BiH proizvodi (domaće je najbolje)

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
homega

#2851 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by homega »

strong69 wrote:
homega wrote:
StupskaBitanga wrote:strong :thumbup:
Bingo vole dobavljači jer plaća kešom i u dogovorenom periodu plaćanja bez dana kašnjenja i pošto ima dobar odnos s njima oni njemu daju određene pogodnosti i svima dobro
Aha. Jes' al' u snovima. Smanji malo, pretjerano ih forsiraš :-)
Placaju uredno i redovno. Moze se sat naviti po njima. Ne siri dezinformacije.
Uredno i redovno plaćanje ne znači plaćanje kešom. Ne znači ni avansno plaćanje.

Uredno i redovno plaćanje je i plaćanje uz odgodu od 90 dana, 60 dana, itd. Najčešće je odgođeno plaćanje od 30 do 45 dana. To svi rade, pa i Bingo.

Čitaj pažljivije, ne istrčavaj iz grmlja :-)
Hajvan

#2852 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by Hajvan »

Kupuj u Konzumu, Merkatoru, DP… da bi tvoje dijete bilo ROB Janezu i Mariofilu…

Moto, slogan, krilatica

Ne zovu nas đabe glupim bosancima.
nikimostar

#2853 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by nikimostar »

Entropio wrote:
strong69 wrote:
nikimostar wrote:koliko bi samo ljudi ostalo bez posla da taj isti Konzum i Mercator propadnu,ne zelim da razmisljam o tome,zelim svima da rade i da imaju posla,a mi para da ih imamo gdje trositi :-D
Ti isti ljudi bi radili u domacim trznim centrima da je ovo normalna zemlja. Ne bi niko propao a svima bi nam bilo bolje. Trziste je NACIONALNI RESURS koji smo mi dali strancima. Isto kao da im damo vodene potencijale, zemljiste... Oni ga vode, ureduju i kontrolisu. Imaju dominantan i monopolisticki polozaj. Placaju kako oni hoce. Rok placanja ide i do 150 dana. Ako u svom portfolju imaju vlastite proizvode onda NEMA sanse da neko drugi dobije znacajnu poziciju. Naplacaju DEBELO ulistavanje novih artikala, pozicije na polici, broj izlozenih artikala.

I sad zamisli koliko su oni korisni BH ekonomiji ako svog dobavljaca placaju u roku od 90 do 150 dana i na kraju mu umjesto novca daju neku robu u kompenzaciji koja je skuplja 5%! Gdje to ima da ti neko duguje pare, cekas ga 150 dana i na kraju ti kaze nema para, evo ti cement koji cu ti prodati 5% skuplje?! Strani lanci su (pored banaka) jedan od glavnih problema u BiH. Oni otezavaju ionako tesku situacuju svojim neplacanjem i dugim rokovima placanja.

Korist od njih imaju samo direktno zaposleni. A pocetnik u Konzumu ima platu 400 KM + topli obrok i rade sedam dana sedmicno.
Kapitalizam...

Konzum je došao i kupio VF Komerc, Džananović i još nekoliko jakih marketa koji su bili domaći. Sad dominiraju i mogu raditi šta god hoće (diktirati cijene, zezati dobavljače i slično). Naravno, to je loše... ali to je kapitalizam, a oni veoma dobro znaju kako plivati u njemu i iskorištavati sve njegove mane.
eto u Bingu je plata 900 KM i rade manje,nemoj me zezati,plate u trgovinama su svugdje skoro iste odstupanja su mala...do 50 KM ne vise

ja sam ovo mislio na fin nacin,misleci na ljude prije svega...

Imam iskustva puno sa trgovinom i znam odlicno o cemu pricam..

Svi placaju ono sto moraju,i suraduju izmedu sebe jer im tako odgovara,Hepok radi K plus sokove,ovi nesto drugo daju Amku,Milkos radi jogurt i tako se krug vrti i ocito im odgovara..e sada mi mozemo pametovati kako neko drzi monopol,bla,bla,bla...

