Bášča

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
Mu'min

#2851 Re: Bášča

Post by Mu'min »

vrtlar wrote:Znas i sama kako se sjeme uzima sa minimum tri stabljike.
A da? :)
vrtlar

#2852 Re: Bášča

Post by vrtlar »

Evo za flaga da ne kaze da ja nemam cvijeca ja samo volim kuranfile. :mrgreen: ;-) :razz: :D Ovo je slika od ove godine prije komsinicinog ups da ne kazem

Image

Evo jos jedna ovo je sve prije nego mi komsinica nered uradila.

Image
Last edited by vrtlar on 28/12/2012 15:39, edited 1 time in total.
Mu'min

#2853 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Kuranfili su lijepi al jagode i salata drže tempo. :D

De mi reci kako ti sadiš i presađuješ salatu da je vako ko sa kataloga? :)
Last edited by Mu'min on 28/12/2012 13:03, edited 1 time in total.
flag

#2854 Re: Bášča

Post by flag »

Ooooo prijatelju, tu si :D
Ma kako ću reći da nemaš cvijeća... pa evo ja cijelu godinu ponavljam da si über alles master. Imam i ja turskih karanfila, moja žena je dosta karanfila i na balkonu sadila. Meni prelijepo mirišu. Inače (ne zezam se) moja žena je luda za cvijećem, stan nam je skoro ko botanička bašta. Na zemlji su većinom ruže. Jedva čekam da nam đulbe šećerke porastu. Jesi li ti ono tražio đulbe šećerki?
Mu'min wrote: De mi reci kako ti sadiš i preađuješ salatu da je vako ko sa kataloga? :)
Odlično pitanje Mu`mine, vala baš mu je k'o sa kataloga, i mene interesuje?
safran

#2855 Re: Bášča

Post by safran »

vrtlar wrote:
safran wrote:
Znam ja to drugarice malo zezam naseg Mumina a za osvjezenje genetickog fonda ima i za to nacina.Jedan je razmjena kao sto si spomenula drugi je da posadis na primjer paradajz na nekolko mjesta i uzme sjeme ili das komsijama da posade i razmijenis.Znas i sama kako se sjeme uzima sa minimum tri stabljike.Nego dokle si ti stigla sa planovima i sa bastom.
Joooj, ma mi riješili problem đubriva pa nam se apetiti shodno povećavaju. Nikako da mi stignu sjemena iz Ameriku već sam počela da gubim nadu. A naručila sam mješavinu zvonastih i baš bih ih voljela. Znam gdje ću nabaviti rasad Amande - ostalo ću sama proizvesti. A ovo sam vam ostalo davno napisala
safran wrote:
Mi (tj. muž) počistili, poorali, pofrezali dio i zasadili 5 kg luka. Sortna lista za narednu godinu spremna:
- paradajz, ide kao i ove godine s tim da SanPiere i Heinz izbacujem a pojačavam volovsko srce i vraćam novosadski jabučar,
- paprike, kupujem Amandu - zaista je prva liga - kupila bih sjeme ali ne vijeh ga nigdje, ovako ću se morati pouzdati u čiku koji prodaje eko sadnice na Mostarskom raskršću, izbacujem soroksori, ostavljam kalifornijsko čudo i rotund,
- buranija - putericu na pritku i šarenu čuču,
- tikvice - Elite - F1 pa kupujem sjeme , cucuzzi ili serpent - naručeno sjeme - stiže mi iz USA (Lagenaria siceraria), to je ona zmijolika što sam spominjala - kupila sam sjeme u Agrikomu ali ne mogu se pouzdati u to da će je biti i ove godine a fenomenalnog je okusa,
- tikve - Butternut, sremenduša i još ću se nečim iznenaditi sa http://www.sampleseeds.com
- patlidžan - neću praviti svoj rasad za plavi, bijeli sam kupila u Sjemenarni u Mostaru,
- kupušnjače - brokula i prokule i naravno, jer bez toga bašta nije bašta, raštiku,
.
.
.
.
Biće još ponešto eksperimentalno .......
vrtlar

