Pilaw_Pavlaka wrote:Hafis wrote:Pilaw_Pavlaka wrote:
To sto ti pises su bajke. Kao da su sva ministarstva u Sarajevu? I kao da imamo na hiljade ljudi sa ogromnim platama. Imamo 20, 30 ministara sa vecim platama; ostatak ima sasvim normalne plate. A barem trecina tih ljudi su Hrvati i Bosnjaci koji dobijaju plate ne u Sarajevu nego negdje drugo.
Stvar je u tome sto je hercegovina uvijek bila bijeda i jos uvijek je. Nas Hafis zeli hercegovinu predstaviti nekim ekonomskim gigantom...
Bijeda? Pa nemamo ni svojih prosjaka dovoljno. Ni za lijeka. Dosta ti je kad prosjake preko Ivana uvozimo. Da vidiš kako ih dovoze kombijima.
Hajdemo ja i ti na temu o Turskoj ili Harapima u BiH. Tanak si mi ovdje.
Pa u odnosu na Sarajevo ste bijeda. Na nivou ste jedne Vogosce recimo. Vas 120.000 Hrvata u Hercegovini bi trebali imati standard koji je minimalno 5,6 puta veci od Sarajeva da bi se mogli smatrati nekim faktorom u BiH. Mislim faktorom kako ti predstavljas Hrvate Hercegovine. Bio sam u hercegovini bezbroj puta. I u zapadnom Mostaru, Grudama, Citluku... sve sam obisao. Kazem ti bijeda teska. Ti spominjes neku drugu hercegovinu koju sam ja vidio. A i statistika prikazuje neku drugu hercegovinu nego onu koja je u tvojoj glavi.

U glavi situacija iz 1996, a na terenu pak nesto drugacije.
Hercegovina je solidno razvijena, imaju uspjesnih kolektiva i pojedinaca, kao i odlican geografski polozaj, najjacu dijasporu u BiH itd... I kakvi su rezultati? Pa ok su, ali daleko od posebnog, narocito u zadnje vrijeme.
Mostar super stoji, ponajprije radi tog posebnog statusa... Ali mi u normalnim gradovima smo se davno pomirili s cinjenicom da su Sarajevo i Mostar gradovi sa posebnim potrebama, odnosno poteskocama u razvoju, pa jebiga malo im se izlazi u susret.
Ali Hercegovina nije samo Mostar, ni HNK. Capljina vise lici na Ljubinje nego na Metkovic, a sto se ide dalje od Neretve, sve je tuznije. Zapravo kada kraj svih tih pogodnosti vidis sta su postigli Hrvati u Hercegovini i Hrvati u Srednjoj Bosni... Ovi drugi ispadaju malcice sposobniji jer nisu uzivali ni blizu iste pogodnosti kao Hercegovci (blizina Hrvatske, nije bilo ratnih razaranja, politika itd)
Kao sto rekoh, sva sreca sto u nama vide krezube baustelce na tromedji... Ali cifre i cinjenice daju malo drugaciju sliku... Jer istina je da smo svi krezubi baustelci, ali kod nas je krenulo na bolje. Radi se karijes, ubacuju implantati, nesto se dogadja. A oni jos uvijek zive u nekim zlatnim vremenima, kada je Hrvatska bila velikodusna, kada nije bilo drzave, i kada se navijalo za Sukera, mjesto sto mu se jebavala mater kao selektoru. Tad je bilo i zuba ko u prici, moglo se i ugristi, a danas krezaviji od nas - ali socijala cuda radi...