Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post Reply
Alfons Kauders

#2851 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Alfons Kauders »

Kolinda wrote:Kad ne citas napisano ovako ispadne , tisuce su zaposlene pri drzavnim inst.i sluzbama ,tisuce u stranim predstavnistvima i da ne nabrajam dalje ,a za Bihac pojma nemam ali znam da konobar npr.u hercegovini ima barem 30% vecu placu nego onaj u Konjicu ,Vitezu ili Orasju a nista menje nego onaj u Sarajevu e sad tko na koliko prijavljuje radnike to ne znam .
Jel tebi fakat nije jasno da je Mostar za Hrvate ono sto su Sarajevo i BL za Bosnjake i Srbe ili samo trollas?

U Mostaru imas masu politickih institucija, kao i sve druge bitne institucije hrvatskog naroda u BiH... Recimo sveuciliste i klinicki centar, velika vecina medija, stranaka, kulturnih institucija - sve je u Mostaru...

Nece biti u Kresevu, isto ko sto ni bosnjacke nece biti u Kalesiji.

Druga stvar ova sitnica s federalnim ministarstvima dole...
Pilaw_Pavlaka

#2852 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Pilaw_Pavlaka »

Kolinda wrote:Kad ne citas napisano ovako ispadne , tisuce su zaposlene pri drzavnim inst.i sluzbama ,tisuce u stranim predstavnistvima i da ne nabrajam dalje ,a za Bihac pojma nemam ali znam da konobar npr.u hercegovini ima barem 30% vecu placu nego onaj u Konjicu ,Vitezu ili Orasju a nista menje nego onaj u Sarajevu e sad tko na koliko prijavljuje radnike to ne znam .
To sto ti pises su bajke. Kao da su sva ministarstva u Sarajevu? I kao da imamo na hiljade ljudi sa ogromnim platama. Imamo 20, 30 ministara sa vecim platama; ostatak ima sasvim normalne plate. A barem trecina tih ljudi su Hrvati i Bosnjaci koji dobijaju plate ne u Sarajevu nego negdje drugo. :)

Stvar je u tome sto je hercegovina uvijek bila bijeda i jos uvijek je. Nas Hafis zeli hercegovinu predstaviti nekim ekonomskim gigantom...
Hafis

#2853 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Hafis »

Banksy wrote:
Hafis wrote:
Meni je do Dubrovnika kao njemu do Kalesije.
Ljepota je u oku posmatrača. Tebi do Pogane Vlake koliko njemu do Sarajeva.
A od Pogane Vlake do mora koliko njemu iz Tuzle do Siminog Hana...dva cigara vožnje.
Hafis

#2854 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Hafis »

Pilaw_Pavlaka wrote:
To sto ti pises su bajke. Kao da su sva ministarstva u Sarajevu? I kao da imamo na hiljade ljudi sa ogromnim platama. Imamo 20, 30 ministara sa vecim platama; ostatak ima sasvim normalne plate. A barem trecina tih ljudi su Hrvati i Bosnjaci koji dobijaju plate ne u Sarajevu nego negdje drugo. :)

Stvar je u tome sto je hercegovina uvijek bila bijeda i jos uvijek je. Nas Hafis zeli hercegovinu predstaviti nekim ekonomskim gigantom...
Bijeda? Pa nemamo ni svojih prosjaka dovoljno. Ni za lijeka. Dosta ti je kad prosjake preko Ivana uvozimo. Da vidiš kako ih dovoze kombijima.
Hajdemo ja i ti na temu o Turskoj ili Harapima u BiH. Tanak si mi ovdje.
BHCluster

#2855 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by BHCluster »

