total.
- cpu_fan
#2858 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Tekst Odluke Vlade KS za tarifni sistem Euroterm ?Haris.ba wrote:Pa tarifni sistem mora odobriti vlada KS. Eto, samo još ostaje da nađete tekst Odluke kojim je usvojen tarifni sistem i sve će biti jasno.pepeljara wrote:Član 66.
(Tarifni sistem)
mozel se tu sta ?
-
maxell_sarajevo
#2859 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Neko je vec postavio Odluku o visini tarifnih sistama i tu se spominje samo zahtkev isporucioca Toplana, nigdje ne pise da je Odluka za sve firme koje se bave distribucijom.Ostaje nam da pisemo zalbe i da ih zatrpamo sa papirima, a zalbe proslijediti i upravi za insp.poslove, Vladi KS, svim mogucom inspekcijama...
- pepeljara
#2860 Re: Novogradnja u Sarajevu?
maxell_sarajevo wrote:Neko je vec postavio Odluku o visini tarifnih sistama i tu se spominje samo zahtkev isporucioca Toplana, nigdje ne pise da je Odluka za sve firme koje se bave distribucijom.Ostaje nam da pisemo zalbe i da ih zatrpamo sa papirima, a zalbe proslijediti i upravi za insp.poslove, Vladi KS, svim mogucom inspekcijama...
To je vec konstruktivan prijedlog.
- cpu_fan
#2861 Re: Novogradnja u Sarajevu?
I samo jedan savjet, sve preko papira. Ništa ići lično i preko telefona se žaliti. Nek' ne bude mrsko baciti primjedbu na papir a oni se u roku 7 dana moraju izjasniti. ako ostanu pri svome idemo na sljedeći nivo :maxell_sarajevo wrote:Neko je vec postavio Odluku o visini tarifnih sistama i tu se spominje samo zahtkev isporucioca Toplana, nigdje ne pise da je Odluka za sve firme koje se bave distribucijom.Ostaje nam da pisemo zalbe i da ih zatrpamo sa papirima, a zalbe proslijediti i upravi za insp.poslove, Vladi KS, svim mogucom inspekcijama...
http://kuip.ks.gov.ba/sektori/promet
-
maxell_sarajevo
#2862 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Zalbu na racun mozemo podnijeti jos sutra ili u subotu, jer proci ce rok od 15 dana, a oni ce se voditi time da su racune dostavili prvog novembra.
- cpu_fan
#2863 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Zaboravljaš da su račune ispostavili tek u nedjelju 8.11 a previše svjedoka imaju protiv sebe. A vidio sam da im je valuta plaćanja 8.11maxell_sarajevo wrote:Zalbu na racun mozemo podnijeti jos sutra ili u subotu, jer proci ce rok od 15 dana, a oni ce se voditi time da su racune dostavili prvog novembra.
-
maxell_sarajevo
#2864 Re: Novogradnja u Sarajevu?
I meni su mislim sedmog dostavili, al haj ti njima dokazi, reci ce mi smo prvog dali racun, nisi na vrijeme podnio zalbu.cpu_fan wrote:Zaboravljaš da su račune ispostavili tek u nedjelju 8.11 a previše svjedoka imaju protiv sebe.maxell_sarajevo wrote:Zalbu na racun mozemo podnijeti jos sutra ili u subotu, jer proci ce rok od 15 dana, a oni ce se voditi time da su racune dostavili prvog novembra.
Jel dovoljno da se napise"Zalba na racun br... zbog krsenja Ugovra br..., usvajanja odluke o visini tarifnih sostema za Toplane i onda navest clanove Uredbe o isporuci toplotne energije(naci cu pravi naziv Uredbe) koji su oni preksrili i traziti osporavanje racuna i vracanje stare cijene, a sve pod prijetnjom tuzbe.
- cpu_fan
#2865 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Ja nisam naveo da su uzeli tarifni sistem od toplana jer se nisu zvanično oglasili sa tom informacijom, nego sam naveo da je dostavljeni račun ispostavljen suprotno odredbama ugovora i da se vrate u poslovanje u okviru ugovorenih uslova da i izbjegli korištenje odredbi po Članu 21. ugovora.maxell_sarajevo wrote:I meni su mislim sedmog dostavili, al haj ti njima dokazi, reci ce mi smo prvog dali racun, nisi na vrijeme podnio zalbu.cpu_fan wrote:Zaboravljaš da su račune ispostavili tek u nedjelju 8.11 a previše svjedoka imaju protiv sebe.maxell_sarajevo wrote:Zalbu na racun mozemo podnijeti jos sutra ili u subotu, jer proci ce rok od 15 dana, a oni ce se voditi time da su racune dostavili prvog novembra.
