GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
lajkujMe

#2851 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by lajkujMe »

Jeste iskocio nemoj zezati ali na alipasinom na tramvajskom stajalistu ja sam prolazio kad je bruka grasovaca dizala tramvaj natrag na sine :-)
amko76

#2852 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by amko76 »

Jel se raspao više? :D
brzica

#2853 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by brzica »

lajkujMe wrote:Jeste iskocio nemoj zezati ali na alipasinom na tramvajskom stajalistu ja sam prolazio kad je bruka grasovaca dizala tramvaj natrag na sine :-)
:D
Neka za nešto služe oni što se sudaraju
gozovima u GRAS-u.
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#2854 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by sabina1 »

mahalas505 wrote: Reko da prebacim ovo na ovu temu, posto nije potrebna na onoj drugo komentarisati Gras.

Prvi tvoj argument je da drzava/kanton nema para.
Moj odgovor onda treba proglasiti drzava bankrot i onda krenuti od nule, zar ne? Sto ces ici na posao, ako neces dobiti platu, onda ti i ne treba Gras, ovdje se mozemo sloziti, jel tako?
Ne razumijem pitanje zaista.
mahalas505 wrote: Drugo kazes drzava los upravitelj.
Ja ti dadoh primjer da drzava moze itekako biti dobar upravitelj kad radi u interesu naroda i kad politicari znaju da ce njihov rad ocjeniti na izborima. Tacno je da je u primjeru Gras-a drzava lose upravljala, i zato ovoliki dugovi i infrastruktura kakva jeste. Takodjer, slazem se da s ovakvom postavkom vlasti samo produbljivati kriza.
Da se ne ponavljam od prije nekoliko godina, evo link, i dalje stojim iza svega sto je tu napisano:

http://www.klix.ba/forum/viewtopic.php? ... 5#p3317181.
Niko ne želi procesuirati glavnog krivca za propast GRAS-a. Samo je bitno dijeliti državne novce. Kako reče Danis Tanović NE MOŽE. Slažem se , ne dam više svoj novac raznim probisvjetima u "javnom" interesu.
Privatizacija je jedino riješenje. Dobra i kvalitetna privatizacija.
mahalas505 wrote: A sto se tice nekih izjava tipa, npr. tramvaj je spor, ovdje ne bi htio odgovarati posto nisam vidio neku tehnicku strucnost s tvoje strane.
Tramvaj je najmanje važan. Htjela sam reći da bilo kakva značajna promjena (na bolje) postojećih prevoznih sredstava ili kvalitete usluge ne može biti izvršen bez novca a grad nema novca. Privatnik totalno ima.
Hemera

#2855 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Hemera »

grad je taj koji ima novca,a ne privatnik uostalom samo ga treba kvalitetno usmjeriti na neke stvari

a koji privatnik ima? jesu to oni privatnici koji su namlatili dobre pare bez placanaj obaveza drzavi i koji ne postuju osnove zakona o radu?

to oni privatnici koje stiti drzava u pljackanju i njihovoj samovolji?

sutra je sasvim svejedno ko bi kupio gras ako bi ga kupovao,ili privatizovao,ako privatnik kaze svoju cijenu i postavi svoje uslove koji ti se ne bi svidjeli stacemo onda?

ne moze se reci da je centrotrans uspjesna privatizacija kad ne postoje mnogi dijelovi iste firme tj njihovi our-i koji su bili prije rata,ili su otisli u stecaj

a i infrastruktura je losa pocev od sarajevske stanice koja je ruglo pa njihovih pj u visokom itd

koji bi to privatnik ta ista sredstva popravo tipa pruge,prosirio je stavio nova vozila,jednostavno zivis u zabludi da je to jeftina stvar,nisu tramvaji jeftini koje mi vidimo u bijelom svijetu ni autobusi,ali oni se godinama izgradjuju pa su dosli do toga da imaju,a kao neki privatnik bi to osposobio i radio za interes grada i staovnika?