Afisova prica jednaka Hercegovackoj TV, pisi propalo. :lol:
Drvosjeca iz Dejcica

#2856 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Hafis wrote: Bijeda? Pa nemamo ni svojih prosjaka dovoljno. Ni za lijeka. Dosta ti je kad prosjake preko Ivana uvozimo. Da vidiš kako ih dovoze kombijima.
Fukare moj Hafise imaš i u HR, žena ispred mene u Spšlitu prošle sedmice plati račun nekim bonom RH, još ova kasirka kaže njoj da ne može kupovati cigarete na te bonove. :roll: Ispred Konzuma sjedi čovjek u 9 sati ujutro i pije pivo, takvi odprilike i dolaze da rade...ima ih i po Sarajevu.
Pilaw_Pavlaka

#2857 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Pilaw_Pavlaka »

Hafis wrote:
Pilaw_Pavlaka wrote:

Bijeda? Pa nemamo ni svojih prosjaka dovoljno. Ni za lijeka. Dosta ti je kad prosjake preko Ivana uvozimo. Da vidiš kako ih dovoze kombijima.
Pa u odnosu na Sarajevo ste bijeda. Na nivou ste jedne Vogosce recimo. Vas 120.000 Hrvata u Hercegovini bi trebali imati standard koji je minimalno 5,6 puta veci od Sarajeva da bi se mogli smatrati nekim faktorom u BiH. Mislim faktorom kako ti predstavljas Hrvate Hercegovine. Bio sam u hercegovini bezbroj puta. I u zapadnom Mostaru, Grudama, Citluku... sve sam obisao. Kazem ti bijeda teska. Ti spominjes neku drugu hercegovinu koju sam ja vidio. A i statistika prikazuje neku drugu hercegovinu nego onu koja je u tvojoj glavi. :D
Hafis

#2858 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Hafis »

Pilaw_Pavlaka wrote: Pa u odnosu na Sarajevo ste bijeda. Na nivou ste jedne Vogosce recimo. Vas 120.000 Hrvata u Hercegovini bi trebali imati standard koji je minimalno 5,6 puta veci od Sarajeva da bi se mogli smatrati nekim faktorom u BiH.
Vogošća? :lol: Da mi dvore daš. lijepo me jeza prođe :)
Drvosjeca iz Dejcica

#2859 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Hafis wrote:
Pilaw_Pavlaka wrote: Pa u odnosu na Sarajevo ste bijeda. Na nivou ste jedne Vogosce recimo. Vas 120.000 Hrvata u Hercegovini bi trebali imati standard koji je minimalno 5,6 puta veci od Sarajeva da bi se mogli smatrati nekim faktorom u BiH.
Vogošća? :lol: Da mi dvore daš. lijepo me jeza prođe :)
Fakat na stranu zajebanciju, ali bih baš volio vidjeti argumente kojima se ti vodiš, kao da živiš u nekom paralelnom univerzumu. Daj nam ekonomske pokazatelje općina ili kantona sa većinski HR populacijom da vidimo taj wirtschaftswunder.
Hafis

#2860 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Hafis »

Doduše, kad ti nekoliko delegata dijasporaca kaže da si pijan, nema druge nego se valjaj.
A delegata...Vogošća. Pa gdje to nađe...Svaka čast, baš me nasmija.
Kolinda

#2861 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Kolinda »

Kao prvo nisam uspoređivao Sa i Mo nego Sa i ZHŽ , drugo što se općeg standarda tiče pa zar se ne vidi tko u koga na dnevnice dolazi ,Tromeđa stalno puna ,čak ometaju promet na kružnom toku...
Alfons Kauders

#2862 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Alfons Kauders »

Pilaw_Pavlaka wrote:
Hafis wrote:
Pilaw_Pavlaka wrote:

Pa u odnosu na Sarajevo ste bijeda. Na nivou ste jedne Vogosce recimo. Vas 120.000 Hrvata u Hercegovini bi trebali imati standard koji je minimalno 5,6 puta veci od Sarajeva da bi se mogli smatrati nekim faktorom u BiH. Mislim faktorom kako ti predstavljas Hrvate Hercegovine. Bio sam u hercegovini bezbroj puta. I u zapadnom Mostaru, Grudama, Citluku... sve sam obisao. Kazem ti bijeda teska. Ti spominjes neku drugu hercegovinu koju sam ja vidio. A i statistika prikazuje neku drugu hercegovinu nego onu koja je u tvojoj glavi. :D
U glavi situacija iz 1996, a na terenu pak nesto drugacije.

