Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
zippoo87 wrote:ne znam tacno ni koje motore ima panda a da ne googlam ali nemoj uzimati najslabiji...taj niti manje trosi,niti ces imati normalnu voznju uz iole vise putnika
ja imam 1.6 16 v benzin i fiat brava-u i za to auto je dobar a tebi je mozda najbolji motor 1.3 multijet dizelas za to auto,ako ima u ponudi a mislim da ima ,to su fiatovi motori
evo malo sam googlao
preporucuju 1.2 za benzinca ili kao najbolji 1.3 turbo dizel,to je ovaj mJet ja mislim
ElRe wrote:Bilo koji motor da izaberes neces pogrijesiti.
Imam u familiji Punto, 2003.g., 1.2 motor, nije bas da nisam ranije imao dodira sa talijanima. Ali sam ovaj put rijesio i sebi nesto uzeti, da redovno odrzavam uz razumne troskove i da mogu racunati na to auto za svakodnevne potrebe. Hvala Vam obojici!
Zamisljena je nesto kao limuzina izmedju donje srednje i gradske klase, tj izmedju Fluencea i Rapida. Uglavnom dizajn ovog sedana ne obecava, vidjecemo sta ce biti sa hatchback-om i karavanom
10W40 ili 5W40 ulje za JTD? Koji interval zamjene?
Ako je obicni JTD onda je dovoljno i 10W40 svakih 10k ili jednom godisnje.
Ako je 16v ili noviji JTDm onda uzeti obavezno 5W40 svakih 15k mozda i malo manje ili jednom godisnje
Ako je 16v ili noviji JTDm onda uzeti obavezno 5W40 svakih 15k mozda i malo manje ili jednom godisnje
Ako je Multijet ide 5W-30, po mogucnosti Selenia WR PE
Na nekim modelima stoji oznake JTDm, ali na stranu to, za tvoj motor sintetika 5w 40 koja ispunjava tražene specifikacije je sasvim ok. Selenija nije sveto slovo, ako ti je skupa ili nedostupna, imaš i drugih kvalitetnih ulja...zamijeni nakon 10 hiljada km ili godinu dana i miran si.
Ako je Multijet ide 5W-30, po mogucnosti Selenia WR PE
Ovdje samo izaberi model i sve ces dobiti sta i kako.
Kad je tek izasao MJET,prvi auto je 156 2.4 20v preporuka je bila Selenia WR 5W40,tada nije postojao WR 5W30 PE. Sa pojavom modela sa DPF preporuka je PE i u njih ide iskljucivo to ulje ilidr sl specifikacija. Za sve ostale MJET bez DPF je sasvim dovoljno 5W40 u cemu se slazem sa 530i
NediM17 wrote:Fiatisti, Alfisti, Lancisti, koja je tacno razlika izmedju JTD i JTDm?
U ubrizgavanju.
Dok je blok,glava i ostalo skoro isto.
JTD je unijet,JTDm je multijet. Svaka dizna ima neovisno napajenje gorivom. Veci je pritisak pod kojim se gorivo ubrizgava. Veca snaga,bolje eko norme,manja potrosnja itd itd
Ja koliko se razumijem u common rail sisteme, na svakom takvom je svaka pojedinacna dizna iz raila posebno napojena gorivom. Jedna cijev dolazi sa pumpe visokog pritiska u rail, a cetiri iz raila idu na cetiri dizne.
Veci pritisak, kao i recimo veci broj brizganja dizne imaju smisla. U sustini, nikakva znacajnija razlika.