Sutra kad neko jos veci iz inostranstva ude na trziste pa kupi i Konzum i Mercator sta cemo onda pricati,a siguran sam da ce se to desiti za par godina...
Hajlac

#2854 Re: Odg: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by Hajlac »

DaffyDuck wrote:
manekenka u penziji wrote:
StupskaBitanga wrote:ja violeta totalet papir nikad više neću kupiti. Ovaj novi fol Brazil 3slojni je KATASTROFA
Tražim preporuku za novi
Palomin je dobar ali nije domaci
Nije ni violetin troslojni domaci, vec HR.
Od violete sto se proizvodi u BiH je ostalo samo onaj prvi obicni toalet, onaj obicni ubrus, ulosci i pelene. Ove kvalitetnije se sve prozvodi u HR. Troslojni, premium, teta violeta.... :wink:
Čuj to :shock:
A onaj vlažni toaletni?

Pa nije to više domaći proizvod onda :roll:
Hajlac

#2855 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by Hajlac »

OldMayor wrote:
StupskaBitanga wrote:a svezali se jer je našim nekim kvazi elitnim građanima nosanje Jane stvar prestiža ma koliko god to zvučalo čudno to je tako
Ma nije to samo stvar prestiza, mislim voda je ba u pitanju, ne kazem da nema ni toga.

Ali glavna stvar je distribucija i raznovrsnost amalaze koju Jana ima. Meni se npr sto puta desilo da udjem i hocu da kupim Oazu i nema, pa ne mogu ja hodati ulicom i lokati iz dvolitarske flase jbt. Jana samo sto ne izbaci jos i gutljaj vode zapakovan.

Jana jbg prati to, istrazuje, ulazu ljudi u marketing. Ovi nasi nisu jos dostigli taj nivo, ono zovni Enisa nek nesta 'odglumi' i to je to...
Ali lijepo možeš ući u prvi kafić i zamoliti za čašu-dvije vode!

:twisted:

Neshvatljiv mentalitet naših ljudi!
Hajlac

#2856 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by Hajlac »

Entropio wrote:
strong69 wrote:
nikimostar wrote:koliko bi samo ljudi ostalo bez posla da taj isti Konzum i Mercator propadnu,ne zelim da razmisljam o tome,zelim svima da rade i da imaju posla,a mi para da ih imamo gdje trositi :-D
Ti isti ljudi bi radili u domacim trznim centrima da je ovo normalna zemlja. Ne bi niko propao a svima bi nam bilo bolje. Trziste je NACIONALNI RESURS koji smo mi dali strancima. Isto kao da im damo vodene potencijale, zemljiste... Oni ga vode, ureduju i kontrolisu. Imaju dominantan i monopolisticki polozaj. Placaju kako oni hoce. Rok placanja ide i do 150 dana. Ako u svom portfolju imaju vlastite proizvode onda NEMA sanse da neko drugi dobije znacajnu poziciju. Naplacaju DEBELO ulistavanje novih artikala, pozicije na polici, broj izlozenih artikala.

I sad zamisli koliko su oni korisni BH ekonomiji ako svog dobavljaca placaju u roku od 90 do 150 dana i na kraju mu umjesto novca daju neku robu u kompenzaciji koja je skuplja 5%! Gdje to ima da ti neko duguje pare, cekas ga 150 dana i na kraju ti kaze nema para, evo ti cement koji cu ti prodati 5% skuplje?! Strani lanci su (pored banaka) jedan od glavnih problema u BiH. Oni otezavaju ionako tesku situacuju svojim neplacanjem i dugim rokovima placanja.

Korist od njih imaju samo direktno zaposleni. A pocetnik u Konzumu ima platu 400 KM + topli obrok i rade sedam dana sedmicno.
Kapitalizam...

Konzum je došao i kupio VF Komerc, Džananović i još nekoliko jakih marketa koji su bili domaći. Sad dominiraju i mogu raditi šta god hoće (diktirati cijene, zezati dobavljače i slično). Naravno, to je loše... ali to je kapitalizam, a oni veoma dobro znaju kako plivati u njemu i iskorištavati sve njegove mane.
Nije sveto slovo na papiru - ako ne valja, mijenjaj!!!