taj se nije ni rodio niti ce se roditi
sabina1

#2856 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by sabina1 »

dresdener78 wrote: Izjave tipa "ukinuti tramvaj, prosiriti saobracajnice, saditi drveta umjesto sina" nemojte ispricavati ni u "hipotezi". Kao da je tvsabina rođak nekog privatnika sa desetak kombija koji se vec sada unaprijed raduje uvijek punim vozilima i velikim profitima radi saobracaja na cisto komercijalnom principu. Sokantno mi je da ima toliko glupana koji stalno ponavljaju ove teorije "gradski saobracaj privatnicima" itd. Likvidacija tramvaja, trolejbusa i privatizacija saobracaja kao sto to mnogi zele prebacice Sarajevo negdje između Bangladese i Nepala. Jos veci haos i jos vise automobila na ulicama, aferim i bujrum!
NEMA NIJEDNOG VELIKOG CIVILIZIRANOG GRADA GDJE JE GRADSKI SAOBRACAJ NA DOBROM NIVOU KAO CISTO KOMERCIJALNA STVAR. Pitajte u Teheranu, u Istanbulu, u Becu, u Parizu, u Pragu, u Stockholmu kako su njihova saobracajna preduzeca "privatna". Tvrdnja da je najbolje rjesenje likvidacija tramvaja i trolejbusa je SARENA LAZ. I moram reci da opca privatizacija nekom jaranu postojecih politicara bi imala kao rezultat likvidaciju tramvaja i trolejbusa jer elektricni sistem javnog saobracaja je vrlo zahtjevan u slucaju vecih investicija koje se tesko mogu pokriti samo iz privatnih izvora. Procitajte nesto malo o historiji londonskog saobracaja i saznacete vise, tamo su poceli na cisto privatan nacin i pokazalo se da to ne moze dalje ovako funkcionisati. Najvise me ljuti da ovdje ima desetina "strucnjaka" na temu gradski saobracaj kojima je ciko vlasnik tri kombija i htio bi zaradivati lovu kao privatnik između Alipasinog i Skenderije. I takvi koji su jedva vidjeli Bec iz turistickog autobusa ali njihov od televizije ispran mozak tvrdi da PRIVATIZACIJA JE RJESENJE SVIH PROBLEMA. Ja bi rekao da je upravo privatizacija na "nas" nacin bila pocetak vecine problema nasih istocnoevropskih zemalja!!!
Ne samo da sam rodica nekog budućeg privatnika nego uveliko pripremam papire za lizing jer bih željela uvesti nove tramvaje iz Češke. Samo da lobiji koje sam potplatila nabrzinu smijene ove čestite i odgovorne menadžere , nadzorne i upravne odbore te da jednu vrhunsku i respektabilnu svijetlu firmu uništimo sa mojom privatnom. I ne samo mojom. Pravo konkurencije ne želim pominjati. A GRAS nema konkurenciju već više od 120 godina i opet-dužan.Kad bi imao konkurenciju , ne smijem ni zamisliti šta bi se desilo ali bi građani imali ALTERNATIVU pa o ovim stvarima ne bi ni raspravljali.

Za tebe bih zaključila da si rođak nekog od ovih iz raznih "odbora" koji svo vrijeme ovog svijeta potrošiše da nam objasne kako je ok bacati državne pare kao snoplje u njihove ili već nečije džepove. Kad dođe vrijeme naplate - svi pametni a para nema. No to nije važno. Puno je važnije kako se posluje u Teheranu , Beču , Istambulu , Parizu i Pragu gdje je država slomila kičmu vlastitom preduzeću , uvalila ga u dugove a onda rekla svojim građanima i korisnicima - nema veze koliko se oni mogu zadužiti a propadati - vi ćete to platiti. I sretni Teheranci , Pražani , Parižani i ostali to drage volje učiniše.
To da me indirektno svrstavaš u "glupane" ti niko ne može dati za pravo. To apsolutno govori o tvojoj "pameti" jer sam JASNO NAPISALA (nevjerovatno je koliko ljudi na ovom forumu komentarišu nešto što ne pročitaju) da ta privatizacija nikako ne treba biti po "poljskom" principu ili kao do sada, već transparentna , objektivna , kvalitetna sa ekspertskim analizama a država može zadržati dio vlasništva kako bi zaštitila taj interes koji toliko zastupaš.