Jel dovoljno da se napise"Zalba na racun br... zbog krsenja Ugovra br..., usvajanja odluke o visini tarifnih sostema za Toplane i onda navest clanove Uredbe o isporuci toplotne energije(naci cu pravi naziv Uredbe) koji su oni preksrili i traziti osporavanje racuna i vracanje stare cijene, a sve pod prijetnjom tuzbe.
-
maxell_sarajevo
#2866 Re: Novogradnja u Sarajevu?
O ovome je Vlada KS razglabala na sjednici:
7. Prijedlog odluke o Tarifnom sistemu sa metodologijom obračuna isporučene toplotne energije i matricama tarifnih modela davaoca usluge KJKP "Toplane – Sarajevo" d.o.o. Sarajevo
Izvjestilac: ministar Senad Hasanspahić
8. Prijedlog odluke o visini tarifnih stavova utvrđeni sistemom davaoca usluge KJKP "Toplane – Sarajevo" d.o.o. Sarajevo
9. Prijedlog zaključka kojim danom stupanja na snagu odluke o visini tarifnih stavova utvrđenih sa tarifnim sistemom i metodologijom obračuna isporučene toplotne energije i matricama tarifnih modela davaoca usluge KJKP "Toplane – Sarajevo" d.o.o. Sarajevo, stavlja van snage Zaključak broj: 02-05-27789-8/07 od 201.11.2007. godine
Sigurno je da se i oni drze ovih Odluka, a i vjerovatno ce i oni sad traziti od Vlade KS da im se odobri ovaj novi tarifni sistem...
Natjerat ih da rade po Zakonu i da se ostave samoinicijativnog poskupljivanja
7. Prijedlog odluke o Tarifnom sistemu sa metodologijom obračuna isporučene toplotne energije i matricama tarifnih modela davaoca usluge KJKP "Toplane – Sarajevo" d.o.o. Sarajevo
8. Prijedlog odluke o visini tarifnih stavova utvrđeni sistemom davaoca usluge KJKP "Toplane – Sarajevo" d.o.o. Sarajevo
9. Prijedlog zaključka kojim danom stupanja na snagu odluke o visini tarifnih stavova utvrđenih sa tarifnim sistemom i metodologijom obračuna isporučene toplotne energije i matricama tarifnih modela davaoca usluge KJKP "Toplane – Sarajevo" d.o.o. Sarajevo, stavlja van snage Zaključak broj: 02-05-27789-8/07 od 201.11.2007. godine
Sigurno je da se i oni drze ovih Odluka, a i vjerovatno ce i oni sad traziti od Vlade KS da im se odobri ovaj novi tarifni sistem...
- pepeljara
#2867 Re: Novogradnja u Sarajevu?
maxell_sarajevo wrote:O ovome je Vlada KS razglabala na sjednici:
Znaci ilegalno povecali, deru vas po usima, odnosno ako platite, sad ospšoriti racune, i tuziti ih nek ih kazne, ko ih jebe.
- cpu_fan
#2868 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Zvanično izašlo u Službenom listu :maxell_sarajevo wrote:O ovome je Vlada KS razglabala na sjednici:
VLADA KANTONA SARAJEVO
TARIFNI SISTEMODLUKA O USVAJANJU TARIFNOG SISTEMA ZA ISPORUKU TOPLOTNE ENERGIJE TOPLIFIKACIONOG SISTEMA DAVAOCA USLUGE KJKP "TOPLANE - SARAJEVO" D.O.O. SARAJEVO OBJAVLJENA JE U "SLUŽBENIM NOVINAMA KANTONA SARAJEVO", BROJ 34/15. ZA ISPORUKU TOPLOTNE ENERGIJE TOPLIFIKACIONOG SISTEMA KJKP "TOPLANE-SARAJEVO" D.O.O. SARAJEVO
- Haris.ba
#2869 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Nek vam ne bude mrsko svratiti do te firme. Tražite jesu li podnijeli Tarifne sisteme. I tražite dokumente o kojia se pričalo. Po Uredbi vam to moraju dati. A i po Zakonu o zaštiti potrošača.
Jer, nema veze što je to privredno društvo privatno. Na njega se odnosi Zakon o komunalnim djelatnostima KS.
Znači, nije to samo napomenuti Tarifni sistem u ugovoru. Za njih vrijedi isto što i vrijedi za Toplane.
Meni je logično (a i zakonito) da Vlada za istu uslugu daje istu cijenu. Znači, neovisno od toga ko isporučuje grijanje. Privatnik ili neprivatnik. Ali, ako je to grijanje od peleta, I ne zavisi od plina i mazuta (ja mislim da Toplane nemaju nijedno postrojenje na pelet), nema smisla upotrebljavati Tarifni sistem Toplana.
član 13. Zakona o komunalnim djelatnostima KS
Član 13.