@strong69
:thumbup:
Bambi_na_kofeinu

#2857 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by Bambi_na_kofeinu »

Htjela ne htjela, kada vidim osobu sa flašom Jane pomislim da je idiot.
Amazonka27

#2858 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by Amazonka27 »

Hajlac wrote:
OldMayor wrote:
StupskaBitanga wrote:a svezali se jer je našim nekim kvazi elitnim građanima nosanje Jane stvar prestiža ma koliko god to zvučalo čudno to je tako
Ma nije to samo stvar prestiza, mislim voda je ba u pitanju, ne kazem da nema ni toga.

Ali glavna stvar je distribucija i raznovrsnost amalaze koju Jana ima. Meni se npr sto puta desilo da udjem i hocu da kupim Oazu i nema, pa ne mogu ja hodati ulicom i lokati iz dvolitarske flase jbt. Jana samo sto ne izbaci jos i gutljaj vode zapakovan.

Jana jbg prati to, istrazuje, ulazu ljudi u marketing. Ovi nasi nisu jos dostigli taj nivo, ono zovni Enisa nek nesta 'odglumi' i to je to...
Ali lijepo možeš ući u prvi kafić i zamoliti za čašu-dvije vode!

:twisted:

Neshvatljiv mentalitet naših ljudi!
Nece da je donesu i kad je placas a kamo li da ti je onako dadnu :D
Amazonka27

#2859 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by Amazonka27 »

Bambi_na_kofeinu wrote:Htjela ne htjela, kada vidim osobu sa flašom Jane pomislim da je idiot.
hm...da li ti koristis iskljucivo samo bh proizvode?
manekenka u penziji

#2860 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by manekenka u penziji »

U bingu tesanjski kiseljak 0,45 KM 2litra :)
Svaka im cast
Bambi_na_kofeinu

#2861 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Amazonka27 wrote:
Bambi_na_kofeinu wrote:Htjela ne htjela, kada vidim osobu sa flašom Jane pomislim da je idiot.
Ne.
No i dalje osobu sa flašicom Jane doživljavam kao idiota.
Izbor domaće kvalitetne vode u pakovanjima različite veličine je dovoljno širok a da bi nekog bosanca sa janom smatrala ičim drugim do idiotom.
Ne znam kako bi na to trebalo da utiče to što recimo kupujem patike ili ruž strane proizvodnje, jako bih voljela domaću alternativu.
Država

#2862 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by Država »

manekenka u penziji wrote:U bingu tesanjski kiseljak 0,45 KM 2litra :)
Svaka im cast
homega

#2863 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by homega »

Svaka im cast
Može li neko skenirati fiskalni račun za ovaj tešanjski kiseljak od 0,45 KM?
Država

#2864 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by Država »

homega wrote:
Svaka im cast
Ja samo mogu potvrditi da je cijena stvarno 0,45 KM. Jbg, dobio sam račun ali ga sad nemam...

:bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih:
Slo Burner
Grijem se na: Pelet
Vozim: Bembaru

#2865 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by Slo Burner »

Država

#2866 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by Država »

Slo Burner wrote:

:thumbup: :thumbup:
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#2867 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by Domaci izdajnik »

strong69 wrote:

Slažem se u potpunosti :thumbup:
Znam nekoliko primjera ljudi koje je Konzum i naočito Delta zavili u crno što se tiče plaćanja robe. Ljudima su ostali dužni cifre od nekoliko desetina hilhada KM a kad treba da se reguliše samo nude kompenzaciju za usluge i robu :-) A ti izmiri obaveze prema radnicima i državi, ponudi državi tako da platiš porez pa se javi kako si prošao :skoljka:
StupskaBitanga

#2868 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by StupskaBitanga »

homega wrote:
Svaka im cast
Ne treba ti fiskalni imas cijenu na Bingo webu
Amazonka27

#2869 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by Amazonka27 »