Slažem se - neka GRAS ostane državni.100 %. Neka putovanje i dalje iz Buća-Potoka do Baščaršije traje duže nego sa Buće do Zenice. Ako bude busa. Ali samo ako će mi neko PISMENO garantovati da niti jedan moj DINAR koji platim kao poreska obveznica NEĆE ZAVRŠITI na njihovim računima već tamo gdje ja MISLIM da treba završiti.
Ti im prepiši sve - i kuću i stan i auto..ma sve svoje daj da se GRAS ne privatizira. Ja - ne dam !
Kad GRAS dobije GAZDU konačno će se znati ko , šta , kada i kako radi te rad na produktivnosti i ekonomičnosti. To što se "Gazda" nažalost neće moći izbjeći krivicu snosi isključivo i samo sadašnji vlasnik - Kanton Sarajevo.

Pojam NEMA PARA ,znači nula , nema, prazno , paučina....u mašti sve se može...
poznanik

#2857 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by poznanik »

Po stoti put na ovoj temi zagovaram privatizaciju GRAS-a prodajom opreme, repromaterijala i kompletne infrastrukture, izuzimajući tramvajsku prugu i trolejbusnu elektro-mrežu.

Raspisati međunarodni tender i uvesti najpovoljnije ponuđače sa svojom opremom, organizacijom i sistemom prevoza, koji će imati koncesiono pravo i visoko postavljene uslove poslovanja u javnom prevozu putnika, uz obostranu odgovornost.

Tvrdim, da za mjesec dana ne bi bilo neplaćene karte, da bi tramvaji, trolejbusi i autobusi saobraćali tačnim voznim redom, da bi vozači bili uredni i pristojni u ponašanju i ophođenju, ali istovremeno i maksimalno bili zaštićeni od huligana i primitivaca, da bi tramvaji, autobusi, trolejbusi, bili redovno oprani i dezinficirani, da bi promptno bio ugrađen video-nadzor, da bi putnici plaćali kartu za prevezenu udaljenost, a ne za kompletan krug, kao danas, da bi....

Samo kad bi Vlada Kantona Sarajeva to htjela... :(
sabina1

#2858 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by sabina1 »

poznanik wrote:Po stoti put na ovoj temi zagovaram privatizaciju GRAS-a prodajom opreme, repromaterijala i kompletne infrastrukture, izuzimajući tramvajsku prugu i trolejbusnu elektro-mrežu.

Raspisati međunarodni tender i uvesti najpovoljnije ponuđače sa svojom opremom, organizacijom i sistemom prevoza, koji će imati koncesiono pravo i visoko postavljene uslove poslovanja u javnom prevozu putnika, uz obostranu odgovornost.

Tvrdim, da za mjesec dana ne bi bilo neplaćene karte, da bi tramvaji, trolejbusi i autobusi saobraćali tačnim voznim redom, da bi vozači bili uredni i pristojni u ponašanju i ophođenju, ali istovremeno i maksimalno bili zaštićeni od huligana i primitivaca, da bi tramvaji, autobusi, trolejbusi, bili redovno oprani i dezinficirani, da bi promptno bio ugrađen video-nadzor, da bi putnici plaćali kartu za prevezenu udaljenost, a ne za kompletan krug, kao danas, da bi....