#2856 Re: Bášča

Post by vrtlar »

Mu'min wrote:Kuranfili su lijepi al jagode i salata drže tempo. :D

De mi reci kako ti sadiš i presađuješ salatu da je vako ko sa kataloga? :)

Puno djubriva i vode i kad je rasadim u lijehe pokrijem je sa duplim kako kaze flag da se zove lutrasil i to je to
nista specijalno
vrtlar

#2857 Re: Bášča

Post by vrtlar »

flag wrote:Ooooo prijatelju, tu si :D
Ma kako ću reći da nemaš cvijeća... pa evo ja cijelu godinu ponavljam da si über alles master. Imam i ja turskih karanfila, moja žena je dosta karanfila i na balkonu sadila. Meni prelijepo mirišu. Inače (ne zezam se) moja žena je luda za cvijećem, stan nam je skoro ko botanička bašta. Na zemlji su većinom ruže. Jedva čekam da nam đulbe šećerke porastu. Jesi li ti ono tražio đulbe šećerki?
Mu'min wrote: De mi reci kako ti sadiš i preađuješ salatu da je vako ko sa kataloga? :)
Odlično pitanje Mu`mine, vala baš mu je k'o sa kataloga, i mene interesuje?

Jesam trazio rekla mi dati oticon nego ovih dana cu ti poslati PP da mi das adresu da ti posaljem sjeme one tikve.Ima jedan ide stalno dole pa cu njemu dati ali dogovoricemo se poslije N.G.
bizet

#2858 Re: Bášča

Post by bizet »

e pa stvarno @vrtlaru ove slike su ti odlicne

inace basta uzasno nedostaje...ne toliko sta cu sijati, kako cu, hoce li uspjeti...nego jednostavno mi fali kontakt sa zemljom...pletenje ne moze odmoriti kao sto je to basta znala :(
vrtlar

#2859 Re: Bášča

Post by vrtlar »

safran wrote:
[/quote]

Znam ja ovo dole napisano nego sam mislio ima li sta novo pratim ja sta ti i drugi pisete.
flag

#2860 Re: Bášča

Post by flag »

vrtlar wrote:ovih dana cu ti poslati PP da mi das adresu da ti posaljem sjeme one tikve.Ima jedan ide stalno dole pa cu njemu dati ali dogovoricemo se poslije N.G.
Dogovoreno druže.
kerima1

#2861 Re: Bášča

Post by kerima1 »

jest lijep raspored salate kod čika Vrtlara,al"sta fali pobacat sjeme i eto ga nikne sve "ka ludo :-)
[quote.pletenje ne moze odmoriti kao sto je to basta znala][/quote]
zar pletes ? pape ili sal,rukavice ?? :- D
Mu'min

#2862 Re: Bášča

Post by Mu'min »

bizet wrote:inace basta uzasno nedostaje...ne toliko sta cu sijati, kako cu, hoce li uspjeti...nego jednostavno mi fali kontakt sa zemljom...pletenje ne moze odmoriti kao sto je to basta znala :(
Nije valjda da nema nigdje parče vrta u tvojoj blizini?
CvjetnaOaza

#2863 Re: Bášča

Post by CvjetnaOaza »

Vrtlar salata je zbilja kao iz kataloga, sve pod konac.
Da je u mojoj bašti puževi bi ih preko noći sredili da im ni traga ne bi bilo :sad:
I ja ću dobiti jednu đulbe šećerku. Obećala mi jedna cvjetna prijateljica iz Sarajeva.
Još 10-tak dana i sjetva počinje :-D :-D
bizet

#2864 Re: Bášča

Post by bizet »