Davaoci komunalnih usluga iz člana 10. ovog zakona moraju ispunjavati slijedeće uslove:
---
5. da cijene komunalnih usluga obrazuju prema prema važećim propisima;
---
7. da uspostave tarifni sistem koji će biti osnova za naplatu usluga;
Član 23.
Visinu cijene i način plaćanja komunalne usluge predlaže davalac komunalne usluge, na temelju detaljne kalkulacije, a u skladu sa odredbama člana 15.
---
Validnost kalkulacije i konačan prijedlog visine cijene komunalnih usluga utvrĎuje neovisno stručno tijelo Vlade Kantona, Grada odnosno općine, a stvarnu cijenu komunalnih usluga odreĎuje i usvaja Vlada Kantona, gradsko odnosno općinsko vijeće, u skladu sa nadleţnostima iz čl. 7., 8. i 9. ovog zakona.
Ukoliko se cijena usluge utvrdi u niţem iznosu od stvarne cijene koštanja, razliku sredstava će nadoknaditi Kanton, Grad, odnosno općina.
Jer, nema veze što je to privredno društvo privatno. Na njega se odnosi Zakon o komunalnim djelatnostima KS.
Znači, nije to samo napomenuti Tarifni sistem u ugovoru. Za njih vrijedi isto što i vrijedi za Toplane.
Meni je logično (a i zakonito) da Vlada za istu uslugu daje istu cijenu. Znači, neovisno od toga ko isporučuje grijanje. Privatnik ili neprivatnik. Ali, ako je to grijanje od peleta, I ne zavisi od plina i mazuta (ja mislim da Toplane nemaju nijedno postrojenje na pelet), nema smisla upotrebljavati Tarifni sistem Toplana.
Član 13.
Davaoci komunalnih usluga iz člana 10. ovog zakona moraju ispunjavati slijedeće uslove:
---
---
Član 23.
Visinu cijene i način plaćanja komunalne usluge predlaže davalac komunalne usluge, na temelju detaljne kalkulacije, a u skladu sa odredbama člana 15.
---
Validnost kalkulacije i konačan prijedlog visine cijene komunalnih usluga utvrĎuje neovisno stručno tijelo Vlade Kantona, Grada odnosno općine, a stvarnu cijenu komunalnih usluga odreĎuje i usvaja Vlada Kantona, gradsko odnosno općinsko vijeće, u skladu sa nadleţnostima iz čl. 7., 8. i 9. ovog zakona.
Ukoliko se cijena usluge utvrdi u niţem iznosu od stvarne cijene koštanja, razliku sredstava će nadoknaditi Kanton, Grad, odnosno općina.
- cpu_fan
#2870 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Nije mi mrsko. Pod prozorom su mi i svakako tu i plaćamo račune. 100% koriste pelet i kao alternativu koriste plin. Prethodni tarifni sistem im je bio prepisan od Toplana i sad ovaj pokušavaju proturiti na mala vrata a ne odnosi se na njih. Uglavnom hvala ti na trudu i savjetimaHaris.ba wrote:Nek vam ne bude mrsko svratiti do te firme. Tražite jesu li podnijeli Tarifne sisteme. I tražite dokumente o kojia se pričalo. Po Uredbi vam to moraju dati. A i po Zakonu o zaštiti potrošača.
Član 13.
---
---
Član 23.
---
-
anonimus03
#2871 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Danas sam isla platiti racun za septembar, pa sam ih usput upitala na osnovu cega su povecali cijene, pogotovo fiksnog dijela, ako nisu povecane cijene energenata, a uzimajuci u obzir da su cak cijene "rezervnog" energenta pojeftinile. Naravno, onaj malac na salteru veze nije imao, pa je isao kod direktora koji se izderao na njega govoreci mu "sta ona ima pitati i petljati se" i onda je smanjio ton pa dalje nisam cula. Naravno, direktor se nije udostojio da izadje i da mi odgovor, niti je malcu dao odgovor da mi prenese, nego je malac izgubljen izasao ne znajuci sta ce mi reci i onda je naisao onaj mrsavi strkljavi sto radi tu (ne znam na kojoj funkciji) i rekao mi da su povecali cijene na osnovu odluke vlade. Kad sam mu rekla da se ta odluka odnosi samo na toplane, a ne na KS, te da mi nije jasno zbog cega su i fiksni dio (za odrzavanje) povecali, samo je ko papagaj ponavljao da su povecali cijene u skladu sa odlukom vlade. A s obzirom da nisam imala vremena ovih dana da se udubim u ugovor i sva ova cuda o kojima ste raspravljali ovdje na zadnjih par stranica, onda sam napustila euroterm jer nisam imala materijala za raspravljanje.
Eto da znate sta vas ceka, pa se dobro pripremite i naoruzajte zivcima. I ja cu do ponedeljka.