:thumbup: :thumbup: :thumbup:
Ova Vlada to ne želi. OK. Možda Kanton Sarajevo ima veće prioritete. OK. Možda građani jesu neupućeni u mnogo šta: ne razumiju privatizaciju i imaju "alergiju" od privatizacija jer su pod "šapama" nekog "humanog" gazde ili su zbog privatizacije ostali bez posla ili jednostavno samo gledaju televiziju koja vrvi od privatizacionih afera pa će nagraditi postojeću vladu novim mandatom. Dolazi nova vlada pa iza nje nova pa još jedna..privatizacija će se kad tad desiti a što se ranije desi to je bolje po Kanton...donekle off topic...gledala sam na NG kako ljudi u STROGOM CENTRU Bostona višemilionskog grada , ruše veliki željeznički most , na istom mjestu grade podzemnu prugu a gore se "otvara" gotovo hektar slobodnog prostora nestankom tog mosta... i naravno sadi se drveće , park , zelenilo i to u roku od 15 mjeseci...Kanton Sarajevo nije u stanju ni da zamisli da finansira ovakvu promjenu..
poznanik

#2859 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by poznanik »

tvsabina wrote:..donekle off topic...gledala sam na NG kako ljudi u STROGOM CENTRU Bostona višemilionskog grada , ruše veliki željeznički most , na istom mjestu grade podzemnu prugu a gore se "otvara" gotovo hektar slobodnog prostora nestankom tog mosta... i naravno sadi se drveće , park , zelenilo i to u roku od 15 mjeseci...Kanton Sarajevo nije u stanju ni da zamisli da finansira ovakvu promjenu..
Prenesi samo taj bostonski urbanistički projekt na našu sarajevsku Remizu... dobićeš izuzetno vrijedan ogroman prostor, čijom prodajom mogu biti namirena mnoga GRAS-ova dugovanja, čime se svježi novac stavlja u promet. Ekonomisti znaju šta to znači za kompletnu privredu. A GRAS ima nekoliko vrijednih lokacija, ima mnogo opreme, sve zajedno vrijedi...
poznanik

#2860 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by poznanik »

Lud i ponosan wrote:Cekaju Brankovica da proda Slovencima za certifikate...
Mogu se istražiti okolnosti tog ugovora, može se naći štetnost, zapravo - ima je :oops:

Ali, to nije sada tema :D
The Realist

#2861 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by The Realist »

I dalje sam protiv apsolutne privatizacije, jer ko bi nama došao? Vjerovatno centrotrans. Sumnjam da bi neko iz vana. Znamo kako im je na autobuskoj stanici (platiš uslugu, platiš ako samo želiš proći da nekome pomogneš, platiš nakon toga WC, još samo da ti vremenski ne krenu naplaćivati), a ni karte im nisu među jeftinijim (ako se šta nije promijenilo).

Iskreno, ne želim da mi mjesečna bude "3 puta" skuplja, nego je to sada.

Također sam i protiv toga da budžetski korisnici dobijaju kupone, umjesto novac za prevoz (nisam ni za to da svi dobijaju novac za prevoz, ako mogu za 10 minuta do posla pješke doći - kako to već ide sada). Ustvari, ovdje se dvoumim. Protiv gužve na cestama sam, te protiv zagađenja, ali je nije ni korektno da neko nakon radnog dana od 8 sati, ili čak 24 sata mora tri puta presjesti da bi došao kući i taj put traje još preko sat vremena, umjesto 10-15 minuta (normalne vožnje).