Mu'min wrote:
bizet wrote:inace basta uzasno nedostaje...ne toliko sta cu sijati, kako cu, hoce li uspjeti...nego jednostavno mi fali kontakt sa zemljom...pletenje ne moze odmoriti kao sto je to basta znala :(
Nije valjda da nema nigdje parče vrta u tvojoj blizini?
a gdje sam sijala ove godine?...mu'min, da tebe nije kakva amnezija spopala...hanuma stagod stavila u kafu mozda :razz: ...ide pjesma za mu'mina "sta je hanuma u kafu stavila" (ovo se meni slusa bolan muzika)

mu'min, imam basticu...ali zima je, nemam sta da radim sad u basti bolan..jedini kontakt sa zemljom mogu imati ako otresem, sto ne bi bilo dobro...ovo iz mene nostalgija za bastom govori...ha ja, a ti mislio ti jedini pjesnik....i to nisam prepisivala :D :lol: :lol: :lol:

@kerimice moja slatka, ja tek ucim plesti...dosla mi kona veceras i ja joj pokazem sta sam do sad uradila...veli mi mudro "izvjezbaj, pa ces onda kad ovladas sve ovo fino oparat" :oops: :)
safran

#2865 Re: Bášča

Post by safran »

vrtlar wrote:
safran wrote:
Znam ja ovo dole napisano nego sam mislio ima li sta novo pratim ja sta ti i drugi pisete.[/quote]
Aha, OK onda. Nema brate kod nas ništa do maja. Ove godine sam odlučila još i sljedeće:
a) sjemenke u zemlju ne idu do početka marta - u februaru ne sijem ništa ma koliko me prsti svrbili,
b) ni jedna sadnica ne ide u zemlju do polovine maja iako sam do sada počinjala sa sadnjom iza prvog maja.

Skontala sam da nemam ništa od rane sadnje - sadnice samo duže stagniraju a prispiju u isto vrijeme kad ione presađene 2-3 sedmice kasnije.
Mu'min

#2866 Re: Bášča

Post by Mu'min »

bizet wrote:a gdje sam sijala ove godine?...mu'min, da tebe nije kakva amnezija spopala...hanuma stagod stavila u kafu mozda :razz: ...ide pjesma za mu'mina "sta je hanuma u kafu stavila" (ovo se meni slusa bolan muzika)

mu'min, imam basticu...ali zima je, nemam sta da radim sad u basti bolan..jedini kontakt sa zemljom mogu imati ako otresem, sto ne bi bilo dobro...ovo iz mene nostalgija za bastom govori...ha ja, a ti mislio ti jedini pjesnik....i to nisam prepisivala :D :lol: :lol: :lol:
Fala za pjesmicu, zadnje vrijeme slušam Mishary al Afasy. :)
Nije me bona spopala amnezija već pričaš kao da si izgubila bašču. Pa u bašči se ima raditi ČITAVIH 365 dana ako želiš + tome ako dodamo saksija i overwintering uzgoj + sjemensko-planska administracija (kontanje šta koga koliko sijati) ma posla preko glave.
A da pitaš FLAG on bi ti spomenuo i zimsku brigu oko cvijeća. :D
bizet

#2867 Re: Bášča

Post by bizet »

Mu'min wrote: Fala za pjesmicu, zadnje vrijeme slušam Mishary al Afasy. :)
Nije me bona spopala amnezija već pričaš kao da si izgubila bašču. Pa u bašči se ima raditi ČITAVIH 365 dana ako želiš + tome ako dodamo saksija i overwintering uzgoj + sjemensko-planska administracija (kontanje šta koga koliko sijati) ma posla preko glave.
A da pitaš FLAG on bi ti spomenuo i zimsku brigu oko cvijeća. :D
ja ne bih mogla slusati nista slicno, vjerovala ili ne...nit' razumijem jezik (dzaba sto razumijem "nema Boga osim Allha" ), nit' je meni blizak istocnjacki izraz...nije to moje nasljedstvo mu'min, pa mi ne moze biti srcu blisko....to ti je kao da mi pustis Afrikance, Indijance ili Indijce da mi sta zapjevaju na svom izvornom, pa ma kako vjersko i "čisto" bilo dzaba, i njima i tebi a i meni, ne dodiruju mi srce
pisem ja ovo dok slusam tvoj prijedlog, da ne bude da se nisam potrudila ni poslusati:

nisam mu'min izgubila bastu...to se zove sevdah...nije valjda da si se toliko otudjio da si zaboravio :razz: :) ...a da sam je izgubila ne bih kukala...sve je dobro dok insan ne izgubi sebe :)

planiram ja sta bi mogla i kako bi na proljece oko bastice...ali jedno je premetati oko sjemena, a drugo je upropastiti ruke radeci u basti i mirisati povrce dok raste, pratiti kako se smjenjuju travke sa vremenom, pa cak i insekti...e to je pravi merak...u zoru ljeti izaci zaliti bastu, a ono te od studene vode jos i zima prodje...jutro je naljepse ljeti u basti provesti...a kad sunce krene izlaziti vec kafica se pije i posmatra se ucinak, te analizira sta i kako si radio, sta si mogao bolje, sta treba popraviti, sta se treba sutra, prekosutra jos uraditi i biti zadovoljan kako si je odgojio, bas kao maksumce sto se odgaja :)

eh evo jedna pravo dobra...uci nas kako treba cijeniti svoje :)

kerima1

#2868 Re: Bášča

Post by kerima1 »

[quote@kerimice moja slatka, ja tek ucim plesti...dosla mi kona veceras i ja joj pokazem sta sam do sad uradila...veli mi mudro "izvjezbaj, pa ces onda kad ovladas sve ovo fino oparat"][/quote]
kakvi slatka :lol: :lol: :lol:
kerima1

#2869 Re: Bášča

Post by kerima1 »

i ja slusam šejha Rašida,odogovara mi nema muzike.
Mu'min

#2870 Idemo sa teme!

Post by Mu'min »

Bizet ću poslije odgovoriti (u drugu temu) al hajmo ovo naše pisanje na temu ko šta sluša prebaciti u "Teferič u prirodi" kako ne bi opet moderatorica morala ulijetati.
kerima1

#2871 Re: Bášča

Post by kerima1 »

prebacite pa da se tamo podbadanje nastavi,bosnjo bi crko da ne bocka,zafrkava. :D
flag

#2872 Re: Bášča

Post by flag »

Mu'min wrote: ...da pitaš FLAG on bi ti spomenuo i zimsku brigu oko cvijeća. :D
Što mene??? Eto vam onog cvje... ups pardon vrtlara, on je maher, a vala ni tebi nije mahane :D
CvjetnaOaza

#2873 Re: Bášča

Post by CvjetnaOaza »

Kad je već Bizet postavio video da prvo ovdje pitam......može li se u Bosni naći sadnica šeftelije i duda za kupiti?
art vandeley

#2874 Re: Bášča

Post by art vandeley »

CvjetnaOaza wrote:Kad je već Bizet postavio video da prvo ovdje pitam......može li se u Bosni naći sadnica šeftelije i duda za kupiti?
Ma ima sigurno toga u svakom malo vecem rasadniku...npr. ja sam jesenas uzeo nekoliko sadnica u seftelije u rasadniku u Srebreniku, odmah pored magistralne ceste Tuzla-Orasje, bilo mi usput :-D a dud sam prosle godine kupio i prezivio je ovo vrelo i suho ljeto :thumbup:
CvjetnaOaza

#2875 Re: Bášča

Post by CvjetnaOaza »

art vandeley wrote:
CvjetnaOaza wrote:Kad je već Bizet postavio video da prvo ovdje pitam......može li se u Bosni naći sadnica šeftelije i duda za kupiti?
Ma ima sigurno toga u svakom malo vecem rasadniku...npr. ja sam jesenas uzeo nekoliko sadnica u seftelije u rasadniku u Srebreniku, odmah pored magistralne ceste Tuzla-Orasje, bilo mi usput :-D a dud sam prosle godine kupio i prezivio je ovo vrelo i suho ljeto :thumbup:
Hvala ti art vandeley. Ja nažalost ne idem na taj kraj Bosne, ali imam poznanike u Gradačcu. Možda se i tamo može naći s obzirom da je to voćarski kraj.
Ja bih te voćke donijela u Njemačku. Dud bi možda i ovdje mogla naći, ali kako da im objesnim šta je šeftelija :?
Post Reply