Bambi_na_kofeinu wrote:
Amazonka27 wrote:
Ne.
No i dalje osobu sa flašicom Jane doživljavam kao idiota.
Izbor domaće kvalitetne vode u pakovanjima različite veličine je dovoljno širok a da bi nekog bosanca sa janom smatrala ičim drugim do idiotom.
Ne znam kako bi na to trebalo da utiče to što recimo kupujem patike ili ruž strane proizvodnje, jako bih voljela domaću alternativu.
Znas u cemu je razlika...
ne smatram da je Jana ista bolja od bilo koje druge vode (mada ima svega i svacega)...i taj dizajn koji se hvali ovdje mi je nista posebno...flasa ko flasa...bitno je da plastika ne smrdi i da cep ima svoju namjenu...i kada mi je u tasni flasa da se ne curi voda...takodjer, kada sam zedna a setam i u prodavnici nema nsita drugo osim jane...bas me briga da li cu biti idiot u necijim ocima ili ne. Moj novac, moja odluka... Neko drugi (ko je placen za taj posao) treba da vodi brigu sta se nalazi na policama...a ovi domaci da uce od ovih koji su im konkurencija.

Mene vise nervira kada moj novac, mojom odlukom (a radi patriotizma i jacanja bh ekonomije) bude potrosen za kupovinu domaceg proizvoda nakog kojeg se ja licno osjecam ko magarac (ili kako vi to suptilno kazete "idiotom"). Da li je bolje kupiti Klasov hljeb/tost (kojem kvaliteta varira zavisno od raspolozenja portira na kapiji fabrike)...ili hljeb iz pekare bez racuna...ili kupiti barilin tost koji je uvijek iste kvalitete je stvar donosenja licnih odluka -- da li da njacem ili da kupim sebi ono sto mogu sebi i priustiti --> kvalitet=cijena. I bas me briga sto pojedine nase firme kmece da su im krive cak i raspored tackica na bubamarinim krilima...jer vecina njih zeli da imaju radnike koji mogu da rade 12 sati dnevno svaki dan u sedmici...pa eto...mozda da se i dogovore i za jedan slobodan dan u mjesecu (za mizernu platu...cesto pola u bonovima).... I tu ce poceti prica da drzava guli privatnike i domacu proizvodnju...jer su veliki troskovi za radnike...nema nikakvih olaksica ovo ono... DA. To je tacno! I zasto bi ja sebe lisavala kvalitete a za interes jacanja bh ekonomije koja ima strucnjake koji se trebaju da brinu o njenom zdravlju (jer su placeni za to) i koji nista ne rade osim sto (vec spomenuto) primaju novac za to... pretpostavljam da kupujes proizvode od brajlovica...a ja iz principa nista njihvo necu - jer su gonici robova. Sigurno ti je u kuci sve iz Sabixa ili Dallasa? Od rata pa do sada...ljudi prave jebene secije sa dezenima naninih dimija....ma hajde vise u klinac...i onda sam ja kriva sto propadaju jer oni NE ZELE da se prilagodjavaju trendovima...ne zele da uce... Seti cajevi.... 3% brusnice...ostalo hibiskus... nazovem ih, sta je ovo? kazu pa sta fali, svakako zalijes i sok vodom... Znaci, imas masine, imas resurse ali imas i jebenu glad da sto vise zaradis a narod je naucio da njace... kupice neko...neko ko nece imati dodatnih 0,10 pf da kupi bolji ili kvalitetniji (uvozni naravno).
Koji su to nasi sokovi? al bas nasi, ne one punionice koje kupe (opet vani) sirupe koje onda pakuju u svoje ambalaze (vjerovatno i one su uvozne).
I znas sta jos...bas me boli briga za koga sam idiot sto idem u merkator pa se fino rasirim i pokupujem sve sto mi treba bez da mi je ispod germe cijena od durexa...Pred kucom mi je Robot...NE ZELIM da im ostavljam novac koji ostavljam merkatoru jer su mi prodali konzervu rio-mare kojoj je rok istekao prije 2 godine...smrdljive batke sa ispravnim datumom...razbijeno, polupano, pokvareno...mikser sa garancijom koji ne radi ali da ga ja licno trebam odnijeti u rajlovac - ma mrs... moje pare, moj izbor...a dok se nasi ne uozbilje i drzava odluci da pomogne sama sebi...eto vam patriotizam...meni ne treba. Poklonila sam svoje djetinstvo i dio mladosti patriotizmu...vise ne dam...
Amazonka27