I definitivno, nisam za bilo kakvu pomoć GRAS-u, dokle god ne smanje svoje plate (ne na 200KM, ali dovoljno da se znatno smanje troškovi, te na mjeru koja odgovara njihovoj školskoj spremi, a i kvalitetu obavljanja posla), te naravno, dok se ne smanji broj radnika (ali to će valjda samo po sebi doći, pošto nema više zapošljavanja novih radnika).
goran16v

#2862 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by goran16v »

Skupstina i vlada KS u zapravo idiot do idiota koji bez ikakvog pitanja manipulisu nasim novcima i sve ce uraditi samo da spasu svoje guzove, stranacki obraz i sprijece kolaps grada bez obzira na cijenu i ko ce to platiti! Sve se svodi na daj samo da preguram 4 god mandata, da se naspavam u skupstinskoj sali, pokupim masne plate, beneficije, a posle sta bude - bude.
Vec 15 god nisam korisnik usluga GRAS-a, hodam pjeske, vozim se bicilom ili automobilom i ono par puta sto sam usao u vozila javnog prevoza sam uredno platio kartu (po cijeni k'o da sam u sred Madrida u savrseno cistom, namirisanom, rashladjenom i ispravnon autobusu. GRAS-ovi prihodi bi trebali biti tacno onoliki koliko usluga pruze gradjanima. Zasto bi iko naplacivao, sto znaci i trosio vise nego sto je zaradio????? Posto ne koristim GRAS i posto moj poslodavac meni ne priznaje naknadu za prevoz, odnosno ne kupuje kupon, nemam nikakvu osnovu ni razlog da ijedan jedini konvertibilni pfening mojih novaca ide GRAS-u. I zato popizdim kad vidim da ce novac koji sam dao drzavi na ime poreza zavrsiti u GRAS-u od kojeg ja nemam apsolutno nikakve koristi!!!! GRAS je drustevni parazit najgore vrste. Sto zaradis to i trosis, ako trosis vise nego sto zaradis propadni!
DON_eARL

#2863 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by DON_eARL »

@goran16v

Neko ne vozi automobil, pa se opet njegove pare od plaćenih poreza troše na rekonstrukciju cesta, izgradnju autoputa itd. Sličnih primjera ima mnogo.
Innovation

#2864 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Innovation »

Zasto Gras ima topli obrok 16 km, zasto kao gubitasi dijele regres, zasto vozaci imaju plate vece nego neki inzinjeri, pravnici itd? Sad kad su oslobodjeni kredita prvo ce pokriti ove troskove, pa cemo vidjeti sta ce se dalje dogadjati. Vec su jednom dobili novac od KS za nova vozila, pa gdje su? Novac potrosen u ovo gore nabrojano. Svi to znaju.
BHF80

#2865 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by BHF80 »

ma grasu ne moze pomoci 123 miliona a ne 23 zato jer uprava :zzzz: svaki direktor pokupi pare itd...
nije samo da ti vlada daje pare trebas smisliti kako da se stvore pare
cappy_tempo

#2866 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by cappy_tempo »

vlada da ima gram mozga zatvorila bi im pipu i da preko noci propadnu, otjerati sve idiote iz grasa ali bukvalno sve od cistacice pa do direktora i dovesti normalan broj ljudi koji znaju svoj posao i koji imaju skolu za to. ove istjerane treba kolektivno tuziti kao i one sto su vec odavno otisli i to ih tuziti sve dok ne dokazu i 5pf odakle im i gdje su trosili. e onda nek strajkuju i govore kako su ugrozeni. ma majorizirani su mala maca za sosone.

posto nece biti nista od ovoga onda jebem ja vladu na svakom mogucem nivou vlasti. 20 godina od rata i mi se ni 2cm nismo pomakli
goran16v

#2867 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by goran16v »