Hercegovina je solidno razvijena, imaju uspjesnih kolektiva i pojedinaca, kao i odlican geografski polozaj, najjacu dijasporu u BiH itd... I kakvi su rezultati? Pa ok su, ali daleko od posebnog, narocito u zadnje vrijeme.

Mostar super stoji, ponajprije radi tog posebnog statusa... Ali mi u normalnim gradovima smo se davno pomirili s cinjenicom da su Sarajevo i Mostar gradovi sa posebnim potrebama, odnosno poteskocama u razvoju, pa jebiga malo im se izlazi u susret.

Ali Hercegovina nije samo Mostar, ni HNK. Capljina vise lici na Ljubinje nego na Metkovic, a sto se ide dalje od Neretve, sve je tuznije. Zapravo kada kraj svih tih pogodnosti vidis sta su postigli Hrvati u Hercegovini i Hrvati u Srednjoj Bosni... Ovi drugi ispadaju malcice sposobniji jer nisu uzivali ni blizu iste pogodnosti kao Hercegovci (blizina Hrvatske, nije bilo ratnih razaranja, politika itd)

Kao sto rekoh, sva sreca sto u nama vide krezube baustelce na tromedji... Ali cifre i cinjenice daju malo drugaciju sliku... Jer istina je da smo svi krezubi baustelci, ali kod nas je krenulo na bolje. Radi se karijes, ubacuju implantati, nesto se dogadja. A oni jos uvijek zive u nekim zlatnim vremenima, kada je Hrvatska bila velikodusna, kada nije bilo drzave, i kada se navijalo za Sukera, mjesto sto mu se jebavala mater kao selektoru. Tad je bilo i zuba ko u prici, moglo se i ugristi, a danas krezaviji od nas - ali socijala cuda radi...
BHCluster

#2863 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by BHCluster »

Kad tzv. Hrvatska diJaspora tj. Hrvati koji zive u BiH krenu nesto palamuditi BiH dijaspori... :lol:
Pilaw_Pavlaka

#2864 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Pilaw_Pavlaka »

Hafis wrote:Doduše, kad ti nekoliko delegata dijasporaca kaže da si pijan, nema druge nego se valjaj.
https://www.klix.ba/biznis/finansije/ne ... /160523034

HNK: Prosjecna plata:

Siroki Brijeg:710 kM
Posusje: 658 kM
Grude: 834 KM

Vogosca: 772 kM
Hadzici: 827kM
Ilidza: 823 kM

Dakle ta predgradja Mostara su u vecem kurcu nego predgradja Sarajeva. A Sarajevo je za Mostar Svicarska..

Ti predstavljas hercegovinu ovdje kao Njemacku a Bosnjake kao gastarbeidere koji dolaze tamo da rade.... :lol:
Samo od sebe pravis budalu. Cifre pokazuju nesto totalno drugacije. Nemate vi nikakvog prijatelja koji ce tu doci i upumpati vece pare. Hrvatska je trziste od 3,8 miliona ljudi a ima mnogo svojih problema. No ti vjeruj i dalje u paralelni svijet... :D
Alfons Kauders

#2865 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Alfons Kauders »

Pilaw_Pavlaka wrote:
Hafis wrote:Doduše, kad ti nekoliko delegata dijasporaca kaže da si pijan, nema druge nego se valjaj.

Dakle ta predgradja Mostara su u vecem kurcu nego predgradja Sarajeva. A Sarajevo je za Mostar Svicarska..