Eto da znate sta vas ceka, pa se dobro pripremite i naoruzajte zivcima. I ja cu do ponedeljka.
- cpu_fan
#2872 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Ja sam već ranije napisao da s njima ne treba ulaziti u nkakvu verbalnu komunikaciju već samo preko dopisa. Moraju nešto odgovoriti. Ako ne onda imaju inspekcije pa se idemo naduravati !anonimus03 wrote:Danas sam isla platiti racun za septembar, pa sam ih usput upitala na osnovu cega su povecali cijene, pogotovo fiksnog dijela, ako nisu povecane cijene energenata, a uzimajuci u obzir da su cak cijene "rezervnog" energenta pojeftinile. Naravno, onaj malac na salteru veze nije imao, pa je isao kod direktora koji se izderao na njega govoreci mu "sta ona ima pitati i petljati se" i onda je smanjio ton pa dalje nisam cula. Naravno, direktor se nije udostojio da izadje i da mi odgovor, niti je malcu dao odgovor da mi prenese, nego je malac izgubljen izasao ne znajuci sta ce mi reci i onda je naisao onaj mrsavi strkljavi sto radi tu (ne znam na kojoj funkciji) i rekao mi da su povecali cijene na osnovu odluke vlade. Kad sam mu rekla da se ta odluka odnosi samo na toplane, a ne na KS, te da mi nije jasno zbog cega su i fiksni dio (za odrzavanje) povecali, samo je ko papagaj ponavljao da su povecali cijene u skladu sa odlukom vlade. A s obzirom da nisam imala vremena ovih dana da se udubim u ugovor i sva ova cuda o kojima ste raspravljali ovdje na zadnjih par stranica, onda sam napustila euroterm jer nisam imala materijala za raspravljanje.
- pepeljara
#2873 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Sretno protiv lihvara!cpu_fan wrote:Ja sam već ranije napisao da s njima ne treba ulaziti u nkakvu verbalnu komunikaciju već samo preko dopisa. Moraju nešto odgovoriti. Ako ne onda imaju inspekcije pa se idemo naduravati !anonimus03 wrote:Danas sam isla platiti racun za septembar, pa sam ih usput upitala na osnovu cega su povecali cijene, pogotovo fiksnog dijela, ako nisu povecane cijene energenata, a uzimajuci u obzir da su cak cijene "rezervnog" energenta pojeftinile. Naravno, onaj malac na salteru veze nije imao, pa je isao kod direktora koji se izderao na njega govoreci mu "sta ona ima pitati i petljati se" i onda je smanjio ton pa dalje nisam cula. Naravno, direktor se nije udostojio da izadje i da mi odgovor, niti je malcu dao odgovor da mi prenese, nego je malac izgubljen izasao ne znajuci sta ce mi reci i onda je naisao onaj mrsavi strkljavi sto radi tu (ne znam na kojoj funkciji) i rekao mi da su povecali cijene na osnovu odluke vlade. Kad sam mu rekla da se ta odluka odnosi samo na toplane, a ne na KS, te da mi nije jasno zbog cega su i fiksni dio (za odrzavanje) povecali, samo je ko papagaj ponavljao da su povecali cijene u skladu sa odlukom vlade. A s obzirom da nisam imala vremena ovih dana da se udubim u ugovor i sva ova cuda o kojima ste raspravljali ovdje na zadnjih par stranica, onda sam napustila euroterm jer nisam imala materijala za raspravljanje.
- Thorgerson
#2874 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Ljudi cpu_fan vam fino kaze, nikakva verbalna komunikacija. Samo cete zivce pogubit.
Pismeno sastavite, nadjite kakvog advokata - vala imate ih sigurno desetine dole. Udruzite se i ako nista smanjit cete cijenu.
Inace ste donji.
Pismeno sastavite, nadjite kakvog advokata - vala imate ih sigurno desetine dole. Udruzite se i ako nista smanjit cete cijenu.
Inace ste donji.
-
ado_7
#2875 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Mislim da je ovdje problem sto ima dosta stanova u kojima niko ne boravi, pa i ne zna da je doslo do bilo kakvih promjena u cijenama, te da ima dosta stanova u kojima borave ljudi koji rentaju taj stan (ja prvi). Da li neko ko renta stan moze da se zali uopste, ili mora doci vlasnik stana.
Isto tako bi bilo dobro ako je neko vec sastavio zalbu ili bilo sta da postavi ovdje, pa da drugi mogu preuzeti, i poslati ili mailom, ili licno, ili postom (ne znam koji je najbolji nacin).
Isto tako bi bilo dobro ako je neko vec sastavio zalbu ili bilo sta da postavi ovdje, pa da drugi mogu preuzeti, i poslati ili mailom, ili licno, ili postom (ne znam koji je najbolji nacin).