DON_eARL wrote:@goran16v

Neko ne vozi automobil, pa se opet njegove pare od plaćenih poreza troše na rekonstrukciju cesta, izgradnju autoputa itd. Sličnih primjera ima mnogo.
Ako nisi primjetio, nema tu nikakve izgradnje, prosirenja,modernizacije, investicije. Da je to u pitanju, i da postojeca infrastruktura radi kao sat i bez gubitaka - ja ti garantujem ne bi niko "A" rekao. Davno smo mi platili i davno je izgradjeno ono sto je trebalo biti izgradjeno za GRAS. Mislim da su kosi lift i trolejbusi '84. bile zadnje investicije tog tipa. Izgradnja autocesta je investicija, a odrzavanje puteva, plate zaposlenih itd se finansira kroz poreze naplacene na posjedovanje automboila, kroz stavku prilikom registracije, kroz cijenu goriva, kroz cestarine i naknade za parking i te troskove snose isljucivo oni koji voze automobile. Cak sta vise, kako je najavio onaj genijalac od misitra za soabracaj KS (BTW ciji je privatni Audi A4 vec danima parkiran na zelenoj povrsini na Grbavici) Lulic, pare za namjenjene za cestovnu infrastrukturu KS, izgradnju itd, tj za inrastrukturu koju sam ja finansirao ko vozac automobila da bih od nje imao koristi, ce prebaciti GARS-u. Kontas razliku????
Pare koje su planirane da se izdvoje su cisto da se pokriju minusi idiota koji vode i koji su vodili GRAS kao i idiota koji su ih tamo doveli. Ne koristim GRAS, od doprinosa mojih roditelja i njihovih roditelja im je dato, izgradjeno i kupljeno sve sto im je trebalo i ne vidi nikakvu osnovu da bih ijedan pfening vise, koji sam zaradio i koji je u moje ime uplacen naime poreza i doprinosa, isao u dzep GRAS-u ako ne koristim njihove usluge. GRAS je cisto jedna komercijalna firma u vlasnistvu KS koja treba da zivi iskljucivo od prodaje svojih usluga.
The Realist

#2868 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by The Realist »

goran16v wrote:
DON_eARL wrote:@goran16v

Ako nisi primjetio, nema tu nikakve izgradnje, prosirenja,modernizacije, investicije. Da je to u pitanju, i da postojeca infrastruktura radi kao sat i bez gubitaka - ja ti garantujem ne bi niko "A" rekao. Davno smo mi platili i davno je izgradjeno ono sto je trebalo biti izgradjeno za GRAS. Mislim da su kosi lift i trolejbusi '84. bile zadnje investicije tog tipa. Izgradnja autocesta je investicija, a odrzavanje puteva, plate zaposlenih itd se finansira kroz poreze naplacene na posjedovanje automboila, kroz stavku prilikom registracije, kroz cijenu goriva, kroz cestarine i naknade za parking i te troskove snose isljucivo oni koji voze automobile. Cak sta vise, kako je najavio onaj genijalac od misitra za soabracaj KS (BTW ciji je privatni Audi A4 vec danima parkiran na zelenoj povrsini na Grbavici) Lulic, pare za namjenjene za cestovnu infrastrukturu KS, izgradnju itd, tj za inrastrukturu koju sam ja finansirao ko vozac automobila da bih od nje imao koristi, ce prebaciti GARS-u. Kontas razliku????
Pare koje su planirane da se izdvoje su cisto da se pokriju minusi idiota koji vode i koji su vodili GRAS kao i idiota koji su ih tamo doveli. Ne koristim GRAS, od doprinosa mojih roditelja i njihovih roditelja im je dato, izgradjeno i kupljeno sve sto im je trebalo i ne vidi nikakvu osnovu da bih ijedan pfening vise, koji sam zaradio i koji je u moje ime uplacen naime poreza i doprinosa, isao u dzep GRAS-u ako ne koristim njihove usluge. GRAS je cisto jedna komercijalna firma u vlasnistvu KS koja treba da zivi iskljucivo od prodaje svojih usluga.