Ti predstavljas hercegovinu ovdje kao Njemacku a Bosnjake kao gastarbeidere koji dolaze tamo da rade.... :lol:
Samo od sebe pravis budalu. Cifre pokazuju nesto totalno drugacije. Nemate vi nikakvog prijatelja koji ce tu doci i upumpati vece pare. Hrvatska je trziste od 3,8 miliona ljudi a ima mnogo svojih problema. No ti vjeruj i dalje u paralelni svijet... :D
Tuzla 865 KM :)

Wirtschaftswunder, tromedja, ovo ono
palermo

#2866 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by palermo »

Pilaw_Pavlaka wrote:

Ma moram te druže ovo upitati.....

šta u tvojoj leksici znače ova dva boldirana pojma.....da ih ponovim, Mostar i Hercegovina
Pilaw_Pavlaka

#2867 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Pilaw_Pavlaka »

Alfons Kauders wrote:
Pilaw_Pavlaka wrote:

Tuzla 865 KM :)

Wirtschaftswunder, tromedja, ovo ono
Pa dobro Tuzla nije bas manji grad. Ali i Tuzla je za njih ne svicarska ali svakako recimo 110 kM veca plata od Tomislavgrada... Sve u svemu nikakvi ekonomski divovi nisu. Slabije stoje od Bosnjaka. Samo sto kod Bosnjaka se stvari brzo razvijaju zbog arapskog turizma i kapitala a u hercegovini stvari stoje u mjestu.
Pilaw_Pavlaka

#2868 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Pilaw_Pavlaka »

palermo wrote:
Pilaw_Pavlaka wrote:

Ma moram te druže ovo upitati.....

šta u tvojoj leksici znače ova dva boldirana pojma.....da ih ponovim, Mostar i Hercegovina
Mostar je Mostar a mislim na zpaadnu Hercegovinu: siroki, grude, posusje, Citluk i druge vukojebine za koje hafis misli da su na nivou svicarske. :D
Alfons Kauders

#2869 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Alfons Kauders »

Pilaw_Pavlaka wrote:
Pa dobro Tuzla nije bas manji grad. Ali i Tuzla je za njih ne svicarska ali svakako recimo 110 kM veca plata od Tomislavgrada... Sve u svemu nikakvi ekonomski divovi nisu. Slabije stoje od Bosnjaka. Samo sto kod Bosnjaka se stvari brzo razvijaju zbog arapskog turizma i kapitala a u hercegovini stvari stoje u mjestu.
Svi su ti brojevi za kurac jer ne oslikavaju pravo stanje. Ponavljam, sjedista skoro svih federalnih institucija su u Mostaru i Sarajevu, barem formalno. Ne znam tacan omjer, ali to ce uvijek "pumpati prosjek" u oba grada, jer za sobom povlaci dosta novca. U Mostaru cak i vise, jer Sarajevo je cetiri puta vece, plus ima strance, drzavne institucije itd.

Bez toga, prosjecne plate u Mostaru i Sarajevu bi bile nize, dok bi po Grudama, Livnu, Bihacu, Tuzli itd bile vise. Uostalom, dio tog prosjeka u Sarajevu pumpaju i Hrvati koji rade u ministarstvima, isto kao i Bosnjaci u Mostaru.

Jednostavno su mjerodavnije cifre iz drugih krajeva jer u njima nema toliko budzetske love. Zato i kazem da su Hrvati s.Bosne cak i uspjesniji od brace s juga - jer bi imali bolje pokazatelje bez Mostara i Sarajeva, isto kao i Tuzla... Koja ne izveze ni kilovat struje, jer se izvozi preko Sarajeva. :)
palermo

#2870 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by palermo »

Pilaw_Pavlaka wrote:
Mostar je Mostar a mislim na zpaadnu Hercegovinu: siroki, grude, posusje, Citluk i druge vukojebine za koje hafis misli da su na nivou svicarske. :D
Pa ne znam ja na što ti misliš, ali iz onoga što napišeš bih rekao da su ti MOstar i hercegovina onako, najblaže rečeno, neprijateljski pojmovi....
Pilaw_Pavlaka

#2871 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Pilaw_Pavlaka »

Alfons Kauders wrote:
Pilaw_Pavlaka wrote:
Svi su ti brojevi za kurac jer ne oslikavaju pravo stanje. Ponavljam, sjedista skoro svih federalnih institucija su u Mostaru i Sarajevu, barem formalno. Ne znam tacan omjer, ali to ce uvijek "pumpati prosjek" u oba grada, jer za sobom povlaci dosta novca. U Mostaru cak i vise, jer Sarajevo je cetiri puta vece, plus ima strance, drzavne institucije itd.