#2870 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by Amazonka27 »

Lajavikrelac wrote: Slažem se u potpunosti :thumbup:
Znam nekoliko primjera ljudi koje je Konzum i naočito Delta zavili u crno što se tiče plaćanja robe. Ljudima su ostali dužni cifre od nekoliko desetina hilhada KM a kad treba da se reguliše samo nude kompenzaciju za usluge i robu :-) A ti izmiri obaveze prema radnicima i državi, ponudi državi tako da platiš porez pa se javi kako si prošao :skoljka:
Moji su imali zanatsku radnju koja je radila sa pilanama i domacim fabrikama namjestaja...bili smo sretni ako izvucemo i kompenzaciju (u gredama, ciglama (kompenzacija njihove kompenzacije), prozorima, namjestajem...pa tako...sapnem raji..ako hoce sta da kupe od namjestaja i odluce se za tu i tu radnju...da mi kazu da izvucemo lovu... (i to vazi samo za namjestaj koji je kod njih pravljen...ono sto uvezu ne moze se kompezirati)...
takodjer...mala gradjevinska firma za zavrsne gradjevinske radove...gdje sam ko student raduckala za 300 KM, domacoj firmi Sam Shop je radila neke objekte...i naplatili kompenzacijom...

I sad odjednom konzum i merkator to izmislili...

i na kraju ce ispsati da nasu drzavu jedino mozemo spasiti ako ne kupujemo Janu... a to sto se niko ne pocese kad politicari sebi dignu platu na pet milja...Ne, Jana je kriva.
aveos

#2871 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by aveos »

Amazonka27 wrote:
Znas u cemu je razlika...
ne smatram da je Jana ista bolja od bilo koje druge vode (mada ima svega i svacega)...i taj dizajn koji se hvali ovdje mi je nista posebno...flasa ko flasa...bitno je da plastika ne smrdi i da cep ima svoju namjenu...i kada mi je u tasni flasa da se ne curi voda...takodjer, kada sam zedna a setam i u prodavnici nema nsita drugo osim jane...bas me briga da li cu biti idiot u necijim ocima ili ne. Moj novac, moja odluka... Neko drugi (ko je placen za taj posao) treba da vodi brigu sta se nalazi na policama...a ovi domaci da uce od ovih koji su im konkurencija.