Razumijem šta te ljuti, a šta je sa onima koji isto plaćaju porez, ali koriste gradski prevoz? To je i njihov novac.
goran16v

#2869 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by goran16v »

The Realist wrote:

Razumijem šta te ljuti, a šta je sa onima koji isto plaćaju porez, ali koriste gradski prevoz? To je i njihov novac.
Jedno je kad Kanton iz budzeta unapredjuje infrastrukturu, bilo da je vezana za ceste tj namjenjena vozacima, bilo da je vezana za javni prevoz tj namjenjena onog ko koristi gradski prevoz, a sasvim je druga stvar kad iz budzeta servisira dugove svoje firme koja je 100% komercijalna i kojoj je iz budzeta vec odavno stvorena infrastruktura, i sto je najvaznije, data monopol, da bude sasvim rentabilna i samoodrziva firma bez zavlacenja ruke u kantonalni dzep. E u tome je fol.
mahalas505

#2870 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by mahalas505 »

tvsabina wrote:
mahalas505 wrote: Reko da prebacim ovo na ovu temu, posto nije potrebna na onoj drugo komentarisati Gras.

Prvi tvoj argument je da drzava/kanton nema para.
Moj odgovor onda treba proglasiti drzava bankrot i onda krenuti od nule, zar ne? Sto ces ici na posao, ako neces dobiti platu, onda ti i ne treba Gras, ovdje se mozemo sloziti, jel tako?
Ne razumijem pitanje zaista.
Tvoj glavni argument je drzava NEMA PARA, a ja kazem kad nema para onda proglasenje BANKROTA drzave. A pitanje je bilo zar to nije logicno da se uradi? Da li se treba jos sta objasniti?
tvsabina wrote:Niko ne želi procesuirati glavnog krivca za propast GRAS-a. Samo je bitno dijeliti državne novce. Kako reče Danis Tanović NE MOŽE. Slažem se , ne dam više svoj novac raznim probisvjetima u "javnom" interesu.
Privatizacija je jedino riješenje. Dobra i kvalitetna privatizacija.
Ti znaci kazes da gradski prevoz ne predstavlja javni interes, a ja kazem grdno se varas, a zasto vec je to objasnjeno.
A koje ovlastio kanton/vlast da dijeli novac raznim "probisvijetima"? Ups, pa valjda biraci koji su izasli ili ne izasli na izbore. Da li se neko zalio na regularnost posljednih izbora? Nije. Da li su ovi na vlasti legitimni? Jesu.
tvsabina wrote:
mahalas505 wrote: A sto se tice nekih izjava tipa, npr. tramvaj je spor, ovdje ne bi htio odgovarati posto nisam vidio neku tehnicku strucnost s tvoje strane.
Tramvaj je najmanje važan. Htjela sam reći da bilo kakva značajna promjena (na bolje) postojećih prevoznih sredstava ili kvalitete usluge ne može biti izvršen bez novca a grad nema novca. Privatnik totalno ima.
Naravno da je vazan i tramvaj, jer to kazuje koliko se razumijes u funkcionisanje gradskog saobracaja.
Last edited by mahalas505 on 30/06/2012 00:55, edited 3 times in total.
mahalas505

#2871 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by mahalas505 »

poznanik wrote:Po stoti put na ovoj temi zagovaram privatizaciju GRAS-a prodajom opreme, repromaterijala i kompletne infrastrukture, izuzimajući tramvajsku prugu i trolejbusnu elektro-mrežu.

Mozes li navesti jedan(1), ne treba vise, samo jedan jedini primjer koliko toliko uspjesne privatizacije iole veceg preduzeca u BiH? Nadam se da ne trazim previse. Mozel to prvo, pa onda nastavak diskusije.
poznanik

#2872 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by poznanik »

mahalas505 wrote:

Mozes li navesti jedan(1), ne treba vise, samo jedan jedini primjer koliko toliko uspjesne privatizacije iole veceg preduzeca u BiH? Nadam se da ne trazim previse. Mozel to prvo, pa onda nastavak diskusije.
HEPOK u Mostaru, Tvornica kablova iz Duvna...

Međutim, uspješna ili ne, ranija privatizacija ne mora biti pravilo i primjer privatizacije GRAS-a. Sarajevo je grad sa brojnim školama, sa veoma prometnim javnim prevozom putnika, grad koji ima poziciju naselja koji jednostavno zahtijevaju upotrebu javnog prevoza, i grad koji ima realnu potrebu za proširenjem linija javnog prevoza putnika, i ubijeđen sam da bi bilo mnogo više ponuđača nego se vjeruje, koji bi ponudili svoju "opremu" i svoju organizaciju javnog prevoza putnika.