Bez toga, prosjecne plate u Mostaru i Sarajevu bi bile nize, dok bi po Grudama, Livnu, Bihacu, Tuzli itd bile vise. Uostalom, dio tog prosjeka u Sarajevu pumpaju i Hrvati koji rade u ministarstvima, isto kao i Bosnjaci u Mostaru.

Jednostavno su mjerodavnije cifre iz drugih krajeva jer u njima nema toliko budzetske love. Zato i kazem da su Hrvati s.Bosne cak i uspjesniji od brace s juga - jer bi imali bolje pokazatelje bez Mostara i Sarajeva, isto kao i Tuzla... Koja ne izveze ni kilovat struje, jer se izvozi preko Sarajeva. :)
Hafis zeli hercegovinu predstaviti kao ekonomskog giganta.Ali to je obicna glupost. Mislim da je i sam toga svijestan.
Alfons Kauders

#2872 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Alfons Kauders »

palermo wrote:
Pilaw_Pavlaka wrote:
Pa ne znam ja na što ti misliš, ali iz onoga što napišeš bih rekao da su ti MOstar i hercegovina onako, najblaže rečeno, neprijateljski pojmovi....
Stani zar to nije lokalna zajebancija? Mostarac jedan vazda kad se sjedi prca ove preko brda, pa se oni zale kako ih Mostarci vazda prozivaju itd... Sta sad neprijateljski? Ja mislio to lokalpatriotska furka, nevezana za naciju :)
palermo

#2873 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by palermo »

Alfons Kauders wrote:

Stani zar to nije lokalna zajebancija? Mostarac jedan vazda kad se sjedi prca ove preko brda, pa se oni zale kako ih Mostarci vazda prozivaju itd... Sta sad neprijateljski? Ja mislio to lokalpatriotska furka, nevezana za naciju :)
Najozbiljnije, ali nisam te shvatio.

De, mi malo detaljnije na što si mislio. Naravno d apostoje lokalne zajebancije, ali ne povezah to sa ovom pričom
Last edited by palermo on 01/02/2017 18:20, edited 1 time in total.
Pilaw_Pavlaka

#2874 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Pilaw_Pavlaka »

palermo wrote:
Pilaw_Pavlaka wrote:
Mostar i hercegovina su vukojebine. Grad Mostar po zadnjem popisu ima 89.000 stanovnika. Pola od toga su Hrvati a pola Bosnjaci. Standard im je manji ili jednak u poredjenju sa Bosnjackim sredinama. Hafisa valjda frustrira sto u hercegovini godotovo ne zivi niko; pa onda je se bacio na ekonomsku dominaciju. Proba je predstaviti kao malu Njemacku gdje ljudi dolaze da rade kao gastarbeideri. :lol:

Istina je znaci da tamo ne zivi niko a da je prosjecna plata 360 eura... Gluho i daleko bilo. 360 eura! Pa ovdje na zapadu moji roditelji to skupa zarade za dan a ja to zaradim sam za tacno 3 dana u netu (nakon poreza). Kakav ti je zivot da radis cijeli jebeni mjesec i dobijes na kraju 360 eura. :(
Last edited by Pilaw_Pavlaka on 01/02/2017 18:21, edited 1 time in total.
Alfaromeo

#2875 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Alfaromeo »

Fino ste zakuhali, ali potreban vam je bar
1 Srbin, mislim cisto radi balansa.
Izvinjavam se na smetnji ;))))
Post Reply