Mene vise nervira kada moj novac, mojom odlukom (a radi patriotizma i jacanja bh ekonomije) bude potrosen za kupovinu domaceg proizvoda nakog kojeg se ja licno osjecam ko magarac (ili kako vi to suptilno kazete "idiotom"). Da li je bolje kupiti Klasov hljeb/tost (kojem kvaliteta varira zavisno od raspolozenja portira na kapiji fabrike)...ili hljeb iz pekare bez racuna...ili kupiti barilin tost koji je uvijek iste kvalitete je stvar donosenja licnih odluka -- da li da njacem ili da kupim sebi ono sto mogu sebi i priustiti --> kvalitet=cijena. I bas me briga sto pojedine nase firme kmece da su im krive cak i raspored tackica na bubamarinim krilima...jer vecina njih zeli da imaju radnike koji mogu da rade 12 sati dnevno svaki dan u sedmici...pa eto...mozda da se i dogovore i za jedan slobodan dan u mjesecu (za mizernu platu...cesto pola u bonovima).... I tu ce poceti prica da drzava guli privatnike i domacu proizvodnju...jer su veliki troskovi za radnike...nema nikakvih olaksica ovo ono... DA. To je tacno! I zasto bi ja sebe lisavala kvalitete a za interes jacanja bh ekonomije koja ima strucnjake koji se trebaju da brinu o njenom zdravlju (jer su placeni za to) i koji nista ne rade osim sto (vec spomenuto) primaju novac za to... pretpostavljam da kupujes proizvode od brajlovica...a ja iz principa nista njihvo necu - jer su gonici robova. Sigurno ti je u kuci sve iz Sabixa ili Dallasa? Od rata pa do sada...ljudi prave jebene secije sa dezenima naninih dimija....ma hajde vise u klinac...i onda sam ja kriva sto propadaju jer oni NE ZELE da se prilagodjavaju trendovima...ne zele da uce... Seti cajevi.... 3% brusnice...ostalo hibiskus... nazovem ih, sta je ovo? kazu pa sta fali, svakako zalijes i sok vodom... Znaci, imas masine, imas resurse ali imas i jebenu glad da sto vise zaradis a narod je naucio da njace... kupice neko...neko ko nece imati dodatnih 0,10 pf da kupi bolji ili kvalitetniji (uvozni naravno).
Koji su to nasi sokovi? al bas nasi, ne one punionice koje kupe (opet vani) sirupe koje onda pakuju u svoje ambalaze (vjerovatno i one su uvozne).
I znas sta jos...bas me boli briga za koga sam idiot sto idem u merkator pa se fino rasirim i pokupujem sve sto mi treba bez da mi je ispod germe cijena od durexa...Pred kucom mi je Robot...NE ZELIM da im ostavljam novac koji ostavljam merkatoru jer su mi prodali konzervu rio-mare kojoj je rok istekao prije 2 godine...smrdljive batke sa ispravnim datumom...razbijeno, polupano, pokvareno...mikser sa garancijom koji ne radi ali da ga ja licno trebam odnijeti u rajlovac - ma mrs... moje pare, moj izbor...a dok se nasi ne uozbilje i drzava odluci da pomogne sama sebi...eto vam patriotizam...meni ne treba. Poklonila sam svoje djetinstvo i dio mladosti patriotizmu...vise ne dam...
boldirano :thumbup:
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#2872 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by Domaci izdajnik »

Sve je to tačno što navodiš Amazonka, ali sad je trenutno riječ o trgovinskim lancima - što su veći i jači to su bezobrazniji i bahatiji!
Last edited by Domaci izdajnik on 29/05/2014 18:46, edited 1 time in total.
Bambi_na_kofeinu

#2873 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

A, Bože moj, nije moje poimanje idiota sveto pismo pa da ikog tangira.
Svako svoje pare troši na šta hoće, ja prosto zadržavam pravo da mi je Jana idiotski izbor u svjetlu činjenice da je voda jedan od naših rijetkih proizvoda za koji ne trebamo zamjenu. I široko je dostupna u ambalaži od 0, 33l pa na dalje (neko spomenu da neće vući flašu od 2l). I još nisam bila u situaciji da je negdje ne mogu pronaći.
Naravno da ima more proizvoda koji su nikakve kvalitete u odnosu na strane proizvođače, ali voda bar nije jedan od tih, a bogatstvo trošimo na uvoz.
StupskaBitanga

#2874 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by StupskaBitanga »

evo onog tešanjskog od 2l za 0,45KM
Image
saiks

#2875 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by saiks »

Koliko samo mrznje prema konzumu,jeste vi svjesni koliko nasih firmi pakira svoje proizvode pod robnu marku rial/kplus?
Konzum je kao coca cola,netrebas ti nju kupiti,bitno je da je vidis svugdje

A izjavu da je osoba idiot jer nosi janu je lol. Sta su onda ljudi koji koriste zewu,palomu,a imaju harmony koji se radi u BiH? i hrpa takvih drugih proizvoda,onda smo svi idioti. Zasto bi ja koristio neki proizvod ma gdje da se proizvodi ako on meni ne odgovara.
Evo violeta,ne pase,a pase mi paloma,ok,idiot sam.
Isto tako voda,a ako niste znali,i voda ima okus,nije svaka ista
Last edited by saiks on 29/05/2014 20:11, edited 1 time in total.
Post Reply