Na Vladi KS je da postavi svoje interese i da ih uskladi sa interesima investitora...
mahalas505

#2873 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by mahalas505 »

poznanik wrote:HEPOK u Mostaru, Tvornica kablova iz Duvna...

Međutim, uspješna ili ne, ranija privatizacija ne mora biti pravilo i primjer privatizacije GRAS-a. Sarajevo je grad sa brojnim školama, sa veoma prometnim javnim prevozom putnika, grad koji ima poziciju naselja koji jednostavno zahtijevaju upotrebu javnog prevoza, i grad koji ima realnu potrebu za proširenjem linija javnog prevoza putnika, i ubijeđen sam da bi bilo mnogo više ponuđača nego se vjeruje, koji bi ponudili svoju "opremu" i svoju organizaciju javnog prevoza putnika.

Na Vladi KS je da postavi svoje interese i da ih uskladi sa interesima investitora...
@poznanik pa ocekivao malo bolje od tebe, Hepok Mostar? Pa privatizovan tako sto je rasparcan na 10 djelova, isto tako i drugi primjer. Isto tako rastaviti Gras na proste faktore i to onda prodati/privatizovati?

Pa nisam ja protiv privatizacije, ali imaju neke stvari koje se ne bi trebali privatizovati, a tu spada i gradski prevoz. Mi ovdje govorimo o trzisnoj ekonomiji, a vlast aminuje dogovaranje cjena taxi usluga, trebam sta jos dodati?

Dosadasnja praksa mi govori da se privatizacija ne bi provela kako treba, jer nema tu sposobni ljudi u vlasti da to provedu. Pa da ima sposobni ljudi Gras bi se davno doveo u red, a ne bi se postavljali razni Bimbe i kompanija. Ovdje sposovnim smatram politicara koji ce postaviti direktora koji zna svoj posao, a ne stranackog kolegu.
poznanik

#2874 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by poznanik »

mahalas505 wrote: Hepok Mostar? Pa privatizovan tako sto je rasparcan na 10 djelova, isto tako i drugi primjer. Isto tako rastaviti Gras na proste faktore i to onda prodati/privatizovati?

Pa nisam ja protiv privatizacije, ali imaju neke stvari koje se ne bi trebali privatizovati, a tu spada i gradski prevoz. Mi ovdje govorimo o trzisnoj ekonomiji, a vlast aminuje dogovaranje cjena taxi usluga, trebam sta jos dodati?

Dosadasnja praksa mi govori da se privatizacija ne bi provela kako treba, jer nema tu sposobni ljudi u vlasti da to provedu. Pa da ima sposobni ljudi Gras bi se davno doveo u red, a ne bi se postavljali razni Bimbe i kompanija.
Ja, kao i svi učesnici ove teme, mogu samo davati slobodnu procjenu vrijednosti javnog kapitala kojim raspolaže GRAS, ali sam nekako siguran da nije zanemarivog iznosa, posebno kad se razmatraju nepokretnosti i mogućnosti koje one pružaju. Ne vrijede toliko tramvaji, trolejbusi i ostala vozila, koliko vrijedi izgrađena elektro-mreža, i za trolejbuse i za tramvaje, ili koliko vrijedi pruga, a oboje bi ostalo u vlasništvu lokalne zajednice.

Čini mi se da nije toliki privatizacijski problem GRAS-ove opreme i nepokretnosti, koliki je problem sa prekobrojnim zaposlenicima, koji bi sigurno izgubili radna mjesta i postali budžetski teret Kantona.
Innovation

#2875 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Innovation »

Elektro mreza i pruga su vlasnistvo KS.
Post Reply